Kayseri'de kuşçuluk

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hoca
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 17
  • Görüntüleme Görüntüleme 8K

Hoca

Üye
Katılım
3 Nis 2008
Mesajlar
427
Tepkime puanı
0
Yaş
49
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Hayrettin BÜYÜK
Meslek
Öğretmen
İlgi Alanı
Kediler
Kayseri güvercin yetiştiriciliği açısından en çok kuş beslenen Anadolu illerinin başında yer alır. Kayseri’de beslenen güvercin ırklarının neredeyse tamamı takladır. Çok az sayıda bazı doğu illerinden getirilen şebab, miski veya Urfa - Mardin diye tabir edilen hem daha gösterişli hem de takla atan diğer ırklarda vardır. Diğer illerde bazı güvercinler gösteriş ve form açısından çok kıymetli dahi olsalar Kayseri’de ancak performans açısından kabul görürler.

Apartman dairelerinin yaşamımızda daha çok yer almasıyla birlikte bu hobi bizi, kuşlarımızı evlerimizin damlarında değil, bağlarda villa bahçelerinde, işyeri veya iş hanı tepelerinde beslemeye zorunlu kılmıştır.

Kayseri'de güvercin besleyenler genelde ayıplanır, hor görülür ve toplumda itibar görmezler. Bunun sebebi daha önce bu hobiye sahip olan bazı insanların kötü ve olumsuz davranışlarının topluluğa mal edilmesinden kaynaklanır. Yani bu kişiler sürekli damlardan inmeyen, işine gücüne bakmayan, başkalarını rahatsız eden ve aileleriyle çocuklarıyla ilgilenmeyen sorumsuz kişiler olarak bilindikleri gibi hırsızlık, kavga ve benzeri gibi bir takım adi suçlarda yine bu kişilerin başları altından çıkmıştır. Ayrıca eski dönemlerde mahremiyete daha çok önem verildiği için damlarda bulunan kişilerin diğer evlerin avlularını, bahçelerini veya pencerelerini gözetledikleri düşüncesi de bu kişilere olumsuz gözle bakılmasını sağlamıştır. Günümüzde bu hobiye gönül verenlerin çoğunun ileri eğitim seviyesinden gelmesi ve gelir durumu yüksek insanlardan oluşması bu gibi olumsuz düşünceleri kısmen yıkmıştır. Yine de günümüzde dahi kuş besleyen çocukların sürekli bu işlerle meşgul olacağı için okumayacağı düşüncesi, bu kişilere kız verilmemesi gerektiği düşüncesi hala yaygındır.

Kayseri’de tabi ki kuşçuluk alanında kendine has bir dil oluşturmuştur. Renklerin isimleri ve diğer terimler genel anlamda kullanılan kelimelerden farklıdır. Örneğin “takla atma” işine “sarmak” denilir ve “sabuni” diye bilinen renge Kayseri’de verilen isim “saraylı” dır. “Dönek” kelimesi başka illerde diğer bir ırkın adı iken, Kayseri’de bazı yerlerde bu isim taklanın diğer adı olarak kullanılır. Takla dışında kalan güvercinlerin hepsi “yabani” olarak bilinir. Kayseri’de yıllarca güvercin beslediği halde takla ırkı dışında hiç güvercin ırkı görmemiş yetiştiriciler vardır.

Kayseri’de güvercin sevenler pazar günleri keçikapı veya eski kağnı pazarı diye bilinen alanda toplanırlar ve alış verişlerini burada yaparlar. Pazarda sürekli kuş satanlara genelde kafesçi denir. Buradan alacağınız kuşların performansı hakkında bir bilgiye sahip olmanız mümkün değildir. Sadece kuşların kanat seslerine ve duruşlarına bakarak karar vermek durumundasınızdır. Ancak pazarda sürekli alınıp satılan kuşlar tahmin edileceği gibi istenilen özellikleri vermeyen kuşlardır. Bunlar elden ele alınıp satılmaktadır. Çok nadiren içlerinden tutma diye tabir edilen mesela akşam geç saatlere kalıp yakalanan kuşlar veya çalıntı kuşlar gibi iyi kuşlar da çıkmaktadır. Buradan aynı zamanda güvercin malzemeleri ve yem alma imkanı da vardır. Sadece güvercin değil diğer kümes hayvanları da burada alıcısını bulurlar.

Kayseri’de iyi kuşun tanımı şöyle yapılır:

1- İyi kuş bir kere kesinlikle tek uçar. Takla ırkı için yavru dönemi hariç yetişkinlik döneminde filo uçuşları kuşun özelliklerini bozar.
2- Uçuş süresi 1 saatin altında olmayacağı gibi 3 saatin üstünde de olmamalıdır. Çünkü çok uzun süren uçuşlarda kuş yorulacağı için sarış kalitesini düşüreceği ve standart sarış çıkaramayacağı düşünülür. Bir de izleyenlere bıkkınlık verebileceğinin yanı sıra diğer kuşları tek uçurmak için zaman kalmaması da diğer bir dezavantajdır.
3- Kuşun dam üzerinde dairesel hatlar çizerek sürekli aynı rotada uçması asla istenilen bir özellik değildir. Zaman zaman gözden kaybolmalı ve bir yerden çıkıp aniden belirmeli. Yani nispeten geniş bir alanı kapsayan uçuş güzergahına sahip olmalı.
4- Dama gelirken hedefe kilitlenmiş bir şahin uçuşu gibi yüksek irtifadan kanatlarını kapatıp kümesin üzerine gelene kadar hiç kanat açmadan dama sorti yapmalıdır.
5- Dama geldiğinde tam kondu derken dama bir karış kala taban tokadı diye tabir edilen bir takla ile yeniden sararak yükselmelidir.
6- Fişekleme en az bir elektrik direği boyu olmak kaydıyla mümkün olduğunca uzun olmalı ve kuş her takla arasında bir kaç metre ara mesafe katederek yükselmelidir.
7- Fişeklemede burgulu yani kuşun dört bir tarafa dönerek çıkışı arzu edilen bir sarış şeklidir. Fişekleme yatay bir vaziyette değil 90 derecelik dikey bir vaziyette olmalıdır.
8- Fişekleme hareketini taklasız geçiştiren, kendi damından başka bir yere inen, yavru kuşların yaptığı gibi kuyruğa basan(takla atmaya başlamadan önce yavruların yaptığı hareket), kanat vuran ve inerken sarmadan inen kuşlar kesinlikle sevilmezler.

Son olarak Kayseri’de de diğer illerde olduğu gibi en iyi kuşlara sadece kendilerinin sahip olduklarını savunan bir sürü yetiştirici vardır. Bu insanlar kendilerinden başka kimsenin iyi kuş yetiştiremeyeceklerini, kuş hakkında her şeyi sadece kendilerinin bilebileceklerini, sadece kendi kuşlarının çok asil bir soya sahip olduklarını diğerlerinin toplama kuşlar olduklarını anlatır dururlar. Oysa bu insanlar hayatlarında bir kez bile bilimsel bir kitap okumadıkları gibi, kendilerine bilmedikleri bir konu hakkında bilgi vermeye kalkan insanları da hemen susturmaya çalışırlar. Oysa unutulmamalıdır ki her insan kuşlarını çok sever ve kuşlarına yapılan saygısızlığı da kendilerine yapılmış sayarlar. Eğer kişilere saygı duyuyorsak onların besledikleri ve değer verdikleri kuşlarına da beğenmesek dahi saygılı olmak zorundayız. Herkesin hayalindeki kuşa sahip olmasını dilerim..

Hayrettin BÜYÜK
 
hayrettin abi bu güzel paylaşımın için çok teşekkür ederim taklacı kuşu çok güzel anlatmışsın.ama ben birde videolarını ve reimlerini görmek istiyorum kayseri kuşlarının.bizimle bunlarıda paylaşırsan sevinirim.
 
Paylaşım için teşekkürler.
Selamlar Saygılar.
Hüseyin BAŞOĞLAN
 
Şu an elimde kayıtlı bir video yok. Ama tariflerde anlatılan kuşlara sahip olmak 100 kuşçudan belki beşine nasip olur. Bunlar aranılan özelliklerdir. Bir hedeftir, bir idealdir, belki son noktadır. Kayserinin eski kuşları maalesef artık kimsenin elinde saf ırk olarak bulunmamaktadır. Bu kuşlar bize anlatıldığına göre genelde göğ (mavi, gök) renkli, kırmızı gözlü, nispeten iri yapılı ve alıştıkları yerden başka bir yere kesinlikle alışmayan yani damarlı kuşlar imiş. Kuşların şehirler arası yolculuğu artık daha kolay olduğu için, ırklar da birbiriyle eşleştirilmek suretiyle kırılıyor ve saf ırklara ulaşmak artık mümkün olmuyor. Saygılar..
 
Selamlar...

Hayrettin Bey'in yazdığı bu yazı sanırım tüm İç Anadolu güvercin kültürünü çok güzel tarif ediyor. Yazıyı okurken bu coğrafyada yaşayan herkes kendinden birşeyler bulabilir. Özellikle toplumun kuşbazlara bakış açısını çok güzel ve esprili anlatmış. Bu yazılanlar aynen Sivas için de geçerlidir. Tek fark sanırım Sivas taklacısının taklacı güvercinler arasındaki konumu:)

Saygılar....
 
Yorum ve görüşleriniz için teşekkrüler.. :oley:
 
Hayrettin bey bu güzel paylaşımınız için teşekkürler.....

Bursalı Kral Kuşçu...
 
....
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=397&i=grnt041mm6
ben adanalıyım ve kayserıdekı kuşculugun tavuk beslemekten farklı olmadıgını gördum kuşların hepsı seyıp kalıtelı kuş göremedım kayserılıler kusura bakmasın kuş dolapta beslenır.... :buyrun: :buyrun:
 
Erdal bey kardeşim. Kaç kuşçuyu ziyaret edip kaç tane kuş izlediniz acaba. Kayserinin iki milyon üzerinde nüfusu var ve her on kişiden biri mutlaka kuş besler. Bu da kaba hesap 200 bin kişi eder. Hadi bunların yarısında iyi kuş yok geriye 100 bin kişi kalır. Böyle bir hüküm verecek cüreti nereden bulduğunuzu sorsam ne cevap verirsiniz?
 
hayrettin hocam doğru söylüyor eğer yolun tekrar kayseriye düşerse tavukları gösterelim sana tavuk beslemekle güvercin beslemek arasındaki farkı görürsün hocam erdal bey herhalde kaledeki kuşları görmüş yabanileri
 
Erdal bey yolunuz Kayseriye yine düşerse Kızılören e beklerim. Bizim orda teyze oğulları hala oğulları falan var göstersinlerbakalım size tavuklarını.. Yanlış anlamayın istediğinizi düşünebilirsiniz tabi ama karşısındaki kişinin kuşları aşağılamak hiçde hoş değil. Orda benim gördüğüm en kötü kuş salmada 2 tane mutlaka atıyor. Tabi bunların arasında salmada 10 tane atanıda var ve bu kuşlar 3-4 saatten aşşağı uçmuyolar. Yanlış anlaşılmasın benmim hiçbir iddiam yok, tabikide bu kuşlardan daha güzeli vardır. Bizim bilmediğimiz, görmediğimiz ne kuşlar var!!!




.........SİNAN ÖZTEKİN............
 
monarozza' Alıntı:
....
ben adanalıyım ve kayserıdekı kuşculugun tavuk beslemekten farklı olmadıgını gördum kuşların hepsı seyıp kalıtelı kuş göremedım kayserılıler kusura bakmasın kuş dolapta beslenır.... :buyrun: :buyrun:


Paylaşım için meslektaşıma teşekkürler. Alıntı yaptığım kişi de adana kuşlarının resmini koymuş, kuşta dolapta beslenir diye belirtmiş. Tavukla kuşu ayıramaması da burdan anlaşılıyor zaten. Sen dalıcı kuşlarını dolabına koy besle taklacılar hakkında da biraz araştırma yap sonra konuş arkadaşım. Konuşurken de senin öğrenci olduğunu karşındakinin de öğretmen olduğunu unutma, kişiye saygı duymuyorsan emeğe saygı duy, olur mu?
 
Çok teşekkür ederim Uğur bey. Epeydir siteye girmiyordum. Kıymetli yorumlarınız ve desteğiniz için saolun..
 
Hoca' Alıntı:
Çok teşekkür ederim Uğur bey. Epeydir siteye girmiyordum. Kıymetli yorumlarınız ve desteğiniz için saolun..

S.a.
Estağfirullah hocam ne demek... Haksızlıklara, saygısızlıklara karşı pek susamıyorum. Kusura bakmasınlar artık... Bizi de Allah böyle yaratmış. İnsanlar, özellikle bilmedikleri konularda hoşgörülü olmalı, ağzından çıkacak kelimeyi bin kere düşünüp bir kere yazmalı diye düşünüyorum. Allah ağız tadıyla kuşlarınızı beslemeyi-uçurmayı nasip etsin.
 
ben kayserinin argıncık semtınde oturuyorum ben kafamı kaldırıyorum damlara bakıoyrum 3 damdan kesın 2 sınde kumesvar
 
ama 3 kişiden 2 sıde anlmaıyo kustan
 
Kayseride genç bir delikanlı evlenmiş ,gelinle beraber bahçede otururken hafif bir yakınlaşma olmuş,o sırada taze gelinin gözü damda birini görmüş ,hemen kendini toplayıp damda bir adam var demiş damat hiçistifini bozmadan ve bakmadan o adam değil kuşcu demiş.Saygıdeğer arkadaşlar,Kayseri kuşçuluğu zordur,gelipte kuş görmedim,kuştan anlamıyorlar,tavuk besliyorlar diye yorum yapan arkadaşlar,iyi kuşcuların,nesli tükendi her şey maddiyata bağlandı.Sizin görmüş olduğunuz veya tanıdığınız kuşcular büyük ihtimal amatördürler.
 
Geri
Üst