Re: KELEBEKLERİM
Mesajgönderen metkor1961 » 25 Temmuz 2013 16:15
Bu aşağıdaki haber nedir o zaman. Edremit yöresine ait kelebekler ile sayalar bence çok farklı. bende hem saya,hemde edremit kelebeği var. 2 kuşunda uçmaları, karakteristik özellikleri çok farklı. Fakat Bursa yöresinde çok beslenen değişik renklerdeki çakallar, kelebek baskalar bunlar sayadır.Fakat Marmara bölgesi bu kuşlara kelebek dediğini 35-40 yıl önceden biliyorum.
http://korfez.burhaniyehaber.com/news_p ... p?id=11181
Kullanıcı avatarı
metkor1961
Üye
Üye
Ad Soyad: ZEKERİYA karadeniz
Meslek: memur emeklisi
İkametgah: Ankara
Yetiştirdiğim Irk: Saya
Diğer Irklarım: kelebek
Re: KELEBEKLERİM
Okunmamış mesajgönderen melihodaman » 25 Temmuz 2013 16:33
İyide haberde saya diye bir kelime bile geçmiyor. saya kelebeğe yöresel olarak verilen bir isimden ibarettir. Bu benim babamdan öğrendiğim ve benim tecrübelerimden söylediğim bir şey.
Birde şu videoyuda seyredebilirsin
http://www.uzmantv.com/saya-kelebek-guvercin-nedir
siz yazdıklarımı güzel okumuyorsunuz galiba.yada okuduklarınızı anlama güçlüğümü çekiyorsunuz anlamış değilim. ben size kelebek kuşları ile ilgili bir haber geçiyorum siz bana haberde saya geçmiyor diyorsunuz. Sayalar ile kelebekler uçum olarak, dönme olarak çok farklı kuşlardır. kimne derse desin. Ben sayanın bölgesinde yetiştim. 2 ırkın da farklı olduklarına inanıyorum. Sayalar hastalık konusunda daha gaddarlar, dayanıklılar, kelebekler daha narinler, Sayalar İç Anadolu ya çabuk adapte oluyorlar, kelebekler ise adapte olmada çok hassaslar.dikkat etmedinmi hemen ölüyorlar. Örneğin. sayaların tüy atmaları dikkat etmezsen hiçbelli olmaz, fakat kelebekler ise şu an kel aynak kuşları gibi, biraz daha tüyleri atsa akbabalara benziyecekler.sayalarda mukuf yavruyu rahatlıkla uçurabilirsiniz, fakat kelebeklerde ise mukuf yavru hemen tüy değişimine giriyor.kanatlarında, kuyruklarında devamlı telekler azalıyor.sanki mahalle çocuklarına vermişsinde kuşlar hırpalanmış gibiler.kelebeklerin en rahat uçum zamanı ise kızma zamanıdır. sayaların dönüşleri ile edremit kelebeklerinin dönüşleri ise aradaki farkçok büyük. Edremit kelebekleri havaya çıktığında oynamaktan vals yapıyorlar. sayalar ise canları isterse oynuyorlar.Bu konuda Balıkesir bölgesinden arkadaşlarında yorum yapmasını istirham ediyorum.