Jako papağanlarında tüy yolma

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Fırat1
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

Fırat1

Üye
Katılım
19 Ara 2011
Mesajlar
31
Tepkime puanı
0
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Fırat Karadağ
Meslek
mühendis
Şehir
Aksaray
İlgi Alanı
TÜY YOLMASI:
Pagan besleyenlerin en mağdur olmuş olduğu konudur. Tüy yolma problemi Kongo jakolarda, ara papağanlarında ve kakadu türlerinde en sık gözüken husustur.
Bunu da başlıca üç bölüme ayıra biliriz.
1-Rahatsızlık
2-Dengesiz beslenme
3-Psikolojik
Papağanım tüy yoluyor ne yapmalıyım?
*Karaciğer, böbrek rahatsızlıkları
*Bulaşıcı hastalıklar (bakteriyel, virttik, parazit, mantar)
*Dengesiz beslenme (A vitamini ve kalsiyum başta olmak üzere vitamin ve mineral eksiklikleri)
*Sigara dumanı, benzer koku ve dumanlar.
*Uygun olmayan kanat kesimi.
*Hormonal dengesizlikler.
*Yetersiz nem ve güneş ışığı.
*Küçük kafes, hareketsiz yaşam.
*Yalnızlık, stres, yaşam alanının değişmesi.
*Üreme dönemine girilmesi.
*Yetersiz uyku
gibi nedenlerden dolayı papağanlar kendi tüylerini yolabilirler. Rahatsızlık aşağıda görüldüğü gibi çok ciddi boyutlara ulaşabilir.


İlk önce bunun nedeni iyi araştırmalı, eğer psikolojik etmenlerden kaynaklanmıyor ise bunun tedavisi yapılamalıdır.


Şayet sorun psikolojik ise piyasada ‘Bitter Beak’ ya da benzer adlarla satılan ürünler kullanılabilir. Acı tadı nedeniyle papağanlar bu spreyin sıkıldığı yerlere asla dokunmamaktadırlar.
Ancak bu çözüm de geçici olduğundan sorunun ileri boyutlara ulaşması durumunda farklı kafeslerde beslenmek şartıyla yanına kendi türünden veya farklı bir türden papağan alınması tavsiye edilmektedir.
Orta-büyük boy papağanlar boyutça ufak diğer papağanlara zarar verebildiklerinden iyi bir alıştırma döneminden geçirmekte ve her iki papağanı uzun müddet dışarıda ve kontrolsüz bırakmamakta fayda vardır.


Jakolar oyun oynamayı severler, tüy yolumuna sebeplerden biride jakonun ilgisini çekecek kafeste başka oyuncağın olmayışıdır, dar kafesler jakonun hareketini kısıtlar ve böylece jakoda kafeste başka ilgisini çekecek başka bir nesne olmadığından tüyleriyle oynamaya başlar.


Önceleri jakonuza oyun gibi gelen bu davranış jakonun hoşuna giderken bunuda bir alışkanlık haline getirmeye başlar. Önceleri tüylerin uç kısımlarını yolarak hoş olmayan bir görüntü ortaya çıkar, daha sonrada tüyünü dipten doğru yolmaya başlar.
İşte problem o zaman daha da büyür, Yeni tüylerin çıkarken vermiş olduğu kaşıntı jakoyu daha çok strese sokar böylece yeni tüyleri yolarken de kendine zarar vermeye başlar ki o zaman Elizabeth tasma kullanmak kaçınılmaz olur.


İşte bunun içindir ki oyun oynamayı seven papağanları öncelikle rahat edecekleri bir kafesi vede dikkatini başka yöne yönlendirmek için kafesine değişik aksesuarlar ve salıncak koymamız gerekir.


Böylece papağanınız dikkatini oyuncaklarına vererek tüy yolma probleminden kurtulmuş olur.
Tüy yolmaya sebeplerden biriside papağanınızın dengesiz beslenmesidir. Bütün kanatlılar kuyruğunun dip kısmındaki yağ bezesinden gagalarıyla yağ alarak tüylerini düzeltirler, bu vesile ile tüy yapılarının bozulmamasını sağlarlar.


Düzgün beslenmeyen jakoda bu ihtiyacını yeteri kadar yerine getiremediğinden tüylerinin uçlarından başlayan bu alışkanlığı bir adet hali getirmeye başlar.


Diğer bir sebep de banyodur, düzenli banyo yaptırılmayan bir jako vücudunda oluşan ölü deri ve tüy dokularından kurtulmak için kendini temizlerken istemeden bu alışkanlığa başlaya bilir.


Şayet papağan vücudunda yara açmaya başlamış ise aşağıda görüldüğü gibi bir çeşit tasma boynuna yerleştirilebilir. Tasma, papağanın yem ve su tüketimini engellememelidir. Tasma kullanımı en son çare olarak düşünülmelidir.




alıntı: http://www.sultanpapaganlari.com
http://www.sultanpapaganlari.com/Konu-j ... yolma.html
 
Geri
Üst