İYİ TAKLACI

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ahmetkara
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 49
  • Görüntüleme Görüntüleme 12K

ahmetkara

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
ahmet KARA
Meslek
MATBAACI
İlgi Alanı
Kediler
ahmet kara Bugün, 19:21

selm. arkadaşlar abiler
sizce havada görmeden oyununu
damaızlık taklacı güvercinin yerde NASIL ANLARIZ İYİ OLANI
SIRDIR SÖYLEYEMEM DİYENLEREDE SAYGILAR

dostlar hiçmi bilgisi olan yok eline aldığında
güvercin işte bu
özellikleri işte kanat ve kuyruk terekleri sayısı gözü gagası boyu tırnağı ne bilim işte sizin bildikleriniz
aramızda bu konuya yönelmek isterim fikri olan varsa yazsın bir zahmet

AHMET bey sitemizde taklacı besleyen arkadaslarımız abilerimiz vardır en kısa sürede size bu konuda yardımcı olucaklarını sanıyorum ....

Merhabalar Ahmet bey.Sormuş olduğunuz soruya öncelikle cevap verebilecek çok deneyimli ve tecrübeli arkadaşlarım ve abilerim olduğunu belirteyim ilk olarak.Sorunuz gerçektende bilgi ve tecrübeye hitap eden bir soru.Tabiiki bir kuşu,oyununu görmeden hakkında yorumlar yapmak tecrübeli yetiştiricilere hitap eder.Öncelikle her ırkın kendini gizleyen anahtar özellikleri bulunmakta.(iyi olup olmadığına dair).Siz taklacılardan yöne bir soruya cevap yöneltmişsiniz,taklacıları ele alalım o zaman.Taklacıların kilit özellikleri şunlardır benim tecrübelerime göre:
Kuşun kuyruk telekleri en ideal 12 formada olmalıdır.Bunun yanında kanat uçlarını kuyruğun üzerinde taşımalı,aşağıya doğru salmamalı.Ayak yapısı biraz uzun tarzda olmalı.Ve elinize aldığınızda kuyruğundaki teleklerin tamamını havaya kaldırıyorsa bilin ki bu kuş iyi oyunlu bir taklacıdır.Ben uzun yıllar taklacı besledim.Ve belirttiğim bu özellikleri mevcut bulunan kuşlarım her zamn oyunlu çıktı ve memnuniyetsizlik yaşamadım.
Not: (Kendi tecrübelerime dayanan bilgilerdir)

Ben taklacıdan anlamıyorum. Çok eskiden çok az sayıda sadece kümeste yuvada oynayanlarda beslemiştim. O zamanlar hep dikkat ederdim. Benim kümeste oynayan taklacılar genelde elime aldığımda bacaklarını ve kanatlarını kasarlardı. Tırnaklarını şahinin avına yöneldiği zamanki hamlesi gii yaparardı. Ben bunun sadece o zaman oyunlu olanlarında olduklarını sanıyordum. Ama doğrusu nasıldır nedir tam olarak bilemiyorum. Benim şahsi düşüncem bunlar.
Ayrıca bu güzel soru içinde teşekkürler.
Saygılarımla.
Hüseyin BAŞOĞLAN

gökhan kardeşim çok güzel bi şekilde anlatmışsın söyleyecek birşey kalmamış.
bide kanatların başlarında kanlanmalar olur ve kanat tüylerinin iç tarafları sanki böyle duvara sürtmüş gibi yıpranmış olur buda kuşun kanat sesinin fazla olduğuna,kanat vururken oraların aşındığına işarettir.ayrıca hüseyin kardeşimizin anlatmak istediği gibi kuşu ele aldınmı kuş bi kasar kendini hissettir.bilmem anlatabildimmi biraz zor oldu anlatmak ama. :)

oyun kuşunu eline aldığında insan -kuşun aykalrını elimizin içine avuç içine dokundurduğumuzda oyun kuşu aykları ile teper arkadaşımızın dediğ gibi kuş eldeyken kuyruklarını sıkara yada yelpaze şeklinde açar yada yukarı diker

açtığım topikte demek istediklerim bu nun dışında özelliklerdi arkdaşlar bu özellikleri hemen hemen oyun kuşu besleyen arkadaşlar bilir.
benim anlatmak istediğim kuşların sırt bölgesindeki tüyleri kaldırdığımızda kuşun memesi tektir ama bazı ırklar vardı genelde fazla değildir kendine has işeretide tek meme değilde çift memedir sırt bölgesinde memeler :heyo:
ve kuşların baş terekleri kuyruk hizsında olamlı baş 3 kanat tereği aynı hizada olmalı bence
bazı kuşlarında işaret olarak iki kandıda düşüktür. benim görüşüme göer düşük kanat kuş güzel olur ve güzel oynar
kanat dirseğinde bulunana bizde adına hançer deriz hançer geniş olur kuş yerde duruken kanat dirseğindeki hançer belirginliğini ön planda gösterir
ve 13 kuyruk - 14 - daha avantajlı olur benim fikrime göre
ama 12 kuyruk kuşlarda iyi olmaz demiyorum onlarda güzel ama 13-14- kuyruk kuşlar benim için farklı zevki var (:

iyi oyun kuşunda kaşa göze bakılmaz kaşa göze sebapçı arkadaşlar bakar.tüy ve kanat yapısı önemlidir ordanda kolay kolay bilinmez.uçurmak lazım iyi olsa bile kendi oyun genini yavrularınada aktarması lazım.

Abicim ii taklacı benim görüşüm kafa yapısından belli olur.
Aşağı yukarı zaten kuyruk teleği 12 adettir ben aşağısını görmedim.
Besleyeceksen ankara kuşları veya samsun kuşları yani benim gözümde bunlar güzel
ha bizim beslediğimiz kargamı diyeceksin ama oranın kuşlarının namı var abi ne derseniz deyin.
saygılar

kazim cankurt

S.A Arkadaşlar
Bu konuda söylenecek birçok şey söylenmiş ama ben de toplu halde yazayım dedim.

* Kuşu eline aldığında kendini kasıyorsa,
* Hafifçe salladığında kuyruk teleklerini kayık şeklinde açıyorsa,
* Kuyruk teleklerinde çok fazla da olmamak kaydıyla ufak tefek delikler varsa, (takla esnasında tırnakları yapar)
* Kanat teleklerinin baştan 3-4 tanesinin iç kısımlarında hafif yontulmalar varsa,
* Ayaklarını bir yırtıcı kuş pençesi gibi sıkıca kapatıyorsa,
* Kanadını elinle açıp bıraktığında çabucak toparlıyorsa,
* Kanat dirseklerinin sağlam ve kalın bir görünüşü varsa,
* Kanat dirseğinde dokunduğunda irice sivri bir kemiksi yapı eline değiyorsa,
* Vücudu göğüste genişten başlayıp kuyruğa doğru bir topaç gibi inceliyorsa,
* Tünediği yerde kafasını işçeri çekerek hantal bir görüntüsü oluyorsa,
* Yemleme esnasında daha az yem yiyor ve diğer kuşların arasına fazla katılmıyorsa,
* Yerden havalanırken önce yere doğru çöküp sonra zor kalkıyor görüntüsü veriryorsa
iyi bir kuş olduğu düşünülebilir bence...

Tabi bunlara eklenecek birçok unsur olabilir. Bunları ben de merakla bekliyorum....

Bir de kanat teleklerinin uçları sivri ise çok uçtuğu, yuvarlak ise çok takla attığı söylenir...

Cümleten S.A beyler...

Herkesi burdan tebrik ediyorum özelliklede soruyu soran arkadasi soruyu sorarken kendisi hic bilmiyormus gibi duruyor fakat kendisininde bayagi bilgisi varmis anlasilan bravo diyorum.

Herkez kendi bilgisi düzeyinde konulara cevap vermis burdan anlasilan herkezin az,cok taklaci kusundan anladigi ortaya cikiyor fakat benim acizane fikrim saydiklariniz ok ama bunun disindaki en önemli fark oyunkusunda
TÜYLERI KABARIK GEZECEK buda benim oyunu kusunu anladigim yön. Neden derseniz cünkü yerde gezen kusu sormus arkadas eldeki kusu degil.
Performans 58 arkadasimada tesekkür ediyorum fikirleri ve düzeltmeleri icin.

Saygilarimla....

performans58' Alıntı:
S.A Arkadaşlar
Bu konuda söylenecek birçok şey söylenmiş ama ben de toplu halde yazayım dedim.

* Kuşu eline aldığında kendini kasıyorsa,
* Hafifçe salladığında kuyruk teleklerini kayık şeklinde açıyorsa,
* Kuyruk teleklerinde çok fazla da olmamak kaydıyla ufak tefek delikler varsa, (takla esnasında tırnakları yapar)
* Kanat teleklerinin baştan 3-4 tanesinin iç kısımlarında hafif yontulmalar varsa,
* Ayaklarını bir yırtıcı kuş pençesi gibi sıkıca kapatıyorsa,
* Kanadını elinle açıp bıraktığında çabucak toparlıyorsa,
* Kanat dirseklerinin sağlam ve kalın bir görünüşü varsa,
* Kanat dirseğinde dokunduğunda irice sivri bir kemiksi yapı eline değiyorsa,
* Vücudu göğüste genişten başlayıp kuyruğa doğru bir topaç gibi inceliyorsa,
* Tünediği yerde kafasını işçeri çekerek hantal bir görüntüsü oluyorsa,
* Yemleme esnasında daha az yem yiyor ve diğer kuşların arasına fazla katılmıyorsa,
* Yerden havalanırken önce yere doğru çöküp sonra zor kalkıyor görüntüsü veriryorsa
iyi bir kuş olduğu düşünülebilir bence...

Tabi bunlara eklenecek birçok unsur olabilir. Bunları ben de merakla bekliyorum....

çok güzel bir tarif olmuş teşekkür ediyorum.aynen katılıyorum hepsine.

S.A abilerim olay çok güzel yorumlamıs we açıklamıssınız hepinize ayrı ayrı teşekkür ediorum...
Şuan kafamda oluşan iki soru war onlarıda dile getirmek istiyorum..
1 oyun kusunun özelliklerini herkez bu kdar ii biliorsa neden herkez de 4/4 lük kuş yok
2 yoksa bu özelliklere uyan kuşmu bulunmuyor...
Kusura bakmayın ama bunları yazmam lazım 10 senede bin tane kuşun içinden 5 tane kuş çıkmıorsa kanat göz tırnak paça kafa önemli tabi ama kuşun yedi düwelini bilmek lazım bence......

Saygılar.....

smail' Alıntı:
S.A abilerim olay çok güzel yorumlamıs we açıklamıssınız hepinize ayrı ayrı teşekkür ediorum...
Şuan kafamda oluşan iki soru war onlarıda dile getirmek istiyorum..
1 oyun kusunun özelliklerini herkez bu kdar ii biliorsa neden herkez de 4/4 lük kuş yok
2 yoksa bu özelliklere uyan kuşmu bulunmuyor...
Kusura bakmayın ama bunları yazmam lazım 10 senede bin tane kuşun içinden 5 tane kuş çıkmıorsa kanat göz tırnak paça kafa önemli tabi ama kuşun yedi düwelini bilmek lazım bence......

Saygılar.....

Selamlar...

İyi kuşun özelliklerini bilmek başka, ona sahip olmak başkadır. Herkes kendi yorumuna göre iyi kuş elde etmek için uğraşır, ama kuş işi çok bilinmeyenli denklem gibidir ve aşırı sabır gerektirir. Bu uğurda ömrünü geçirip de hala iyi bir kuş uçuramadım diyen ustalar da vardır, tamamen tesadüf sonucu iyi bir kuş sahibi olup kıymetini bilmeyen de.

eline aldıgında zımba gibi olurr..ve elde rahat durmazz eger ele aldıgında arka kuyruklarını salladıgın zaman yelpaze gibi açıp ayaklarını aşagıya dogru kartal gibi bırakıyosa banko taklacıdırr..

performans58' Alıntı:
smail' Alıntı:
Selamlar...

İyi kuşun özelliklerini bilmek başka, ona sahip olmak başkadır. Herkes kendi yorumuna göre iyi kuş elde etmek için uğraşır, ama kuş işi çok bilinmeyenli denklem gibidir ve aşırı sabır gerektirir. Bu uğurda ömrünü geçirip de hala iyi bir kuş uçuramadım diyen ustalar da vardır, tamamen tesadüf sonucu iyi bir kuş sahibi olup kıymetini bilmeyen de.

Bende onu dmek istiorum......
Eskiden anlasılırmıs oyun kusunun özellikleri simdi kırıldıkları için tamamen şans işi ele görmek.....

gecko' Alıntı:
eline aldıgında zımba gibi olurr..ve elde rahat durmazz eger ele aldıgında arka kuyruklarını salladıgın zaman yelpaze gibi açıp ayaklarını aşagıya dogru kartal gibi bırakıyosa banko taklacıdırr..

Bu oyun sökmüş bir kusun özelligidir....
Hatta yazılanların çogu kuşun oyun sökmüş olma özelligini belirtir ve her takla atan kuş ii kuş deildir...
Lütfen oyun kuşunun özelliklerini ii bilelim gelecek nesillerede iii kuş bırakalım..

Muhterem, Kuscu Arkadaslar.
bu konuda , bende bir kac tiyo ile sizlere yardimci olmaya calisacagim.
1:oyun kusu, ya ince uzun ya kisa topak olur.
2:omuzu dik ve genis,sirti genis ve duz,kuyruk kismina dogru ucgen sekilde daralma seklinde.
3:kuyruk yapisi,duz veya disa dogru hafif kambur,seklinde olmali.
4:bacak altindan,basa kadar olan on kisim dik ve duz,sahin gibi.
5:eline aldiginda ,kendini kasar cirpinmaya ve kacmaya yeltenir,yabani gibi elde durmak istemez.
6:kanatlarini ellerinin uzerine carsaf gibi serer ve titretir.
7:kanatlari kavislidir.
8:kuyrugunu bir yelpaze gibi acar,ani harekette asagi ve yukari hareket ettirir.
9:ayni zamandada kafasini ileri ve geri oynatir.
10:alt kisimdan bacaklarinin arasina dokundugunda, tas gibi sert sinir kas yapisini hissedersin.
11:parmaklarinin arasindan bacaklarini diretir,parmaklarini kenetler ,titrekligi hissedersin.
12:erkeklerde kanat telekleri uzun ve genis disilerde hafif dar ve orta boyludur.
13: sah telekleri sona dogru daralip sivrilen suratli ucar uzun suner (fisekler).
14:sah telekleri sona dogru genis ve yuvarlak olan yavas ucar bol adetli tokatlar (takla atar).
15:sah teleklerinin ucundaki hafif tuy acikligi kusun kumese dalisinin ve pikesinin alametidir.
16:sah telekleri ice dogru kavisli olmalidir.
17:sah teleklerinin kokundeki kisa destekleyici teleklerin uc kismindaki zedelenmeler kusun kanat sesine ve taklasina dalalet eder.
18:kusun tuyu ipek gibi yumusak ve kaygan olmalidir.
19:kusun tuyu kisa,ince,sik olmalidir.
20:gaga,goz,tirnak ,renklerinin ve yapisini hic bir onemi ve degeri yoktur.
21:kusun rengininde hic bir onemi yoktur.
22:sanirim bu kadar tuyo yeter,kalanida meslek sirri olarak kendime sakliyorum OZURDILERIM.
SAYGILAR, KOLAY GELSIN.

S.a Mehmet bey Ben Bu Günün şartlarına göre bahsediorum sizler geçmişteki kuşların özelliklerinde bahsediorsunuz bunlarda suan için yanlış bilgiler
Kuşun iii oldugunu elinize almada seceresini bilmeniz lazım ki ona göre cwp werin hiç bilmediginiz bir kuşa bu özellikler ile ii diyebilirmisiniz ya kuş yapısıorsa ya dirsek açmış kapatmış ise....

smail' Alıntı:
S.a Mehmet bey Ben Bu Günün şartlarına göre bahsediorum sizler geçmişteki kuşların özelliklerinde bahsediorsunuz bunlarda suan için yanlış bilgiler
Kuşun iii oldugunu elinize almada seceresini bilmeniz lazım ki ona göre cwp werin hiç bilmediginiz bir kuşa bu özellikler ile ii diyebilirmisiniz ya kuş yapısıorsa ya dirsek açmış kapatmış ise....

sayin,ISMAIL bey.
yazmis oldugum kuslar ,su an benim elimde mevcut.biz laf olsun diye yazmiyoruz.ben kusun kanat veya dirsek acip acmayacaginida ,elime aldigimda anlarim.onunda bir isareti vardir.yazimi iyi okuduysan,bazi tiyo lari kendime sakladigimi ifade ettim.dikkatine sunarim .
saygilar.

Selam Mehmet bey bende size onu diyorum kuşu bilmek ayrı bişey elindekileri bilirsin ama hiç bilmedigin bi kuşu eline aldıgında bu özelliklerle ii diyebilirmisin siz bilenen kuşları söylüorsunuz peki kuşu elinize aldıgınızda kümese girecegini yada yapışacagını bilirmisiniz?

smail' Alıntı:
Selam Mehmet bey bende size onu diyorum kuşu bilmek ayrı bişey elindekileri bilirsin ama hiç bilmedigin bi kuşu eline aldıgında bu özelliklerle ii diyebilirmisin siz bilenen kuşları söylüorsunuz peki kuşu elinize aldıgınızda kümese girecegini yada yapışacagını bilirmisiniz?

imail bey kardesim,yerdeki kuslarin istedigim amaca hizmet edip etmeyecegini bir takim iseretlerle tahmin etmeye calisirim,sectigim kusda buyuk oranda istedigim dogrultuda olur.ama hatasiz dort dortluk olur demiyorum.performans kusu besleyen prof lar bir kusa su sekilde not verirler.yavru kus ucurulur,yavruluktan itibaren hareket ve kabiliyyet istatiskligi tutulur taki ana tulege girip cikar,eke olur,ese atarsin,yumurta yavru olayi gerceklesir,kus durulur,standdardlasir,buraya kadar kus neler yapti,ve sun ne yapiyor.bu uzun bir suredir,ve bunun sonunda bir karar verirsin.eger hatali ise boynunu cekersin,eger hatasizsa hosuna gidiyorsa beslersin.
benim yukarida kaleme aldigim isaretlere gelince,onlarda yanlis degil.elbetteki,performans kusunun hatasiz oldugudan yuzde yuz emin olmak icin,ucurmak gerekir,ama emek verip ucuracagin kusdada bir takim isaretler gormelisinki bu ise yeltenesin.yoksa bir kayapayla, oyuna sokacagim diye omur curutmemelisin.
saygilar.

s.a arkadaşlar konuyla ilgili bende bir şey söylemek istiyorum yerde görünen iyi oyun kuşunu dışarda göremezsin iyi oynayan oyun kuşu her zaman yuwaya ilk giren kuşdur ucma korkusundan kümesden cıkmaz diğer kuşlar dışarda gezer o kümesin bir köşesine siner ele aldığınızda kanat uzunluğu telelerin genişliği kuyruk genişliği ve fizik yapısı önemlidir
SAYGILAR

ahmet kara' Alıntı:
ahmet kara Bugün, 19:21

selm. arkadaşlar abiler
sizce havada görmeden oyununu
damaızlık taklacı güvercinin yerde NASIL ANLARIZ İYİ OLANI
SIRDIR SÖYLEYEMEM DİYENLEREDE SAYGILAR

Selam Mehmet bey. ben bu soruya cewap olarak yazıorum siz özelligi weriorsunuz deneme oluor damızlık dior arkadaş benim demek istedigim olay özellikler dışında kuşun performansıda önemli sag olun siz olayı çok güzel şekilde anlatmıssınız :)

Saygılar.......

bı kusu elıne aldıgın zaman ılk önce oyunu guzel olup olmadıgı ıcın ayaklarına bakılırr elını kusun ayana deydıgın zaman kusun ayakları tıtrer veya bu odaya gecıptee salarsan kus bacaklarını ayırırsaaa oo saglam kusturrrr soyunu bılmek ıstersen deeee tırnaklarının hepsı aynı renk olmalıdırrrr

s.a arkdaşlar bana göre oyun kuşunda olması gereken özelikler şunlar olması gereklidir bana göre
1-kuşu eline alınca pamuk gibi olmalıdır elinden kayar gider.
2 kuşun kanadı kuyruyu bir olması gerekir.
3- ayaklarını diremesi gerekir
4-kuşun duruşu heybetli olmalıdır.
5-kuşun göysü dışarda olması gerekir.
6-kuşum terekleri uç kısımları yuvarlak olmalıdır.
7-kuşun terekleri kalın olmalıdır.
8-kuşun kuyruk yapısı kambur olmalıdır.
9-kuşun kafa yapısı yılan kafa olmalıdır.
10-kuşu oyunsuz olsada yere bıraktıyında inemiyorsa buda iyidir.
bunlar benim yorumum herkezin yorumuna saygım vardır benim görüşüm saygılar.

..........

Gökhan 66' Alıntı:
iyi oyun kuşunda kaşa göze bakılmaz kaşa göze sebapçı arkadaşlar bakar.tüy ve kanat yapısı önemlidir ordanda kolay kolay bilinmez.uçurmak lazım iyi olsa bile kendi oyun genini yavrularınada aktarması lazım.

kardes net ve acık sekılde anlattın gerısı bos

Teşşekkürler Aras abi insanların artık bazı şeyleri görmesi gerekir kuş tipiyle deil performansı ile kendini kanıtlması gereken bi dönemdeyiz we bu çok uzun bi dönem 1 yıl kadar ucurmadan damızlık kuş olmaz kulagıma yawaş yawaş gelior bizim burda çogu kişinin kuşu açmış göz tırnak paça deil kusu oynatan kan, damar, ırk, soy, bunlardır wasıflar gerisi teferruat artık benden büyük abilerim war çewremde 1990 dan bu yana kuşlarda bi dirsektir almış başını gidior die anlatıorlar.
Tamam elinde soy olana bişey demiorum onlarda kendi kuşlarının özelliklerini anlatıor kuşlar zaten belli yaptıkları yapıcakları....

Saygılar.....

Geri