Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Istakoz hakkında yanlış ve az bilinen gerçekler!

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
38
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Istakoz (Homarus americanus) bilindiği gibi kırmızı değildir. Çoğunlukla koyu mavi ve kahverengine çalan yeşil renklidir. Istakozun kırmızı sanılması pişirildikten sonra renginin kırmızıya dönmesindendir.

Peki neden pişirilince rengi kırmızıya döner vb. ıstakoz ile ilgili ilginç bilgiler:

Ne renktir?

Istakoz (Homarus americanus) çoğunlukla mavi ve yeşil renklidir. Onları kırmızı biliyor olma sebebimiz, pişirildikten sonra bu rengi almalarıdır.

Pişirildiğinde neden kırmızı olur?

Istakozun kabuğundaki kırmızı hariç tüm pigmentler ısıya maruz kalınca yok olur. Bu nedenle ıstakoz pişirildiğinde kırmızı bir renk alır.

Istakozun kanı ne renktir?
Istakozun kanı renksizdir. Oksijene maruz bırakıldığında mavimsi bir renk oluşur.

Pişirme sırasında acı çeker mi?

Istakoz omurgasız bir hayvandır. İnsana benzer karmaşık sinir sistemine sahip değildir. Daha çok çekirgeye benzerler. Beyinleri küçük bir sinir demetinden oluşur. Basit bir yapıları vardır. Acı eşikleri düşüktür. Bu nedenle, insana benzer bir acı hissetmezler.

Yüzebilir mi?

Yetişkin ıstakozlar yüzemezler. Yürüme ayaklarını ve kuyruklarını kullanarak hareket ederler. Istakoz henüz larva iken, okyanus boyunca akıntı yönünde hareket ederler. Biraz daha büyüdüklerinde yüzücü ve yürüyücü ayaklarını kullanarak yüzmeye başlarlar. Bir defa suyun altındaki yüzeye ulaştıklarında ise orada kalırlar.

Tomalley nedir?
Tomalley aslında ıstakozun sindirim sisteminin bir parçasıdır. Ancak, çoğu insan tomalley’i karaciğer sanır. Türkçeye de ıstakoz ciğeri olarak çevrilmiştir, pişirildiğinde yeşile dönen tomalley, pek çok kişi tarafından olağanüstü lezzetli bulunur.


Roe nedir?

Kırmızı ve koyu mercan renkli, dişi ıstakozun döllenmemiş yumurtalarına roe denir. Birçok insan, ıstakozun bu bölümüne bayılır.

Istakoz besiciliği mümkün müdür? Balık çiftliklerinde yetiştirilebilir mi?

Bunu birçok insan denemiş ancak başarılı olamamıştır. Başarısızlığın temel sebebi, ıstakozun yetişme süresi uzun olması nedeniyle yetiştme maliyetinin yüksek olmasıdır.

Istakozun yaşı nasıl anlaşılır?

Istakozun yaşını anlayabileceğimiz kusursuz bir yol yoktur. Boyutu önemlidir ancak eğitimli biri boyutuna bakarak yaşını tahmin edebilir.

Istakoz sudan çıkarıldıktan sonra ne kadar yaşayabilir?

Solungaçları nemli tutulabilirse, havadan oksijen alarak uzun süre (birkaç gün) hayatta kalabilir ama su dolu bir haznede taşınmak istenirse çok kısa bir zaman içinde ölür.

Istakozun piştiğini nasıl anlarız?

Piştiğinde, parlak kırmızı bir renk alır, hafifçe çekmenizle antenleri ve bacakları kolaylıkla vücudundan ayrılabilir. Tomelley’nin yeşil ve sıkı bir görünüm kazanması, roe’nin parlak bir kırmızıya dönüşmesi gerekir. Etinin ise beyaz, elastiki ve mat bir görünüm aldığını gördüğünüzde piştiğinden emin olabilirsiniz.

Neden ıstakoz farklı yerlerde ve farklı aylarda avlanır?

Bu ıstakoz nüfusunu korumak için alınan bir önlemdir. Kontrolsüz bir şekilde avlanmaya izin verilirse ıstakoz nesli tükenebilir.

Istakoz ne kadar büyük olabilir?
Kayıtlara geçen en büyük ıstakoz yaklaşık 20 kg ağırlığındadır. Kıskacından kuyruğunun sonuna uzunluğu ise 106 cm’dir. 1977 yılında güney Scotia’da yakalanmış ve New York’ta bir restorana satılmıştır.

Günümüzden 1 milyon yıl önce (Pliyosen Dönemi) ıstakozların boyutları 1,5 – 1,8 metre kadardı. Ancak bu gün 1,5 -2 kg arasındaki ıstakozlar ziyafet kabul ediliyor.

Istakozun cinsiyetini nasıl anlarız?
Istakozun ilk çift yüzücü ayağının arasına bakıldığında, yumuşak ve esnek bir doku varsa dişi, sert görünümlü bir doku varsa erkek olduğu anlaşılır. Aynı zamanda kuyruk genişliği de cinsiyeti belli eder. Dişinin yumurtaları bu bölümde geliştiği için, bu bölüm dişi ıstakozda daha geniştir.

Sağlıkla ilgili sebeplerle deniz kabukluları tüketmemesi gereken kişiler, ıstakoz yiyebilir mi?

Evet yiyebilir! Çünkü ıstakoz, midye, deniz tarağı ve istiridye gibi denizin kirliliğinden etkilenmez. Sudaki zehirli maddeler diğer deniz kabuklularında olduğu gibi ıstakozun vücudunda yoğunlaşmaz.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular