KELEBEK NASIL BİR KUŞ DÖNEKTEN ÜSTÜN MÜ Bİ BİLEN CEVAPLASIN.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Anonymous
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 29
  • Görüntüleme Görüntüleme 7K
A

Anonymous

Misafir
DEĞERLİ KUŞÇULAR YAKLAŞIK 20 YILDIR KUŞ BESLİYORUM.GENELDE HEP DÖNEK BESLEDİM.ANCAK DÖNÜŞ YANINDA KAFA OLARAK SAĞLAM Bİ KUŞ BİLİYOR MUSUNUZ?YANİ DÖNEK GİBİ DÖNECEK SAĞA SOLA YIKMAYACAK...YENİ YENİ KELEBEKLER İLGİMİ ÇEKMEYE BAŞLADI AMA ONLARIN DÖÜŞÜ NASIL?ÖZELLİKLE ŞU SARI KARA BOZALILAR NASIL?İYİ DÖNERLER Mİ BİLEN VARSA Bİ YAZSIN ÇÜNKÜ BU DÖNEKLERİN SALAKLIKLARINDAN BIKTIM KAYBETTİM KUŞ SAYISI NERE VARDI BİLMEMM YAVRU YUMURTALI KUŞLAR BİLE BAZEN SAĞA SOLA YIKIYOO...ÖZELLİKLE VİDEO VARSA LİNKİ ATIN LÜTFEN BU DÖNEKCİLİĞİ KOMPLE BIRAKICAM..

Re: KELEBEK NASIL BİR KUŞ DÖNEKTEN ÜSTÜN MÜ Bİ BİLEN CEVAPLA

merhaba pacali kus bakicaksan tel kuyruk kelebek pacasiz kus bakicaksan dolapci tavsiye ederim selamlar.

kelebek gibisi var mı ya? uçmasın, çatıya konsun yeter.. :tamam:

slmlar her kuşun akıllısıda var sağa sola yıkılanıda ama genellıkle kelebek kusları asagıya donenler bıraz daha akıllı oluyolar kolay kolay dusmezler herkesın zevkı farklı oldugu ıcın onu o sekıl kelebek besleyenlerın yorumlaması daha saglıklı olur bende kelebek beslıyorum fakat bendekılerın hepsı karsıya oyunlu ve damarlı bende baya zamandan sonra akıllısını buldum nıhayetınde uc dort gun dısarda kalıp kumesı bulanlar var ama dedıgınız gıb donek kusu ınsanı bıraz daha yıpratır etrafınızda kuscu olmaması gerek kaldıkı suanda heryerde besleyen var kımsedede saygı olmadı ıcın kusların kaybolması normal slmlar

döneğin meziyetini kelebek güvercinler yapar fakat kelebek güvercinlerin performanslarını dönekler yapamazlar bence

Guzel bir kelebek damari bulursan besle derim kelebek postalar kadar olmasada yavruya iyi bakar bakici istemez her türlü heryere cevirir kendini donek gibi donenleride olur ama her zaman yapmaz her catiya konmaz damarlilari domuz ayari gibidir kumesi bulmak icin iki gün dolasir

Bende kelebek besliyorum arkadaşım damarlısını buldunmu besle ama eğer salağına denk geldiysen yandın. Bu kadar basit. Ama geneldee salaklar :D

saga sola düşmeyen dönekte var pek cok insana göre en iyi kuşta dönek ama akıllısını bulmak zor örn dönek kuşta akıllısını bulmak %20 iken sayada %60 %70dir.

bence her ırkın besleyenı kısıye gore degısır kımıne gore kelebek ıyıdır kımıne gore donek yada bızım ıcın oyun kusu gıbı

gurcay10' Alıntı:
döneğin meziyetini kelebek güvercinler yapar fakat kelebek güvercinlerin performanslarını dönekler yapamazlar bence

Her ikiside dönücü ırktır.Yani birbirlerine yakın oyunlar yapabilirler.Kelebeğin yapıpta döneğin yapamayacağı performansı merak ettim açıkcası

DÖNEKCI35' Alıntı:
gurcay10' Alıntı:

Her ikiside dönücü ırktır.Yani birbirlerine yakın oyunlar yapabilirler.Kelebeğin yapıpta döneğin yapamayacağı performansı merak ettim açıkcası
yere paralel tekli tekli dönmelei,hem sağına hem soluna dönmeleri,askıda kalıp olduğu yerde 10-20 defa dönmeleri.bunları döneklerin yapabildiğini sanmıyorum.

Dediğin gibi askıda kalıp 10-20 defayı dönmeyi dönekler ileri doğru gidermişcesine yaparlar, Hem sağ kanadına hem sol kanadına dönen bir sürü dönek gördüm yere paralel dönenide bozuk dönekler gayet güzel yapar .Ama Dönek gibi daire kesen saya henüz görmedim o yüzden sormuştum.Şunuda belirtiyim sayaları kötülemek gibi bi niyetim yok bende saya besliyorum, her ikiside dönücü ırk ama saya ayrı bi kol dönek ayrı bir kol dolapçı ayrı bir kol bunları karıştırmamak önemli olan

DÖNEKCI35' Alıntı:
Dediğin gibi askıda kalıp 10-20 defayı dönmeyi dönekler ileri doğru gidermişcesine yaparlar, Hem sağ kanadına hem sol kanadına dönen bir sürü dönek gördüm yere paralel dönenide bozuk dönekler gayet güzel yapar .Ama Dönek gibi daire kesen saya henüz görmedim o yüzden sormuştum.Şunuda belirtiyim sayaları kötülemek gibi bi niyetim yok bende saya besliyorum, her ikiside dönücü ırk ama saya ayrı bi kol dönek ayrı bir kol dolapçı ayrı bir kol bunları karıştırmamak önemli olan
döneğin böyle marifetlerini bilmiyordum.aralarındaki fark sadece paçaları ve akılları ozaman

SAYALAR ŞİMDİKİ MODALAŞMIŞ ADI KELEBEKLER BİR KERE ÇOK KERE UÇMAYA ELVERİŞLİ (BİZLER ESKİDEN KAÇ POSTA YAPTIRDIK DERDİK.) GÖK YÜZÜNDE KAYBOLURLARDI. YÜKSEĞE ÇIKTIKLARINDA BAZI SAYALAR PERVANE GİBİ AŞAĞIYA İNENLERİ VARDI. BAZI KUŞLARIMIZ YİNE PERVANE GİBİ İNDİKLERİ GİBİ BİR MİNARE BOYUNA GELDİKLERİNDE BAZILARI KARŞIYA ÇAPRAZLAMA SAĞA VE SOLA DOĞRU OYNAMAYA BAŞLARDI. BU OYNAMA BAZILARINDA SERİ SERT BAZILARINDA ÇOK TATLI KARŞIYA SAĞLI SOLLU OYNARDIKİ BU O ZAMANLAR BİZİ MEST EDERDİ. BEN 1 TANE SELANİK BESLEDİM ODA HEDİYE GELMİŞTİ. BU SELANİK KUŞUM İNERKEN YATAY ŞEKLİNDE GENİŞ AÇILI VANTİLATÖR PERVANESİ GİBİ DÖNÜŞ YAPARDI. YİNE MANİSA LI ÜNLÜ SELANİK BESLİYEN ÜNVER ABİMİZİN VE ATÇALI MEHMET ABİMİZİN SELANİK KUŞLARI İSE DAR VE SERİ SERT YATAY DÖNÜŞLERİ OLURDU. SELANİKLERDE SAYALAR GİBİ KARŞIYA SAĞLI SOLLU ÇAPRAZLAMA OYNAYANINI HİÇ GÖRMEDİMDE DUYMADIMDA. FAKAT TİRE VE ÖDEMİŞ PAÇASIZ KELEBEKLERİNİ SELANİKLERLE LÜTFEN KARIŞTIRMAYIN. TİRE VE ÖDEMİŞ KELEBEKLERİNİ SATAN BİR KUŞÇUDAN ÖĞRENDİĞİM BU TÜR KUŞLARIN AYNI SAYALAR GİBİ OYNADIĞINI BİLDİRMİŞTİ. AMA DOĞRU AMA YALAN.VİDEO ÇEKİMİNİ FİLANDA GÖRMEDİM. 2 TÜRÜN KUŞLARI İÇİNDE ÇOK SAĞLAM DAMARLI OLANLARIDA VARDI, YIKILANLARIDA VARDI. BU TÜM CİNS KUŞLARDA DA VARDIR.DAHA GEÇEN AYLARDA İSTANBUL DAN SAHİBİNDEN.COM DA İLAN VEREN BİR KUŞÇU KARDEŞİMİZ 1 KÜMES DOLUSU MUHABERE VE ADANA CİNSİ BÖLÜK DEDİKLERİ KUŞLARI KAYBOLMUŞ. BİLHASSA ÇALINMA OLMADIĞINI, YAKALAYANLARDAN PARASI İLE ALABİLECEĞİNİ YAZIYORDU. ŞİMDİ BU MUHABERE KUŞLARINI 1000-1200 km DEN SALIYORSUN GELİYOR FAKAT BAZILARI DA SÜRÜ HALİNDE KAYBOLUYOR. İŞTE DAMARLI KUŞ BULMAK ZORDUR.BULUNUNCADA KIYMET BİLMEK GEREKLİ. HANGİ IRK ÜSTÜN KONUSUNA GELİNCE HER KES SEVDİĞİ KUŞU BESLİYOR DEĞİLMİ?SAYGI DUYMAK GEREKLİ ALLAH A EMANET OLUN.HERKESE BOL YAVRULU GÜNLER DİLERİM.

DÖNEKCI35' Alıntı:
dönek gibi daire kesen görmedim demişsiniz.ben döneklerle yarıştırılmayacak kadar güzel ve uzun daire kesen sayalar(kelebekler) izledim.izmirlisiniz sanırım..izmirde ün yapmıs cok kelebek vardır..bir tane pal izleme şansım oldu o kusu izleyen bir dönekçi abimin dediği tek şey eve gidip döneklerimin kafasını koparmak istiyorum(mecazi anlamda).kus o kdar güzel ve uzun dönüyordu.kuş kelebek olmasına ragmen dönek sitili vardı..arada cıkabiliyor boyle kuslar..

İzmirde herkez genellikle benim gibi güvercin beslemeye Saya (Kelebek) le başlar,ustalığında Döneğe geçer .. Bu size bir fikir verir herhalde !! Dönüşte son noktadır Dönek ,sizin şu an beslediğin kuşlar nasıl bilmiyorum ama kaliteli bir döneğin dönüş performansını başka bir ırkta bulamazsınız !!! Dönek gibi kapatan Kelebek, Ödemiş Yerlisi,Dolapçı seyrettim,besledim ama öyle kuşlar tek tük çıkar ve (istisnalarda kaideyi bozmaz)

Kelebek/Sayaların - Döneklere nazaran üstün tarafları ; saatlerce uçmaları , akıllı olmaları, karşıya, yukarıya, aşağıya her tarafa oynamaları, döneğin aksine filo halinde uçarabilirsin kalabalık uçtuklarında dahada çoşarlar.

Ortamınız Dönek uçurmaya uygun değilse Kelebek beslemenizi tavsiye ederim zaten hemen kendilerini sevdirirler size ...

Bu arada siz 20 senedir besliyormuşsunuz biliyorsunuzdur ama ben genede yeni başlayacak arkadaşlar için yazayım,
kesinlikle ama kesinlikle seyredip alın kuşları , özelikle performans ırklarında pazardan ,internetten sağdan soldan toplama kuşlarla hiç bir yere varamazsınız zamanınıza, emeğinize, cebinize yazık etmeyin.

Saygılar.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=F56sWHu0g6g[/youtube]

Çok güzel 2 adet beyaz kelebeğim vardı abi. Güvercin övmeyi sevmem ama gerçekten çok iyi kuşlardı. Birtanesi fırtınada gitti diğerinidie birgün arayla kaçırdım. Bendekiler direk kuşlardan ayırılıp sineğe çıkıyorlardı ve sonunda da sinekten dönerek direk kümesin üstüne iniyorlardı . Ama kelebekler yani benim şuana kadar beslediklerim çok şaşırıyorlar kümeslerini başka yerden pırıltı görünce hemen iniyorlar.

ARKADAŞLAR SELANİK GİBİ BURGU YAPARAK DÖNEN ŞU ÜNLÜ KELEBEKLERİNİZİN RESİMLERİNİ VE UÇUŞLARINI VİDEOYA ÇEKİP YAYINLAMANIZ MÜMKÜNMÜ? SELANİK GİBİ BURGU YAPARAK DÖNEN KUŞLARINIZ SAKIN MAKEDONYA PAÇALI DÖNEKLERİ OLMASIN? MANİSA DA KELEBEK YANİ SAYA BESLİYEN HİÇ BİR KİŞİDE SELANİK GİBİ BURGU YAPARAK DÖNEN SAYA GÖRMEDİM VE DUYMADIM. DÖNEN KELEBEK VEYA SAYALAR MAKEDON PAÇALI DÖNEKLERİ İLE KIRILDIYSA BİLEMEM.BEN ESKİ BİR SAYACI OLARAK SELANİK GİBİ BURGU YAPARAK DÖNEN BİR SAYA YI BESLEMEK İSTEMEM. SAYALARDA Kİ MAKBUL OLAN OYNAMA STİLİ KARŞIYA SAĞLI SOLLU OYNAMALARIDIR. ÇOK SERT OYNAKLARIN YERİNE ÇOK TATLI YANİ YAVAŞ YAVAŞ KARŞIYA OYNAMALARI AYRI BİR ZEVK VERİR. İZMİR KEMALPAŞA DA SAYA BESLİYENLERİN İÇİNDE KARŞIYA ÇAPRAZA DEĞİLDE ÇAPRAZ YUKARIYA DOĞRU OYNAYAN KUŞLARIN OLDUĞUNU İNTERNETTEN BİR KİŞİNİN YAZISINI OKUMUŞTUM.KUŞ HAVALANIRKEN OYNAYIP ÇIKIYORMUŞ.BU KUŞ GERÇEKTEN ÇOK İLGİMİ ÇEKMİŞTİ.TÜM KUŞ BESLİYEN ARKADAŞLARIN SEVDİKLERİ KUŞLARINDAKİ OYUN VE OYNAMA STİLLERİNEDE SAYGI DUYUYORUM.BEN KOSTÜMLÜ TEPELİ VE KARŞIYA OYNAYAN SAYA BESLEMEYİ YEĞLİYORUM.HERKESE BOL YAVRULU GÜNLER DİLERİM. ŞU AN 2 ADET TEPELİ KIZGIN OYNAK DİŞİ YEDE ACİL İHTİYACIM VAR.

Sayalar Dönek gibi daire kesmezler , tabirdir o arkadaşlar - dönekten anlamayan birisine dönek gibi dönüyor gibi görünür yada tarif etmeye çalışılırken dönek gibi dönüyor derler. Bazı Sayalar burun üzerine burgu yaparak kapalı döner ,bağlama dönüşü dediğimiz özellikle alçakta yada inmesine yakın o dönüşü gösterir,üsttede yazdığım gibi tek tük çıkar istisnadır. Sayada esas olan karşıya oyundur ama arada özel kuşlar çıkar hem karşıya aşağıya deli gibi oynayan, tabiri caizse dönek gibi dönen , kırık falan değillerdir.

Ben kelebek besledim ucurdum fakat dönek beslemedim ama yakınımda pacalı dönek besleyen abilerim ucurduğu kuşları görüyorum dönekcilik emekli adam işi anteraman ,eğitim ister paçalı ve pacasız kelebeklerin dönüşü apayrıdır, her oyun yapan dönek dönüyor sayılmaz belli kategoriler vardır onun için canlı izlemeniz lazım.Döneğin damarlısıda da bulutların içinde gezer ama fazla ucurulmaz oyun pozisyonuna geldimi aşağıya alınır.Dönek kuşu genelde bir veya iki tane ucurulmalı yanında yuksek ucucu dediğimiz dönek bangosu ile ucurulmalıdır.Kelebek kuşu olarak karabaş cinsi besledim, kaybolan kuş sayısı cok azdır onuda yırtıcılara bağlıyorum.Bendeki kelebekler yukseldiği zaman kafasının estiği kumese doğru kapatır ,bakmışsınki sokak aralarından kumesine gelmiş, kesinlikle çevremde o kadar fazla kuşcu olduğu taktirde kimseye inmemiştir.Eski İstanbul kelebekleri ,kendi kumesinin üstünde ,yedi kez sola yedi kez sağa döner oyununu tamamlardı. .Kelebek kuşu döneğe göre eğitimi daha basittir, kelebek amatörü eğlendirir dönek ise ustaları...

selamlar,
Bence Dönek ile Saya'yı kıyaslama yapmamalıyız sonuçta her iki ırk ta farklıdır.
Kendi alanına göre her ikisininde oyun stili farklıdır her ne kadar bir Saya döneğe yakın bir dönüş yapsa bile, dönek ile kıyaslamamız yanlış olur.
Saygılarımla

Benimde anlatmak istediğim bu ama sanırım yanlış anlaşılmalar oluyor yukarıdaki örnekte bence en iyi dönen sayalardan birisi bundanda iyi dönen varsa izlemek isterim

evet her ikiside farklı ırklardır şu şundan üstündür ve ya değildir şeklinde kıyas yapılmaz ha sen ikisinden birisni beslemek niyetinde isen kararsızsan sana elbettede saya beslemeni tavsiye ederim çünki dönekçilik kolay değildir uzmanlık ister dönekçiler hep kuş kaçırmaktan yakınır bunların aşırı oynakları çok fazla kuşçunun olduğu yerde rahat rahat uçuramazsın sağa sola kolayca inerler çok kaçırırısın kısacası seni kuşçuluktan soğuturlar

Cenk abi bu konuda sana çok katıldığımı söyleyemem çünkü dönekçiler kuş kaçırmaktan yakınır demişsiz evet biz genelde çok YAVRU kaybederiz ben sayada besliyorum dolapçıda dönekte ve inan hepsinde yavru kayıbım çok oluyor ancak yavruluk dönemi ve kızgınlığı atlattıktan sonra o sorunlar ortadan kalkıyor tabi ki yinede dikkatli uçurmak zorundayım çünkü etrafım saygısız insan çok kuşu bozabiliyorlar bu bütün ırklar için geçerli.Çok oyunlu yani şu aralar moda olan sayalarda çok kayıp veriliyor çünkü kuş nefessiz kalıyor ve geri gelemiyor benim izlenimlerim o yönde

DONEKCI35 kardeşim benim çevremden edindiğim izlenimde böyle kuşçunun çok fazla olduğu yerde dönekten randıman almak biraz zor oluyo ben döneği kötülemek maksatlı söylemedim bende dönek severim hatta bir çift güzel mavi galaça yada çakal alıp beslemeyi düşünüyorum saygılar :)

Cenk abi özelliklede bulablirsen sağlam maviler çok iyi olur ancak sayadan vazgeçmek mümkün olmaz bende halen saya bulunduruyorum kümesimde ancak azman nitelikli :) oynamayı fazla sevmiyorlar şuan piyasada olan oynaklardan değiller bu ara dikkatimi çeken şey oynakçılar çoğaldı ancak yanlış yapılan bir şey var sanırım çünkü bu sıralar izlediğim karşı oyunlu kuşlar kitleme yapıyor veya tırnak takıyor çıkamıyor adamlar gördün mü nasıl dönüyor diyo anlatmaya çalışıncada dönekçi değilmisin hemen karalıyon diyorlar ben dönek beslemeye başlayalı 5 yıl oldu çoçukluğumdan beri sayalarım hep oldu ancak kitleyen kuşa yem yedirtmezdi abilerimiz hatalı olduğu için

bende çocukluğumdan beri saya beslerim oyunda aşağıya gelen kuş benim için daha makbul kitleme yapanı bende beslemem şahsen o tür kuşlar oyunsuz yada az oyunlu kuşlarla eşlenir alınan yavruda daha dengeli olur uçurulması sakıncalıdır benim besleyeceğim saya bi kere yerde saya olduğunu belli etmeli oynayıp oynanaması benim için okadar önemli değil öyle bildiğimiz sıra kuşlarınıda isterse dönsün yinede damızlık saya niyetine beslemem .besleyene saygı duyarım o ayrı konu zevkler renkler meselesi:) kardeşim ben sayayı bırakmak niyetinde değilim bir çift pal galaça alıp ayrıetten bir kümeste beslemeyi düşünüyorum hani şu yere basık olanlardan geniş kuyruklu anlarsın sen :)

O karşıya kitleme yapan kuşların çoğaldığının bende farkındayım çoğalma şöyle oldu kardeşim eskiden izmire şehir dışı olarak bi manisadan salihliden turgutludan saya gelirdi şimdi maaşallah her yöreden çeşitten saya çoluğun çoçoğun bile kümesinde var adam cinsini bile bilmiyo oynak diye besliyo

Ben 20 sene başladım kuşla ilgilenmeye ilk elime aldığım kuşta sayadır bu işe ömrünğ vermiş abilerimizden geçti bu kültür bize... şöyle bi bakıyorumda İzmirde saya da çok değişti sayacılıkta ben çocukken öyle sayalar gördümki bidaha bırak yanısılarını benzerlerini bile göreceğimi ummuyorum yani çok bozdular sayayı çünki

Geri