Kartalların Hayatı ...

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kerim KINIR
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Kerim KINIR
Meslek
Operatör
İlgi Alanı
Kediler
Kartallar genel olarak diğer uçan yırtıcılardan daha iri ve daha güçlüdürler ve kafa yapıları daha büyüktür. Diğer yırtıcı kuşlar gibi eğri gagaları, kaslı bacakları ve güçlü pençeleri vardır. Eğri gaga yapısı avlarının etlerini söküp almaya yardımcı olurken, kaslı bacakları ve kilitlenebilen pençeleri sayesinde kendilerinden daha ağır avları bile uçarak taşıyabilirler. Kartalların görme yetenekleri çok gelişmiştir. Yüksek irtifalarda süzülürken yeri tarayarak avlarını hissettirmeden tespit edebilirler. Gözbebeklerinin kafataslarına oranla çok büyük oluşu, gelişmiş görme yeteneklerinin anahtarıdır.Ayrıca kartallar diğer kuşlara göre çok daha yükseğe uçarlar. En yükseğe uçan kuşlar kartallardır. Genel yaşam alanları ormanlar ve dağlardır.

Yuvalarını yüksek kayalıklara ve uzun ağaçların üst kısımlarına yaparlar. Yuvaya bıraktıkları bir ya da birkaç yumurtanın kuluçka dönemi altı-sekiz hafta sürer. Kuluçkadan çıkan yavrulardan büyük olanı, genellikle diğer yavruları öldürür. Anne ve baba ölümü durdurmak için herhangi bir müdahalede bulunmaz. Yavru yavaş gelişir ancak üç ilâ dört yaşına giren kartalların yetişkin tüyleri çıkar. Kaya kartallarının yaklaşık olarak kanat açıklığı 1,5 metreyi bulur.

Kartal, kuş türleri içinde en uzun yaşayanlarındandır. 70 yıla kadar yaşayan kartallar vardır.
Ancak bu yaşa ulaşmak için, 40 yaşındayken çok ciddi ve zor bir karar vermek zorundadır.
Kartalın yaşı 40′a vardığında pençeleri sertleşir, esnekliğini yitirir ve bu nedenle de beslenmesini sağladığı avlarını kavrayıp tutamaz duruma gelir.
Gagası uzar ve göğsüne doğru kıvrılır. Kanatları yaşlanır ve ağırlaşır. Tüyleri kartlaşır ve kalınlaşır.

Artık kartalın uçması iyice zorlaşmıştır. Dolayısıyla kartal burada iki seçimden birini yapmak zorundadır:
- Ya ölümü seçecektir,
- Ya da yeniden doğuşun acılı ve zorlu sürecini göğüsleyecektir.

Bu yeniden doğuş süreci 150 gün kadar sürecektir.

Bu yönde karar verirse kartal bir dağın tepesine uçar ve orada bir kaya duvarda, artık uçmasına gerek olmayan bir yerde, yuvasında kalır. Bu uygun yeri bulduktan sonra kartal gagasını sert bir şekilde kayaya vurmaya başlar.
En sonunda kartalın gagası yerinden sökülür ve düşer. Kartal bir süre yeni gagasının çıkmasını bekler. Gagası çıktıktan sonra bu yeni gaga ile pençelerini yerinden söker çıkarır. Yeni pençeleri çıkınca kartal bu kez eski kartlaşmış tüylerini yolmaya başlar. 5 ay sonra kartal, kendisine 20 yıl veya daha uzun süreli bir yaşam bağışlayan meşhur "YENİDEN DOĞUŞ" uçuşunu yapmaya hazır duruma gelir.

İnsan hayatında da zafer uçuşunu sürdürmek için bize acı veren eski alışkanlıklardan ve anılardan kurtulmak zorundayız. Ancak geçmişin gereksiz safrasından kurtulduğumuzda, deneyimlerimizin yeniden doğuşumuzun getireceği olağanüstü sonuçlarından tam olarak yararlanabiliriz. Bazen kararlarımız acı da verse “YENİDEN DOĞUŞ”u müjdelerler.

Ekli dosyalar

• Kartal.webp
    Kartal.webp
    24 KB · Görüntüleme: 3,395
Çok güzel bilgi,ellerine sağlık kerim abi.Öğrendiğim iyi oldu.

kartallara neden bu kadar hayranlık duyduğumu şimdi daha iyi anlıyorum, değerli paylaşımın için çok teşekkürler..

Okumaya zaman ayırdığınız için asıl ben teşekkür ederim. :evet:

abi ben o kadar paragrafı okumaya üşendimde kısacası kartallar bizim kuşları yermi abi ? :D

mustafa1903' Alıntı:
abi ben o kadar paragrafı okumaya üşendimde kısacası kartallar bizim kuşları yermi abi ? :D
Okuma alışkanlığı edinmek her yönden kazanç getirir bizlere. :tamam:

Kerim TÜRK' Alıntı:
mustafa1903' Alıntı:

İŞİTME ENGELLİLER İÇİN SESLİ ANLATIMLARI GENÇLERİMİZ KULLANIRSA , BELKİ BİRŞEYLERİ DAHA FAZLA ÖĞRENEBİLİRLER..

OKUMA ÖZÜRLÜLERE ; İŞİTME ÖZÜRLÜ ANLATIM FAYDALI OLACAKTIR.. :haha: :slm:

Maşallah Kerim sen bu doğa yırtıcı kuşlarına baya baya kafayı taktın artık araştırmaya başladın yakında bunlar üzerine bir kitap yazıp piyasaya sürersen şaşırmam :) Ellerine sağlık güzel bilgi...

[email protected]' Alıntı:
Kerim TÜRK' Alıntı:
mustafa1903' Alıntı:

İŞİTME ENGELLİLER İÇİN SESLİ ANLATIMLARI GENÇLERİMİZ KULLANIRSA , BELKİ BİRŞEYLERİ DAHA FAZLA ÖĞRENEBİLİRLER..

OKUMA ÖZÜRLÜLERE ; İŞİTME ÖZÜRLÜ ANLATIM FAYDALI OLACAKTIR.. :haha: :slm:

:bravo:

Serkan Şen' Alıntı:
Maşallah Kerim sen bu doğa yırtıcı kuşlarına baya baya kafayı taktın artık araştırmaya başladın yakında bunlar üzerine bir kitap yazıp piyasaya sürersen şaşırmam :) Ellerine sağlık güzel bilgi...

Onlar bana kafayı taktılar Serkan abi , bende mecburen ilgilenmek zorunda kalıyorum (:
Ben onları değil , onlar beni yazsalar bir ansiklopedi oluştururlardı geçen seneden beri (:

Geri