Kelebek Standartı

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan blueye
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

blueye

Üye
Katılım
6 Kas 2008
Mesajlar
325
Tepkime puanı
0
Yaş
43
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Tezcan
Meslek
Kalite kontrol
İlgi Alanı
Kuşlar
Geldiği Ülke: Türkiye
Görünümü: Yapısı orta boyutlarda,ve orta uzunlukta,yere yakın uçkun, çevik,oyunlu bir güvercin türü.

Cins yapısı

Kafası: Düz (Perçemsiz), anlı hafif kalkık, orta genişlikte, kafası köşesiz enseye doğru toparlak.

Gözler: Renklilerde çakır, beyazlarda ve beyaz kafalılarda siyah. Göz kenarı deri renginde ve ince.

Gagası: Beyaz ve orta uzunlukta,burun üstü yumuşak ve düz, sadece şeşlerde gaga siyah renkte.

Boyun: Orta uzunlukta ve tam vücuttan çıkar şekilde ve yukarı kafaya doğru orantılı incelir şekilde.

Göğsü: Vücut’a göre orantılı genişlikte,ne fazla ince nede fazla geniş.

Sırtı: Geniş,aşağı doğru hafif mehilli.

Kanatları: Kuvvetli, telekleri orta kalınlıkta ve sert, vücut’a yatkın fakat çaprazlaşmaz.

Kuyruğu: Uzun ve geniş, kuyruk telek sayısı 14 ile 18 arası değişir 16 idealdir.

Bacakları: Dizden aşağı kısa, paçalı, paçalar orta parmak ucu hariç diğer parmakları örtmesi gerekir, tırnaklar gaga renginde.

Tüyü: Dolgun ve sert vücut’a bitişik şekilde.

Renk türleri: Bozalı, karanfil, baska, Çakal, renkli kuyruk, düz renkler, şeş, ve kaplan türleri.

Renkleri: Siyah,mavi,beyaz,kırmızı, sarı, her renk parlak bir şekilde.

Bozalı türü: Sırf kafa kuyruk, kuyruk altı ve kuyruk örtü tüyleri renkli, diğer vücut tüyleri beyaz.

Karanfil türü: Kafa, kanat, kuyruk ve dizden aşağı paçalar renkli, boyun, karın, ve but beyaz.

Baska türü: Kafa, El uçma tüyleri ve paçalar dizden aşağı beyaz, diğer vücut tüyleri renkli.

Çakal türü: Kafa, El uçma tüyleri, sırtı, karnı kuyruğu ve paçaları beyaz, boyun, büyük kanat örtü tüyleri, aynaları, ve göğsü renklidir.

Renkli kuyruk türü: Sakalı, veya bademi, kuyruğu, kuyruk altı ve kuyruk örtü tüyleri renkli, diğer vücut tüyleri beyaz.

Düz renkler: Arap, mavi kalemli, kula, samur ve süt beyaz diye geçer, hepsi parlaktır.

Şeş türü: Sesler sadece parlak siyahtan oluşur, kafaları beyaz benciklidir. Sığırcık denilenlerin bencikleri göğsüne kadar iner, genellikle kanatlar güllüdür.

Kaplan türleri: Tüm vücut tüyleri orantılı şekilde beneklidir, çoğunluk beyazdır.

Hataları: Köşeli kafa, yağ bezesi, az kuyruk sayısı, beyaz kafada çakır göz, ve kırmızı göz kenarları.

Kelebek uçuş stili

Kelebek yalnız uçar,yani gurup ile beraber değil de kendi başına, her yüksekliğe çıkar, icabında dakikalarca da gözden kaybolabilir.Uçuş süresi 5 dakikadan tutun antremana göre 2 ila 3 saattir. 20 - 30 kelebeğin uçuşu ayni arıların veya kelebeklerin ayni anda karma karışık uçuşunu andırır. Kendini oyunlu bir şekilde yani kanatlarını açık bir şekilde kendi ekseninde döne döne tüm yüksekliklerden aşağıya bırakır toparlanır, tekrar yükselir ve pırıltı verilmesini adeta havada bekler, pırıltı anında hemen yerine iner. Esas kelebeğin uçuş stili bu değildir. Ideali şudur, oyunlu bir kelebek kendini sürüden veya kargaşalıktan adeta ayırır kendi kendine uçar ve düzüne düzüne kanatları açık şekilde kendi ekseninde sağlı, sollu değiştirerek, kimi uzun kimi kısa, adeta bir ağır çekim gibi, icabında o kadar hızlı ve çevik ki, gözle görünmeyecek şekilde kendini bir burgu gibi ufuk’a deler.


Kelebek puanlama sistemi

Kelebek puanlama sisteminde sadece 5 tane Kelebek uçurulur ! Çünkü daha fazla uçurulan Kelebeklerin karmaşık uçuşundan dolayı sağlıklı puanlama takibi zorlaşmaktadır !



1.Yükseklik seviyesi



Kümes üzerinden, 100 metreye kadar alt seviye 5 Puan
100 metreden 400 e kadar orta seviye 10 Puan
400 metreden 800 e kadar üst seviye 15 Puan



2. Genel Görünüm


Kuşların uçuşu karmaşık kelebek uçuşunu andırıyor ! 5 Puan







3. Kendi ekseninde karşıya dönüş



Tek tek karşıya dönüş (kuş başına en fazla 2 puan verilir) 10 Puan
Seri yuvarlanma (kuş başına en fazla 4 puan verilir.) 20Puan

Sağlı ve sollu değiştirerek seri dönme (kuş başına en fazla 6 puan verilir) 30 Puan








4. Aşağıya çekme seviyesi



Alt seviyeden aşağıya çekme 5 Puan
Orta seviyeden aşağıya çekme 10 Puan
Üst seviyeden aşağıya çekme 15 Puan



5. Aşağıya çekme esnasında dönüş



Açık dönüş (kuş başına en fazla 1 puan) 5 Puan
Sık ve kapalı dönüş (kuş başına en fazla 2 puan) 10 Puan
Sağlı ve sollu değiştirerek sık ve kapalı dönme (kuş başı en fazla 3 puan) 15 Puan



6. Kuşların konuşu



Kuşların bastığı yer 10 m kümes civarını aşmamalıdır (kuş başına en fazla 3 puan verilir) 15 Puan



7. Uçuş süresi



Kelebeklerin puanlama süreci 5 dakika ile 1saat arasında gerçekleşir. Eğer uçuş süresi bir saati geçerse, konuş puanlaması yapılmaz.

Not: alıntıdır.
 
tezcanım tşkler paylaşımın için tşkler
 
Güvercin, insanoğlunun ilk evcilleştirdiği kuş türü olarak bilinmektedir. Bu konudaki en eski bilgiler, M.Ö 4500 yıllarına, yani günümüzden yaklaşık 6500 yıl öncesine kadar gitmektedir. Köken olarak evcil güvercinin ilk olarak Orta Asya milletleri tarafından eğitildiği tahmin edilmekle birlikte son yıllardaki bulgular güvercinin Anadolu kökenli bir gelişim göstermiş olabileceğini de düşündürmektedir.

- Günümüz bilim insanları arasında evcil güvercinin atasının kaya güvercini Columba livia ) olduğu görüşü oldukça yaygındır. Bu görüş 1850’li yıllarda evrim teorisi üzerine çalışırken güvercinlerle ilgili araştırmalarda bulunan Charles Darwin’e aittir. Darwin, evcilleştirilmiş yabani bitki ve hayvan türlerinde çeşitliliğin daha fazla olduğunu gözlemiş ve bunun nedenleri üzerinde durmuştur. Evcil güvercin çeşitlerinin beslenmesi ve üretilmesi ile ilgili çeşitli deneyler yapmıştır. Bu denemeleri sırasında farklı ırkları birbiri ile eşleştirerek yeni güvercin ırkları elde etmiştir. Elde edilen yeni ırkın, başlangıçta kullandığı ırklardan oldukça farklı özelliklere sahip olması üzerine, bunun nedeninin kendi seçimi olduğunu kavramıştır. Seleksiyon adını verdiği bu seçimin evcil türlerde ırkın değişimini getirdiğini tespit etmesi üzerine, doğada bulunan türlerde ırkların değişiminin nasıl olduğu üzerine çalışmaya başlamış ve evrim teorisi olarak bilinen teoriyi geliştirmiştir. Günümüz bilim insanları da aynı kanıyı paylaşmakta ve evcil güvercinin, kaya güvercini de dahil olmak üzere farklı 2 ya da 4 yabani güvercin türünün bir melezlenmesi sonucu ortaya çıktığı görüşünde birleşmektedirler

güvercin beslemek artık hobi olmaktan cıkmış ve ticaret haline gelmiştir bir çok kuşçu bu işten baya güzel paralar kazanmaktadır bir hastalık oldugu da dogrudur
Anadoluya has bu güvercin ırkı herhalde tüm Türkiye'de aynı isimle tanınan tek ırktır. Zira diğer birçok ırkın yerel adları yöreden yöreye değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra Türkiye'de takla'dan sonra en çok tanınan ırktır. Kökeni hakkında bilgi olmamasına rağmen yukarıda saydığım nedenlerle çok eskiye dayandığını söyleyebilirim. Hatta dönek, Makedonya dönegi ve wuta (vouta) gibi dalıcı kuşların köken ırkı olduğu konusunda ciddi kuşkularım var.

VÜCUT YAPILARI VE BİYOLOJİLERİ
Dönekten daha küçüktür ancak duruşu daha dik olduğu için yüksek yapılıdır. Genel anlamda vücut yapısı, tüm uçucu kuşlarda olduğu gibi geniş göğüslü, ayaklı ve nispeten kısadır. Tam ters "V" görünümündeki kuyruk genellikle 14 telekten meydana gelir. 12'den fazla telekli kuyruklu olan hemen hemen tüm ırklarda olduğu gibi kuyruk üstü (yağ bezesi) yoktur. Kanatlar daima kuyruğun üzerinde taşınır. Uçuş sırasında döneğin sivrimsi görünen kanatlarına nazaran kelebeğin kanat uçları yuvarlakımsı olur. Orta uzunlukta gagaya sahip olan bu kuşlarda kafa yapısı döneğe nazaran biraz daha köşelidir. Yine döneğin belirsiz boynuna nazaran kelebeklerde boyun belirgindir. Göz rengi siyah veya açık renkli (biz çakır diyoruz, yeşilimsi sarı) olabilir. Bazılarında bir göz siyah diğerı açık renkli olabildiği gibi yarısı siyah diğer yarısı açık renkli gözlü bireylere de oldukca sık rastlanmaktadır. Ayakları daima paçalıdır. Kısa paça parmakları güzelce örter. Alman kaynaklarda kelebeklerden tepeli yavruların elde edildiği belirtilmişse de bu ırk tepesiz olarak tanınır. Bu ırkın tüy rengi belirgin olarak yetiştirildiği yöreye bağlıdır. Genellikle alaca renkte olan bu kuşlarda düz renklerde görülebilir. Günümüzde Türkiye'de bu ırkta renk harmonisine çok önem verilmektedir. Kafa ve kuyruk renkli diğer yerleri beyaz olanlar renklerine göre kara kafa kara kuyruk, mavi kafa mavi kuyruk veya altinbaş (kafa ve kuyruk kırmızı olanlar) olarak adlandırılmaktadırlar. Ancak bu rengin saf olarak yetiştirilmesi mümkün değildir (bu renkte homozigoti mümkün değil). Bir çift kafa ve kuyruk renkli kuşlardan düz renkli ve beyaz yavrularda elde edilmektedir. Bir düz renkli ile bir beyazdan ise genellikle kafa ve kuyruk renkli yavrular alınmaktadır. Düz renklilerin aralarında çiftleştirilmelerinden ise düz renkli yavrular elde edilmektedir. Yalnızca renkli kuyruklularınada oldukça sık rastlanılmaktadır. Renkli kuyrukluların yine büyük bir kısmında ensede leke yada gaga başlangıcında renkli çizgiler (bıyık) veya gaga altında büyükce leke (sakal) bulunmaktadır. Diğer yandan "akbaş" olarak adlandırılanlarında kafa, kanat uçları ve paça beyaz diğer yanları kırmızı, sarı, mavi veya siyahtır. Bunların siyahlarına dönekte olduğu gibi baska denilmektedir. Diğer bir renklenme ise Kaplan olarak adlandırılan ve beyaz üzerine renkli lekelerin tüm vücutta görülen renk varyetesidir. Eşeysel olgunluğa döneklere nazaran daha çabuk ulaşırlar. Yine döneğe nazaran yavru verimleri oldukca iyidir.

UÇUŞ SİTİLİ
Solo uçuculuklarıyla tanınırlar. Kalabalık olarak uçurulduklarında arı oğulu gibi karmakarışık uçarlar. Genellikle altlarında uçan kuşlara göre kendilerini yönlendirirler. Uçuş süreleri antremana bağlı olarak yarım ile iki saat arasında değişir. Bunlarda start aldıklarında dönekler gibi çok çabuk yükseklik kazanırlar. Bazı yörelerde yüksek uçuculuklarının tutulmasından dolayı dönekten farklı olarak çok yüksekte nispeten uzun süre kalabilirler. Hatta yükseklikten dolayı gözden kaybolmaları bile mümkündür. Asağıdan kuş gösterildiğinde spiral şeklinde dönerek inerler. Dönüşleri dönekteki gibi pervane şeklinde ve yüksek devirde değildir. Dönüşlerini kendi kendilerine havadada gösterirler. Bazıları takla da atmalarına rağmen takla arzulanmayan bir özelliktir. Yerde tavuklar gibidirler. Kendi kendilerine yerden kolay kolay kalkmazlar. Maalesef son yıllarda renk ve şekil özellikleri uçuş özelliklerine yeğlenir hale gelmiştir. Bu nedenle bazı yetiştiriciler kelebeklerini sadece kümesde yetiştirmekte, uçurmamaktadırlar. Dolayısıyla uçuş özelliklerinin gerilemesinden endişe duymaktayım.


Saygılarımla "SrKnbNcK
 
ARKADAŞLARIN GÜZEL BİLGİLERİNİ PAYLAŞMALARINA ÇOK SEVİNDİM ÇOK TEŞEKKÜRLER SAYGILAR N.ÇAKIR
 
Geri
Üst