Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Kediler Neden Sahiplerine Saldırır?

Garfield

Admin
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
33,072
Aldığı Beğeni
13
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
“Kedim bana saldırıyor” diyorsanız yalnız olmadığınızı, kedilerle yaşayan birçok kişinin dönemsel, duruma bağlı veya sürekli olarak benzer bir sorunla karşılaştığınızı ifade edebiliriz. Kedilerin saldırma davranışları her zaman bir davranış sorunu olarak değerlendirilmese de yol açtıkları etkiler bakımından bu davranışlarının anlaşılması çözüm bulunabilmesi adına önem taşımaktadır. Siz de kedim elime saldırıyor, kedim ayağıma saldırıyor veya kedim eve gelen misafirlere saldırıyor gibi yakınmalar içerisindeyseniz bu yazımızda hayatınızı kolaylaştıracak bilgiler bulabilirsiniz.

Kediler Neden Saldırır?​

Kedilerin sahiplerine ya da farklı kişilere karşı agresif tavırlar sergilemesinin birçok farklı nedeni olabilir. Kedilerin saldırma problemlerinin önüne geçilmesi için ise neden saldırdıklarının doğru şekilde anlaşılması çok önemlidir. Bu nedenle “kedim bana saldırıyor” ya da “kedim durduk yere saldırıyor” şikayeti olanların uzman veteriner hekimlere danışması önerilir. Yaşanan sorunun analiz edilebilmesi için sürecin uzmanlara doğru aktarılması ve aktarımın en doğru şekilde yapılabilmesi için de kedi davranışlarının yakından gözlemlenmesi gerekir. Bu noktada unutulmaması gereken yaşanan bazı sağlık sorunlarının da kedilerde saldırganlığa neden olabileceğidir. Örneğin nörolojik hastalıklar, karaciğer rahatsızlıkları, ağrıya yol açan eklem hastalıkları ve hormonal dengesizlikler kedilerde saldırganlığa yol açabilir.

“Kedim bana saldırıyor” şikayetinin ortaya çıkma şeklinde de saldırma türlerinde de farklılık olabilir. Bu nedenle kedilerin saldırganlığının nasıl gelişip nasıl evrildiğinin gözlemlenmesi sorunla başa çıkmayı kolaylaştıracaktır. Faydalı olması adına farklı saldırganlık türlerini ve kedilerin saldırma davranışlarının detaylarını ayrı ayrı ele alacağız.

Okşarken Kedim Elime Saldırıyor​

Kedilerde en sık görülen saldırma türlerinden birinin okşama kaynaklı saldırganlık olduğu ifade edilebilir. Okşama kaynaklı saldırganlık görülen kediler “kedim durduk yere saldırıyor” şikayetine neden olmazlar. Okşama kaynaklı saldırganlıkta okşanmayı isteyen taraf kedi de olabilir. Yanınıza gelebilir, kendini okşatabilir ve sonra birden saldırabilir. Eğer kediye sahibi yanaşıyorsa ve onu okşamaya başladıysa saldırganlık daha kısa sürede ortaya çıkabilir ve daha yoğun olabilir. Bazı kediler uzun süre okşanmayı istemeyebilirler. Başlangıçta çok mutlu görünseler de bir anda saldırabilirler, kucaktan ya da koltuktan aşağı atlayabilirler; birkaç adım uzaklaşır, oturur ve sonra sahiplerini seyredebilirler. Bu tarz bir saldırganlıkla karşı karşıyaysanız kedinizi uzun süre okşamamalısınız, kedinizin size gelmesini beklemeli ve bu durumda da okşama seansını kısa tutmalısınız. Okşanmaktan sıkıldığına dair gösterdiği sinyalleri ise yakından gözlemlemelisiniz, kuyruk sert bir şekilde hareket etmeye başladıysa okşamayı bırakabilirsiniz.

Korku Kaynaklı Kedi Saldırması​

Kediler köşeye sıkıştıklarında, kendilerini tehdit ve tehlike altında hissettiklerinde korkarlar ve savunma amaçlı saldırmaya geçerler. Korku hissetmeye başladıklarında vücut dilleri ile bu hislerini belli ederler ve genellikle tehdit kaynağı olarak gördükleri kişiden ya da evcilden kaçmayı tercih ederler. Kişi bu işaretleri fark etmezse ve kedileri zorlarsa büyük bir ihtimalle saldırganlıkla karşı karşıya kalacaktır. Kedim bana saldırıyor diyorsanız ve bu saldırmanın korku kaynaklı olup olmadığını bilmiyorsanız şu işaretlere dikkat etmelisiniz; kedinizin kulakları geriye dönükse, kuyruğu ve vücudu alçak bir pozisyonda duruyorsa, hırıltılar başladıysa dikkatli olunmasında fayda vardır. Ancak unutulmaması gereken bir diğer konu da korkan kedinin gerçekten sıkıştırılmadığı takdirde saldırmaktan ziyade uzaklaşmayı tercih edeceğidir. Kedilerin korkma davranışı sergilemeleri sosyalleşme yetersizliği, karakterleri, insanların doğru şekilde iletişim kuramaması gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Korku kaynaklı kedi saldırmasının önlenmesi için kedilerin korkacağı durumların engellenmesi önemlidir.

Yönlendirilmiş Saldırganlık​

Kediniz size saldırıyorsa, neden her zaman sizinle ya da sizin yaklaşımınızla ilgili olmayabilir! Bir kedi dışarıda başka bir kediyi görmüş olabilir, sahibinin üzerinde farklı bir kedi kokusu almış olabilir ve hatta herhangi bir şey nedeniyle uyarılmış olabilir. Bu gibi bir durumda kedi saldırganlığını bir kişiye de evdeki diğer evcile de yönlendirebilir. Saldırganlık evdeki başka bir kediye yönlendirildiğinde ortaya tatsız durumlar çıkabilir. Kedilerin saldırganlık kaynağı ortadan kalkmadığı sürece yönlendirilmiş saldırganlıkla sıklıkla karşılaşılabileceği bilinmektedir. Bu tarz bir davranışla karşılaşılıyorsa kedilerde saldırganlık davranışının tetikleyicilerine karşı önlem alınmalıdır. Örneğin dışarıda görülen bir kedi sorun yaratıyorsa kedilerin pencerelerden dışarıya bakması pencereler kapatılarak önlenebilir. Kedi uyarılmış ve tetikte görülüyorsa ona dokunulmamalıdır. Veteriner hekimlerin önerileri her zamanki gibi en etkili sonuçların alınmasını sağlayacaktır.

Oyun Sırasında Saldırganlık​

Kedinizle oyun seansının ortasındasınız, her şey yolunda. Bir anda işler değişiyor ve kediniz size saldırıyor! Farklı bir senaryo da sunabiliriz. Evin içerisinde yürüyorsunuz bir anda kediniz sebepsiz bir yere ayaklarınıza saldırıyor. Benzer bir durum yaşıyorsanız kedilerin oyun sırasında saldırganlaşma eğilimlerinin oldukça yaygın olduğunu söyleyebiliriz. En yaygın kedi saldırganlık türü olarak karşımıza çıkan oyun saldırganlığı, normal kedi davranışlarının bir parçası olarak da kabul edilebilir. Genellikle evde tek yaşayan, genç ve enerjik kedilerde karşımıza çıkar. Annelerinden ve kardeşlerinden erken ayrılan kedilerde de oyun saldırganlığının daha sık görüldüğü söylenebilir. Oyun saldırganlığında kedi sahiplerinin de fark etmeden katkıları bulunabilir. Yavruluk döneminden itibaren kedilerle oynanırken biraz sert davranılması, bunun sonucunda kedilerin ısırması ve ısırılmaya rağmen oyuna devam edilmesi kedilerin bu davranışı içselleştirmesine yol açabilir. Oyun saldırganlığı görülen kediler hedeflerini takip eder ve daha sonra saldırır. Kedim durduk yere saldırıyor veya kedim ayağıma saldırıyor gibi şikayeti olanların büyük bir ihtimalle oyun saldırganlığına maruz kaldıkları söylenebilir. Çünkü bu tarz durumlarda kediler mobilyaların ya da kapıların arkasına saklanabilir, hedefini bekleyebilir ve o esnada ayaklara saldırabilir. Tabii koltuktan sallanan bir ele de karşı koyamadıkları bilinir. Oyun saldırganlığını kontrol edebilmek için agresif oyunlardan vazgeçilmeli, sakin davranışların motive edilmesi için pozitif yaklaşım sergilenmeli ve saldırganlığa sert hareketlerle yanıt verilmemelidir.

Tüm bu unsurlara ek olarak kedilerde saldırganlık yüksek seslere maruz kalınması veya cinsel dürtülerdeki artış nedeniyle de ortaya çıkabilir. Kedilerde saldırganlık sorununun gerekçeleri, ne zaman ve hangi durumlarda ortaya çıktığı belirlendiğinde kedilerin saldırması kontrol altına alınabilir. Sabırla ve pozitif bir yaklaşımla dostlarımızın davranış sorunlarının kontrol altına alınması mümkündür.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular