kelebek ırkı egitimi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan king_19
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K

king_19

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
burak ergün
Meslek
otomasyon
İlgi Alanı
Kuşlar
oncelikle herkeze saygılar ve sevgıler cogumuz kus beslememıze ragmen kuslarımızı nasıl egıtmemız gerektıgını bılmıyoruz tabı bu konuda ustadları bu ıse senelerını vermıs abılerımızı ayrı tutuyoruz cogunlukla yeni baslıyan ve bıraz bılgılı arkadasları ıcerıyor kuslarımıza belkı ıyı bır kumes ve olanaklar saglıyoruz ama kuslarımızı egıtmeyı oyunlarını acmayı ıstedıgımız zaman ucmasını saglıyamıyoruz bence en ıyı bılmemız gereken konu bu olmalı en azından bıze dusen seyıslık gorevı ıcındekı en onemlı konu budur.eskıden bu iş bir nebze usta cırak ilişkisi gibi baslardı birinin kümesinde takılırdın ve oradaki işleri yaparak kuslardan anlamaya baslardın ama artık öyle degil bu ilişki hemen hemen ortadan kalktı sayılır. buradaki ustadlarımdan abılerımden ricam kelebek ırkının nasıl bir egitim alması gerektiğini gunde kaç kere ucmalı kaç kusla ucmalı ne zaman pırıltı verılmelı oyun actırmak için neler yapılmalı kusları daha yüksek nasıl ucurulmalı ucus zamanlarını nasıl arttırmalı gibi detaylı (çünkü bu iş'te detay çok önemlidir.) bir şekilde bize anlatırlırsa bizde bu ırkı daha ilerilere tasımak için bir çaba sarfedicez.herkeze verecegi cevaplar için simdiden tesekkur ederım.

saygılarımla... burak ERGÜN

çok güzel bir konu. sitede baya saya meraklısı arkadaşımız ve abimiz var eğer bu işi çok iyi bilenler bilgilerini paylaşırlarsa bizlerde doğrusunu öğreniriz...

demekki kelebek ırkına ilgi bu kadar azmış

Alışkın kuşlarımı abartmamak kaydıyla mesafeli yerlerden salarak uçuş eğitimi veririm, ancak kuş yumurtadan yeni çıkmış veya fazla yatık olmamalı. Önce yakın mesafelerden salınmalı, kuşlar kümesini bulmak için sineğe çıkarlar. Bu işlem ilk defa olduğu için o esnada, başka bir kuşu daha salıp diğerlerine yön vermesini sağlamakda fayda var. Yanlız bu işlem kuşlar aç iken yapılmalı, bu sayede hem kanatları hemde oyunları açılır, çevreyide daha iyi ezberlerler.

Kelebekte oyun kuşu günde bir ya da en fazla iki defa uçmalıdır oyun kuşu zamana karşı değil keyfine göre davranır oyuna giren kuş efor kaybettiğinden fazla yormamalı ve fazla uçurmamalıyız genelde sabah mümkünse erken saatlerde kuşlar uçurulmalı degilse en ideal saatler akşam üstü güneş batmadan 1 ya da 2 saat evveldir.
Oyun kuşları bağımsız uçarlar kelebeklerin özelligi budur zaten kırlangıc sürüleri gibi dağınıktır.Eğitim kuşun yerine alışması yerde benim görüşüm 3 gün kalması erkekler için dişiler ise 5 gündür çünkü erkek kuşlarıda peşinde sürükleyip götürebilir.İİki kanadınıda bantlarım birazda geniş bant atarım kuş zaten iki kanadı bantlı oldugundan az mesafe kalkacak ve kanatlarında hicbir sorun olusmayacaktır yavruların bantlanmasına gerek yoktur genelde korktukları için yerden kalkmazlar.Yavru uçurmaya gelince yanında en az iki yetiskin kuş olmalı ve terbiyesi cok onemli yoruldugu zaman hemen pırıltıyla indirilmeli buda ilerde konma alışkanlıgını yok eder yere inmesini saglar tabi buyuk kuslarda yere inmeli kusların kanatlarının acılması için ise ideal süre ucan kuşlarla kanatları tutulmus kuşların hep ucurulmaya calısılması ve kümes icinde rafların yukarda olması hem yavru hem tutuk kanatlı kuş yukarı çıkıp asagı inirek bir süre sonra kanatları güçlencektir.

sanırım konuda yanlıs anlasılma var kusu kumese alıstırmayı kastedmedim alıskın kuslarımıza ucması ıcın oyun acması ıcın nasıl ucurulur kuslar ucarken yerde kus olmalımı yada ne zaman pırıltı verılmelı gibi egitimden bahsettim

Kuşun kanında oyun varsa zaman fark etmez o ortaya çıkar ne zaman çıkar ya yavru iken ya da yavruya kusar iken dönekler gibi sayada yerde kuşa gerek yukarda da yazdım oyun kuşu keyfidir tek başına uçar ve oynar yerden pırıltı vermeye gerek yok indirmek istersen pırıltı verebilirsin.Oyun stiline görede degisir asagı oynayan kuş daha genelde daha uzun süreli ve yüksek uçar yere paralel ip izzasında oynayan kuş ise dönüş esnasında daha çok yorulur daha az uçar oynuda kuşların kanına bağlı kişiyle tek alakası çabuk açılan kuşu yavrudan yani oyna başlayan kuşu daha fazla uçurmak genel olarak oyun kuşları fazla uçmaz uçurulmaz.

yavru kus tuye girmeden ucurulursa iyi olur yoksa ucurmasi zordur. ucan eke kuslarin yaninda ucurulur yeni hava almis yavru fazla sIkIstirilmamali yoksa baska yerlere konmayi aliskalik yapar .yavrunun ne zaman oyuna girecegi belli olmaz damarini taniyorsan tahmin edebilirsin cunku genelde ayni olur atlariyla erken oyuna giren yavruyu hemen hemen hergun ucurmak gerekir. yavru kendini aciga alir ayri ucar onada dikat etmek lazim hemen alcalan kuslarla yavrular ucurulmaz havada kalan yavru basini alip gidebilir yerde kus kesinlikle olmamali indirecegin zaman yere kus salarsin ben sahsen kuslarim kumesin tepesindeyken kus gostermem belli paralel yerler vardir orlardan gelirken acarim kumesi. alisan kuslarim en iyi hareketlerini o acilardan yaparlar... tabii bu yazdiklarimin bazilari benim kumesimdeki damarlara baglidir herkus ayni olucak diye bir kayide yoktur kus vardir yavruda yumurtada hic ucmaz kendini aticak yer arar , yavrusu yeme dusuncede 20 dakika ucar 15 dakikasi oyundur... cogu seyleri kuscu kendisi kuslarini takip ederek deneyerek gozlem yaparak bulur zevler ayridir mesela caprazdan oynamasini seviyorsan caprazdan kus goster. yukaridan assagi seviyorsan tam tependeyken kus goster. bu ozelliklere gore kuslari besli gruplarda ucurursan sahin tehlikeside biraz olsun ortadan kalkar

her gün akşam üstü işten çıktıktan sonra uçuruyorum düzenli idmanın önemli olduğunu düşünüyorum, bir de üstadlara sorum olucak kardeş iki tane yavrum var bunlardan biri anasına çekti biraz daha iri, bu iri olan uçum esnasında devamlı aşağıda uçuyor diğerlerini de aşağıda tutuyor ayrıca uçuş esnasında bariz bir yavaşlık var diğer yavrularım daha seri uçuyor bu kuşu elemem mi lazım yoksa ısrar etmelimiyim düzeltebilir diye? ilerde uçuş stili değişme şansı var mı yoksa kümesten çıkarmalımıyım ? Not : yavrular 8-10 hava gördü.

tum yorum yazan arkadaslara katılıyorum..

Geri