Admin
Admin
- Katılım
- 5 Ocak 2008
- Mesajlar
- 33,701
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 21
- Ad Soyad
- Hasip
- Meslek
- Computer & Network
- Şehir
- Afyon
- İlgi Alanı
- Kediler
FeLV virüsünün kedilerde neden olduğu lösemi, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ölümcül sonuçlara yol açabilen ciddi bir viral hastalıktır. Lösemi, bağışıklık sisteminin çökmesine veya baskılanmasına yol açabilir. Bağışıklık sisteminin savunma görevinde başarısız olmasının ardından da lösemi ve kanser dahil olmak üzere; cilt problemlerine, anemiye, zatürreye, ishale, sarılığa ve diş eti sorunları gibi çeşitli hastalıklara yol açabilir. Kedi sağlığı ile ilgili en tartışmalı konulardan biri olan kedilerde lösemi aşısı hakkında hazırladığımız bu yazımızda “kedilerde lösemi aşısı gerekli mi?”, “kedilerde lösemi aşısının yan etkileri nelerdir?” gibi en çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Kedilerde lösemi hastalığı hakkında bilgi almak için ise A’dan Z’ye Kedilerde Lösemi içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Lösemi aşısı uzun yollardır uygulanmaktadır. Sanıldığının aksine bu aşılar yalnızca kedilerde lösemi hastalığına karşı koruyucu özellik taşımazlar. Hastalığın doğası gereği bağışıklık sisteminin çökmesi veya baskılanması birçok farklı hastalığı da ortaya çıkabilir. Lösemi aşısı hem virüsler nedeniyle ortaya çıkabilecek enfeksiyonların önlenmesini hem de Lösemi ile ilişkin diğer hastalıkların kontrol edilmesinde etkilidir.
Kedi Lösemi Aşısı Gerekli mi?
Kedilerde lösemi aşısının gerekli olup olmadığı yönünde çeşitli görüşler olduğu bilinmektedir. Ancak bu noktada veteriner hekimlerin önerileri bu aşının yapılması gerektiği yönündedir. Enfekte edilen kedilerle temas edilmesi ya da salgı ve tükürük gibi farklı yollardan bulaşabilen hastalığın etkinliği kabul edilen bir tedavisi yoktur. Bu nedenle lösemi aşısı sağlığın korunma noktasında önemli bir rol oynar. Kedi lösemi aşısı ile ilgili bilinmesi gerekenlerden biri de bu aşının hastalığa karşı yüzde yüz oranında bir koruma sağlamadığıdır. Bu noktada bir ikilem olduğu kanısına kapılabilirsiniz, ancak işin aslı biraz farklıdır. Kedilerde lösemi aşısı yapıldığında hastalık bulaşsa dahi daha hafif bir şekilde atlatılma olasılığı yüksektir. Löseminin bağışıklık sistemi zayıf olan kedilerde %85 oranında ölüme yol açabildiği bilindiği için her daim tedbirli olmakta fayda vardır.Lösemi aşısı uzun yollardır uygulanmaktadır. Sanıldığının aksine bu aşılar yalnızca kedilerde lösemi hastalığına karşı koruyucu özellik taşımazlar. Hastalığın doğası gereği bağışıklık sisteminin çökmesi veya baskılanması birçok farklı hastalığı da ortaya çıkabilir. Lösemi aşısı hem virüsler nedeniyle ortaya çıkabilecek enfeksiyonların önlenmesini hem de Lösemi ile ilişkin diğer hastalıkların kontrol edilmesinde etkilidir.