Kanattaki Yaralanma - Kanama

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ALACAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 9K

ALACAN

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Kamil Kamil
Meslek
Serbest
İlgi Alanı
Seçiniz
Selamlar Arkadaşlar ;

Dişi taklacı kuşumu tek olarak hergün aynı saatlerde uçurmaktayım. Son zamanlarda güvencinim kendini kısa sürede (3-5 dk içinde) dama atmakta. Dün güvencinimi elime aldığımda, aşağıdaki alıntı resimde belirtmiş olduğum yerlerinde yara ve bu yaralarda 1-2 damla kadar kanama olduğunu gördüm. Bu yaralanmalar neden olmaktadır ve

- guvercin-uretimi/guvercinim-yumurtlamiyor-t14869.html konusunda belirtmiş olduğum yumurtlamama sorunu bundan olabilir mi?
- Bu yaraların tedavisi?
- Bugün itibariyle İzlenebilecek yollar? (uçurma tekniği) vs. durumlarda bana bilgi verebilecek arkadaşlara teşekkür ederim.

İyi günler.

Alıntı Resim :

7646.jpg

Kendi Güvercinim:

7664.jpg

Selamun Aleykum.

Kemal kardeş merhaba.

Bahsetmiş olduğun mevzu'u kuşçular arasında çok tartışılan bir konu. O bakımdan değişik yorumlarlada karşılaşabilirsin. Ama ben bildiğim birkaç şeyi seninle paylaşmak isterim. Eksiğimiz var ise daha iyi bilen abilerimiz, kardeşlerimiz bunu telafi ederler.

Güvercinde bulunan bu durum "dirsek açma, kanat elleme, dokunma" gibi tabirler kullanılarak ifade edilmektedir. Ancak bu ifadelerin arasını ayırmak lazım. Çünkü dirsek açan kuşlarla kanat elleyen kuşlar farklı kuşlar olarak ele alınır.

Bir güvercin yavruluk dönemindeki hırslı oyunları esnasında kimi zaman tüyünden kimi zamanda ateşli oyunundan dolayı işaret etmiş olduğun yerleri kanatabilir. Bu durum herzaman olmasa da kimi zaman yavru hayvanlarda görülebilen bir durumdur. Ancak önemli olan bu durumun devam etmemesidir. Yavru tüyünü tamamladıkça ve oyununu oturttukça bu durumun ortadan kalkmış olması gerek. Çünkü tüy mevsiminde hayvanın resimde işaret etmiş olduğunuz yerlerin çıplak olduğunu görürsünüz ve bu hayvanın sert bir şekilde kanat vurmasıyla beraber o işaret edilen yerleri kanatmasına sebep olur. Bu devam etmeyen birşey ise bahsettiğimiz nedenlerden dolayı normal karşılanabilir ve bu durum genelde "kanat elleme, ufaktan dokunma" diye tabir edilir. Tabii hiç olmaması daha iyi ancak sizdede görüldüğü gibi bazen bu problemlerle karşılaşabiliyoruz.

Bu bahsettiklerimiz dışında hayvanda ne tüy döneminden kaynaklanan nede yavruluğu sebebiyle hırslı kanat dövmesinden kaynaklanan geçici bir problem teşkil eden durum olmadan tüyünü tamamlamış eke bir hayvanda görülüyorsa ve bu devam eden kalıcı bir durumsa pek hoş bir durum değil. Neden hoş bir durum olmadığını bu sıkıntıyı yaşayan ve kısmen de sizin yazınızda görülen sıkıntılardan dolayı pek çok yetiştirici bunu kabul etmektedir. Ve bunuda kısa tabiriyle " dirsek açma " olarak ifade edebiliriz.

- Peki bu sıkıntılar nelerdir?
- Dirsek açan bir kuş neden sıkıntılı bir kuştur?

Öncelikle iyi bir oyun kuşuna sahip olmayı amaçlayan bir yetiştiricinin hedeflediği tek şey kuşun tüm özellikleriyle beraber keyif verici bir hayvan olmasıdır. Hedef bu olunca buna engel olan her türlü durumu ortadan kaldırmak o yetiştirici için olmazsa olmazlardandır.

Oyun kuşu, uçum,fişek,takla gibi ana maddeler dışında artistik birçok özelliğiyle beraber değerlendirilen meraklısına keyif veren bir güvercindir. Bu özelliklere zarar veren nedenlerden biriside kuşun "dirsek açma"sıdır. Özellikle uçurucuların karşılaştıkları en büyük sıkıntı dirsek açan kuşun fişekten kaçarak görev yapmak istememesidir. Haliyle bu durum hayvanın canını acıtan bir durum olduğu için fişekte yüklenerek yukarıya doğru tırmanmanın hayvana işkence olduğunu anlatmaya gerek yok.

Bunun dışında bahsetmiş olduğunuz gibi ya hayvan hemen gelir iner veyahutta kendisini uçuma vererek fişeğe gelmek istemez ya da gider ağlaya ağlaya başka bir dama konar. v.d v.d

Hülasa bu ve başka sebeplerden dolayı bu türlü sıkıntısı olan hayvanlar iyi bir oyun kuşuna sahip olmak isteyen yetiştiriciler tarafından pek hoş karşılanmaz ve beslenmezler.

Bu türlü sıkıntısı olmayan güvercinlere emek vermek hem emeğinize hem yetiştiriciliğinize değecektir diye düşünüyorum ve's-selam. Allah'a Emanet.

s a kemal kardesim hakkı kardesimizde sizi odukca bilgilendirmişler bende kendimce bilebildigim ve tecrübem kadarıyla bir seyler yazmak istedim esasen yine kendim olarak bu sekil konuya yazmak zaman kaybıdır tabii benim için

kanat açma kusun bol taklalı yada sesli soluklu olmasıyla alakalı degildir kanat açma irsi genlerle alakalıdır
kanat açan kusdan açmayan çıkar o açmayandanda yine açan çıkacakdır her ne sekil eşleme yapılırsa yapılsın kanat açan ve yapısan kuşlardaki bu makbul olmayan olumsuzluklar giderilemez beslenilmemesi hizmet edilmemesi bosa zaman kaybedilmemesi gerken bir kus türüdür kişiyi bu sekil kuslar hiç bir zaman menmun etmemiş etmezde

kusun yavru vede tüyde iken uçurulması zorlanmasıyla olusan filizlerini patlatması aynı sey degildir kus tüyden çıktıgında filizini patlatan yani kanatan kus tekrarlamamıssa filizden deriz ama açmıssa kanat açmıs deriz bu durumlarada maruz kalmamak için kusu kanat dizdikten sonra sorunsuz sekilde uçurur oyununa başlar nefeslendikden sonr istikrarı saglanırda açarsa yine beslenmez açmazsa beslenir bu sekil hatalarda ısrarcı olmamak taviz vermemek ve elden çıkarmak gerek

sitemizde bu konu detaylı etraflıca sayfalarca tartısıldı okuyup bilgilenmemniz yararınızadır size tecrübe katar

ama bu sekil kuslara hizmet ise kişiye sadece zaman kaybettirir bir sey katmaz bosa gecen emekdir makbul beslenecek kus türü degildir

saygılar

Aleykum selam
Vermis oldugunuz bilgiler icin cok tesekkur ederim. Elinize saglik uzun uzun bilgi vermissiniz.
Beni uzen durum bu kusu satan kuscunun bu kuslari ove ove satmasi. Zaten amatorum, boyle bir kusu ne diye bana satiyor ki. Bir dahaki kus aliminda sizden edinecegim _ edindigim bilgilerin bana cok faydasi olacak. Tekrar tesekkur eder iyi aksamlar dilerim.

Not: Cep telefonundan dolayi yazim eksigim oldu.

bende bu konuda bu site aracılığıyla bir takım bilgiler edindim çok zıt fikirler de var birbiriyle örtüşen düşünceler de mevcut fakat ben ken dim tecrübe edinme sürecindeyim şu an kimisi diyor dirsek açtıysa hemen elden çıkar beslemeye değmez diiyor tamam elden çıkaralım alacağımıza nerden bileceksin aynı sorunlar yaşamayacağını dediğin gibi alıp satanlarda ise palavranın bini bin para garanti kuşlar bulsan çekilen fiyattan yanına yaklaşılmıyor yeni başlamışsan 3-5 kuşun var elinde deneye deneye bu işi öğreneceksin arkadaşım ben de böyle yapıyorum kimsenin ne sözüne tamamiyle bakıp iş yapacaksın ne de başkalarının kuşuna özenip te iç çekeceksin daha tecrübeli olanlar belki bu konuyu defalarca denemişler de bir sonuca varmışlarsa doğrudur bende kendimce bir denemedeyim gösterdiğin noktadan kanama yapan kuşum vardı sert ve hırslı bunun kanamasını görür görmez uçumdan kestim tamamiyle kanatlarını dizmesini bekledim ve dizdi 1 haftadır tekrar uçurmaya başladım bakalım gene kanama yapacak mı şayet yapmazsa diyecem ki kuş tüye girdiğinde sert bi kuşsa oyun sergiliyorsa kanatabilir aksi durumda tüyde değilken tekrar oralar açılmışsa kuştan hayır gelmez diyebileceğim .

Arkadaslar benime yavrudan buyuttugum mavi dirsek acti söküldükten sonra oldu
Önerilerinizi bekliorum

0VZ73o.jpg

QXnRqr.jpg

Bu dirsek kapanmaz. Yok kabuk atıcak bir daha çıkmıycak efsanelerine inanma. Kuşunu çok seviyorsan dirseksiz bir kuşla eşle ve damızlığa at daha sonrada dua et dirseksiz yavrular versin diye. Ben şahsen bu tür kuşlara çok üzülüyorum. Elden çıkarmak zorunda kalıyorsun ama gittiği yerde yükleniyorlar hayvana her uçtuğunda canı yanıyor tabi benimde aklıma geldikçe canım yanıyor. Yanlış eşleme ve ırk kırmanın sonuçları... :(

KelebekciRasit' Alıntı:
Arkadaslar benime yavrudan buyuttugum mavi dirsek acti söküldükten sonra oldu
Önerilerinizi bekliorum

0VZ73o.jpg

QXnRqr.jpg

,
bu tur kuslara hızmet sadece sana zaman kaybettırır YAPISAN KANAT AÇAN KUS MAKBUL DEGIL HIÇ UGRASMA ÇIKAR ELINDEN KANAT AÇANDAN AÇMAYAN ÇIKAR O AÇMAYANDAN DA YINE AÇAN CIKAR BU YAPISAN KUS IÇINDE AYNIDIR KANLA GENLE ALAKALI BU TUR KUSLAR IÇIN ÇOK KAPSAMLI PAYLASIMLŞARIN OLDUGU BASLIK VAR ARAMA YAPARAK BULUP OKURSANIZ YARARINIZADIR
KANAT AÇMA SESLE BOL TAKLAYLA ALAKALI BIR DURUMDA DEGILDIR SINEK GIBI SESSIZ KUSDA KANAT AÇAR KUSCULUGUN ILERLEMESINE SEBEB OLAN EN ONEMLI UNSURLARDAN BIRISI BU TUR KUSLARI BESLEMEKLDE ISRARCI OLUNMASIDIR O BUNU DEDI SU SOYLE DEDI SOYLE YAPARSAN OLUR GIBI SOYLEMLEREDE INANMAYINIZ

SAYGILAR

Geri