izmir kuş pazarı piyasası hakkında...

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan perspektif
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 8K

perspektif

Üye
Katılım
1 May 2008
Mesajlar
228
Tepkime puanı
1
Yaş
41
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
ibrahim çoban
Meslek
öğrenci
İlgi Alanı
Köpekler
herkese merhabalar. bugün izmir kuş pazarına gittim. maksadım haftaiçi kaçırdığım iki yavru döneğimi hasbelkader bulabilmekti. maalesef onları bulamadım:( fakat kuş pazarındaki kuşları ve fiyatları hakkında epey fikir sahibi oldum. bunları buradan paylaşmak, yorumlarınızı okumak istedim.
karamsar bir başlangıç olacak belki ama kuş pazarı içler acısı malesef. kimimizin uğrunda bekar kalacak kadar yada okulunu bırakacak kadar veyahut işini terkedecekkadar sevdiği kuşların değerleri ayaklar altında, üzüldüm. fiyatlara bakın bakalım siz ne diyeceksiniz?

taklacılar: göğ, krem, arap, beyaz kostümlüler 5-20 ytl arası. sabuni ve kaplamalar 15-45 ytl arası.

dönekler: erkekler 7ytl'den başlıyor, dişiler 15ytl'den başlıyor. maksimum tane fiyatları 40 ytl'yi geçmiyor.

kelebekler: 5 ytl'den istediğin kadar toplamak mümkün. izmir pazarı kelebek (saya) kaynıyor. en güzel kostümlülerin(kara bozalı karanfil-kırmızı bozalı karanfil vs.) fiyatları 100 ytl civarı.

baska: izmir'de bango dinilen, fakat ülkemizde genel olarak baska olarak adlandırılan kuş cinslari de 4-15 ytl arası. sarı baskalar 20ytl'ye kadar çıkabiliyor. bu kuşların dolu kanat olanları (yani kanatlarında hiç beyaz tel bulunmayanları) renk matlığı ve parlaklığına göre 25-75 ytl arası değişiyor.

mısıri: 4-15 ytl arası bulmak mümkün.

hünkari: yerli hünkariler 8-20ytl arası iken yurtdışı menşeiler vücudu komple işlemeli (blondinette) takım 500ytl den, kanat-kuyruk işlemeli (satinette) kuşlar takımı 400-750 ytl'den satılıyor.

posta: göğ-mavi-sinekli postaların çiftini 10ytl ye bulmak mümkün. söz konusu beyaz posta olunca çift fiyatı 30ytl'den başlıyor. kaplan postalar (çil postalar) da beyazlar kadar yapıyor.

bursa oynarı: izmir pazarına çok nadir gelen bursalardan bu hafta sadece 1 kişi yaklaşık 20 adet getirmiş. 10ytl'den başlıyor fiyatları.

filo kuşları: şimdilerde benim gözdelerimden olan filo kuşları da maalesef izmir kuş pazarına az gelen kuşlardan. kırmızı nakışlı erkek sordum 30 ytl idi. yine göğ kınıfırlı (karanfilli) erkek de 25 ytl idi. keşpirler de bu fiyatlardaydı. ama çok azdı. ispir erkek 20 ytl'ye bile vardı.

yoz (azman): bizim burda azman dediğimiz, kırmai yoz kuşlar 5tanesi 10 ytl'den tutun da neredeyse bedavaya kadar gidiyor.

arkadaşlar durum yaklaşık olarak böyle. pazarda kuş çok, alıcı yok. bu fiyatlara bile hiç kuş satamayan satıcılar oluyor. kimsenin bütçesine bir lafımız yok, böyle bir şeye haddimiz de yok, fakat bir kuş sever olarak, bir güvercin gönüllüsü olarak "el-insaf" demeden geçemiyorum. buğdayın kilosu 1 ytl, kuşun tanesi 2 ytl! arkadaşlar şunu bir düşünün, bugün bir muhabbet kuşu daha yavruyken bile satmaya götürseniz 15 ytl si var burda. 15 ytl ye bunu benden akvaryumcu alıyor, o da para kazanıyor. bizim güvercinlerimizin muhabbet kuşlarından neyi eksik?

yorumlarınızı bekliyoruz,

dostlukla...
 
Evet malesef o kadar emekle buyuttugumuz kuşlar kendi masraflarını bile karşılamıyo,istanbuldada aynı 3 tane dönen kelebeğimi 2o vermiştim 3 hafta önce.Yaz mevsimin etkiside var yavru alımı fazla, birde millette para yok.
 
ülkemizin durumu belli insanların alım güçü giderek düşüyor. inşallah bundan kötüye gitmez.
paylaşım için saol ellerine sağlık.
bu arada; izmir kuş pazarı nerede ve ne zaman kuruluyor ? gelmek isteriz. bi ara
 
selamlar. yavru kuşların çoğalması fiyatları etkileyen önemli bir unsur bence de, tabi bunun yanında ülkedeki ekonomik gidişhatın da dolaylı bir yansıması olduğunu söylemek doğru olabilir. ama bu gidişhat neden muhabbet kuşlarını etkilemezken bizim güvercinlerimizi etkiliyor onu anlamıyorum. yanlış anlaşılmasın muhabbet kuşlarına bir garezim yok, hatta bir çift kendimde de var severim onları ama içinde bulunduğumuz durumu anlamıyorum sadece.

feyzi kardeşim izmir'de kuş pazarı pazar günleri saat 8'den itibaren kurulmaya başlar. hatta 7.30larda falan kurulur 11.30-12.00 gibi dağılır. yeri ise yenişehir iş merkezinin yanı. gıda çarşısı ile izsu arasındaki otoparkta kurulur. gelmek istediğinizde bir refakatçiye ihtiyaç olursa o günkü şartlar dahilinde seve seve pazarda eşlik edebilirm tüm arkadaşlara.

dostlukla...
 
saolun. inşallah muğla fazla uzak değil bir gün izmirin pazarını görmek nasip olur.
 
izmir kuş pazarı her zaman böyledir yani yok ekonomik sebeblerden veya mevsimlik değil
izmir'de kuş cok ve bu da fiyatlara yansıyor ada gidipte pazardan dönk veya taklacı hali yok kostümlü kuşları götürürler,çalıntı veya tuttuklarını pazardaki adama güvenemezsin ki he ben kendim acınmdan söyleyeyim pazardan bugüne kadar (baska,bango,misri,hünkari) aldım cünkü bunların ucması önemli değil ne olsa yavru bakaxaklar veya yavruları alıcam belki izmir kuş çennetidir
 
Yazınızı okudum evet haklısınız belki ama güzel kuşlarda var güzel paralara satılıyor. şu dönemde yetiştiriciler güzel kuşlarını pazara indirmiyor olabilir.
 
adam güzel kuşlarını genelde indirmez niye burda uucuza satsın ki getiriyor oraya ya kısır ya hasta yada bozuk kuş ama iyilerde var yok değil
 
Pazarlarda fiyat her zaman düşük oluyor çünkü aynı kuştan etrafınızda belkide 100lerce var amam adamın kümesine gittiğiniz zaman etrafınızda sadece o adamnın kuşları oluyor ve fiyat o zaman pahalanıyor.Bu da benim görüşüm.
 
her zaman kümese kuş almaya gidildiğinde fiyat artar. yerkesiklee kardeşim görüşüne bende katılıyorum.
 
selamlar. özel olarak bir kişinin kümesine gidip kuş almak elbette fiyatı arttırır bunda haklısınız. ki bence de bunun böyle olması doğaldır. (tabi çok çok uçuk farklar olamamakla beraber) bir kişinin kümesine gittiğimizde onun kuşları hangi şartlarda yetiştirdiğini dolayısıyla kuşlara gösterdiği ilgi ve sevgiyi de görmüş oluruz. bu da profesyonel bir kuş sever için seçici bir unsurdur. aynı zamanda hiç bir kuş kafese konduğunda ait olduğu yerdeki kadar güzel durmuyor. kuşu yerde görmek, yerdeki hareketlerini gözlemlemek, onun sağlığını anlamamıza yol gösterici oluyor. bu bakımdan bir kişinin kümesinde görüp beğendiğim kuş her zaman pazara çıkmış kuştan daha değerlidir benim için. pazarda 2ytlye satılan kuşu adam bana kümesinde 5ytlye satsa, beğenmişsem tereddütsüz alırım.
bir de alacağımız kuş perfprmans kuşu ise (dönek, dolapçı, saya, kelebek, taklacı, makaracı vs.) yerinde uçurarak aldığımızda fiyat haliyle artmaktadır ki bu da oldukça doğaldır. pazarda yavru kızması dönekler 5 liradan giderken 1 ay önce Ortaklar'da havada seyrettiğim bir yavru kızması döneğe sahibi 60ytl demişti. insan şaşırıyor yavru kızması uş bu kadar yapar mı diye ama benim şu zamana kadar gördüğüm yavru kızması uçan kuş performansı olarak en iyisiydi. hatta bazı kart kuşlara bile taş çıkaracak cinsten.
şahsi kanaatim şudur ki, çok zorda kalınmadığı müddetçe satın alınacak kuşun yerinden alınması her zaman daha iyi olur. biraz pahalı gibi olsa da içimiz rahat oluyor ve satıcı ile bir bağ da oluşuyor. benim başıma geldi bir kuş almıştım yerini yadırgayıp yem yemiyordu 3 gün sabrettim sonra adama geri götürüp istediğim kuşla değiştirdim. yani böyle durumları da göz önüne almak lazım. pazardan kimden değiştireceksin kuşu?
dostlukla...
 
Geri
Üst