İYİ BİR FİŞEK YAPAN KUŞ FİŞEKTE NEFES ALIRMI ALMAZMI

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan RAMAZAN ABA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 15
  • Görüntüleme Görüntüleme 1K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
RAMAZAN ABA
Meslek
BANKACI
İlgi Alanı
Kediler
Arkadaşlar merhaba,

İyi bir fişek yapan hayvan oyuna geldiğinde hızlı ve pratik fişek yaptığında nefes alırmı almazmı?

ÖRNEKLER

1) Mesale yürüyorsunuz ani den çok hızlı bir şekilde koşmanız gerek nefesinizi alıyormusunuz yoksa
tutuyormusunuz?

2)Yumruk atıyosunuz nefesinizi tutuyomusun yoksa alıyormusunuz?

3)Kuşta geldi oyuna çok sert bişekilde bakın iyi bir fişek diyorum nefes alırmı almazmı?

4)Kuş eğer nefes alırsa kursağı şişmezmi ?

Saygılarımla,

Ramazan ABA

abi bu nasıl bi tespittir ya vallahi kutlarım seni
kimsenin aklına gelmez gercekten
abi bence
tutuyodur takla attıgı esnada nefesi tazeliyodur

hani yüzerken arada bir başımızı sağ yada sola çevirip nefes alırız ya
kuşta aynı olabilir seferdeyken tutar takla attığnda tazeler

tabi ben tahmin yaptım belki yanlış düşünüyo olabilirim
yani salladım desem yeridir :)))
saygılarımla

mazidenbiri' Alıntı:
abi bu nasıl bi tespittir ya vallahi kutlarım seni
kimsenin aklına gelmez gercekten
abi bence
tutuyodur takla attıgı esnada nefesi tazeliyodur

hani yüzerken arada bir başımızı sağ yada sola çevirip nefes alırız ya
kuşta aynı olabilir seferdeyken tutar takla attığnda tazeler

tabi ben tahmin yaptım belki yanlış düşünüyo olabilirim
yani salladım desem yeridir :)))
saygılarımla

Dursunum merhaba ,

Bekleyelim görelim eşlerimizin, dostlarımızın,büyüklerimizin, fikirlerini bakalım orta'ya ne çıkacak?

Saygılarımla,

Ramazan ABA

s.a.

ramazan bey güzel bir konuya değinmişsiniz tşk ler..

benım bu konudakı kanaatim kuş nefes almamaktadır..sebebine gelince;güvercinlerdeki solunum sistemi birçok canlının solunum sistemınden farklıdır...güvercinlerde 9 civarı hava kesesi (deposu bulunur) bunun yanı sıra deri altında bulunan küçük delikler de gereklı görüldüğünde kesecik görevi üstlenır.bu hava keseleri, bir hava deviri yapar.güvercinin aldığı ilk nefes direk ciğere gitmez ya da direk ciğere gitmesi için keselerin dolu olması lazım.bu devir işleminden geçer.devir işlemi aşağıdaki şekille az çok örneklendirilmiştir.

NEFES ALMA---(kese)-- (kese)-- (kese)--(kese)--( kese)--(kese)--(kese)--(kese)--(kese)---(CİĞER)------NEFES VERME.

yani kısacası bana göre kuş FİŞEK esnasında ihtiyaç duyduğu oksijeni bu keselerden karşılar...SAYGILARIMLA.

nefes almaz...

mehmet21' Alıntı:
s.a.

benım bu konudakı kanaatim kuş nefes almamaktadır..sebebine gelince;güvercinlerdeki solunum sistemi birçok canlının solunum sistemınden farklıdır...güvercinlerde 9 civarı hava kesesi (deposu bulunur) bunun yanı sıra deri altında bulunan küçük delikler de gereklı görüldüğünde kesecik görevi üstlenır.bu hava keseleri, bir hava deviri yapar.güvercinin aldığı ilk nefes direk ciğere gitmez ya da direk ciğere gitmesi için keselerin dolu olması lazım.bu devir işleminden geçer.devir işlemi aşağıdaki şekille az çok örneklendirilmiştir.

NEFES ALMA---(kese)-- (kese)-- (kese)--(kese)--( kese)--(kese)--(kese)--(kese)--(kese)---(CİĞER)------NEFES VERME.

yani kısacası bana göre kuş FİŞEK esnasında ihtiyaç duyduğu oksijeni bu keselerden karşılar...SAYGILARIMLA.

Merhaba Mehmet bey,

Farklı bir yorum olmuş ,paylaşımınız için teşekkürler,

Saygılarımla,

Ramazan ABA

filo' Alıntı:

Merhaba Ahmet bey,

Konuyu açarsanız sevinirim neden nefes almaz?

Şimdiden paylaşımınız için teşekkür ederim,

Saygılarımla,

Ramazan ABA

insan bile nefes alırken bir eylem gerçekleştiremez.. örnek elinize bir balta alın balta ile bir kütüğü kesmeye çalışın.. baltayı her salladığınızda beraberinde nefes de almaya çalışın.. bakalım alabilecek misiniz.. veya alsanız bile düzgün bir şekilde ağacı kesebilecek misiniz.. kuşta böyle bir durumdadır, fişeklerken nefesini tutar diye düşünüyorum..

cokda bılınmesı gereken bır konu degıl kuscu acısından bence.ben bılmıyorum.bılmem gerekıyormu onuda bılmıyorum.41 yasımı gectım 42 yi ısırmaya basladım :D halısahada top oynarken neremden nefes alıyorsam kus da sanırım orasından nefes alıyordur o sırada.ama kuslar bızım gıbı nefes alıp vermezler.havayı depolarlar ve zaten ucumda ve baska hareketlerınde depolanmıs havalarını kullanırlar.su halde nefes almıyor demek mantıklı.alsa ne olur fısekte ıken bılemem.ama alsa demekkı zamanlama hatası yapmıs nefes almakta dıyebılırız ve bunun etkısı nedır bılmıyorum.suya dalarken nefesımızı tuttugumuz gıbı kusda sanırım refleks bır hareketle nefes almayı bırakıyor o esnada.cok yuksege cıktıklarındada hava depolarını kullandıklarını okumustum.boylece kolaylıkla mesafe katedebılırlermıs.oksıjen tupu gıbı herhalde.cok da lazım olan bır bılgı deıl bana kalırsa.k.y.n gıtsın yav..

Kuş Akciğerindeki Özel Tasarım
Kuşların sürüngenlerden evrimleştiği iddiasını geçersiz kılan bir diğer örnek de kuşların akciğerlerindeki özel tasarımdır. Omurgalı kara canlılarıyla kuşların solunum sistemleri karşılaştırıldığında, birbirinden tamamen farklı şekilde çalışan yapılar oldukları görülür. Kuşların oksijen ihtiyacı, kara canlılarına göre çok daha fazladır ve hücrelere oksijenin iletilmesi çok çabuk gerçekleşmelidir. Dolayısıyla bir kara canlısının akciğeri, kuşun ihtiyacı olan yeterli oksijeni sağlayamaz. Nitekim kuşların akciğerleri, uçuş için gerekli oksijeni sağlayacak şekilde özel bir yaratılışa sahiptir.

Omurgalı kara canlılarının akciğerleri "çift yönlü" bir yapıya sahiptir: Nefes alma sırasında, hava akciğerdeki dallanmış kanallar boyunca ilerler ve "alveoli" denilen küçük hava keseciklerinde son bulur. Oksijen-karbondioksit alışverişi burada gerçekleştirilir. Ancak daha sonra, kullanılmış olan bu hava, tam ters yönde hareket eder ve geldiği yolu izleyerek akciğerden çıkar, ana bronş yoluyla da dışarı atılır.

Kuşlarda ise hava akciğer kanalı boyunca "tek yönlü" hareket eder. Akciğerlerin giriş ve çıkış kanalları birbirlerinden farklıdır ve hava daimi olarak akciğer içinde tek yönlü olarak akar. Böylece kuş, havadaki oksijeni kesintisiz olarak alabilir. Uluslararası bilim dergisi Nature'ın editörü olan evrimci yazar Henry Gee, kuşlardaki tasarımdan bahsederken, "Kuşlar olağanüstü bir nefes alma düzenine sahiptir. Akciğerler, vücutta başka yerlerdeki ve hatta oyuk kemiklerdeki geniş hava boşluklarını da kapsayan, tek yönlü bir hava işleme sisteminin sadece bir bölümünü oluştururlar."47 demektedir.

Kuş nefes aldığında, hava nefes borusundan hem akciğere hem de arka hava kesesine akar ve akciğerlerdeki mevcut hava da öndeki hava kesesine dolar. Kuş aldığı nefesi verdiğinde, arka hava kesesinde olan temiz hava akciğere geçer ve ön hava kesesinden nefes borusu yoluyla dışarı çıkar. Nefes alış-veriş sırasında gerçekleşen her iki devrin, kuşun aldığı tek bir nefes için bile mutlaka tam olarak gerçekleşmesi gerekir. Kuşların akciğerlerinde memelilerin ciğerlerinde bulunan "alveoli" yerine, akciğer boyunca uzanan milyonlarca küçük tüp bulunur.

Bu kompleks hava kesesi sisteminin amacı, kuş akciğerlerindeki hava akışının aynı yönde -arkadan öne- kesintisiz olarak gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu, akciğerdeki hava akış yönünün, nefes alıp verme esnasında tersine döndüğü sürüngen veya memelilerdeki sistemden farklıdır. Kuşlarda hava akışının tek bir yönde olması, havadaki oksijenin daha etkili kullanılmasını sağlar.

Kuşların kendilerine özel bu verimli solunum sistemi, hava direncini en aza indirir; havalanmak ve havada kalmak için gerekli enerji miktarını azaltır. Uçmak için gerekli yapılardan biri olan furkulum kemiğine yapışık, iyi gelişmiş göğüs kasları da kanat çırpma hareketine güç sağlar. Kanattaki uzun tüyler, uçak kanadı gibi işlev görerek uçuş için gerekli olan kaldırma kuvvetini oluştururlar.

Kuşların diyaframı yoktur, bu yüzden akciğerlerde havayı hareket ettirmek için, kemiklerin içine doğru uzanan hava keseciklerindeki basınç değişikliklerinden faydalanırlar. Çoğu kuşun sekiz hava keseciği bulunur. Bu hava kesecikleri solunum yolu boyunca havayı hareket ettirmek için adeta bir körük sistemi gibi çalışırlar. Birçok hava keseciği, "pönomatik (basınçlı hava ile işleyen) kemikler" olarak tanımlanan kemiklerin içine doğru ilerler.48 Bu özel yaratılış sayesinde, memelilerin ve sürüngenlerin aksine, kuşların akciğerleri her zaman şişik olarak kalır ve akciğerlere düzenli olarak taze hava sağlanmış olur.49

Kuşun akciğer yapısındaki bu sistem, yüksek enerji ihtiyacını karşılayacak en mükemmel yapıdır. Yeni Zelanda Otega Üniversitesi'nden moleküler biyolog Michael Denton, kuşların bu özel yapısından şöyle bahsetmektedir:

Kuşlarda ana bronş, akciğer dokusunu oluşturan tüplere ayrılır. Parabronşi diye adlandırılan bu tüpler sonunda tekrar birleşerek, havanın akciğerler boyunca tek bir yönde devamlı akımını sağlayacak sistemi meydana getirirler... Kuşlardaki akciğerlerin yapısı ve genel solunum sisteminin çalışması tümüyle kendine özgüdür. Kuşlardaki bu "avien" sistemi başka hiçbir omurgalı akciğerinde bulunmaz. Üstelik bu sistem, sinek kuşları, devekuşları ve atmacalar gibi çok çeşitli kuşlarda bile tüm temel detaylar açısından aynıdır. Bu sistem bütün kuş türlerinde aynıdır.50

Tek yönlü hava kanalı sadece kuş akciğerinde bulunan, özgün bir tasarımdır. Böyle kompleks bir yapının aşamalarla ortaya çıkması mümkün değildir. Çünkü canlının hayatta kalması için söz konusu tek yönlü hava kanalı sistemi ve akciğerler kusursuz bir şekilde ve her an var olmalıdır. Aksi takdirde akciğeri çalışmayan bir canlının birkaç dakikadan fazla yaşaması mümkün olmayacaktır. Michael Denton kuş akciğerinin kökenine evrimci bir açıklama getirmenin imkansızlığını ise şöyle belirtir:

Böyle tamamen değişik bir solunum sisteminin, azar azar küçük değişikliklerle standart omurgalı tasarımından evrimleşmiş olduğu iddiası, düşünülmeden ortaya atılmış bir tezdir. Solunum faaliyetinin … hiç aksamadan korunması, organizmanın hayatını sürdürmesi için gereklidir. En küçük bir eksik fonksiyon, ölüme sebep olacaktır. Kuş akciğeri de, içinde dallanmış olan parabronşlar ve bu parabronşlara hava temin edilmesini sağlayan hava kesesi sistemi en üst düzeyde gelişmiş olana kadar ve beraber, iç içe geçmiş, mükemmel bir şekilde işlevini yapana kadar, bir solunum organı olarak görev yapamaz.51

Allah'ın Yaratma Sanatının Bir Örneği: Kuş Akciğerleri

Kuş nefes aldığında hava, arka hava keseciklerine (1) doğru hareket eder. Bunlar, daha sonra havayı akciğerin (2) içine iterler ve hava akciğerin içinden geçerek ön hava keseciklerine (3) akar. Hava, kuş nefes verdiğinde, ön hava kesecikleri tarafından dışarı atılır. Akciğer, sürüngenlerde veya memelilerde olduğu gibi genişlemez ve büzülmez. Oksijeni akciğerden toplayan kan, havanın aksi yönünde akar. Böylece en düşük oksijeni (çizimde mavi düşük oksijeni, kırmızı yüksek oksijeni göstermektedir) taşıyan kan, havaya maruz kaldığında en düşük oksijen oranına sahiptir. En yüksek oksijene sahip kan ise daha da yüksek oksijen konsantrasyonuyla havayla buluşur. Dolaşımın her bölgesinde, havanın içinde bulunan oksijen konsantrasyonunun temasta olduğu kandan daha fazla olmasını sağlar. Havadan kana yapılan oksijen naklinin etkinliğini en yüksek dereceye eriştirir. Bu, karşı-akım değişimi (counter-current exchange) olarak bilinir. Bu kadar etkin akciğerler kuşlara uçuşun gerektirdiği enerji talebiyle, özellikle de yüksek rakımlarda- başa çıkmalarında yardımcı olur. Tüm bunlar, ortada çok kusursuz bir tasarım olduğunu göstermektedir. Bu tasarım, hem evrim iddiasına yönelik yıkıcı bir darbe, hem de yaratılışın delillerinden sadece biridir.

1.Arka hava kesecikleri
2.Akciğer
3.Ön hava keseleri (Bir kısmı kuşun içi boş kemiklerinin içindedir)
ALINTIDIR

Muharrem abi paylaşımın için teşekkürler,
Bunu bende okudum galiba sızıntı dergisi olması lazım birde böceklerden bahsediyor suyun altında onlarda nefes alıyor. bu normal yüksek uçmaktan bahsediyor mesala insanlar 3 bin metre yükseğe çıkdığı zaman nefes alma problemi çekiyor burda yüksek uçuştan bahsediyormuş gibi geldi bana bizim kuşlardan bahsedilmiyor yani oyun kuşu ben bunu gerçekten çok merak ediyorum nefes alıyormu almıyormu, biz sonuçta bunları besliyoruz ?

Saygılarımla,

Ramazan ABA

RAMAZAN ABA' Alıntı:
mehmet21' Alıntı:
s.a.

Merhaba Mehmet bey,

Farklı bir yorum olmuş ,paylaşımınız için teşekkürler,

Saygılarımla,

Ramazan ABA

teşekkür benden ramazan bey... saygılar.

s.a bence mantıksal düşünecek olursak fişek esnasında nefes alıyordur .nedeni
40 50 metre çıkacak bir de hava nın basıncına maruz kalıcak nefessiz bir şekilde o küçücük kalbiyle bunu başarması bence imkansız..
ama takla esnasında nefes almıyor olabilir.onu da şu şekilde ifade edeyim sık taklada kalan kuşlar özellikle havada kitleyip takla vura vura inen kuşlar yere indiğinde nasıl nefes alır..
şimdi yukarıda yazdıklarıma dayanarak konuyu biraz daha genişletecem
bu kuş biraz daha uçsun nefeslesin güçlensin deriz ya aslın da kuş fişeklemede nefesi düzenler
eke kuşlar bu düzenlemeyi sağladığı için fişekleme esnasında hemen hemen aynı oyunu gösterir....
iki ayrı kuşu ele alalım bunların ikisininde oyun performansları aynı olsun biri perdahlı taklalı inen olsun diğeri düz konan taklalı inen kuş indikten sonra bir müddet dinlenir öyle kendine gelir
diğeri daha iner inmez sağa sola saldırır
bunlar benim düşüncelerim gözlemlerim doğrumudur değilmidir bilemem ama bu şekilde olduğuna inanıyorum

kesin olmamakla beraber benim görüsüm ise kus oyuna baslayıp tırmanısında vurdugu her taklada nefes alır
nefes almamıs olsa uzamasını saglayamaz hani bazı sanatcıların DİAFRAMDAN söyledikleri gibi ama her kesin nefesi yetip söyleyemiyor ama kuslar bazı kuslar diyelim nefesini ve enerjisini iyi kullanıyor bunlarda kalıteli ve kuvvetli kuslarda oluyor yani nefes almamıs olsalar o uzamayı ve bol taklayı yapamazlar diye düşünüyorum 200gram
kücücük cigeri olan bir kusun nefes almadan uzun mesafe ve bol taklada çatlaması gerek yapamaz bence tabi bu sadece tahminim daha mantıklı ve bilinçli düşünenlerde vardır ama incelenip gözlemlenmesi gereken bir durum

Mehmet 21 Abimin de dediği gibi kuş iyi bir fişekte nefes almaz oksijenini keselerinden sağlar...Zaten dikkat ettiysek kuş oyundan sonra indigiğinde ağzı açık olup hızlı hızlı nefes alır bu da bir kanıtıdır...Selamlar Batuhan Kökdemir

Merhaba,

Paylaştıkça çok farklı yorumlar okuyoruz en çok dikkatimi Mehmet arkadaşımızınki çok farklı.

tabi hepimizin yorumları bunun gibi ama hava kesecikleri farklı daha farklı fikirleri olanların yorumlarını görmek isterim bakalım nerde karar kılacagız?

Saygılarımla,

Ramazan ABA

Geri