iran tavuğu - spenç tavuğu

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SEREF
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 25
  • Görüntüleme Görüntüleme 29K

SEREF

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
ŞEREF
Meslek
ÖZSOY
İlgi Alanı
Selamlar arkadaşlar elimde 4 adet Spenç tavuğu , diğer adı ile İran tavuğu var .. Bunlardan birisi dişi diğer üçü erkek sanırım .. Neyse bu hayvanlar hakkında çok fazla bir bilgiye sahip değilim lakin birkaç aydırda sorunsuz besili yorum .. Diğer tavuklar ne yerse onu yiyorlar.
Biraz agresif hayvanlar ve oldukçada gürültücüler ayrıca uçuyorlarda .. Bulundukları çevrede karmaşa yaratma yı iyi başarıyorlar , kaz ördek ve diğer tavuk türlerinin yanında kedi köpekle dahi dalaşıyorlar .. Buraya kadar bana göre sorun da yok aslında ..
Sorunum şu ki ; bu İran ( Spenç) tavuklarının biri yaklaşık 40 günlük bir kuluçka süresi sonunda 11 tane çok sevimli cicciv çıkardı ..
Bizde doğal olarak çok sevindik , lakin anne çok agresif yavrularını telaşlanıp eziiyor , hatta bu şekilde 3 tanesi öldübile .. Kalan yavrularda ölecek korkusu ile anne den ayırdım küveze koydum ( lambalı bir düzenek ) yavrular doğalı 3 gün olduğu halde önlerine koyduğum buğday kırığı, karışık kuşyemi, ekmek kırığı , solucan , böcek ölüsü , sinek , dahil ne verdimse yemiyorlar , bugün mısır kırıklı civciv yemi verdim, odahi ilgilerini çekmedi ..

Sizlere sörum şu ; bu hayvanlardan yavru büyüten dostlarımız var ise bilgi ve tecrübelerini paylaşmalarını umuyorum .. Zira durum vahim bu şekilde giderse yazıkki yavruları kaybetme ihtimalim yüksek .. Tamamen yabancı olduğum bu konu da çarersiz kaldım .. Daha önce hiç ilgilen mediğim bir türbu .. Elim kolum bağlı bir nevii . Hayvancıklara çok acıyorum .. Bir an önce bu yavruları besleme yolunu öğrenmeliyim .. Katkıda bulunursanız çok sevinirim .. selamlarŞEREF

selamunaleykum seref bey
civ civ lere uzuldum umarim bir cozum yolu bulursunuz gurukten cikan civ civler benim bildigim kadari ile anne yiyecek birsey buldugu zaman yiyecegin basinda acayip sesler cikararak gagasini yiyecege deydirerek yem yemelerini ogretiyorlar tabi buda sadece daha once gordugum bir izlenim umarim bilgisi olan bir arkadasimiz cikar size yardimi olur bir aksilik olmaz diye umuyorum kolay gelsin
saygilarla

ben kucukken pazardan aldigim civcivler ibuldur ile besliyordum bi dene bence

kusbaz123' Alıntı:
Yok bunlar normal evcil tavuk civcivinden farklı , evcil tavuk civcivi çok büyüttüm .. Hİç bir benzerlikleri yok .. Önerin için çok reşekkür ederim .. ::)) selamlarŞEREF

şeref' Alıntı:
kusbaz123' Alıntı:
Yok bunlar normal evcil tavuk civcivinden farklı , evcil tavuk civcivi çok büyüttüm .. Hİç bir benzerlikleri yok .. Önerin için çok reşekkür ederim .. ::)) selamlarŞEREF

farklıysa anasının yanına sall derim ben. bi fot opaylassaan hic ıran tavugu gormedim

habelerimyb2.jpg

bumudur iran tavugu ?

bunlar ne :) abi pilav ver cok severler..ayrıca asma yapragınada bayılırlar..

selamlar serafettın bey.bır hınt horozu meraklısı ve yetıstırıcısı olarak ılk basda yavruları annesınden ayırmanızın bır hata oldugunu soylıyım sıze.sanırım annenın ılk yavru cıkarısı bu yuzden ılk etapda cıgnemesı normal.fakat yavrularla bıkac hafta gezınce onları cıgnemeden yurumeyı ve eselenmeyı ogrenecekdır.ayrıca önümüz kış havalarda sogumaya basladı,anne ısısı onları sıcak tutacakdır.yem olarak ne yerler demıssınız boyle ufak yavrulara haslanmıs yumurta rendelenıp verılır.bırde cıvcıv yemı ıle cıvcıvler ıcın olan besı yemı karıstırılıp verılmesıde ıyı gelır.ılk esnada yememelerı normal ıyıce acıkdıkdan sonra yavas yavas yem yıyeceklerdır.ama yıne bence analarıyla gezmesı daha ıyı buyume ve yasama oranının artması demekdır soylıyım.
http://www.ganoi.com/photopost/showgall ... ser=109903 bunlarda benım aslanlar

dalasma hususuna gelıncede doga uzerındekı en dovuscu ırk hınt ırkı tavuklardır.yavrular horoz tavuk oldugu bellı olunca yanı ıkı aylık cıvarı bırbırıyle dovusmeye baslarlar.horoz yavruları bırbırınden ayırmazsanız en guclu dıgerlerını öldürene kadar dövüşürler.ıkı buyugu zaten yan yana koymanın ımkanı bıle yok:D o yuzden her horozun kumesı ayrı olmalıdır.cok asıl hayvanlardır.bazısı gücü yetmezse intihar eder yinede kacmaz.buda kısa bır anektot olsun meraklı arkadaslara

DELIYUREK41' Alıntı:
selamlar serafettın bey.bır hınt horozu meraklısı ve yetıstırıcısı olarak ılk basda yavruları annesınden ayırmanızın bır hata oldugunu soylıyım sıze.sanırım annenın ılk yavru cıkarısı bu yuzden ılk etapda cıgnemesı normal.fakat yavrularla bıkac hafta gezınce onları cıgnemeden yurumeyı ve eselenmeyı ogrenecekdır.ayrıca önümüz kış havalarda sogumaya basladı,anne ısısı onları sıcak tutacakdır.yem olarak ne yerler demıssınız boyle ufak yavrulara haslanmıs yumurta rendelenıp verılır.bırde cıvcıv yemı ıle cıvcıvler ıcın olan besı yemı karıstırılıp verılmesıde ıyı gelır.ılk esnada yememelerı normal ıyıce acıkdıkdan sonra yavas yavas yem yıyeceklerdır.ama yıne bence analarıyla gezmesı daha ıyı buyume ve yasama oranının artması demekdır soylıyım.
http://www.ganoi.com/photopost/showgall ... ser=109903 bunlarda benım aslanlar
Selamlar önerileriniz niçin teşekkürederim . Mutlaka dikate alacağım , şuan çivciv yemi verdim birkaç tanesi iyikötü yiyor diğerleride yemeye çalışıyor , tam bir iştahla olmasada çaba harcayıp deniyorlar sağı solu gagalayarak öğrenmeye çalışıyorlar .. Su içirdim elimle , hafifçe gagalarını suya sokarak daha sonra kendileri su içmeyi öğrendiler . Bu sabahta küçük ot parçaları verdim semiz otu yaprakları bazı çiçekli otlar . Bu otlaar daha çok ilgi gösterdiler bazıları kapıp kaçmaya çalıştı .. ufalttığımçimernlerden yediler biraz .. Şuan durumları düne göre daha iyi , daha dirive hareketliler ..Birisi dün gece ölmüş gündüzdende zaten yatıyor tepkisiz duruyordu ..Sabaha çıkamamaış , bugünde birtanesi diğerlerine kıyasla azdurdun , kursağında su var ama yem yok gibi...Yumurta önerinizi öğeleden sonra deneyeceğim bakalım umarım işe yarar .. selamlarŞEREF

yesıllıkle falan hıc ugrasmayın.cıvcıv yemı ve haslanmıs yumurta.ozellıkle haslanmıs yumurta proteın deposu oldugunda cabuk tuylenmeyı ve buyumeyı saglar bu uyum surecınde ölenler ıllakı oluyor.ama emın olun bıkere işi ögrenınce bundan sonra hic zorlanmadan buyutuceksınız.bence en azından gecelerı annesının altına koyun.sabah bakıcaksınız hepsı kıpır kıpır olmuslar.sıze kolay gelsın.umarım daha fazla ölüm olmaz yavrularda agız tadıyla buyurler

şu meşur tavuklarla civcivlerim fotosunu paylaşşsan bi görsek şunları xD

Bu gün çektiğim birkaç resim bunlar .. Anne baba ve yavrulardan birkaç kare .

Ekli dosyalar

• anne iran tavuğu.JPG
    anne iran tavuğu.JPG
    2.9 MB · Görüntüleme: 6,113
  • iran tavuğu civcivi 1.webp
    iran tavuğu civcivi 1.webp
    1.8 MB · Görüntüleme: 6,452
  • iran tavuğu civcivleri 1.webp
    iran tavuğu civcivleri 1.webp
    1.8 MB · Görüntüleme: 6,158
DELIYUREK41' Alıntı:
yesıllıkle falan hıc ugrasmayın.cıvcıv yemı ve haslanmıs yumurta.ozellıkle haslanmıs yumurta proteın deposu oldugunda cabuk tuylenmeyı ve buyumeyı saglar bu uyum surecınde ölenler ıllakı oluyor.ama emın olun bıkere işi ögrenınce bundan sonra hic zorlanmadan buyutuceksınız.bence en azından gecelerı annesının altına koyun.sabah bakıcaksınız hepsı kıpır kıpır olmuslar.sıze kolay gelsın.umarım daha fazla ölüm olmaz yavrularda agız tadıyla buyurler
Selamlar yumurta haşladım ve rendeleyerek küçülttüm öğle sonu verdim yanlarınada birtane normal tavuk çivcivi koydum bu civciv sayesinde onlarda sağa sola gaga vurmaya başladı o ne yaparsa aynını taklit ediyorlar yumurta akından ba yediler biraz bazılarının kursağı bayğı dolmuştu akşam üstü çokta neşeiler sdüne kıyasla sadece biri durgun onada elimle yumurta yutturdum su içirdim .. sağolun .. selamlarŞEREF

süperlerr tavukalr hosuam gitmedi ama civcivler cok hosuam gitti bıldırcın yavrusuna benzıyolar xd bende 4 tane bıldırcı myumurtası cıkartmıstı mguvercınlerın altında onalrı buyuttum ayrı bır yerde xD kücükke nsok sevımlıydıler XD

bunlara ampul yakıyorsunuz degılmı.sureklı uzerlerınde ampul bulunsunkı usumesınler.bıkac gun yumurtada yeyınce canavar gıbı olurlar

bunlar spenç değil tokat tavuğu

mesut-1907' Alıntı:
bunlar spenç değil tokat tavuğu
Selamlar bu hayvanlara spenç diyende var, iran tavuğu diyende, tokat tavuğu diyende .. Artık hangisini tercih edrseniz .. Benimde belirttiğim gibi çok bildiğim bir tür değil .. İnternetten de araştırdım lakin ayrıntılı , tatmin edici bilgilere ulaşamadım , sizler sorarak belki birazda olsun biilgi sahibi olabileceğimi umdum .. Şu ana dek sağolsun lar bazı arkadaşlar azçok deneyimlerini , fikirlerini paylaştılar İnanın faydalıda oldu özellikle haşlanmış yumurta fikri çok makbule geçti şimdi yavruları beslemede daha za sıkıntı çekiyorum , .
Annesinden ayırmamdan sonra sadece iki tane si öldü , bir gün ara ile , bu yavrularda zaten ayırdığımda dahi halsiz ve durgundu , hatta biri yürümüyordu dahi ...
Kalan gurup şimdi maşallah cin gibi , yanlarında ki bir aylık normal bildiğiniz tavuk yavrusu( civcivi) ne yaparsa onu taklit ediyorlar , farkında olmasada bu normal tavuk civcivi birnevi annelik yapıyor anlıyacağızın , böylelike yem yeme su içme konusunu hallettik gibi ..
ISınma konusuda lamba ile halloldu , bende gözüm gibi dikat ediyorum .. Umarım şimdiden sonra işim daha kolay olcak ..
Katkı sağlayan tüm arkadaşlara buradan teşekkürü borç biliyorum .. Hepiniz sağolun varolun .. selamlarŞEREF

ısınma konusunu 1-2 civciv daha koyarsan yanlarıan onuda halletmiş olursun uyurken yanyan dururlar birbirine dayanarak ısınırlar lambada cok garanti bir yoldur yanı ama elektirikler gidebilir yani xD

bu tavuklaların yanına baska tavuk sokma ucabılceklerı bır ortam yaparsan bırde tunek ucarlar ve tunege aksam vaktı dızılırler....
zevklı hayvanlar ama genıs cıftlık tarzı bır yer olması gerekır...

Anne babalarının kümesleri muntazam, tüneklik te var , günboyu açıkta dolaşıyorlar, çok nadir kapalı tutuyorum yem olarak buğday ,mısır, karışık kuş yemi vs herşeyide iştahla yiyorlar , etrafta ot böcek ne varsa yiyorlar .. Çok hareketli hayvnlar vızır vızır her deliğe girip çıkıyorlar , bazen ağaçların üstüne bile uçuyorlar , bu hayvanlar için geniş bahçe şart .. Bizim de şuan koşullarımız yeterli , bir sıkıntıları yok gayet keyifliler .. selamlarŞEREF
tekinn' Alıntı:
bu tavuklaların yanına baska tavuk sokma ucabılceklerı bır ortam yaparsan bırde tunek ucarlar ve tunege aksam vaktı dızılırler....
zevklı hayvanlar ama genıs cıftlık tarzı bır yer olması gerekır...

İran tavuğu civcivlerim süratle büyüyor , birkaç zaiyat'la da olsa sanırım bu işide öğrendik , ..
İlk birkaç hafta beni bayağı yordular ,yem yemiyorlardı sürekli ötüyorlardı , siteden sizlerden aldığım bilgilerinde faydası oldu , özellkile haşlanmış yumurta çok işe yaradı ..
Yanalarına birkaç tane de normak yavuk civcivi koydum , bu civcivler sayesind e yem yemeyi öğrendiler, tacuk civcivleri neye gaga vursa , onlar da vurdu, yemye çalıştı , böylelikle yem yemeye alıştılar ..
Şimdi gayet sağlıklılar .. Yem olarak fenni civciv yemi - buğday - mısır - ayçiçeği - kullanıyorum, serbest bıraktığımada' da bolca çimen yiyorlar , birde böcek ve solucan topluyorlar ..
Oldukça'da gürültücü ve haşarılar , sürekli karmaşa içindeler .. Bu günlerde artık anneleride onlarla takılıyor ..

Yeni çektiğim birkaç resimleride bunlar ..

Ekli dosyalar

• ran tavukları 2.webp
    ran tavukları 2.webp
    2 MB · Görüntüleme: 2,427
  • ran tavukları 3.webp
    ran tavukları 3.webp
    1.6 MB · Görüntüleme: 2,279
  • ran tavukları 4.webp
    ran tavukları 4.webp
    2.7 MB · Görüntüleme: 2,441
Bu gün itibari ile üç aylarını doldurmuşlar dı ::::(((( ..!!
Hava çok soğuk olmasına rağmen biraz dolaşmaları için kümeslerinden çıkardım, neşe ile koşuştular her sabah olduğu gibi.. Aklımın kenarında ACABA ! sorusu olmasına rağmen keyifli oldukları için bıraktım kendi hallerine ..
Küçük bir iş için on dakika ayrıldım ve aman Allahım !!!
Dödüğümde katliyam olmuştu !! bir sokak köpeği beştane normal tavuk pilici ile iki tane İran tavuğunu pilicini !! parçalamış, halende kalanları( üç tane son ) yakalama ya çabalıyor ...
Hakkını verdim Ve gönderdim ..
Üç aylık çabam hafta sonu dahil özenle yemlemem, üzerlerine titremem hepsi masal oldu ... Hayvancıklar bana öyle alışmıştıki beni gördüklerinde koşarak yanıma geliyorlardı ..
Bir emek veriyoruz ama şu HAŞERE ler diyeceğim ( kedi - köpek - atmaca - fare - gelincik - sansar - ) dakikasını fırsatını bulup , hevesimizi kursağımza dizmeyi başarıyorlar ..
Aylardır ne emekler harcadığımı kısmen sizinlede buradan bu konu başlığı altında paylaştım .. Ölmesinlerdiye düzinelerce haşlanmış yumurta yedirdim, tek tek rendeleyerek .. Daha neler neler ..
Diyecek fazla birşey yok ..
selamlarŞEREF

Offf çok yazık olmuş, çok üzüldüm gerçekten..Bir anlık ihmale bile gelmiyor yerde bu tarz hayvan beslemek. Neyse allah geride kalanlara , size sağlık sıhhat versin, sıkmayın canınızı..İnşallah yeni yeni yavrular alır büyütürsünüz, tecrübe kazandınız naslsa..

Geri