Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Kedilerde FIV Hastalığı Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,416
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Kedilerde bağışıklık eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan Felline İmmün Yetmezlik Virüsü (FIV), insanlarda görülen HIV ve AIDS virüslerine eşdeğer olarak bilinmektedir. FIV, bir kedinin bağışıklık sistemini zayıflatan, onu hastalığa ve ikincil enfeksiyona duyarlı hale getiren, bulaşıcı ve potansiyel olarak ölümcül bir retraviral enfeksiyona neden olabilmektedir. Aynı zamanda FIV, insanlarda görülen HIV virüsü gibi bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşma kabiliyetini azaltmaktadır. Zoonotik olmayan FIV virüsü, insanlar için bir risk oluşturmamaktadır.

Kedilerde en yaygın bulaşıcı hastalıklar arasında yer alan immün yetmezlik virüsü (FIV) ve Feline lösemi (FeLV), tüm kedi cinslerini risk altına almaktadır. Kedinizin yaşam tarzı, cinsiyeti, kaliteli mama tüketimi ve aşılama işlemleri FIV riskini azaltmaktadır. Kedilerde sıklıkla rastlanan FIV hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında tüm merak edilenler.

Kedilerde FIV Hastalığı Belirtileri

FIV ile enfekte bir kedi, yıllarca herhangi bir semptom göstermeden hayatına devam edebilmektedir. Bununla birlikle, semptomlar bir kez gelişirse, sürekli ilerleyebilir ve peş peşe beliren hastalıkların tetikleyicisi olabilmektedir. Kedilerde meydana gelen Felline İmmün Yetmezlik Virüsü belirtileri arasında;

Büyüyen lenf nodları,
Ateş ve anemi,
İştahsızlık ve kilo kaybı,
Ağız, göz ve diş eti iltihabı,
İshal ve hapşırma,
Cilt kızarıklıkları ve tüy dökülmesi,
Sık idrara çıkma ve kedi kum kabının dışında idrar yapma,
İyileşmeyen yaralar ve davranış bozuklukları

Kedilerde FIV Nasıl Bulaşır?
FIV genellikle kediden diğer kedilere derin ısırık yaraları, saldırgan kavgalar ve bölgesel anlaşmazlıklara bağlı olarak gelişim göstermektedir. Özellikle sokak kedilerinde görülen bu hastalık için ev kedinizi mümkün olduğunca içeride tutmaya özen göstermeniz gerekmektedir.

FIV bazı durumlarda enfekte olmuş anne kediden yavru kedilere bulaşmaktadır. Hastalık, çöp kutuları, hapşırma, bakımsızlık ve diğer temas şekilleriyle yayılım göstermektedir. Serbest dolaşım gösteren kedilerde sıklıkla rastlanan FIV hastalığı, genellikle kavga eden erkek kedilerde sıklıkla rastlanmaktadır. FIV genel olarak ev yaşamına adapte olmuş kedilere zor bulaşmaktadır.

Kedilerde FIV Hastalık Teşhisi

Kedinizin FIV olduğunundan şüpheleniyorsanız, derhal veteriner hekime muayene edilmesi ve testlere tabi tutulması gerekmektedir. FIV hastalığı taşıdığını düşündüğünüz kedinizi, bu süre içerisinde diğer kedilerden uzak tutmanız gerektiğini unutmayınız. Kedilerde FIV teşhisinin konulması için;

FIV enfeksiyonu rutin olarak gerçekleştirilen kan testi sonuçlarıyla teşhis edilmektedir.
En yaygın test türü, kandaki virüse karşı antikor bulunup bulunmadığına bakılmasıdır. Hiçbir test her zaman %100 kesin sonuç vermeyeceği gibi pozitif veya negatif test sonucunu doğrulamak için birden fazla test yapılması gerekmektedir.
Enfekte bir anne kedinin yavru kedilerine FIV antikoru aktarması durumunda, yavru kediler altı aylıkken testlere tabi tutulmaktadır. Altı aydan küçük kedilerde gerçekleştirilen FIV testleri, ilerleyen süre zarfından yeniden kan testlerine tabi tutulmalıdır.

Kedilerde FIV Tedavisi

Ne yazık ki FIV hastalığı için spesifik bir antiviral tedavi bulunmamaktadır. Kediniz belirtilen semptomların ortaya çıkmasından uzunca bir süre önce FIV virüsüne sahip olabilmektedir. Bu nedenle kedilerde uygulanan FIV tedavisi,asemptomatik süreyi uzatmaya ve virüsün ikincil etkilerini hafifletmeye yönelik yapılmaktadır. Kedilerde FIV tedavisi için uygulanan yöntemler arasında;

Sekonder enfeksiyonlar için ilaç tedavisi,
Sıvı ve elektrolit replasman tedavisi,
Anti-enflamatuar ilaç tedavisi,
Bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar,
Düzenli parazit kontrolü,
İyi beslenmeye teşvik etmek için sağlıklı, lezzetli ve kaliteli diyet mama tüketimi yer almaktadır.

Kedilerde FIV Nasıl Önlenir?

Kedilerde bulaşıcı bir hastalık türü olan FIV, bilinçli kedi sahipleri tarafından kontrol altına alınabilmektedir. Risk faktörünü en aza indirgemek için kedilerde FIV enfeksiyonu önleme yöntemleri arasında;

Kedinizin FIV enfeksiyonuna kapılmaması için virüs bulaşmış kedilerle temasa girmesini engellemeniz gerekmektedir.
Kedinizi dışarı çıkarttığınızda sizin kontrolünüzde ve tasmalı bir şekilde gezmesini sağlayın.
Kediniz herhangi bir zamanda bir kediye veya başka kedilerle birlikte aynı ortamda kaldıysa, tüm kedilerin FIV için negatif testinin yapıldığından emin olmanız gerekmektedir.
Evinize yeni alacağınız kedi için FIV enfeksiyonuna karşı veteriner kontrollerini yaptırmanız gerekmektedir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Son Mesajlar