Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri & Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,306
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Bizlerin de hayvan dostlarımızın da keyifli bir yaşam sürmesi sağlıklı olmamıza bağlıdır. Herhangi bir duyu organımızda karşılaştığımız sorun hayat kalitemizin düşmesine veya daha ciddi problemlere neden olabilir. Kediler için de kulak sağlığı son derece önemlidir. Çünkü kedilerde kulaklar neredeyse bütün hayatlarını yönlendiriyor. Onları tehlikelerden haberdar ederken aynı zamanda dengelerini de sağlıyor. Kulaklar açıkta kalan organlardan olması nedeniyle kedilerde kulak enfeksiyonu sıkça karşılaşılan durumlardandır. Önlemi alınmadığında kulak enfeksiyonu işitme kaybı gibi ciddi problemlere davetiye çıkarabilir.

Kulak Enfeksiyonu Nedir?

Kulak enfeksiyonları iç kulak enfeksiyonu; otitis media ve dış kulak enfeksiyonu; otitis eksterna olarak ikiye ayrılır. Kedilerde ise dış kulak enfeksiyonu en sık görülen enfeksiyonlardan biridir. Kulak enfeksiyonları sebebine bakılmaksızın benzer özellikler gösterir. Peki, kedilerde kulak enfeksiyonlarının belirtileri nelerdir?

Kulak ile ilgili problemi olan bir kedi sürekli başını sallar veya kulaklarını tırmalamaya çalışır.
Bu sürekli kaşıma isteği nedeniyle evcil hayvanınızın yüzünde, kulaklarında ve boynunda yara izleri görebilirsiniz. Bu bölgelerde tüy dökülmeleri de mevcuttur,
Şiddetli enfeksiyonlarda kulak dışına veya tüylerine doğru akıntılar olabilir,
Kulaklar hoş olmayan kokular yayabilir hatta kızarmış iltihaplı bir görünümle karşılaşabilirsiniz,
Kulak ağrısı nedeniyle kediniz başını sürekli olarak bir tarafa eğebilir,
Kediniz durduk yere huzursuzlanıyor ve tuhaf davranıyorsa bir şeylerin yanış gittiğine dair bir işaret olabilir.
Eğer bu ve bunun gibi belirtileri taşıyorsa kedinizde enfeksiyon olabilir, bu sorunları fark ettiyseniz veteriner hekime gitme vakti gelmiştir.

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Nedenleri

Kedilerde enfeksiyona sebep olacak pek çok şey vardır. Kulak içine kaçan tüyler, temizlenmeyen kulak kirleri, kulak akarları, bakteriler veya polipler neden olabilirler.Kulak akarları hem kedilerde hem de köpeklerde oldukça yaygın bir parazittir. Akarlar, görünüşte küçük beyaz noktalar gibi olan ancak çıplak gözle zar zor görülebilen mikroskobik ve enfeksiyöz organizmalardır. Varlıklarını doğrulamak için normal olarak mikroskop altında algılama gerekir. Kulak akarları kulak uyuzu olarak da bilinen ve kedilerde sıklıkla görülen problemlerden biridir. Parazitlerin sebep olduğu akarlar görünüşte küçük beyaz noktalar halindedir ve çıplak gözle görülemezler. Kedilerde enfeksiyonların çoğunluğundan sorumludur. Kulak akarları kahve veya siyaha yakın akıntılara sebep olur. Bu akıntılar kedinizin kulak enfeksiyonuna sahip olduğunu gösterir. Ayrıca daha net bir gösterge için veteriner hekiminiz kedinizin kulağını mikroskopla inceleyebilir.


Kedi Kulak Enfeksiyonlarında Teşhis Nasıl Yapılır?

Teşhis veteriner hekim tarafında kedinizin bütün muayenesi ile başlar. Kedilerde bazı sistemik hastalıklar enfeksiyona sebep olabilir bu yüzden genel bir muayene yapılmalıdır. Genel sağlık muayenesinde bir problem yoksa tüyleri ve derisi dikkatle incelenir. Otoskopik bir muayene ile kedilerin kulak yapısı ve kanalı muayene edilerek, kulak içi kızarıklık, iltihaplanma, akıntı, polipler veya yabancı cisimler incelenir. Enfeksiyonun ciddiyetine bağlı olarak kedinizin kulağını yıkamak ve incelemek için sedasyon gerekebilir.

Kedi Kulak Enfeksiyonu Önlenebilir mi? Nasıl Tedavi Edilir?

Kedinizde enfeksiyonu engellemek mümkün değildir ama düzenli aralıklarla yapılan kulak incelemelerinde enfeksiyonun ciddileşmesini önleyebilirsiniz. Bunun dışında kedinizin kulaklarını temiz tutmak ve veteriner hekiminizin önerdiği şekilde temizlemek enfeksiyon riskini azaltacaktır. Her enfeksiyon aynı şekilde tedavi edilemeyebilir. Bazı kedilerin kulak iltihabı antibiyotikler ile geçerken bazı kedilerde sadece kulakların temizlenmesi enfeksiyon tedavisi için yeterli olacaktır. Eğer kedinizde kulak akarı varsa veterinerinizin önerdiği kediler için özel üretilmiş kulak solüsyonlarıyla düzenli biçimde günlük temizliği yapılmalı. Aynı şekilde teşhisi halinde; kedi kulak uyuz damlası veya losyonları da kulak içerisine uygulanmalı.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler