KATAL GÜVERCİNLERİ

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan umut coşkun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 4K
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Katılım
11 Haz 2010
Mesajlar
1,805
Tepkime puanı
0
Yaş
43
preview.umut-donek.webnode.com.tr
Ad Soyad
Umut COŞKUN
Meslek
Bankacı
Şehir
Denizli
İlgi Alanı
Seçiniz
Katal güvercinleri Sırp yüksek uçucularına benzemektedirler.osmanlının kosovayı fethinden sonra türk ırkları ile bugün cinperi adıyla anılan kuşların kırılmasıyla elde edilmiştir.Bu saptamada doğruluk payının olduğu kesindir,fakat işin içinde sırp milliyetçiliği ve buna yönelik bir zorlama bir efsane yaratma çabası olduğu düşünülmektedir.sırpların milattan öncesine dayandığını iddia ettikleri cinperi ırkı güvercinlerle eşleştirilmiş olan Türk güvercin ırkı ile elde edilen sırp yüksek uçucuları en az bizim kadar milliyetçi duygulara sahip olan sırplar için tarihlerinin derinliğinden gelen bir milli simge ve gurur kaynağı olmuşlardır.işin gerçekçi yanına gelince bu tür üstün nitelikli bir ırkın üretilmesi cidden bir gurur kaynağıdır.bunun için hiç şüphe yokki sırplara bu konuda hakları verilmelidir.

işin menkıbe tarafında ise bu ırkın cinperilerle uzaktan yakından alakası olmadığı düşünülmektedir.bu ırkla tek benzerliği arka tepeli olmasıdır.bu ırktan gelen yeni bir ırk olsa muhakkak cinperilerin en önemli özelliği olan renk ve özellikle desenlerinin arada birde olsa syu larda gözükmesi gerekirdi.oysa şimdiye kadar hiç kimsenin gördüğüne rastlanmamıştır.işte burada tarihe biraz göz atıldığında osmanlının balkanları fethi sırasında ve sonrasında buranın nüfus yapısını değiştirmek için anadolu topraklarında kendi için problem yaratan ve Türklük duygusunu benliğinde en fazla hisseden halk olan karamanlıları bu topraklarda zorla iskan etmişlerdir.bugün bile hemen hemen bütün balkan Türkleri konyalı veya karamanlı olduklarını söylerler.göç sırasında herzaman olduğu gibi kültürlerini ve onun bir parçası olan güvercinlerinide yanlarında götürmüşlerdir.

Katal güvercinlerinin bugün beslendiği yerlere bakılırsa karaman beyliği sınırları içinde ve kırsal alanda beslenen kuşlar olduğunu görürüz. yugoslavya veya sıbistana götürülen bu kuşlar yerel kültürde o kadar yer etmişlerdirki hala bu kuşların renkleri türkçedir.(mavi,boz,darcinli,arap,ala v.s) ama dahada enterasanı ise arka tepe kuşlara FESLİCE denmesidir.bilindiği kadarıyla Denizli yöresinde de bu tip kuşlara FES TAKKALI veya FESLİ denilmektedir.

Katal ırkının ise hangi ırklarla kırılıp uzun uçmasının sağlandığı ise ayrı bir araştırma konusudur.Bilindiği kadarıyla katallar ortalama 2-3 saat kadar uçmaktadırlar.syu larda ise bu süre 12-14 saat olabilmekte ve çok yükseğe çıkmalarına rağmen hep yuvalarının üzerinde uçmaktadırlar.soy takibi yapıldığında hiç tepesiz yavru vermemekte fakat zaman zaman kuyruğa oturan ve takla atan kuşlar çok nadirde olsa çıkmaktadır.soyda çekinik takla veya makara geni olduğu sanılmaktadır.ayrıca syu lar zaman zaman kısa mesafeli dönme veya dolap benzeri hareketlerde yapmaktadırlar.

Kuyruküstü yağ bezeleri tekdir.çift olan varmı araştırılmaktadır.fiziki yapıları ise katal ve arka tepeli dolapçılara benziyor.tahminlere göre syu ların katal ırkından uçum sürelerinin uzatılması suretiyle üretildiğidir.hangi kuşla kırıldığı konusunda ise bir fikir yürütmek şuanda oldukça zor yöresel bir ırk olan ve çok uzun uçabilen ohrinski olabilir bu kuşlar tepesizdir ama tepeli üretmek oldukça kolay bir yöntemdir ancak gerçek olan şudurki SYUların asıl kanı cinperiler değil büyük ihtimalle katallardır ve bu ırka kan girilerek elde edilmişlerdir.(sinan solaklar)

saygılar
umut coşkun
 

Ekli dosyalar

  • ssolaklar_02.webp
    ssolaklar_02.webp
    71.3 KB · Görüntüleme: 2,083
Iyi Gunler,
Alinti yazilarda, lutfen telif oldugunu bildirip kaynagi bildirelim,aksi takdirde kanuni sorumluluk dogabilir veya daha da onemlisi emege saygisizlik etmis oluruz.
Selamlar
Sinan Solaklar
 
uyarılarınız için teşekkürler sinan bey.Yazının kaynağı sizsiniz sanırım.
 
diğer taraftan da fotoğraflardaki kuşlar katal değil. ama zaten bu tartışma biraz eskimiş bir konu. katal-sırp konusundan bahsediyorum konu başlığından değil.
 
resimlerdeki kuşlar ne cins arkadaşım öğrenebilirmiyim
 
bence sırp yuksek uçucu cınsı katal matal degıl bunlar
 
arkadaşım yazıyı düzgün ve dikkatlice okuyun resime bakıp hemen yorum yapmayın.
 
paylaşımın için saol aslında bu yazıyı çoğumuz biliyoruz. altına adını yazman doğru değil. neden mi ? çünki bu yazıyı yazanda fotoğraflardaki sırp yüksekuçucularının sahibide şu anda bu siteye üye ve bu yazıyı ve fotoğrafları görüyor :) çok güldüğünede eminim. şuradan alıntıdır desen daha iyi olurdu. yinede merakın için saol.
 
Bu yazının sahibi ben olduğumu iddia etmedim zaten dostum yanlış anlaşılma olmasın yazmış olduğum yazıların altına genelde saygılar yada isim yazarım kime ait olduğunu yazarmısın en azından bende öğreneyimde özürdileyim.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst