İŞTE GERÇEK BANGOLAR (izmir/buca)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan cixmusti
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 32
  • Görüntüleme Görüntüleme 12K

cixmusti

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
mustafa
Meslek
ticaret
İlgi Alanı
Kuşlar

bunlar baska değil mi ya... yoksa ben mi yanlış biliyom..

BunLar baska banqo diil.Sen banqo kavramını yanLış anLamışsın kardeş.

dwrm' Alıntı:
izmirde bunlar dolu kanat bango diye bilinir.sizin bango bildikleriniz ise mısıri ismiyle bilinir.

arkadaşlar bunlar kara baska ya bango diyince demekki dedim şeker kanat bango fln resim koymuşlar fazlada ii deil kesmeleri fln düzgün değil ama ii uçar bunlar

muygun' Alıntı:
dwrm' Alıntı:
izmirde bunlar dolu kanat bango diye bilinir.sizin bango bildikleriniz ise mısıri ismiyle bilinir.

ama mısıri bunların diğer adı.bir diğer adı da bango dur.senin kuşlar kara baska veya kesma baş ta deniyo.ama doğrudur abim her yöre de isimler farklılık gösteriyo.

saygılar.

Gercek bango değince bende mısırı falan sandım .
İzmirde bu kuşlara dolu kanat bango deniliyor, halbuki ne gagası nede rengi bangoyu andırıyor.Biz yine kuşlara dolu kanat bango diyelim, kesmeleri göz altı hizasında, izmirde bu tarz kesmeler tutuluyor galiba, İstanbulda kesme hizası daha aşağıda, bolça üretirsin inş.

İzmirde bango diyoruz nereye sorarsanız sorun bango dedinizmi bunları gösterirler sizlerin bango dediğiniz kuşlar bulgaristandan getirilme avrupa hünkari gibi kırma kuşlardır kökleri mısara dayandığı için mısri denir hepsi Osmanlıdan balkanlara geçmiştir ayriyetten en çokta manisada yetiştirilir nerdeyse her kümeste vardır yöresel adıda enicedir.

Birde Kuşların maşallahı var bol yavrular.

benim bildiğim bunlar kesme kafa baska + bangoların gagaları daha kısa olmuyomu en azından istanbulda bunlara baska diyolar...

baska ya tabi her kuşun adı ilden ile değişio ama bizim burdada baska diolar

taner abimize katılıyorum ben bir izmirli olarak bizim burda bunlara dolu kanat bango deniyor istanbuldada mısiri yebango diyolarrrr bizim burdan gerçek mısiriler bulgar kuşlarıyla kırdılar sonra istanbullular bango adı verdi kuşlara izmirde bangoya mısıri diyoruz örnek:

Ekli dosyalar

• yeni yavrular 008.webp
    yeni yavrular 008.webp
    289.3 KB · Görüntüleme: 1,834
  • tncy (1).webp
    tncy (1).webp
    124 KB · Görüntüleme: 1,884
  • tncy (54).webp
    tncy (54).webp
    131.5 KB · Görüntüleme: 1,740
biz bunlara mısıri diyoruz iyi akşamlar arkadaşlar

bunlara dolu kanat bango diyoruz siz nasıl yadırgıyorsanız bizde aynen öyle yadırgıyoruzz eğer gerçekten adlarını öğrenmek istiyorsanız eyüp te çookkk eski bangocular (mısıriciler) var nuri abiyle nadi abi ye sorun onlar size gerçeğini anlatırlar 15 - 20 sene önce burdan istanbula çok mısiri götürdülerrr onlarıda kırdılar bango yaptılar ama şimdi eskiye dönmek istiyorlar ama çok zamanları alcak gerçek mısri kuşların nesli yok gibi bişey benden bu kadar umarım gerekli yapmışımdırrr herkese iyi akşamlar

Ekli dosyalar

• 17şub09 210.webp
    17şub09 210.webp
    247.3 KB · Görüntüleme: 1,674
  • Kuşlar 014.webp
    Kuşlar 014.webp
    373.6 KB · Görüntüleme: 2,337
  • 17şub09 175.webp
    17şub09 175.webp
    410.5 KB · Görüntüleme: 1,750
bunlar bal gibi bango arkadaşlar baskayla ne alakası var baskanın gagası uzun ve paçalı olur bunlar filo uçucusudur

izmirfan83' Alıntı:
bunlar bal gibi bango arkadaşlar baskayla ne alakası var baskanın gagası uzun ve paçalı olur bunlar filo uçucusudur

yok be abi baskaların paçası olmaz.

aynen baska da paça olmaz

bunlar bal gibi bango baska dediğiniz paçalı ve uzun gagalı olur bunlar filo uçucusudur

tamam izmirli arkadaşlar bizim baskalar sizde bango olsun ama bizim bangolara da uzun gagalı ve paçalı olur demeyin bakın bir sürü arkadaş ın bango başlığı altında resimleri var onlara bir bakın . işte bizim bangolar o bangolar bizim bango anlayışımız bu kuşlar

tuncay3577' Alıntı:
bunlara dolu kanat bango diyoruz siz nasıl yadırgıyorsanız bizde aynen öyle yadırgıyoruzz eğer gerçekten adlarını öğrenmek istiyorsanız eyüp te çookkk eski bangocular (mısıriciler) var nuri abiyle nadi abi ye sorun onlar size gerçeğini anlatırlar 15 - 20 sene önce burdan istanbula çok mısiri götürdülerrr onlarıda kırdılar bango yaptılar ama şimdi eskiye dönmek istiyorlar ama çok zamanları alcak gerçek mısri kuşların nesli yok gibi bişey benden bu kadar umarım gerekli yapmışımdırrr herkese iyi akşamlar

S.a.
Bu kuşlar 20 yıl önce de baskaydı şimdi de baskadır. Sizin düşüncelerinizin tam tersine de mısıri diye anılan eski yerli bangolarla dışardan gelen bangolar kırılmıştır. Baskaların kırıkları çok fazla sırıtır-anlaşılır. Dikkatimi çeken bir konu; İzmir ve Bursa ilinde bir isim karmaşasıdır gidiyor. Bursa da sırf kafa kesmesi benziyor diye(sanırım) sarı kelebeklere baska deniyor. Baskalara onlar da bango diyor. İzmir'de de hemen her türlü döneğe, kelebeğe, kısa gagalıya değişik değişik ismler konulmuş gibi... İzmir ve Bursa dışında hangi ile gireseniz gidin bu kuşlara baska denildiğini görürsünüz. Şu isim karmaşasından bu güzide illerimizin iyi kuşçuları da bir özeleştiri yapıp, ülke geneline uymalıdır düşüncesindeyim.

Abilerim bu tartışma böyle sürer gider.Hepimizinde bildiği gibi kuşların 40 çeşit ismi var ama kuş aynı kuş.
Hemşehrilerimin dedikleride doğru İstanbulluların dedikleride...

ugurk81' Alıntı:
tuncay3577' Alıntı:

S.a.
Bu kuşlar 20 yıl önce de baskaydı şimdi de baskadır. Sizin düşüncelerinizin tam tersine de mısıri diye anılan eski yerli bangolarla dışardan gelen bangolar kırılmıştır. Baskaların kırıkları çok fazla sırıtır-anlaşılır. Dikkatimi çeken bir konu; İzmir ve Bursa ilinde bir isim karmaşasıdır gidiyor. Bursa da sırf kafa kesmesi benziyor diye(sanırım) sarı kelebeklere baska deniyor. Baskalara onlar da bango diyor. İzmir'de de hemen her türlü döneğe, kelebeğe, kısa gagalıya değişik değişik ismler konulmuş gibi... İzmir ve Bursa dışında hangi ile gireseniz gidin bu kuşlara baska denildiğini görürsünüz. Şu isim karmaşasından bu güzide illerimizin iyi kuşçuları da bir özeleştiri yapıp, ülke geneline uymalıdır düşüncesindeyim.

Burda doğruları öğrenmek ve bilinçli bir şekilde yetirştiricilik yapmak için düşüncelerimizi paylaşıyoruz ne güzel.Baska denilen kuşların temel özelliği kanatlarında beyaz çelenk olmasıdır dolu kanat bango sizlere göre baska larda bu yok birde bangolar dışarıdan gelenlerle kırılmış demişiniz Türkiyede bilinçsiz ellerde kırılmayan kuş kaldımı ?? Safkan diğer illere göre baska mısrıler suratları maskeli olmaktadır onlarda ne yazakki bulunmamakta fakat nadirende olsa bazı kanlarda görülmekte.Dönek olsun Kelebek olsun mısrı dışardan gelmiş olsada ilk melezlendiği yer olsun Ege bölgesidir Özellikle İzmir,Manisa,Balıkesir ve yakın iller melezlendi derken sadece mısri için Kelebek ve Döneğin anavatını Ege bu yüzden illere göre ve yapı olsun renk olsun isimleri ayrılır Dönekte Osmanlıyla Balkanlara geçmiştir unutmayalım..

S.a.
Doğru malesef her kuşun kırmasla karşılaşmak mümkündür. Fakat isimlendirmelere sadık kalmamakta ayrı bir sorun bana göre...Egede kuş kırılmalarının çok olması ve başınabuyruk isimlendirmelerin olması bence daha önce dediğim gibi o bölgelerin kuşçularının sorunudur ve bizim ki de doğrudur sizin dediğiniz de doğrudur düşüncesine katılmıyorum. Özeleştiri yaparak ortak bir kanı oluşturursak sanırım ırkların saflaşmasına katkıda bulunmuş oluruz. Kanatta düz renk olması ya da sizin tabirinizle dolu kanat olması bişeyi değiştirmez. Bu konudan yola çıkarak kuşun saflığıyla ilgili intermediyer kalıtımındaki farlılık dikkate alınır ve bu kuşların melez olup olmadığına karar verilir. Kafa yapısı, gaga yapısı kuşun bango olamayacağını zaten beli ediyor ki bu kuşun dominant(baskın) geninin etkisiyle oluşan özellikleridir. Kanadındaki renk değişimi dikkatinizi çekerken gagasının yapısı, kafa yapısı da dikkatinizi çekmiştir umarım. Ufak bir internet araştırmasında bile bango-baska ayrımının kolayca yapılabileceğini düşünüyorum. Bu sitede de "erbilin bangoları" başlığını incelerseniz işte gerçek bangolar idasının asıl orda olduğunu da görürsünüz.
Bir insanda değiştirilmesi en zor şey alışkanlıklardır. Bu yüzden özeleştiri yapmak zor olabilir. Nasrettin Hoca mantığıyla "sende haklısın" yaklaşımından çok, oturmuş-genel bilgi düzeyine uyulmasının daha sağlıklı olacağını düşünmekteyim.

Saygılarımla...

ugurk81' Alıntı:
S.a.
Doğru malesef her kuşun kırmasla karşılaşmak mümkündür. Fakat isimlendirmelere sadık kalmamakta ayrı bir sorun bana göre...Egede kuş kırılmalarının çok olması ve başınabuyruk isimlendirmelerin olması bence daha önce dediğim gibi o bölgelerin kuşçularının sorunudur ve bizim ki de doğrudur sizin dediğiniz de doğrudur düşüncesine katılmıyorum. Özeleştiri yaparak ortak bir kanı oluşturursak sanırım ırkların saflaşmasına katkıda bulunmuş oluruz. Kanatta düz renk olması ya da sizin tabirinizle dolu kanat olması bişeyi değiştirmez. Bu konudan yola çıkarak kuşun saflığıyla ilgili intermediyer kalıtımındaki farlılık dikkate alınır ve bu kuşların melez olup olmadığına karar verilir. Kafa yapısı, gaga yapısı kuşun bango olamayacağını zaten beli ediyor ki bu kuşun dominant(baskın) geninin etkisiyle oluşan özellikleridir. Kanadındaki renk değişimi dikkatinizi çekerken gagasının yapısı, kafa yapısı da dikkatinizi çekmiştir umarım. Ufak bir internet araştırmasında bile bango-baska ayrımının kolayca yapılabileceğini düşünüyorum. Bu sitede de "erbilin bangoları" başlığını incelerseniz işte gerçek bangolar idasının asıl orda olduğunu da görürsünüz.
Bir insanda değiştirilmesi en zor şey alışkanlıklardır. Bu yüzden özeleştiri yapmak zor olabilir. Nasrettin Hoca mantığıyla "sende haklısın" yaklaşımından çok, oturmuş-genel bilgi düzeyine uyulmasının daha sağlıklı olacağını düşünmekteyim.

Saygılarımla...

İnternet ve ırklar hakkındaki bilgiyi yeterince biliyorum Kuşların kırılmasıda keşke Ege bölgesiyle bitse bu dünyanın her yerinde aynı her ırkı kırıyolar iyi bir şey yaratmak için ya da daha iyisini kırmak için ırklar belki kırıla bilir sadece bilinçli kişilerce tabi kuşların özünede kaybetmemek lazım başına buyruk kimse isimlendirildiğini sanmıyorum isim verilse bile bunu herkez kabul etmez..Kanatta saz olmasına gelince elbet birşeyi değistirmez fakat diğer ırklarla çağrışım karışıklığı yaratıyor baska gibi hem kelebekte hemde sizin dediğiniz baskalar gibi.Kuşların melez olup olmayacağınada Avrupadan bazı kurumlar karar veriyorsa soru işareti yaratır Avrupa görüntü için her ırkı kırar bunu unutmayalım İskenderun kuşlarını incelerseniz birde Avrupadakilere bakarsanız göz ve gaga farklılığı ortadadır.Bango mu Baskamı olduğunu anlarsınız demişiniz pek okumadınız herhalde yazılarımı baska dediklerinize bango diyoruz bango dediklerinize mısri diyoruz Ben İzmirde böyle gördüm bu kuşlara böyle hitap ederim ki Bango dediğiniz kuşların Kırılmamış hallerini görmek isterseniz manisa başlıklı sitelerde görürsünüz yöresel adlarıda Enicedir.

Saygılar Nasrettin Hoca. :hhh:

S.a. Taner Bey,

Ben genel olarak, mümkün olan en özet yazıyı yazmak için çeşitli örnekler veriyorum. Çağrışımlar yapıyorum; Nasrettin Hoca örneğinde olduğu gibi... Bu size veya bir başkasına böyle yakıştırmalar yaptığımı düşünmeyin lütfen. Bango dediklerimize mısıri demeniz bölgenin yerli ırklarına olan eski alışkanlıktan ileri geldiğini düşünüyorum fakat burda çok ciddi bir sorun yok. Çünkü yerli bango ya da sizin dediğiniz gibi mısırilerle balkanlardan getirilen bangolar arasında farklar mevcut. Ben şahsen yerli ve yabancı bango demeyi yeğliyorum. Baskaya bango denildiği zaman sorunlar ortaya çıkıyor, işte benim üstünde durduğum kısım burası... Çok farklı türleri yazılarınızda dile getirmişsiniz... Neler olup bittiğini, dünyada türlerin sürekli bir başkalaşım içersinde olduğunu, çevrenin ve insanların da bu süreci hızlandırdığını az çok takip ediyorum. Bu başlık altında karşılıklı değişik fikirleri ortaya koymuş olduk ki buda eminim bu türle ilgili bilgi almak isteyen arkadaşlara ülkemizdeki farklı bakış açılarını algılamak açısından yeni yeni fikirler verecektir. Özeleştiri yapılmasına katkı sunamasam da en azından işin bu kısmı için mutluyum.
Sohbetiniz için teşekkür ederim.

Önemli değil sizede teşekkür ederim herkezin görüşüne saygım yeterki kimse kırılmasın yakıştırma olarak düşünmedim zaten sözlerinizi bende okurken biraz eylendim güzel bir sohbet örneği oldu saolun.

dolu kanat bango(baska) da kırılmış genlerinle oynanmış kuştur çünkü kuşların kanatları ya 5 e 5 yada 6 a 6 dır sonradan kan sokup kostüm yaptılar kanatlarını doldurdular asıl örnek göstereyim asıl izmir bangosu budur sağdaki erkek bütün özellikleri taşıyor bunu kanı yaklaşık 20 25 senedir arkadaşımda varrrrr

Ekli dosyalar

• tncy (70).webp
    tncy (70).webp
    172.8 KB · Görüntüleme: 2,295
aynen bangoların gagaları kısa olur + kafaları top gibi oluyo küçük yuvarlak :D

bunlar baska ^^

alican bence hiç karışma şimdi yeniden polemik çıkar:)kim ne diyorsa desin bizim bildiğimiz bize yeter izmirli arkadaşlarda nasıl biliyorsa öle desinler:)

Geri