KELEBEK KUŞUNUN BAŞLICA FİZİKİ ÖZELLİKLERİ

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan lagoss_
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 25
  • Görüntüleme Görüntüleme 13K

lagoss_

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
ugur avincan
Meslek
serbest
İlgi Alanı
Kuşlar
yeni bir yavru sezonuna başlarken ufaktanda olsa kelebek kuşu hakkında bildiklerimizi paylaşmak istedim.
bilgi alışverişinde bulunursak hiç olmazsa bizden daha iyi bilen abilerimizden birşeyler öreniriz, bilmeyen arkadaşlarada azda olsa bilgi vermiş oluruz diye düşünerek bu konuyu açma gereği buldum affınıza sığınarak

1990 senesinden beri kelebek kuşu bakıyorum.bu ırk aslında çok zor bi ırktır.yerde ve havada olması gereken bir sürü özellikleri vardır.isterseniz yerdeki fiziki özelliklerle başlıyalım

kelebek kuşunda en önemli şey gözlerdir: gözler yumurta akı gibi beyaz olmalı göz bebeği çok küçük ve siyah olur.bakışlarıda çok önemlidir keskin ve sert bakarlar. dönüş kuşlarının bazılarında gözün kenarlarında hafif kırmızı damarlar olur.
gaga ve surat özellikler:orta uzunlukta gagaları olur gagaları geniş olmalıdır bizim avut diye tabir ettiğimiz bu özelliklik her kuşta bulunmaz önemli bir özelliktir bölgesine göre kuşlarda farklılık gösterir suratları uzun olur kalemtraşla açılmmış bir kalem gibi olmalı diye söyliyebiliriz bu durum kuşun suratına üstten baktığınızda gagayla kafanın birleşme noktasında gaga kalınlıgında ufaktan bi uzunluk olurbazı kuşlar alınlı olurlar bunlar yöresine göre deişiklik gösterir.
vücut özellikleri: göüslü kuşlardır. kanatları kuyruk üstünde olur kuyruk altında da taşıyanları vardır buna tor kanatta denilir göüsleri geniş olduğu için omuzlarıda geniştir ayaklar kısa olur ,boyun kısadır ,paçalar parmakların üstün eyayılır tırnaklarda biter yanlardan azda olsa fazlalık olabilir paçalarda. omuz genişliğiyle kuyruk genişliği bir olmalıdır . kuşa üstten bakıldığında diktörtgen gibi durur buna ( sal ) denilir. orta uzunluktadırlar kısa olanlarıda vardır.Dik ve çevik dururlar.
kuyruk özellikleri: kelebek kuşunun kuyruğu ters v şeklinde durur kuyruk telek sayıları 12 ve 16 asrasında deişiklik gösterir kuyruk üstllerinde yağ bezeleri olmaz olanlarda vardır fakat makbul olan olmıyanlarıdır.Birde çatal kuyruk diye tabir ettiğimiz kuşlar vardır bunların kuyrukları sanki ortadan ayrılmış gibi ayrık dururlar.bu zamanda az rastlanan bir özellik oldu önceden baya denk gelirdi böyle kuşlar şimdiyse nedense azaldılar

dönüş özellikleri:3 ana dönüşü vardır kelebek kuşunun aşağıya doğru dönüş dikine dönüş ve aşağıya doğru kanadına dönüş tabak dediğimiz olayı devamlı süretle aşağıya kadar yaparlar bu dönüş stili az görülür en çok makbul görünen ve beslenen dikine dönüşlü kuşlardır

ufakta olsa bildiklerimi paylaşmak istedim sizlerinde eklemek istediğiniz benim unuttuğum yada bilmediğim şeyler varsa yazarsanız sevinirim

saygıularımla

Yüreğine Sağlık Arkadasım,Verdiğin Bilgilerin Üstüne Eklicek Bir Şey Bulamadım.
Kelebek Kusunun Kapsadiği Bütün Özellikleri Teker Teker Yazmışsın,Kümesinide Gördüm Bilinçli Bir Güvercin Yetiştiricisi
Oldugun Belli..

Bizleri Bilgilendirdiğin İçin Teşekkür Ederim Ugur Arkadasım,

lagoss_' Alıntı:
kelebek kuşunda en önemli şey gözlerdir: gözler yumurta akı gibi beyaz olmalı göz bebeği çok küçük ve siyah olur.

saygıularımla

ilk defa sizden duyuyorum yada ben yanlis anladim...

Selamlar,

Bu göz bebekleri tüm canlılarda karanlık ortamlara daha iyi görebilmek adına büyür, aydınlık hatta güneşli ortamlarda görme rahatlığından dolayı, küçülür. Bende karakafa kuyruklar, beyaz karanfıllıler var gözleri siyah ama oyunlarını seyretmek çok keyif veriyor. Bu göz konusunda çok katı kural olmaması düşüncesindeyim.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

Prof.Aga döktürmüşsün valla eline sağlık ..Bu yazdıklarından istifade edecek çok yetiştirici arkadaşlar ve kardeşlerimiz var.Bu soylediklerine ilaveten bunlara örnek teşkil edebilecek bir kaç kuşla gösterim yapsaydın daha anlaşılır olabilirdi..Mesela beyazlardan örnek gösterebilirsin...saygılar..

kelebek standartı diye bi durum söz konusu değil bence..uzun bacaklı(edremit beyazı)..kısa bacaklı uzun yapılı beyaz(genelde karanfillerden gelen)..ve vücudda oranla kafa yapısı daha büyük olan beyazlar (taklacıyı andıran) beyazlar mevcud..ve bu kuşların havada hepsi kelebek..demem oki kelebek standardı diye bi durum yok bence..kelebek ırkı çok geniş kapsamlı bir ırk cunki..karanfil standartı yada kafa kuyruk standartı dersen takır takır sıralarsın..

bence kelebek ırkında belirli bir standart yok..cünkü dışardan karga gibi görünen ama oyunları muhteşemin üzerinde olan kelebeklerde mevcut..özellikle göz konusundaki fikriniz bence yanlıs cünkü cok farklılık gösteriyor...kelebekğin iyisini yerde anlamak cok zor özelliklede son zamanlarda kostüm üzerine çalısılan bir oldugunu düşünürsek kelebek izlenerek alınır...

arkadaşlar yöresine göre deişir diye belirtmiştim bazı şeyleri ama
atlamışınız herhalde.
genel olarak yazdım ben. dönüşe gelince bu özelliklerin hepsinin toplu halde bulunan kuşun dönmeme ihtimali sıfır
bundan 15 sen eönce kuşların % 70 bu şekildeydi çok oynadılar kuşlarlakı bır aslanbaş dıye bırsey cıkardılar ortaya girmedikleri kuş kalmadı içine makedon dönekleri girdiler urfa kuşu girdiler ortaya aslanbaş kuşu cıktı tas var boy var fizik var havada fıs zaten kelebek kuşunda öyle alınmı olur arkadaş

sonra araplar yanardönerli renkleri olurdu şimdi kırmızıyı girmişler kuşlara renkleri parlasın diye alıyorsun yawruyu herrenk var kuşun üsttünde.istanbul karabaşı diye birşey vardı önceden el kadar kuşlar fırıldak gibi dönerlerdi yok oldu.tel kuyruklar mesela önceden atlama kuyruklar vardı dönek kuşu yanında ufak kalır şimdilerde göremiyoruz.

bu dediğim kuşların fiziki özellikleri aşa yukarı hep aynı şablondadır renk olarak bi katagori koyucaksak kelebek kuşuna o zaman renk özelliklerini konuşabiliriz

kemal' Alıntı:
Prof.Aga döktürmüşsün valla eline sağlık ..Bu yazdıklarından istifade edecek çok yetiştirici arkadaşlar ve kardeşlerimiz var.Bu soylediklerine ilaveten bunlara örnek teşkil edebilecek bir kaç kuşla gösterim yapsaydın daha anlaşılır olabilirdi..Mesela beyazlardan örnek gösterebilirsin...saygılar..
eyvallah kemalim ne prof u estafurullah daha öğreniceğimiz çok şey var . vakit bulamıyorum resimleri çekmeye kemal aklıma geldide olmadı malesef

Dogukan cetin' Alıntı:
bence kelebek ırkında belirli bir standart yok..cünkü dışardan karga gibi görünen ama oyunları muhteşemin üzerinde olan kelebeklerde mevcut..özellikle göz konusundaki fikriniz bence yanlıs cünkü cok farklılık gösteriyor...kelebekğin iyisini yerde anlamak cok zor özelliklede son zamanlarda kostüm üzerine çalısılan bir oldugunu düşünürsek kelebek izlenerek alınır...[/quote

sevgili doğukan kardeşim kelebek kuşunu yerde baktığın zaman dönermi dönmezmi aşa tyukarı anlarsın kendini belli eder bu zor birşey deildir.bu zamanla göz aşinalıyla gerçekleşir. her kuşun iyisi öncelikle yerde anlaşılır kuş ilk önce yerdeki formu ile göze hoş gelir.

tolgahan' Alıntı:
lagoss_' Alıntı:
kelebek kuşunda en önemli şey gözlerdir: gözler yumurta akı gibi beyaz olmalı göz bebeği çok küçük ve siyah olur.

saygıularımla

ilk defa sizden duyuyorum yada ben yanlis anladim...

ilk önce gözler kuş söyler gözleriyle herşeyi zaten göz çerçevesi surat vücut benim bildiğim bu,
saygılarımla

Balıkesir sakal kuyruklar,tel kuyrukarların çoğu,sadece kuyruk,bursa baskaları vs siyah gözlüdür hatta bazı bozalılarda görülmektedir oyun bakımındanda çok üstün olmaktadırlar.Karanfil,Bozalı ve benzeri kuşlarda beyaz üzeri nokta göz zor bulunur.Bana göre sadece gözle değerlendirilmez Göz bazı kelebek çeşitleri için,Yapı,Renk,Eşgal,Sadakat,Yavru bakımı,Oyun bunların hepsi kelebekte olmalı.

oyun ve terbiyeli kuslarin insana daha zevk verdigi kanatindeyim buda birtek havada belli olur gerisi tahmindir zaten goz kanat bacak paca vucut bunlar kumesteki damizlik kuslara baglidir cesit cesit olabilir. tabiki bir kalibi vardir ama saya kusu biraz esnektir esneyebilir bu esneklikte yaptigi oyunla kaybolur...

kanazon' Alıntı:
Balıkesir sakal kuyruklar,tel kuyrukarların çoğu,sadece kuyruk,bursa baskaları vs siyah gözlüdür hatta bazı bozalılarda görülmektedir oyun bakımındanda çok üstün olmaktadırlar.Karanfil,Bozalı ve benzeri kuşlarda beyaz üzeri nokta göz zor bulunur.Bana göre sadece gözle değerlendirilmez Göz bazı kelebek çeşitleri için,Yapı,Renk,Eşgal,Sadakat,Yavru bakımı,Oyun bunların hepsi kelebekte olmalı.

taner abi bir göz dedim olay oldu önemlidir dedim herşeydir demeye geldi kelebek kuşu için .sadece göz değil tabiki hepsi bir bütündür gaga surat göz vücut yapısı ,zaten bizde kelebekçi olarak eksikleri tamamlamaya çalışıyoruz.zaten kuşların yöresel olarak şekil itibari ile değişiklik gösterdiğini dile getirmiştim .maksadım çok bilmişlik yapmak değil bilgi paylaşıp bilmediklerimizi öğrenmektir. saygıda kusur ettiysek affola.

kuşçuluğun adab-ı-muhaşşere kanunların zarar vermiyelim her ne kadar şimdilerde unutulduysada yaşatmaya çalışalım
saygılarımla

lagoss_' Alıntı:
kanazon' Alıntı:

taner abi bir göz dedim olay oldu önemlidir dedim herşeydir demeye geldi kelebek kuşu için .sadece göz değil tabiki hepsi bir bütündür gaga surat göz vücut yapısı ,zaten bizde kelebekçi olarak eksikleri tamamlamaya çalışıyoruz.zaten kuşların yöresel olarak şekil itibari ile değişiklik gösterdiğini dile getirmiştim .maksadım çok bilmişlik yapmak değil bilgi paylaşıp bilmediklerimizi öğrenmektir. saygıda kusur ettiysek affola.

kuşçuluğun adab-ı-muhaşşere kanunların zarar vermiyelim her ne kadar şimdilerde unutulduysada yaşatmaya çalışalım
saygılarımla

Estafurullah maksat paylaşım :hhh:

lagoss_' Alıntı:
Dogukan cetin' Alıntı:
bence kelebek ırkında belirli bir standart yok..cünkü dışardan karga gibi görünen ama oyunları muhteşemin üzerinde olan kelebeklerde mevcut..özellikle göz konusundaki fikriniz bence yanlıs cünkü cok farklılık gösteriyor...kelebekğin iyisini yerde anlamak cok zor özelliklede son zamanlarda kostüm üzerine çalısılan bir oldugunu düşünürsek kelebek izlenerek alınır...[/quote

sevgili doğukan kardeşim kelebek kuşunu yerde baktığın zaman dönermi dönmezmi aşa tyukarı anlarsın kendini belli eder bu zor birşey deildir.bu zamanla göz aşinalıyla gerçekleşir. her kuşun iyisi öncelikle yerde anlaşılır kuş ilk önce yerdeki formu ile göze hoş gelir.
yani siz diyorsunuzki oynak kuş yerdede anlaşılır..illa uçurup görmek gerekmez diyosunuz..neye göre kıyaslıyosunuz ve oyunlu kuşta gördüğünüz özellikler nelerdir bizle paylaşırmısınız..öyle sanıyorumki bu bilgilerden yararlanıcak çok kişi vardır..ben bu konuya 10 tane kadar yakın plandan çekilmiş resim eklesem kuşun oyunlu olup olmadıgını bana soyluyebilirmisiniz.. bilgilendirirseniz sevinirim..

erciben' Alıntı:
lagoss_' Alıntı:
Dogukan cetin' Alıntı:

yani siz diyorsunuzki oynak kuş yerdede anlaşılır..illa uçurup görmek gerekmez diyosunuz..neye göre kıyaslıyosunuz ve oyunlu kuşta gördüğünüz özellikler nelerdir bizle paylaşırmısınız..öyle sanıyorumki bu bilgilerden yararlanıcak çok kişi vardır..ben bu konuya 10 tane kadar yakın plandan çekilmiş resim eklesem kuşun oyunlu olup olmadıgını bana soyluyebilirmisiniz.. bilgilendirirseniz sevinirim..

erci kardeşim kelebek kuşunun başta yazdığım özelliklerinden bahsediyoruz dediğim gibi bu bir göz aşinalığıdır.ama illaki özellik yazalım diyorsak 3 tane ana özellik yazabiliriz.kuşun omuz genişliğiyle kuyruk genişliğinin bir olması kuyruğunun ters v şeklinde durması ve kafasınının uzun gagasıyla kafasınının arasındaki burun uzantısının ona keza uzun olması diyebiliriz .tabi yine tekrarlıyorum yöresine göre bu deişiklik gösterebilir bazı yörenin kuşlarının kafa yapıları farklı olabiliyor.bunda yanılma payı nedir dersek %30 diyelim ben bendeki hiçbir kuşu uçurmadım ve uçurulmadan aldım arkadaşlara veriyorum onlar bana döndüklerini söylüyorlar. ve kuş alırkende hiç uçurun demedim..kuşun sadece dönebilirliğini konuşuyoruz havada ne yapar ne kadar döner kaç kanat alır ileriyenmi döner aşağıyamı oynar tabi bunları hiç kimse kestiremez. ama döner diyebiliriz

arkadaşlar selamlar ben dolapcı besliyorum kelebeklerden anlamıyorum.ama oyunlu kuşların hepsine merakım var bilgi edinmek istiyorum.iyi bir kelebegin oyun sitili nasıl olur.kostümlerinde neye dikkat etmeliyiz.iki farklı kostümlü eşlersek kırılma olurmu. akıl durumları nasıldır.bilgi verirseniz sevinirim.ISPARTADAN SAYGILARIMLA...

Kelebekte aranan oyun stili karşıya dediğimiz bir ip izzasında yere parelel şekilde dönmesidir.Dolapçı tarzı dönüşlerde görülür oyun çeşidi fazladır.Kostüm olarak çok geniş bir konu anlatmakla zor olur görüp karşılaştırmak sonra üstüne bilgileri eklemek gerekir.2 farklı kostüm eşlenirse tabi kırılır kuşlar Edremit,Balıkesir,Bursa,Manisa kuşları ne kadar Kelebek türünden olsada eşlenmez kostümde hatalar yaratır özetle böyle anlatmış olayım.

kanazon' Alıntı:
Edremit,Balıkesir,Bursa,Manisa kuşları ne kadar Kelebek türünden olsada eşlenmez kostümde hatalar yaratır özetle böyle anlatmış olayım.

aynen katiliyorum abime rengide bozar oyunuda zevk vermez ben boyle bir hata yaptim iki senemi aldi dahale tam olarak temizleyemedim kumesi...

vermiş olduğunuz özellikler kelebek kuşunun %90 nında böyledir zate..kuyruk ters V gaga uzun vs (kısa gaga kelebek yok denecek kadar az)ayrıca bende ve bir iki arkadaşta üç beş tane kuyruk duz olan kuş(kuyruk telekleri birbirinin üstüne binerek düz bir görüntü oluşturma)mevcud..çokta güzel oyun var bu tespitinize ben katılmıyorum..yinede tskrlr.. ayrıca edremit beyazı ile bozalı kuşunu eşleştirip damar oluşturan bi kişi olarak şunuda soyluyeyim..çok güzel oynuyan edremit ve çok güzel oynuyan bozalıdan çıkan yavrular çok sarıyo 5 veya 6cı havasında oyundan çıkamıyo ve bi yere giriyo(kanı sert oluyo)..bunuda hiç oyun göstermeyen bir bozalı eşleşmesi ile bu durumu düzeltmek mumkun..yavrular bu sefer daha sakin oynuyo..uzun yıllar oynak besliyen bi kişi olarak söylüyorum ve oynak besliyenlerin tecrübesini deneme ve çalışmalarını söylüyorum..oynak diye tabir edilen kuşlar..o veya bu sekılde başka kuşlarla kırılıyo bu bir gerçek..(edremit ve balıkesirler hariç bu kuşların hemen hemen hepsi oyunludur)

arkadaşlar ençok oyunlu kelebekler nerenk olur hangi yörede bulunur.ortalama kaç metre oyun yapar

erciben' Alıntı:
vermiş olduğunuz özellikler kelebek kuşunun %90 nında böyledir zate..kuyruk ters V gaga uzun vs (kısa gaga kelebek yok denecek kadar az)ayrıca bende ve bir iki arkadaşta üç beş tane kuyruk duz olan kuş(kuyruk telekleri birbirinin üstüne binerek düz bir görüntü oluşturma)mevcud..çokta güzel oyun var bu tespitinize ben katılmıyorum..yinede tskrlr.. ayrıca edremit beyazı ile bozalı kuşunu eşleştirip damar oluşturan bi kişi olarak şunuda soyluyeyim..çok güzel oynuyan edremit ve çok güzel oynuyan bozalıdan çıkan yavrular çok sarıyo 5 veya 6cı havasında oyundan çıkamıyo ve bi yere giriyo(kanı sert oluyo)..bunuda hiç oyun göstermeyen bir bozalı eşleşmesi ile bu durumu düzeltmek mumkun..yavrular bu sefer daha sakin oynuyo..uzun yıllar oynak besliyen bi kişi olarak söylüyorum ve oynak besliyenlerin tecrübesini deneme ve çalışmalarını söylüyorum..oynak diye tabir edilen kuşlar..o veya bu sekılde başka kuşlarla kırılıyo bu bir gerçek..(edremit ve balıkesirler hariç bu kuşların hemen hemen hepsi oyunludur)
erci arkadaşım aslında ıkımızde aynı seylerden bahsedıyoruz.sen kuyruğu düz olan kuş demişsin am aarkasından kuyrukları üstüste geliyo demişsin zaten sen kendi ağzınla söylemişsin buda v kuyruklu kelebeklerin bi diğer görüntüsü.birde şunu asla unutma iki tane çok ağır oyunlu kuş birbirine girilmez yavruları çok ağır olur uçuramassın tek tek atan daha yumuşak ıleriye oyunlu kuşlarla eşleştirilir sert ve sıkı oynunlu kuşlar.ben sana yarın resim çekip ne demek istediğimi anlatmaya çalışıcam

v kuyrukta anlasamıyoz bende müsait olursam bi iki foto ekliyeyim.. bi v kuyruk bi düz kuyruk.. :heyo: oyun kuşu ters kustur..şekli semali olmaz..bütün kelebekler öyle veya böyle kimi kanat alır kimi sayar(yukarıdan aşağı helezon çizmek)ama oynak başkadir..bu kısa bacak olur uzun bacak olur..tek göz olur(bi göz siyah bi göz çakır)..deli göz olur(göz bebeği siyahlıgi ve beyazlıgı iç içe geçme durumu)..kırmızı göz olur..sarı göz olur..siyah göz olur..ve cam göz olur(çakır göz)ben 20 kusur yıldır kuş besliyorum her türlü oynak gördüm..oynaklarda kelebek olduğuna kelebek kuşunun standartı olmaz diyorum bu benim fikrim..

bnde şeş kaplan var kuyrukları 11 kuruk saydım kuyrukları siyah ama dişisinin siyah kurukta sağ taraftan
2 tane beyaz çapar atmış

Kelebek kuşunda kafası renli olan kuşların gözleri çakır olur, kafası beyaz olan güvercinin ise siyah yada kahverengi olur.

Ekli dosyalar

• dsc04161.webp
    dsc04161.webp
    15.5 KB · Görüntüleme: 1,487
  • g0248.webp
    g0248.webp
    13 KB · Görüntüleme: 1,368
Geri