KAYSERİLİ KADİR USTA(PASTIRMACI KADİR)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan hüseyin turan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 14
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
hüseyin turan
Meslek
kuşçu
İlgi Alanı
Kediler
BUGÜN KUŞ CAMİASINDAN ASIRLIK BİR KUŞÇU İLE SOHBET ETME İMKANIM OLDU.KENDİSİ BİZİM MAHALLEYE UZUN BİR SÜRE ÖNCE TAŞINMIŞ AMA BİZ ONUNLA 2 AY KADAR ÖNCE TANIŞTIK.KAYSERİ-ANKARA-İSATANBUL ÜÇGENİNDE KUŞÇU ORTAMINI BİLEN GEZEN GÖREN (ESKİYİDE YENİYİDE) BİR USTA.BUGÜN ARKADAŞLARLA OTURMUŞLAR BENİDE DAVET ETTİLER.
SOHBETİMİZ YAKLAŞIK 3 SAAT SÜRDÜ.KUŞ VE KUŞÇULAR ÜZERİNE GENEL BİR SOHBETTİ VE YANIMIZDA YAKLAŞIK 10 KİŞİ VARDI.ANLATTIKLARI VE DÜŞÜNCELERİ GENEL OLARAK USTA DİYEBİLECEĞİMİZ DİĞER KUŞÇULARLA AYNI ÇİZGİDE AMA TABİKİ ONUNDA KENDİNE GÖRE OLMAZSA OLMAZLARI VAR.
YAPTIĞIMIZ SOHBETİN BİR KISMINI BURADA SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTERİM.
USTA İLE HEM FİKİR OLDUĞUMUZ KONULARIN BAŞINDA ANKARA KUŞÇUSUNUN DİĞER İLLERE GÖRE KUŞ OYUN KÜLTÜRÜNDE ÇOK İLERİ BİR SEVİYEDE OLDUĞUYDU.KENDİSİDE ZATEN KAYSERİDE ANKARA KUŞLARINA ÇALIŞMIŞ.SEYRANBAĞLARINDA POLİS YILMAZDAN ALDIĞI KUŞU ÖVE ÖVE BİTİREMEDİ.FOTOĞRAFÇI MUSTAFA,TAMİRCİ SAİM USTA HAKKINDA KONUŞMALARIMIZDA OLDU.
KAYSERİDE KUŞ BESLEDİĞİ DÖNEMDE ORANIN KUŞÇULARINI GENELDE HAVA OYUNU YAPAN KUŞLARA BAKTIĞINI,ONLARIN MÜCADELERİ SONUCUNDA SEFER YAPAN ,HAVA OYUNU OLMAYAN KUŞLARA YÖNELMELERİNİ SAĞLADIKLARINI HATTA KÖTÜ KUŞLARI NASIL TELEF EDİP KALİTEYİ YÜKSELTMEYE ÇALIŞTIKLARINI ANLATTI.(ASLINDA ŞİMDİ BU DÖNEMDE YAPILMASI GEREKEN BİR DURUM BENCE OYUN KUŞUNUN GELECEĞİ AÇISINDAN)
ANKARANIN ESKİ KUŞÇULARINI ÇOĞUNU TANIYAN BU USTA DAHA SONRA İSTANBULDA SULTANAHMETTE VE KADIKÖYDE DAHA SONRADA K.YALIDA KUŞ UÇURMUŞ.HERKES GİBİ ODA ESKİ KUŞLARIN OLMADIĞINDAN ŞİKAYETÇİ AMA BEN BU KONUDA ONA KATILMIYORUM TABİKİ.BENCE ESKİ KUŞLARDAN ÇOK ESKİ KUŞÇULARIN OLMAYIŞINDAN VE YETERİ KADAR USTA YETİŞEMEMESİNDEN KAYNAKLANAN BİR DURUM VAR ORTADA.BEN BU DURUMUN YORUMUNU YAPTIĞIMDA ODA BANA KATILDI ASLINDA.
OYUN KUŞU KÜLTÜRÜNÜ ÇOK İYİ BİLEN ESKİ ANKARALI USTALAR ÇIRAK YETİŞTİRMEMEKTE FAZLA DİRENDİLER.USTALARDA HEP İYİ KUŞLAR OLDU AMA USTALARDAN GELİP KUŞ ALANLAR HAZIR KUŞ BESLEMEYİ HEDEFLEYENLER DAMARI BOZMAMAK GİBİ BİR DÜŞÜNCE İLE DAVRANIP AYNI SOYA YÜKLENDİKLERİ İÇİN KUŞTAKİ HATAYI İYİCE BÜYÜTÜP EKSİLMESİNE SEBEB OLDULAR.
BENİM USTAMIN DEDİĞİ GİBİ; SEYİS KUŞUN DİLİNDEN ANLAMAZSA EN KRAL KUŞ SOYTARIYA DÖNER LAFI BURADA GERÇEKLİLİĞİNİ BULDU BELKİDE.
KADİR USTA İLE SOHBETİMİZDE KUŞLA,KUŞÇUYLA İLGİLİ BİR ÇOK KONUYA DEĞİNDİK AMA BENİM İÇİN EN ÖNEMLİ OLAN KONU KUŞ EŞLEME YÖNTEMİ İLE ALAKALI OLAN SOHBETİMİZDİ.KUŞÇU OLMANIN,YETİŞTİRİCİ OLMANIN İYİ KUŞ UÇURMANIN YOLU OLAN EŞLEME YÖNTEMİNİN USTANINDA TAKTİR ETTİĞİGİBİ ÇOĞU KUŞÇU TARAFINDAN BİLİNMEMESİNİN KUŞ OYUNUNDAKİ GERİLEMENİN EN BÜYÜK SEBEBİ OLDUĞUNDA HEM FİKİRDİK.BU GERÇEKLİLİĞE KATILMAYACAK KUŞÇU YOKTUR SANIRIM.USTA OLMANINDA YOLUNU BURDA GEÇTİĞİNİ DÜŞÜNEN BİRİYİM.
80 YAŞİINDAKİ ASIRLIK ÇINAR İLE YAPTIĞIMIZ SOHBET BENİ ÇOK ETKİLEDİ.ŞU ANDA KENDİSİ BİR BİNADA OTURUYOR.KUŞ BESLEMESİ, ESKİ SOYUNU DEVAM ETTİRMESİ İÇİN YARDIMCI OLMAK İSTEDİK VE ONA ARKADAŞLARIN BAHÇESİNDE KÜMES TEMİN EDEBİLECEĞİMİZİ VE ARKADAŞLARIMIZINDA ONUN KUŞLARINA SEYİSLİK YAPABİLECEĞİ TEKLİFİNİ SUNDUK.UMARIM KADİR USTA BİLGİ VE TECRÜBESİNİ BİZLERLE PAYLAŞMAYA DEVAM EDECEKTİR.
BÜTÜN USTALARI BU VESİLEYLE SAYGI İLE ANIYORUM...........

Teşekkürler paylaşım için,ustalardan öğrenecek çok şey var.

NE VARSA ESKİLERDE VAR..

herkese selamlar. hüseyin turan emeğinize sağlık güzel bi yazı olmuş. fakat benim aklıma takılan şeyler var. ustamızla görüşürseniz veya sizler aydınlatırsanız daha aydınlatıcı olacak benim için. ustamız ve siz ankaranın oyun kuşu kültürü olarak diğer illerden ileride olduğunu düşünüyormuşsunuz. siz samsuna gittinizmi hiç? çorumda 80 yaş üstü bi kuşçunun sohbetini dinledinizmi? tek tek saymak gereksiz olacak sanırım ama işin gösterilmek istenen boyutu sizin söylediğiniz diye düşünüyorum. kayseriye oyun kuşunu hangi senelerde nerelerden alıpta götürmüş ustamız?

ve şöyle devam etmişsiniz (OYUN KUŞU KÜLTÜRÜNÜ ÇOK İYİ BİLEN ESKİ ANKARALI USTALAR ÇIRAK YETİŞTİRMEMEKTE FAZLA DİRENDİLER.USTALARDA HEP İYİ KUŞLAR OLDU AMA USTALARDAN GELİP KUŞ ALANLAR HAZIR KUŞ BESLEMEYİ HEDEFLEYENLER DAMARI BOZMAMAK GİBİ BİR DÜŞÜNCE İLE DAVRANIP AYNI SOYA YÜKLENDİKLERİ İÇİN KUŞTAKİ HATAYI İYİCE BÜYÜTÜP EKSİLMESİNE SEBEB OLDULAR.)
size soracağım şey oyun kuşu kültürünü çok iyi bilen hangi ankaralı ustalar çırak yetiştirmemiş? bahsettiğiniz ustalar o kuşları nerelerden almışlardı? bi damarda içeri girildikçe damar bozulup, hatalarmı büyüyor?

thumbler_34 herkese selamlar. hüseyin turan emeğinize sağlık güzel bi yazı olmuş. fakat benim aklıma takılan şeyler var. ustamızla görüşürseniz veya sizler aydınlatırsanız daha aydınlatıcı olacak benim için. ustamız ve siz ankaranın oyun kuşu kültürü olarak diğer illerden ileride olduğunu düşünüyormuşsunuz. siz samsuna gittinizmi hiç? çorumda 80 yaş üstü bi kuşçunun sohbetini dinledinizmi? tek tek saymak gereksiz olacak sanırım ama işin gösterilmek istenen boyutu sizin söylediğiniz diye düşünüyorum. kayseriye oyun kuşunu hangi senelerde nerelerden alıpta götürmüş ustamız?
arkadaşım benim kendi şahsi fikrimi soruyorsan söyleyeyim;
her şehirde yada her yörede güzel kuşlar olabilir.yada uçmuş olabilir diyelim.kuşçu olmak ile kuş beslemek arasında bence büyük fark var.bilinçli bir şekilde kuş besleyip kuştaki oyun seviyesini nesilden nesile aktarmak ancak bilgi beceri ve tecrübe ile olur.siz örneğin samsundan bahsettiniz bendebilirim ki yıllarca samsun ankaradan kuş götürdü.yada kütahya örneği.....yada istanbul.hala ankaradan koli koli kuş gidiyor diğer şehirlere sizce bunun sebebi nedir.
artık internetten yada hemen hmen her mahalleye açılmış bulunan(istanbul için) derneklerdeki sohbetlerden iyi oyun kuşu özelliklerini ,neler yapması gerektiğini az çok herkes söyleye biliyor ama tecrübeye geldiğinde herkes çok eksik kalıyor.ben 80 lerde ankarada kuşçuluk yaptım o dönemde 15 yaşındaki kuşçularda dahi şimdirahatlıkla kupaya uçacak meziyette kuşlar vardı.gittiğiniz her kümeste kuş seyrettirilerdi.
ilk okula giden çocuk dahi kuşun nasıl uçurulması gerektiğini bilirdi.şimdi kadir ustanın bir lafını söyleyeyim;
kayserililer kuşları toplu uçurur ve hava oyununu yapan kuşları severdik.yada kuşun kaç saat uçtuğunu överdik eskiden ve ne zaman ankara kuşlarını besledik ve oradan kuşlar getirdik oyun kuşunun gerçek maharetini zevkle seyretmeye başladık demişti bana sohbetinde.
sivas kuşçularının çoğuda aynıdır.kuşu tek uçurmaz hepsini birden tok karınla uçururlar.diyeceksin ki yok mu anlayan tabi ki var.sivastada kayseride de samsunda da ........ her yerde vardır eminim .ama emin olun oyun kuşu tecrübe işidir.ankara bu konuda en tecrübelilerin olduğu yerdir.belki kızan olacaktır bana ama herkes kuş uçurabilir dönem dönem ama iyi kuşçunun her zaman uçan kuşu vardır.kuş konusunda gelecek korkusu yoktur.
sizde istanbul dasınız karşılıklı sohbet etmek isterim sizinle tabi kadir ustayıda alırız yanımıza.ben yaklaşık 22 yıldır istanbuldayım ama gerçek anlamda oyun kuşu ustası ile hiç tanışmadım.......
SAYGILAR sunarım.....

Selamün aleyküm arkadaşlar.Evet oyun kuşunda Ankara ili bayağı ilerdedir.Sebebi ülkemizin tam ortasında ve başkent oluşudur.Ayrıca yıllardan beri belli bir kurallar içerisinde oyun kuşu yarışmaları düzenlemesi kuş uçurucularının çoğalmasına ve çabuk yetişmesine sebeb olmuştur.Tabi Samsun,Kayseri,Kütahya,İstanbul,Kocaeli,Sakarya vb.benzer illerde de oyun kuşu yetiştiricisi ve uçurucusu suratle çoğolmaktadır.Selam ve sayğılarımı sunarım.

selamlar. hüseyin bey inşallah yüzyüze sohbet etme imkanımız olur diyerek başlamak istiyorum ve şu sözlerinize kesinlikle katılmıyorum ve karşıyım. '''''''arkadaşım benim kendi şahsi fikrimi soruyorsan söyleyeyim;
her şehirde yada her yörede güzel kuşlar olabilir.yada uçmuş olabilir diyelim.kuşçu olmak ile kuş beslemek arasında bence büyük fark var.bilinçli bir şekilde kuş besleyip kuştaki oyun seviyesini nesilden nesile aktarmak ancak bilgi beceri ve tecrübe ile olur.siz örneğin samsundan bahsettiniz bendebilirim ki yıllarca samsun ankaradan kuş götürdü.yada kütahya örneği.....yada istanbul.hala ankaradan koli koli kuş gidiyor diğer şehirlere sizce bunun sebebi nedir.
artık internetten yada hemen hmen her mahalleye açılmış bulunan(istanbul için) derneklerdeki sohbetlerden iyi oyun kuşu özelliklerini ,neler yapması gerektiğini az çok herkes söyleye biliyor ama tecrübeye geldiğinde herkes çok eksik kalıyor.ben 80 lerde ankarada kuşçuluk yaptım o dönemde 15 yaşındaki kuşçularda dahi şimdirahatlıkla kupaya uçacak meziyette kuşlar vardı.gittiğiniz her kümeste kuş seyrettirilerdi.
ilk okula giden çocuk dahi kuşun nasıl uçurulması gerektiğini bilirdi.şimdi kadir ustanın bir lafını söyleyeyim;
kayserililer kuşları toplu uçurur ve hava oyununu yapan kuşları severdik.yada kuşun kaç saat uçtuğunu överdik eskiden ve ne zaman ankara kuşlarını besledik ve oradan kuşlar getirdik oyun kuşunun gerçek maharetini zevkle seyretmeye başladık demişti bana sohbetinde.
sivas kuşçularının çoğuda aynıdır.kuşu tek uçurmaz hepsini birden tok karınla uçururlar.diyeceksin ki yok mu anlayan tabi ki var.sivastada kayseride de samsunda da ........ her yerde vardır eminim .ama emin olun oyun kuşu tecrübe işidir.ankara bu konuda en tecrübelilerin olduğu yerdir.belki kızan olacaktır bana ama herkes kuş uçurabilir dönem dönem ama iyi kuşçunun her zaman uçan kuşu vardır.kuş konusunda gelecek korkusu yoktur.!!!!
dediniz. meziyetli soylar bencede aktarılmalı. hatta safkan ırklar korunmalı. bunun için gerekli çalışmalar federasyon öncülüğünde yapılmalı diye düşünüyorum. burada hyemfikiriz sizinle. fakat ankaradan kuş götürmeyle kuşçu olunsaydı inanın ankarada zamanında çektiği yerlerden bazı fikirleride götürürdü. birçok il ankaradan kuş götürdü ve götürüyor bu söylenirken 1960 larda ankaraya getirilenlerde söylenmeli diye düşünüyorum. ankaranın oyun kuşu tarihi o tarihten önceye gidemez diye düşünüyorum. bu dönemden sonra 90 lara kadar iyi bir çıkış ve ondan sonra tekrar sıfıra doğru bi iniş var düşüncesindeyim. bu dönemde emeği geçen güvercinsever büyüklerimizden kalanlara selamet, ölenlere rahmet olsun. ankaranın en büyük artısı başkent pozisyonunda olması. fakat bunu kullanabilmek yerine bence tamamen batırdı. ankaraya 60 larda gelen kaliteli kuşun sayısı yok. şu anda anlatılsa inanın inanacak kişi sayısı bile az çıkar. şimdiki duruma bakılırsa tam tersi. bazı ırk özelliklerini taşıyan kuşlar belli başlı kişilerde varken, şu anda ırk standartlarını tanıyan adamı bulmak bile imkansızlaştı diye düşünüyorum. sivas yöresi kuşlarda ilk aranan niteliklerdne biri kuşun uçmasıdır doğru. kuşu tok uçursan ne olcak oyunmu yapçak. uçma tabiki kuşun yapması gerekn birşey ama herşey değil. işin hile hurda kısmına son 25 30 senedir kuşların perişanlığından başvuruluyor. sizin tok kuş uçurulduğu olur dediğiniz sivasta 1960 ların ortasına kadar urfadan gelen kuşlar girmeden evvel dönümlerce arazilere indirilemeyecek kadar kuvvetli kuşlar vardı. sadece uçmak değil, çok kaliteli oyunlar yapan, kaliteli kuşlar vardı. o dönemlerde 15 20 dkda sefere gelen bi kuşu bazı akıllı geçinen kuşçular urfa kuşları ile kırarak sefer aralarını daha aza indirmeye çalıştı, çalıştıkçada batırdı. hatta şu anda gönül rahatlığı ile söyeleyebilirimki 1970 ve sonrasında sivas kuşu olarak beslenen kuşlarda soyun içine girin eşlemelerle. muhakkak bi yerlerde 16 17 18 kuyruk gibi topkuyruk kuşlar çıkacaktır. 1960larda kuşları indirebilmek için yapılan tercihlerden biride kelebek, dönek gibi kuşlarla eşleme yapmaktı. bu konu detaylara girildikçe uzayacak. ben yine söylüyorum. kuşa hizmet etmek yerine, soyların bozulmasına ankarada en az diğer iller kadar hizmet etti. gerçekten sizin dediğiniz gibi ankarada çok tecrübeli kuşçular olmuş olsaydı inanın ele geçmiş bazı nitelikler korunup saklanabilirdi. saygılarla

thumbler........

yazdığınız yazının çoğuna katılmamak mümkün değil.ankara için ben 70 ile 80 li yıllardan sonrası için yorum yapabilirim.köyden kente göçlerin yoğunlaştığı dönemlerde tabiki şehirlere her yöreden kuşlar geldi.ama her yörenin farklı karakterinden olan kuşların kırılması oyun kuşunda ister istemez bir gerilemeye sebeb oldu.bu işe gönül vermiş büyük ustaların dahi çoğunun o dönemlerde kuşlarının çalığınmış olması bu gerilemenin başka bir sebebinin olduğunu da gösteriyor.yıllarca emek verdiğin kuşlarının bir anda yok olup gitmesi bir kuşçu için ne büyük kayıptır bilirsiniz herhalde.yöreye göre uçurma şekillerinin oyun kuşunda performans olarak ne gibi farklılıklar göstereceğini her halde her arkadaş biliyordur.tok uçması, her gün uçması yada toplu olarak kuş uçurma oyun kuşu performansını nasıl etkiler bilirsiniz.oyun kuşu uçuş tarzı bellidir.standarttır.eğer kuşun verimini yada performansını azami verimlilikle sağlamaya çalışıyorsanız bunun şekli ve şemali bellidir.seyis kuşu vezirde rezilde yapar mantığı bennim için makbuldür.işte bu durumdan dolayı ankaranın oyun kuşu kültürünün diğer bölgelerden üstün olduğunu düşünüyorum.kuşlarında eskiye göre gerilemenin olduğunu herkes kabul ediyor zaten.bunun herkese göre farklı sebebleri var.ama aslında çok açık ama burada bunun yorumunu yapmak polemiklere sebeb olacağından değinmek istemem.

başka bir konuda usta çırak muhabbetidir.bence usta ne kadar iyi olursa olsun bu oyun kuşu işi pratiğe dayalı bir iş olduğundan tamamen insanın bilgi birikim ve becerisi ile alakalı tecrübelerin sonucu olduğunu düşünüyorum.hazır kuş sevdası ve sabırsızlık bir kuşçunun belkide en büyük zaafı oluyor.yetiştiricilik tecrübesi olmayan kuşçuların kuş üretimlerinin her zaman geriye doğru gideceğine inanan biriyim.kuşun devamını yapamayan yavruda bırakın oyun geliştirmeyi anne baba oyununu dahi yakalayamayan şu dönem kuşçuları oyun kuşu performansının gerilemesindeki en büyük etkenlerden biri bence.

aslında yazılacak ve konuşulacak çok şey var ama zamanı gelince paylaşılması dileği ile

SAYGILAR....

kadır amca berber kadır pastırmacı kadır aynı kısı benım adım ısmaıl ozkaynak ıstanbul maltepedenım kadır amcanın su an damarını tek muhavaza eden kısıyım yakın arkadaslarımdada bu kusların soyu devam edıyor kusun memleketı kalmadı artık her memlekettede ıyı kuslar ıyı kuscular var yazı yazmayacaktım ama samsunlu gardasımın bırı samsunda savunmasına gecmıs samsunda ıyı kuslar ıyı kuscularda var buna hem fıkırız kadır amcanın bır farkı var kusta mendel kanunu baz alarak eslestırıyordu umarım sızın tanıdıgınız kuscularda mendelı bılıyordur ben feyste mendel den bahsettım mendelı kabzımal zannettıler kalın saglıcakla :ckmk:

s a hüseyin kardesim güzel bir paylasım olmus emeklerine saglık işde hep söylemek anlatmak istedigimiz seyler ne dir seyisligin önemi hazırı degil yetiştiren olabilmek kus eslemedeki önem bilinçli esleme seyis yetiştirebilme ve bunlara ulasabilmek içinde sabır gösterebilmek vs ama suda artık bir gerçekki pek çok ilimizdede artık çok çok kaliteli kuslar ve yetiştiricilerde oldukca fazla bu gün ankara kupasını istanbuldan hemde 1 2 3 4cü de çıkabiliyorsa vede aynı kişi demektirki her ilimizdede böyle yetiştiriciler kuslarher zaman çıkacakdır bu ugrasa kimler katkılar sunabilmiş mesafeler aldırmıs büyüklü küçüklü emegi geçen herkese tesekürler ediyorum

saygılar

kaynak' Alıntı:
kadır amca berber kadır pastırmacı kadır aynı kısı benım adım ısmaıl ozkaynak ıstanbul maltepedenım kadır amcanın su an damarını tek muhavaza eden kısıyım yakın arkadaslarımdada bu kusların soyu devam edıyor kusun memleketı kalmadı artık her memlekettede ıyı kuslar ıyı kuscular var yazı yazmayacaktım ama samsunlu gardasımın bırı samsunda savunmasına gecmıs samsunda ıyı kuslar ıyı kuscularda var buna hem fıkırız kadır amcanın bır farkı var kusta mendel kanunu baz alarak eslestırıyordu umarım sızın tanıdıgınız kuscularda mendelı bılıyordur ben feyste mendel den bahsettım mendelı kabzımal zannettıler kalın saglıcakla :ckmk:

MERHABA İSMAİL BEY;

SAMSUN KONUSUNUN BURADA MEVZU OLMASINI PEK ANLAMIŞ DEĞİLİM,KADİR BEYLE NE İLGİSİ OLDUĞUNUDA ANLAYAMADIM.EVET MALTEPEDE VE K.YALIDA KADİR BEYİN KUŞLARINI BESLEYENİN OLDUĞUNU BENDE DUYMUŞTUM KADİR BEYDEN.GALİBA DEMİRCİ KADİRDE DE YANARDÖNERLERİNİN DEVAMI VARMIŞ.....HER NEYSE, KİMDE İSE HAYRINI GÖRSÜN...

MENDEL KANUNUNA GELİNCE ;
BU SİTEDE KİMSENİN MENDELİ KABZIMAL OLARAK TANIDIĞINI ZANNETMİYORUM ÇÜNKÜ EĞER KONULARI BİRAZ OKURSANIZ MENDEL KANUNLARININ GÜVERCİNLER ÜZERİNDE DENENMESİ İLE İLGİLİ BİR ÇOK TARTIŞİMA KONUMUZ OLDU BURADA.EMİN OLUN BURADA Kİ ÇOĞU KUŞÇU MENDEL KANUNLARINDAN HABERDARDIR.....

SAYGILAR:....

kuscu_marik' Alıntı:
s a hüseyin kardesim güzel bir paylasım olmus emeklerine saglık işde hep söylemek anlatmak istedigimiz seyler ne dir seyisligin önemi hazırı degil yetiştiren olabilmek kus eslemedeki önem bilinçli esleme seyis yetiştirebilme ve bunlara ulasabilmek içinde sabır gösterebilmek vs ama suda artık bir gerçekki pek çok ilimizdede artık çok çok kaliteli kuslar ve yetiştiricilerde oldukca fazla bu gün ankara kupasını istanbuldan hemde 1 2 3 4cü de çıkabiliyorsa vede aynı kişi demektirki her ilimizdede böyle yetiştiriciler kuslarher zaman çıkacakdır bu ugrasa kimler katkılar sunabilmiş mesafeler aldırmıs büyüklü küçüklü emegi geçen herkese tesekürler ediyorum

saygılar

oncelıkle herkeze selamlar bende ırkların ılerı gıtmemesı konusundan sıkayetcıyım pazara gıttıgım de bakıyorum satanda anlamıyor alan da her kus mardın kusu takla atan herkusun ısmı mardın olmus aslen sıvaslıyım dedem kuscu ıdı sıvas kumrusu ve mardınlerı vardı babam kuscu sıvas kumrusu ve mardınlerı vardı bende kuscuyum ama ben daha cok donen cınsı sevıyorumızlemesı daha bı zevk verıyor yorumların bazılarına katılıyorum sıvas kusları cok ucar ornek vermek gerekırse sabah ezanında ucurun aksam karanlıgı cokmeden asagı ınıyor oyun ızlemek nerede ıse ımkansız gıbı kustan zevk alamıyorsunuz o yuzden tok ucuruluyor ben bu yuzden o cınse karsı sogugum bıraz babam bu yuzden sıvas kuslarından vazgectı ankara taklacısı benım de favorım gelelım eskı ustadlara ben eskı ustadlara ve ustad olarak yetısen kendını yetıstıren kusculara seslenmek ıstıyorum ne olur cevrenızdekı gercekten kus besleyenlere kus beslemek ısteyenlere safkan ırk kuslarını vermekten korkmayın kuslarınızda sızın le bırlıkte olup gıtmesın ben oldukten sonra ne olursa olsun demeyın eger amacınız adınızı duyurmaksa veya nam yapmaksa bu sekılde yapın degerlı ustad ızmırın ustadlarından yuncu alı lakaplı alı kıpkıp kendı kafkanlarından doneklerını hıc bır ucret beklentısı olmadan ıstanbula bana gonderdı resmı kumesımde asılı eger bende onun gıbı bı ustan olursam donek ırkının saf halı ıle gelecek kusaklara aktarılması ıcın caba gosterecegım ogretmekten paylasmaktan yol gostermekten korkmayacagım gercek kuscu hıc bır zaman parayı maddıyatı on olana koymaz 1. sart olarak para yı soylemez onemlı olan kusculugun gercek anlamda yapılmasını gelecek kusaklara asılamak oldugudur bu emeklerıın karsılıkları olmadıgı anlamına gelmıyor kımse yanlıs anlamasın sımdıden tum gercek anlamda kus besleyen abılerıme benden kucuk kardeslerıme saygılar hurmetler olsun

s.a kusseverler,
bende bir kayserili olarak, kayseri oyun kusu mevzu bahsi gectiginden bir iki satir yazma luzumu hissettim.
muhterem kus severler, kayseri ili kusculari sadece pastirmaci kadirden ibaret degildir.bir kisiyle yapilan iki muhabbetle koskoca kayserinin kuslarini ve kuscularini yargiliyamazsiniz, bunu siddetle kiniyorum, senin pastirmaci kadir dedigin 80 yasindaki zatin yasi kadar bende kayserinin yerli oyun kuslari var, (ata yadigari) o pastirmaci kadir bilmiyorsa bilenlere sorun yillardir ve daha hale kayseriden ankaraya istanbula karton kutu kartan kutu giden kuslarin hadi hesabi yoktur.birde kayseri oyun kusu turkiyede hic bir sehrin oyun kusuna benzemez.bizimde kendimize gore olmassa olmazlarimiz vardir.bir defa ankara kusunun oyun stiliyle, kayseri oyun kusunun oyun sitilini kiyasliyamassin bile, tertipler tamamen farklidir.biz kusda hem taklasinda hem fiseginde ates gibi silah gibi ses surat piratiklik arariz kusda sureklilik, istikrar arariz.biz 15 gun kupaya kadar oynayan, sesiz kirik sesli yavru kus gibi kuyruga basan (gotleyen) gelip yapisan kus beslemeyiz.isterse buluta kadar oynasin hic fark etmez, bu usul kuslari yillardir kartonlara doldurup doldurup sevenlerine postaliyoruz.bu usul kus besleyenlerede saygim var.begeniyorlarsa gule gule beslesinler.birde ankara kusu ankara kusu turkusu okuyorsunuz, acaba ankarali eski ustalariniz turkiyeyi il il gezip topladigi kuslari ve bunlardan urettigi kuslari ucurmuyormusunuz ( mesala bu siteden okudugum kadariyla en meshur rahmetli SAIM ustaniz KONYADAN ODACI AHMED USTADAN kus getirmemismi ?????.) simdi yazilacak mevzu cok bos ver deyip geciyorum.
ben derimki, her bolge sahip oldugu kuslari beslesin, hic bir bolgede kendini on pilana cikarmak icin diger bolgelere camur atmasin, herkes elindeki sevip begendigi oyun kusunu gule gule gule beslesin.
NOT: KAYSERI OYUN KUSU USTALARI SADECE PASTIRMACI KADIRDEN IBARET DEGILDIR.PASTIRMACI KADIRIN FIKRI VE DUSUNCELERI SADECE VE SADECE KENDINI BAGLAR.
PASTIRMACI KADIR KAYSERILI OLABILIR AMA KENDISI SADECE KENDISINI TEMSIL EDER, KAYSERIYI DEGIL.
ESKI USTA DIYORSUNUZ, KAPISINDA KUSU BILE YOKMUS,VAHH VAHH VAHHHHH.......

SAYGILAR, hakkinizi helal edin.

Geri