İyi kuş almak isteyenlere öneri

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Anonymous
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 27
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K
A

Anonymous

Misafir
Merhabalar.
Arkadaşlar yaklaşık 10 senedir kuşlara ilgim var.Son 5 yıldır bırakmıştım lakin yine başladım.Sizlere bir tavsiye vermek istiyorum.Bu tavsiyemi yenilere verdiğimden anlayanlar lütfen yadırgamasın.

Öncelikle hiç bir zaman kuş dükkanlarından kuş almayınız.Size kuşu öyle bir anlatırlar ki kimi zaman siz bile içinizden yahu bu kuş böyle böyle özelliklere sahipse neden fiyatı 25, 30 yada 50. diye düşünürsünüz.Lakin kuşu alıp götürdüğünüzde kuşların uçmadığına dahi şahit olursunuz.Yere kapaklanmış bir kuşun " abi kuş takladan bile uçamıyor " diyerek satıldığını bile gördüm :)

Diğer bir konu içeride kuşun taklasına aldanarak almayınız.Geçen aldığım çakmaklı dişinin tavandan inmediğini gördüm.Bugün uçurmak istedim lakin kuş yere kapaklanmış :) Demek ki içeride uçmadığından kendi kendine sökülmüş.İçeride oyun yapıyor :)

Kısacası bir kümes kuracağınız zaman illa ki 2 tane kuş alırsınız.Matematiksel günümüz piyasında en düşük fiyat olarak hesaplasak dahi 4 tane kuşun 100 lira yapacağını görürürüz.En ucuz kuş 25 tl x 4 100.Siz zamanla bunu çıkaracaksınız.Çünkü bir kuşçu her zaman yuvasında fazla kuş ister.Öyle böyle 200 tl para gider.

Mesela ben şuan ki kümesimi doldurmak için 500 lira felan harcadım.Aldığım kuş sayısı 25.

Buna hiç gerek yoktu.Üstelik kuşlarımın hiç biriside uçmuyordu.İnanmıyacaksınız kuşlardan rahat 15 tanesını dağıttım.Diğerlerinide dağıtacam.Yarın bir arkadaş gelecek onada hediye edecem.

Ne yapalım diyeceksiniz.En güzeli cebinize 100 tl koyun gidin kuş besleyenlerin yuvasından izleyip alın.Hem kaliteli kuşu ucuza alırsınız hemde yetiştiriciliğe bu işe emek verenlere destek olursunuz.İnanın ki kuş dükkanlarında satılan 250 tllik kuşları dahi 50 100 e alırsınız.Geçen bir arkadaşın yuvasına gittim.1 çift yavru izledim para istemedi ben 50 tl verdim kuşları aldım geldim.Şu 1 haftadır uçuruyorum yakında zaten videosunuda koyacağım.İnanın ki ben şuan verdiğim 50 tlden utandım.Geçen tanımadığım bir abinin yine yuvasında 100 tl verip bir çift yavru daha aldım.İnanın ki kuşlar saatlik ve keyfi oyunu başka güzel.Kuş besleyenler hem fiyatları bilmezler piyasayı hemde onlara pek müşteri gitmediğinden kuşunu ucuza verirler.Arada muhabbette oldumu yeri gelir hediye bile verir.Yarın mesela 100 tl verdiğim abimiz sana bir çift kuş vericem kıymetini bildin bildin yoksa parada versen artık sana kuş vermem dedi :)

Kısacası kuş lafta, yerde yada içeride belli olmaz.İzlenir.

Umarım kafanızı yormamışımdır.Başka tavsiye veren arkadaşlarımızda konuya yazarsa sevinirim.Saygılarımla.

Konuya şöyle ufak bir katkım olsun haddim olmayarak.

İyi kuş almak için önce,iyinin nasıl olduğunu bilmek lazım,neye göre iyi,bana göre iyidir sen yem vermezsin,sana göre

iyidir ben yem vermem.

İyi kişinin gördüğü ile sınırlıdır,her yetiştirici kendi elindekini iyi diye besler,taki daha iyisini görene kadar.

Yani iyi oyun kuşunda göreceli bir kavramdır.Çoğumuzun iyisi gördüğümüzle sınırlıdır.

Şimdilik bu kadar yazayım konuyu dağıtmadan.

Selamlar sağlıcakla kalın.

ZATEN BU TÜR DURUMLARDA KİŞİLERİN İYİYİ ANLAYIS SEKLİ VE BAKIS AÇISI VEDE GÖRDÜGÜ KADARIYLA ALAKALI OLDUGUNDAN DÜŞÜNCELERDE HALİYLE FARKLI FARKLI OLUYOR ES DOST VE ÇOK İYİ SAMİMİYETE DAYALI HALLER DISINDA İYİ HİÇ BİR ZAMAN AYAGA GELMEZ İYİYE HER NEREDE NE SARTLARDA OLURSA OLSUN GİDİLİR BU DURUM ANTİKACI TARİHİ ESERCİ KUYUMCU GİBİ YANİ İYİ MALI OLANLAR BAGIRIP CAGIRMAZ CIGIRTGANLIK YAPMAZLAR AMA BİR SEYYAR SATICI BİR HURDACI YADA BİR PAZARCI BAGIRIR ÇAGIRIR İYİ SEYLERE SAHİP OLANLAR SESSİZDİRLER BEKLEMEZLER BEKLENİRLER HA MEZATLARA İHALELERE İYİ GİTMEZMİ GİDER İSTİSNADIR KIZIP GÖTÜRÜR ACLİYETİ SÖZ KONUSUDUR GÖTÜRÜR ANİDEN YERSİZ KALMISDIR GÖTÜRÜR BUNLAR İSTİSNADIR KUSCULUGUMUZDA MALESEF KÖR TOPAL İLERLEMEKDEDİR YETİŞTİRİCİLİGİN PAYLASIMIN DOSTLUK VE ARKADASLIKLARIN MENFAAT VE RANT KARSISINDA EZİLDİGİNEDE SAHİT OLUYORUZKİ GİDİSAT PEKDE HOS DEGİL

SAYGILAR

şimdi verdiğim öneri doğrumu yoksa yanlışmı pek idrak edemedim de :) kaş yaparken göz çıkarmdım umarım

Önerin bana göre doğru kardeşim tabikide oyun kuşu alamak isteyen arkadaşlarımız kardeşlerimiz görüp izleyip almalı petshop veya güvercin marketlerde aslı astarı sağlığı fiziği uygun olmayan kuşlar mevcut yeterli bakımı yapılmamış kuşlar mevcut ... sana katılıyorum saygılar...

doğru söylemişsin uçurulmadan kuş alınmaz almak zorundada kimse değil kişi uçurma taraftarı değilse uzak durulacak elbet uçuran birileri vardır onlardan alacaksın ama eke alacaksın yaş olarak 1 veya 2 veya üstü yavruya kusmamış kuş almaklada olmaz

Konu cok yerinde olmus,bende harfiyle katiliyorum.
Kuslarim 40 üzerinde halen ve yavrularda cogaliyor.
Eskiden kalma hislerimiz ugruna heyecanla aldik ve 3 yerden topladim.
kuslarin 1 tanesini bile ucurmadim hic birinide kontrol etmedim.
Zamanla iyi ucan kusuda sectik ama arada gözde,kanatda sorunlari olan kuslarda gelmis.

Bu benim icin bir sorun teskil edermi,hayir cünku ben kusun nasil ucmasi gerektigini tam bilemem
Ve halen görmedigim huylarinin oldugunu biliyorum.
Bu aralar iyici sogudum aslinda kuslardan degil sadece adam gibi atadan gelmemis damarlari ve büyüklerimiz(ustalarimiz) esliyor bende eslerim söyle olur demeler bu hayvanlari bu hallere sokmus.

Kuslarimi ben ilk basta damar kus neden almadim!!!
Ne hastaliklari olur ne gibi yaralanmalari olur ne gibi duygulari hareketleri olur neyi sever neyi sevmez nasil bir egitim vermeliyim nasil bir vitamin vermeliyim.
nasil bir zaman ayarlamaliyim nasil bir bakim temizligi olmali folluklar ne sekilde olmali hangi hava sartlari uygun ne yer ne icer.
Bilgimi artdirmak icin aldim.
Tanesi tek haneli rakamina bir kustan süper bir oyun beklemedigimin cok iyi farkindaydim.
Bu benim icin sadece tecrubelerimi fazlalastirmak ve bir nevi oyalanma gibi bir durumdu

Neler ögrendim bu zamana kadar?
Hic bir sey ögrenemedim yem icecek ve alt temizleme haricinde.
Ucmalari bana normal geliyor ama zamanla net'de gördügüm yavrular eksiklerimin cok fazla oldugumu hissetdirdi.

Ne yapmayi düsünüyorum.
Sonuna kadar devam kuslarimi azaltiyorum.
Yarisindan cogunu verecem bunlardan geriye kalanlarida iyi bir egitime sokup canlari isterse kalacaklar.
ve baktim bu kuslar adam olmazsa kesinlikle 10 cift kus alacam bunlarin her biri bir yerden damarli getirecem
kesinlikle araci olacak kustan anlayan kisilere basvuracam
cünkü havada benim kustan baska ne görsem begeniyorum.
benim kuslarda arpa sehriye yemeden hareketlenmiyorlar.
neyse coktandir yazmamistim
Büyüklerimin ellerinden kücüklerimin gözlerinden öperim
IYI RAMAZANLAR

Mechelen kardeşim merhabalar öncelikle havada benim kuştan başka ne görsem beğeniyorum demişsin bence iyi anlayan bir tanıdığından destek almalısın beraber gidersiniz tamam derse tamam yok derse yok

Bence iyi kuş bulmak biraz da şans işi,2010 yılı bölgesel şampiyonada 1. olan kuşu sahibi bildiğim kadarıyla 10 tl ye pazardan almıştı;tamam yıllardır aynı nesli besleyen kuşçular ve tüm yavruları aynı karakterde olan kuşlar var ama toplasan sayıları bellidir hem ulaşmak zordur hem de maddi değeri yüksektir.

Beslediğimiz kuşların çoğunluğu aynı soydan gelmediği için biz kuşçuların da bilinçsiz eşlemeleri sonucu elmizdeki yavruların kimisi iyi kimisi kötü çıkmakta.Biz de kötü kuşları elden çıkarıp iyilerle yola devam ediyoruz ama sonuç hüsran oluyor bence az ve öz beslenmeli kaliteli 2çift damızlık bile yeter sabırla soy ıslahı yapılırsa sonuca ulaşılabilir.

Bu yaz sonunda bende umduğum gibi giderse kümesteki yaklaşık 40 kuştan sadece 1 çift bırakacığım 5 yıldır denemediğim yol,çaprazlama kalmadı ama 1 arpa boyu yol alamadım katranı kaynatınca şeker olmuyormuş bunu anladım.

Yeni kuş alacak arkadaşlara da tavsiyem kuş havada oynar,lafta asıp kesenlere inanmayın ne olursa olsun kuşun havadaki durumunu görmeden kesinlikle almayın

bambam' Alıntı:
Mechelen kardeşim merhabalar öncelikle havada benim kuştan başka ne görsem beğeniyorum demişsin bence iyi anlayan bir tanıdığından destek almalısın beraber gidersiniz tamam derse tamam yok derse yok

Evet bir bilene sormak onunla gitmek gerek.
Simdi forumda cok degerli ustalar var gecmiste ustaligi olmus abilerimizde var.

Ben burdan cagri yapiyorum benim icin suraya gidip bir kusa bakarmisiniz.
Nasil bir cevap almayi düsündügümü saniyorusn sevgili kardesim.(gerci azda olsa sevilirim sanirm ama diyelimki ilk geldigimde)

Eger iyi bir güvercin beslemek istiyorsan,önce kendini iyi bir bilgilendirmelisin.
Burda benim anlatmak istedigimde tam bu.
Yani benim su an iyi bir kus alip beslemem ne kadar mantikli olur.
Kus bu bir ucuyor bir ucmuyor bir bakiyorum yavruya iyi bakiyor ikinci döndem yavru yumurtadan sonra acliktan ölüyor.
Bir bakiyorum follugunu bulmus yumurta bekliyor birde bakiyorum yere yumurta birakip üsüne yatiyor
Daha neler var yani sol resimdeki kuslar aslinda cift degil onlar bir lezbiyen

Anlatabildimmi kardesim benim bu ucar ucmaz kuslarla daha isim var.
1 haftadir bir arap güvercinim boyun bölgesinde bir gariplik hissetdim.
Sanki icinde bir sey var ve göremiyorum ne anlamiyorumda
Elbetde elime aldim bir sey görünmüyor ama sanki icinde kurt var gibi cok garip hareket yapiyordu.
Su mumya filminde yerden siyah böcekler insanin icine girince derisinde hareket ediyorlar ya öyle bir sey yapiyorudu.
Bügün hakki rahmetine kavusmus.
Yani 1 haftada kus gitdi ve ben daha olayin ne oldugunu anliyamadim.
Simdi sen genc yasta ögrenmisindir,etrafta var görüyorsundur.
Hic degilse ilac olsa hemen buluyorsun.
Bu durum bende yok bu sebebten ben tecrubemi sadece okuyarak ve görüntülü olarak ögreniyorum
Buda benim hep bir adim geride gitmeme sebep oluyor,.

şenol tunç' Alıntı:
Konuya şöyle ufak bir katkım olsun haddim olmayarak.

İyi kuş almak için önce,iyinin nasıl olduğunu bilmek lazım,neye göre iyi,bana göre iyidir sen yem vermezsin,sana göre

iyidir ben yem vermem.

İyi kişinin gördüğü ile sınırlıdır,her yetiştirici kendi elindekini iyi diye besler,taki daha iyisini görene kadar.

Yani iyi oyun kuşunda göreceli bir kavramdır.Çoğumuzun iyisi gördüğümüzle sınırlıdır.

Şimdilik bu kadar yazayım konuyu dağıtmadan.

Selamlar sağlıcakla kalın.

en önemli konuya parmak basmışsın abi tebrikler

Ben Mezatlardan ihaleden kuş alırım kimseyi bilmem cünkü adamın kapasına gitmem mezatlarda genelde kötü kuş gelir ama iyi kuşda geldigi cok olur sen kendin kuşdan anlıyorsan yerde duruş şeklini bilirsin oyunlu kuşun az paraya iyi kuş alırsın 100tl 50 tl diyorsun ben bu zamana kadar hiç bir kuşa o kadar para vermedim bizim burda 5tlyede alınır kuş 50tlyede 30 tlyede. hayırlı forumlar

Konu çok güzel ama sonuç çıkacak birşey yok. Çünkü bu devirde kimse kimseye güvenemiyor. Bakın arkadaşlar dikkat edin GÜVENMİYOR demedim GÜVENEMİYOR dedim. Şimdi forum a konu açsam arkadaşlar ........ ' da oturuyorum, taklacı güvercin beslemek istiyorum ve fazla anlamıyorum bana satınalma konusunda yardımcı olacak kimse var mı? diye cevap alamam yada cevap verenlerin beni tezgaha getireceğinden şüphelenirim. Zaten kaç zamandır açık olan koskoca forumda daha önce böyle birşey yazılmamış. Şahsen tanımadığımız bir kişiye ne kadar güvenebiliriz ki günümüzde? Ayrıca konu böyle güvercin gibi hassas ise asla güvenemeyiz. Çünkü; özellikle Ankara'da "Kuşçu" dan çok "Cambaz" diye nitelendirdiğimiz 5 TL etmez kuşu 100 TL ya satmak için türlü taklalar atan insanlar var. Örneğin şu an bu konuyu açan arkadaşa birisi "kardeşim bırak hepsini ben sana kuşun hasını vereyim uğraşma boşuna cambazlarla" dese ve bu kişi bunu gerçekten yürekten söylemiş olsa bile eminim ki arkadaşın kafasına şu takılacak acaba beni kandırmaya mı çalışıyor? Bunları neden yazdım? Bence bu konunun gideceği bir yer yok, hani bir laf vardır ya "sevile sevile sevmeyi öğrenmek" (biraz daha farklı tabi bilenler bilir orjinalini :) Bu olaya gönül verip başlayan herkes aynı durumda bence, bende dahil olmak üzere hepimiz sevile sevile sevmeyi öğreneceğiz. Tam anlamıyla öğrendiğimizde de (yine inşallah burada olur sitemiz) bizler bildiklerimizi usta olarak bir sonraki gönül verenlere yardım amacıyla yine burada kullanacağız.

Kafanızı ağrıttım özür dilerim, Hepinize teşekkür ederim, saygılar.

Konu ıle alakasız bır mesaj atmıssınız.Zaten konuda yer alan onerı kusu ızleyın alın.Izledıkten sonra guvenın bır anlamı yok.

sibersahne' Alıntı:
Konu ıle alakasız bır mesaj atmıssınız.Zaten konuda yer alan onerı kusu ızleyın alın.Izledıkten sonra guvenın bır anlamı yok.

sende haklısın ama ben çok farklı bir noktaya değinmek istedim. Benden evvel ki mesajda arkadaş mezatlardan bahsetmişti, o mesaja binaen yazdım, yeni başlayan arkadaşlar mezatlarda ömür tüketmesin diyerekten.

bambam' Alıntı:
izledikten sonra güvenin bir anlamı yokmu :)))
Tabiki var, zaten konu ile ilgili değil benim söylemek istediğim.

Teşekkürler ikinize de yorumlarınız için.

yo yarım yamalak heyacanlı yazınca okunmuyor öyle :)

merhaba vallahi mezatlara gitmek orda değişik kuşlar kuşcular görmek deneyimlere kulak kabartmak çıkan kuşlara yapılan sessiz yorumlar tabiki çıkan ben oynarım diyen kuşlar için kıyasıya pazarlık bence paha biçilemez bir zevk ,başkasının kötü dediği kuşların kafasını koparmadan adam düzenli uçurmuşmu yuvası güzelmi yeterince besleniyormu bakmak lazım 3 liraya aldığımız kuşu bastıramamız bize ders oldu ,etrafımız iyi kuş dolu sadece dikkatli bakmalıyız duruşu havalandığındaki hareketleri bence bakışları çok önemli ,tabiki izlemek çok daha garantidir ama güzel oynayan bir yavru bile 250 tl den aşağı olmamalı ,ya seçip oynatmaya çalışacaksın yada hazırına yatacaksın iyi bir kuş istiyorsan para konuşur ha BENİM ÖNERİM ÇİFT YAVRU ALACAKSIN DİŞİLİ ERKEKLİ Kİ OYUNUN DEVAMI GELSİN :slm:

göksal bey mezattan kuş almak piyango bileti almak gibidir binde bir denk gelir iyisi gerçi iyi oralara gelipte 20 30 40 50 ye güvercin vermezler .) ha arada amortide çıkar şans

makturk' Alıntı:
Bence iyi kuş bulmak biraz da şans işi,2010 yılı bölgesel şampiyonada 1. olan kuşu sahibi bildiğim kadarıyla 10 tl ye pazardan almıştı;tamam yıllardır aynı nesli besleyen kuşçular ve tüm yavruları aynı karakterde olan kuşlar var ama toplasan sayıları bellidir hem ulaşmak zordur hem de maddi değeri yüksektir.

Beslediğimiz kuşların çoğunluğu aynı soydan gelmediği için biz kuşçuların da bilinçsiz eşlemeleri sonucu elmizdeki yavruların kimisi iyi kimisi kötü çıkmakta.Biz de kötü kuşları elden çıkarıp iyilerle yola devam ediyoruz ama sonuç hüsran oluyor bence az ve öz beslenmeli kaliteli 2çift damızlık bile yeter sabırla soy ıslahı yapılırsa sonuca ulaşılabilir.

Bu yaz sonunda bende umduğum gibi giderse kümesteki yaklaşık 40 kuştan sadece 1 çift bırakacığım 5 yıldır denemediğim yol,çaprazlama kalmadı ama 1 arpa boyu yol alamadım katranı kaynatınca şeker olmuyormuş bunu anladım.

Yeni kuş alacak arkadaşlara da tavsiyem kuş havada oynar,lafta asıp kesenlere inanmayın ne olursa olsun kuşun havadaki durumunu görmeden kesinlikle almayın
Mahmut gardaş senden alıntı yaptım, konuyla bağdaşlaştırabilmek için. 2010 yılında şampiyon olan kuşun sahibini yaklaşık 15 -16 senedir tanırım.Bir lafı vardı hiç unutmam kablumbağadan aslan doğmaz.O da gitmiş deneyim ve tecrübelerine dayanarak seçmiş kuşu almış uçurmuş.kuşçuluk sanattır meziyetdir.

Çok yararlı bir konu açmışsın abi,böyle durumlarda çok kazık atabiliyorlar.Ama en fazla 100 lira olsun diyelim,alsanda o para bir günde çar çur olacak.En azından iyi bir kuş verde,sende helal para harca.Hastalıklı,bakımsız kuş alıp ,satın aldığı yere eminim söven bir çok insan vardır.(kendimden biliyorum

Çok güzel yazmışsın fakat pazardan yada ihalede satılan kuşlar tamamen şansa alınan kuşlardır.Bazen adam yakaladığını getiriyor bazen yavrudur kuş kendini açmadan getiriyordur. Pazardan aldığın veya ihaleden aldığın kuşların iyi çıkma olasılığı %5 bile değildir bence . Mesela bundan 6-7yıl önce 10tl ye bi gök(mavi) almıştık . Şu zamana kadar o kuşumuz gibi kuşumuz asla olmadı.İzleyip almak en iyisi az paranız var ise pazarda yada ihalede şansınızı deniyebilirsiniz belki tutar :)

ben oyunlu kuş almayı düşünüyorum ne önerirsiniz ?

abicim sende haklısında ben bir kuşu bir sene uçurdum ne sarış var ne yuvarlama ama kuştan eminim bir yıl sonra kuş uçmaya sarmaya başladı görmemişindir sen bile kuş 8 saat uçardı 10 ile 13 arası sarardı nasıl olacak.ben o kuşu nasıl izletip satacaktım,kuş yabani gibi uçarken izleyen adam bana küfretmezmiydi dile kolay 1 sene:) sen olsan ne yapardın bir sene beklermiydin.kuş illaki uçup alınmaz

kadir kardeşim mardin türünden bir kuş alıcaksan önerim sana tüm cinsleri araştır mardinlerden kendine has ve özgü cinsi bulacağına inanıyorum ama renk ve desen şekil bunlar etkili olacak ama sonradan belki kararını değiştirirsin bu sana kalmış!

yeni başlayan lara öncelikle selam olsun kim ne tür kuş beğeniyorsa onu beslemelidir yoksa sonradan pişman olacaklardır öncelikle bu formu baştan aşağı okusunlarki bilgilensinler sonra uygun bir kümes suluk . folluk ve yemlik alınmalıdr sonra lacağı kuşu güvendiği ve tanıdığı kişilerden almalıdırlar zaten sonradan bu hobiyi öğrendikçe gerisi zaten kendiliğinden geleceğine inanıyorum saygılar .bursalı rambo

Geri