KENDİ SOYUNU OLUŞTURMA

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan mehmetjeddi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 21
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
MEHMET JEDDİ
Meslek
LOJİSTİK
İlgi Alanı
Kediler
Tüm kuşsever hobidaşlara selamlar,

Arkadaşlar gerek bu forumda olsun , gerek başka forumlarda hep bir maziye özlem, hep eski ustaları anlatan paylaşımlar, hep kuşlarımızdan bahsederken falanca ustanın soyundan, filanca kişinin kümesinden gibi anlatımlara şahit oluyoruz.
Tamam, eski ustaları unutmayalım, haklarını yemeyelim kuşçuluğa büyük katkıları olmuştur ancak namlı yetiştiricilerin kümeslerinden kuş alıp o kuşları çoğaltıp benim kuşun falancanın soyundan kümesinden deyip övünmek biraz hazıra konmak olmuyor mu ?
İyi bir yetiştirici olabilmek nam salmış kuşçuların kuşlarını alıp kendi kümesine koymakla olmamalı , sıfırdan kendi soyunu , damarını yaratmak için bilinçli şekilde eşlemeler yapıp , gerekirse yap boz misali deneme yanılma yöntemiyle yıllarca emek sarfedip , resmen bir ar-ge mühendisi gibi çalışıp belli standartları olan ve bu standartları sonraki nesillerde de gösteren kuşlar ortaya çıkarmak olmalıdır.

Bilinçli kaç yetiştirici böyle bir gayret içerisinde acaba ?

Ben kendi adıma şunu açık yüreklilikle söyleyebilirim ki benim kumesinde bir tane bile şampiyon kanı yok, bir tane bile nam salmış falanca bir ustanın falanca kuşlarının kanından yok. Ben kümese böyle kuşlar sokamazmıydım, öyle yada böyle illaki sokardım ancak bu işin kolayına kaçmak olurdu.

Demem şu ki, biraz hazırlopculuktan uzaklaşıp kendi soyumuzu, kendi damarımızı oluşturmak için ar-ge çalışmalarına ağırlık verelim, kimilerimiz vakitsizlikten benim bu kadar uğraşacak ne vaktim ve imkanım var diyebilir hazır bilinen denenmiş kuşları üretirim diye düşünebilir, ben burada sadece tespit ettiğim bir konuyu dile getirmeye çalıştım.
Yazdıklarıma katılanlar da katılmayanlarda olabilir, saygıyla karşılarım.
Umarım katılanlar çoğunlukta olur ve eski üstadların yetiştirdiği dillere destan soyların üzerine yeni nesillere miras
bırakabileceğimiz yeni soylar, yeni üstadlar çıkartırız.

Sevgi ve saygılarımla

Düşüncelerinize katılıyorum.. lakin şöyle bir gerçek de var.. pazardan mezattan vs. satış tezgahlarından kuş alınıp denenmek suretiyle sonuçta ortaya bir şeyler çıkartmak çok zordur.. bizler ne yaparız,(en azından ben öyle yaptım) Mehmet beyin erkeğini veya güzel bir dişisini veya yavrusunu, Ahmet bey in erkeği ile, dişisi ile veya yavrusu ile deneriz.. Bu şekilde başarı oranını artırmaya çalışırız.. Sonuç olarak elimizde bir şeyler var mı? yarım yamalak da olsa eh işte.. Şimdiki hedefimiz nedir ? bu elimizdeki eksik kuşların eksik kısımlarını tamamlamaya çalışmak. Bu da hep yeni bir kan arayışı demek..

Saygı ve Selamlar..

Bana göre sıfırdan soy icat edilmez.Bugün farklı kümeslerde kalburüstü görev yapan kuşların altını eşelerseniz , nesiller öncesinden bağlantılı çıkabilir.Ben kendim sıfırdan soy yaparım diye iddia eden varsa buyursun yapsın ,ömür yetmez.Vaktiyle pazardan aldık, havadan geldi, nesil yaptık derseniz ben de size, ne kadar şanslıymışsınız derim.Çünkü o konu sadece size soy kuşların nasıl geçtiğini açıklar.Kuş insana çok farklı yollardan geçebilir.Parayla,hatırla ,yakalamayla, vs, vs.Eğer elinizde baz kuşlardan yoksa gideceğiniz bir arpa boyu yoldur en fazla.
Bunlar sadece beni bağlayan düşüncelerimdir.Ancak bir nokta var ki bence yetiştiricilik orada başlar.Bugün soy üretmek bir tarafa eline geçen kuşu işleyebilen yetiştirici kaç tane var.Dört bir yanda gayretle kuş imha ediliyor.Alınan ,satılan ,çalınan kuşlar .Kümesler dolup dolup boşalıyor.Ne cevherler heba olup gidiyor.
Bu sebeple demem o ki; Kuş icat etmek bir tarafa eldekileri muhafaza edebilseydik, şimdi yana döne eskilerden konuşmazdık.
Selamlar.

kendi aldığımız yavrunun sonunu gorduğümüz zaman o kuşa bi isim takılır o soy artık senın olur...ama kuşu ucuramıyorsan veya kuş oynamıyorsa yapacak bişey yok.ortada uçan kuş olmadığı zman da falanca ustanın kümesinden filanca ustanın damarından gibi konuşmalarda çok oluyor.

GÜZEL BİR KONU AÇMIŞSIN ARKADAŞIM,UMARIM BU TARTIŞMAYA KATILLAN ARKADAŞLAR YAPICI VE ÖĞRETİCİ BİR ŞEYLER YAZARDA, OYUN KUŞUNUN GELİŞİMİNDEKİ EN BÜYÜK SORUN OLAN KÜMES DEVAMLILIĞI SORUNU İÇİN BESLEYİCİLER BİRAZ OLSUN BİLGİLENİR.

BEN KENDİ ADIMA BİR ŞEYLER YAZMAK İSTEDİM;
BEN SOY DEVAMLILIĞINDA ÇOK KÜMESTEKİ KUŞLARIN OYUN DEVAMLILIĞINDAN YANAYIM.YANİ YAKIN AKRABA EŞLEMELERİNE HER ZAMAN KARŞI OLDUĞUMU YAZILARIMDA DEFALARCA YAZMIŞIMDIR.ŞENOL BEYİN YUKARIDAKİ DÜŞÜNCESİ BİR KUŞÇU İÇİN PRENSİP OLMALI,YANİ EKSİKLERİN GİDERİLMESİ YADA EKSİLTMEMEK İÇİN EŞLEMELER YAPILMALI.BUDA KUŞLAR İÇERİSİNDE FARKLI KANLARIN YADA FARKLI ÖZELLİKTE OLAN KUŞLARIN EŞLEME YÖNTEMLERİ İLE BAŞARILABİLİR.

USTA KUŞLARINA GELİNCE;
ASLINDA SÖYLENECEK FAZLA BİR ŞEY YOK BU KONUDA ,TABİİ Kİ HERKES ELİNDE İYİ KUŞ OLSUN VE BUNLAR İLE BİR KÜMES OLUŞSUN İSTER.AMA EN İYİ USTALARIN DAHİ HER KUŞUNA ÇALIŞILMAYACAĞINI BİLMEK GEREKİR BENCE.USTA DENİLEN KUŞÇU,ZANNEDİLİYOR Kİ BİR KÜMES KUŞ YAPMIŞ,BİR SOY OLUŞTURMUŞ ONDAN SONRA KEYFİNE BAKMIŞ.BENCE YANLIŞ BİR DÜŞÜNCE,EN İYİ USTALARIN DAHİ HAYATLARI DAHA İYİ BULMAK İÇİN YETİŞTİRDİĞİ KUŞLARLA FARKLI ÇALIŞMALARLA GEÇER.USTA KUŞU BESLEMEK BİR KUŞÇUYU HİÇ BİR ZAMAN İYİ KUŞÇU YAPMAZ.O KUŞU ÇIKARAN KİŞİNİN BECERİSİNE (USTANIN)SAHİP OLUNMADIĞI SÜRECE ELDEKİ KUŞUN PERFORMANS OLARAK VERECEĞİ KISITLIDIR VEYA SIRADANDIR.

ŞUNUN BİLİNMESİ GEREKİR Kİ;
ELİNİZE HANGİ USTANIN KUŞU GEÇERSE GEÇSİN EĞER SİZ BUNU İŞLEYECEK BİLGİ VE BİRİKİME SAHİP DEĞİLSENİZ SONUÇTA O KUŞLARIN HİÇ BİR DEĞERİ YOKTUR.O KUŞLAR BİR YADA İKİ NESİL SONRA MEZAT KUŞU OLMAK DURUMUNDA KALACAKLARDIR.İYİ KUŞ İYİ ELDEN ÇIKAR.BENCE ÇALIŞILACAK DEĞERDEKİ HER KUŞ BİR USTANIN KUŞUDUR.İLLA İSMİNİ BİLDİĞİMİZ YADA NAM YAPMIŞ BİR USTA KUŞU OLMASI GEREKMİYOR.

ÖYLE YADA BÖYLE SONUÇ OLARAK SÖYLEYEBİLECEĞİM ŞUDUR.
KİMSE BU İŞİN BU KADAR KOLAY OLDUĞUNU DÜŞÜNMESİN.ŞU USTANIN KUŞU İLE BU USTANIN KUŞU SİZİ İYİ BİR KUŞÇU YAPMAZ.DEVAMLILIĞI SAĞLAMAK ANCAK BİLGİ VE BECERİ İLE OLUR.BUNUDA SAĞLAMAK İÇİN BU İŞTE TECRÜBELİ OLMAK BİRİNCİ İLKEDİR.

SALAMLAR,SAYGILAR.....

s.a ahmet abiye tamamen katılıyorum 3 senedir bende buna benzer bişeyler yapmaya çalışıyorum bir yandan da tabi arayış devam etmek zorunda tabi yani belli kriterlere uygun kuş buldugum zaman hemen kendi kuşlarımla eşleyerek eksik kapatmaya çalışıyoyuz ki güzele ulasalım öte yandan flancanın kuşu filancanın kuşu diyenide eger bozmadan devam ettirebiliyosa uçurup gösterebiliyosa yadırgamam işin acıgı ama felancanın kuşu diyip şöyle uzun gider böyle kuyruk sallar diyip rant elde etmeye çalışıyorsa ayıptır günahtır

üstaddan alınca kuşu başkasının soyu oluyoda pazardan mezattan aldığımız bizim soyumuzmu oluyo hayır sürekli başkalarının kuşlarını alırız deneriz parayı vermeden önçe başkasınındı parayı verince bizim oldu
aldığımız kuşların yavrularıda 2...3 sene uçup oynarsa nam yaparsa soy bizim olur
başkasının soyu bizim soyumuz oldu
başka secenek yok yoksa yüce ALLAH hani boş kümesimize kapalıyken 1 çift kuş koyarsa
işte o bizim soyumuzdur
yoksa soylar sürekli el değiştiriyo bu değişim sırasında en iyi eşleştirmeyi tapıp kalite yavrular cıkarmaya uğraşıyoruz

selamlar arkadaslar

zaten cogumuz o nedenle beslemiyormu , kendi hosumuza giden soyu üretip beslemek icin .

fakat elimizde malzeme olmasi lazim , sifir dan soy üretilecegini benim aklim almiyor , nam yapmis bilinen kuslar

kirilip degisik oyun tarzi elde edilebilir, tabi bu edilebilir , yapilabilir , olabilir bile 30 senemizi aldi ..

bir de söylemek istedigim , insanoglu herseyin kiymetini yok olunca anliyor .

30 - 40 sene evellki kuslar konusuluyor. reportajlar , söylesiler , sohbettler hepsi cok güzel izlemesi zevk veriyor , ama

birakalim da nur icinde yatsinlar , günümüzde o eski kuslar kadar oynayan hic mi kus kalmadi , onlari bulup onlarla

reportaj yapip , kuslarini izleyip videoya alsak iste o zaman hayal olup yok olmazlar . birakalim hayal etmeyi , olana

sahip cikalim , yoksa ona da gec kalacagiz .. selamlar

slm
kuşları iyi oynayan usta sayılan kişiden tek damar kuş alıp kümesin tamamını o kuşlarla doldurmak çok yanlıştır ,çünkü hazıra konan kuşçu damar kuş tutturmayı bilmediğinden herzaman ustalara muhtaç kalcaktır kümesi çalınsa,hastalıktan kırılsa yine ustaya muhtaç olacaktır bide şu var o ustayla kötü olursa sen kimin kuşunu besliyon dedimmi kuşçuların içinde renkten renge girecek
kuşçu dediğin adam pazara 20 tl gittiğinde 1 çift damızlık alıp altından gelenide oynatır ben bunu çok yaptım sırf kendimi denemek için bu şekilde kuşlar aldım altından gelenleri uçurdum güzel oynayanlar çıktı hatta 1 beyaz oynatmıştım ankaradan gelen mehmet abi kuşu istedi kıramadım verdim ertesi gün otobüsle 10 tane kuş gönderdi kendince çıkma kuşları gönderdi içinden 1 tane dumanlıyı tuttum uçurdum hediye giden beyazdan bile iyi çıktı
benim kümesimde 30 kadar kuş var 1 tane bile pazar kuşu yok , hep izlediğim kuşlar.pazarada iyi kuş gelir ihaleyede gelir kuş perikir kaçar adam getirir satar

Vallahi cevapları okuyunca gerçekten fevkalade memnun oldum. Hazırla yetinmeyip, halen bilinçli , bilgili ve olanın üzerine birşeyler koymaya çalışan, daha iyisine ulaşmaya çalışan yetiştiricilerin olduğunu gördüm. Savunduğum fikirlerle de ortak payede olanların bulunması beni gerçekten sevindirdi.
Elbetteki yoktan soy varedilemez, eğer her kuşun soyağacı bilinseydi veya tutulabilseydi nerden geldiğini bilirdik.
Ama maalesef Avrupa bu konuda çok çok ileriyken, bizde daha yeni yeni federasyonun kurulmasıyla birlikte kuşlarda markalama başladı.
Türkiye'de kaç güvercin besleyen bir derneğe üye, kendi adına bastırdığı TGF markaları kuşlarının ayağına takıyor ?
Bu bilincin daha çok gelişmesi gerekiyor bizde.
Kuşta performans, genleri , soyu ile alakalı olduğu kadar , o kuşun bakımı, beslenme rejimi ve antreman düzeni ile de ilişkilidir.
Çok çok iyi bir kuşa sahip olabilirsiniz ama kötü bakım, yetersiz antremanla en iyi kuşu formdan düşürmek işten bile değildir.
Veya çok çok kötü bakılmış, pazara mezata düşmüş bir kuş , tecrübeli bir çift göz tarafından keşfedilip , iyi bir bakımla içindeki cevher tekrar çıkartılabilir.
Burada bilgi , tecrübe, disiplin gibi meziyetler ön plana çıkıyor. Bir kuşçuda bunlar olmadıkça üstadların aşağıda değinmiş oldukları gibi elinde şampiyonlar şampiyonu bile olsa o kuşun devamı gelmez, yitip gider diğer sıradan kuşların arasında kayboluverir.
Kuşta genetik bilgiside çok önemlidir, kalın tüy, ince tüy ayrımını yapabilmek, kanat yapısı, kafa şekli yapısı, paça boyu yapısı, teleklerin kalınlığı ve uzunluğu , kuştaki kas yapısı, bunların hepsi kuş hakkında bize çok önemli ipuçları verir.
Bütün bunları bilen bir yetiştiricide başarıya ılaşma şansı diğer hobidaşlarına oranla daha fazladır , çünkü bu iş bir nevi bilimdir , bilimdede tesadüflerin ve şansın payı çok çok düşüktür.
Sevgi ve saygılarımla

BEN KENDİM OLARAK YETİŞTİRİCİLİK DE

YETİŞMİŞİ DEGİL

YETİŞTİREN OLDUM

ORJİNİ KALİTESİ BASKALARINA AİT KUSLAR BENİ HİÇ MENMUN ETMEZ NE HAKKIM VAR ÜZERİNDE DİYE DÜŞÜNÜRÜM BURADA MEHMET KARDESİME SONUNA KADAR KATILIYORUM

BİR SEKİLDE KALİTELİ KUSLARA SAHİP OLUP BESLEMEK UGRASMAK BİR KUSCUYU NE KADAR MUTLU EDERKİ

HA NE HAKKI VARDIR ÜZERİNDE HİÇ BİR SEY O HALDE NE BÖBÜRLENECEK NEDE GURURLANACAK BİR DURUMU OLMAMALI SADECE SAHİBİ YETİŞTİRENİ ORJİNİ BELLİ KUSLARI DÜZENLİ YEMİNİ SUYUNU VERİP BAKIMINI SAGLAYIP

NE YAPTIGI VE YAPACAGI SECERELERİNİ İZLEME HAKKINA SAHİPTİR BEN KENDİM OLARAK BÖYLE DÜŞÜNÜYOR SÖYLEMİM DE KİMSELERE DEGİLDİR BENİ BAGLAR BENİMLE ALAKALI KUSU KUSCUYU ANLAYIS SEKLİM
BU SEKİLDİR

TABİKİ ESKİ USTALAR KUSLAR KONUSULMALI YAD EDİLMELİ GÜNDEMEDE GETİRİLMELİDİR
AMA HAZIRLA UGRASIP SUYA SABUNA DEGMEDEN ÜRETEN OLMADAN BİR SEYLER BIRAKMADANDA MESAFE KATEDEMEYECEGİMİZİ BİLMEMİZDE GEREK ÖNÜMÜZE BAKMAK BİR SEYLER ÇIKARABİLMEK İÇİN UGRASMAK TESCİLLİ İSİMLİ KUS VE KUSCULARDAN ZİYADE KENDİMİZ ORTAYA NELER KOYABİLİRİZ NASIL KUSLARA KAVUSABİLİRİZ BUNUN İÇİN NELER YAPMALIYIZ DİYE DÜŞÜNÜP EMEK VEREREK KENDİMİZİ ANLATACAK ARKASINDA DURABİLECEGİMİZ ALİNİN VELİNİN DEGİLDE EMEGİMİZİN ÜRÜNÜ DİYEBİLECEGİMİZ KUSLAR ÜRETEBİLMEK İÇİN UGRASMALIYIZ DİYE DÜŞÜNÜYOR MEHMET KARDESİME KATILIYOR

SAYGILAR SUNUYORUM

kuscu_marik' Alıntı:
BEN KENDİM OLARAK YETİŞTİRİCİLİK DE

YETİŞMİŞİ DEGİL

YETİŞTİREN OLDUM

ORJİNİ KALİTESİ BASKALARINA AİT KUSLAR BENİ HİÇ MENMUN ETMEZ NE HAKKIM VAR ÜZERİNDE DİYE DÜŞÜNÜRÜM BURADA MEHMET KARDESİME SONUNA KADAR KATILIYORUM

BİR SEKİLDE KALİTELİ KUSLARA SAHİP OLUP BESLEMEK UGRASMAK BİR KUSCUYU NE KADAR MUTLU EDERKİ

HA NE HAKKI VARDIR ÜZERİNDE HİÇ BİR SEY O HALDE NE BÖBÜRLENECEK NEDE GURURLANACAK BİR DURUMU OLMAMALI SADECE SAHİBİ YETİŞTİRENİ ORJİNİ BELLİ KUSLARI DÜZENLİ YEMİNİ SUYUNU VERİP BAKIMINI SAGLAYIP

NE YAPTIGI VE YAPACAGI SECERELERİNİ İZLEME HAKKINA SAHİPTİR BEN KENDİM OLARAK BÖYLE DÜŞÜNÜYOR SÖYLEMİM DE KİMSELERE DEGİLDİR BENİ BAGLAR BENİMLE ALAKALI KUSU KUSCUYU ANLAYIS SEKLİM
BU SEKİLDİR

TABİKİ ESKİ USTALAR KUSLAR KONUSULMALI YAD EDİLMELİ GÜNDEMEDE GETİRİLMELİDİR
AMA HAZIRLA UGRASIP SUYA SABUNA DEGMEDEN ÜRETEN OLMADAN BİR SEYLER BIRAKMADANDA MESAFE KATEDEMEYECEGİMİZİ BİLMEMİZDE GEREK ÖNÜMÜZE BAKMAK BİR SEYLER ÇIKARABİLMEK İÇİN UGRASMAK TESCİLLİ İSİMLİ KUS VE KUSCULARDAN ZİYADE KENDİMİZ ORTAYA NELER KOYABİLİRİZ NASIL KUSLARA KAVUSABİLİRİZ BUNUN İÇİN NELER YAPMALIYIZ DİYE DÜŞÜNÜP EMEK VEREREK KENDİMİZİ ANLATACAK ARKASINDA DURABİLECEGİMİZ ALİNİN VELİNİN DEGİLDE EMEGİMİZİN ÜRÜNÜ DİYEBİLECEGİMİZ KUSLAR ÜRETEBİLMEK İÇİN UGRASMALIYIZ DİYE DÜŞÜNÜYOR MEHMET KARDESİME KATILIYOR

SAYGILAR SUNUYORUM

:bravo: :bravo: :bravo:

atıyorum pazardan veya birinden bi kuşu beğendik aldık neyse kuşu vurduk kendi kuşumuza olmadı başka kuşa vurduk olmadı yavrusuna vurduk neyse sürekli bi uğraş emek misal 2 sene emek vermişiz aldığımız kuşa yavrularına torunlarına vs sonunda yavrusu veya torunu güzel oynadımı o kuş senin olmuyoda herkes aldığın adamın kuşlarından diyo kim ne bilsin ne kadar uğraşmışız emek vermisiz lafa gelinçe alinin velinin kuşlarından oluyo eee zamanında kardeşleri oynamayınca benimdi kuşlar oynayınca alinin velinin oluyo galiba cekememezlikten oluyo bu olaylar
allah herkese gönlünce kuş nasip etsin
saygılarımla

İŞTE ONUN İÇİNDİRKİ YETİŞTİREN OLUNMALI DAHA GÖRECEK KARSILASACAKSINIZ

DOSTLARINIZ YADA ARKADASLARINIZDAN O ANKİ DURUMA GÖRE ESLEME YAPMAK YADA BİR SEKİLDE SAHİP OLDUGUNUZ KUSLARI UGRASARAK ORTAYA KALİTELİ BİR SEY ÇIKTIGINDA O DOST ARKADSLARINIZIN SAGDA SOLDA İŞTE BENİM KUSUM DAN OYNUYOR YADA ONU BEN KUSCU ETTİM GİBİ SÖZLERLE KARSILASTIGINIZDA HAZIRLA OLMUSLA UGRASILSA BİLE ARKASINDA DURAMADIGINIZ SAHİPLENEMEDİGİNİZ KUSLAR SİZİN İÇİN BİR SEY İFADE ETMEYEBİLİYOR BEN PARAMLA ALDIM KARSILIGINDA SUNU VERDİM GİBİ MAZERETLERDE İŞE YARAMIYABİLİYOR HER KİM OLUSA OLSUN NE SEKİLDE OLURSA OLSUN KİŞİLERİN KUSLARINI ALABİLİR BESLEYEBİLİRSİNİZ AMA

İSİMLERİNİ DEGİL SADECE KUSLARINI ONUN İÇİNDİRKİ KENDİMİZ OLARAK BİR SEYLER BIRAKABİLMENİN AMACI GÜDÜLMELİ O ALİLER VELİLER O KUSLARA HA DİYİNCE SAHİP OLMUS DEGİLLERDİR YILLARIN EMEGİ VARDIR BİZLERDE EMEK VEREREK BİR SEYLERE KAVUSABİLME ÇABASI GÜTMELİYİZ

HAZIRA DAG DAYANMAZMIS ÜRETEN OLMALIYIZ DİYORUM

SAYGILAR SUNUYORUM

aynen muharrem abi bende üreten olmak için uğraşıyorum kendi çapımda uzun yıllardırda kimseden kuş almadım hediye hariç kendi hamurumuzla yoğruluyoruz abiciğim kuşlarım samsunda ortağımda ben bursadayım 3 . 4 senedir kiracıyım yerim yok neyse
abi 6 sene önçe birinden bi dişi donuk aldık 6 senedir kuşunun torunun torununu onunda torununu hatta onunda torununu aldık aradan geçmiş 6 sene izne gidiyorum samsuna geçen yaz o dişiden gelme bi boz yavru uçurmuş ortak güzelde oynuyo maşallah
izleyenler hala alinin kuşlarından diyo ya deliriyorum
e millet konuşuyo diyede soyu yok etcek halimiz yok ama can sıkılıyolar işte
bu arada konuşanlarda da kuş uçmuyo oda başka mesele
saygılarımla

s.a

her kuşçu kendi bilgi birikimi kadar kuşçudur.
usta ne kadar iyi olursa olsun elinde iyi malzeme yoksa ustalıgıda bir yere kadardır
malzeme ne kadar iyi olursa olsun usta olamadıktan sonra malzeme ne yapsın

günümüzde her taraf oyun kuşu ve nerdeyse sudan ucuz varsa böyle mezattan ihaleden pazardan alınma seceresiz kuşlarla begeni kazanacak kuş çıkarmak şapkamı çıkarır selam veririm saygı duyarım

bu kadar eski kuş ve ustalara rabet duyulan günümüzde önce şu soruyu sormak lazım bence neden eski kuşlara bu kadar rabet var günümüzde eksik olan ne varda kuşlarımız bu kadar gevşek zevksiz vs vs.

bikaç tane ben sıralayım

1 günümüzde genelde kuşdan beklenen tek hüner atması ve kaçması (bence en son bakılacak noktası atma kaçma)
2 altı sağlammı (gerçekten kuş un altı sağlammı fişek başlangıcı ortaları ve fişek bağlaması tatminkar görülüyormu t akla aralarına dikkat ediliyormu)
3 kuş gerçekten oyun kuşu gibimi takla atıyor
4 kanat sallaması bir oyun kuşunda olması gerektigi kadarmı
5 uçum düzeni oyuna gelme zamanlaması tatmin ediyormu
6 kanat sesi bir oyun kuşunda olması gerektigi kadar tokmu
7 kuşumuz bu kadar evreyi tamamladıktan sonra yapışmadan yerine olması gerektigi oyun kuşu şeklinde iniyormu

günümüzde BU KADAR BİR BİRİNE GİRMİŞ KUŞLARLA örnegini verdigim özellikleri yakalama havanda su dövmeye benziyor

usta malzemesiz malzeme ustasız yarımdır

tutan kuşun önce yavrusuna bakması şart .kendi yavrusuna bakmayan kuştan soy olmaz.soy oluştururken kuşlar havada eşleştirilir. yerde kuş soyunu bilirsen kan bagı ile baglantıları varsa eş olabilir.usta bir kuşçunun kuşu alınabilinir bunu başka türlü düşünmemek lazım netice itibarıyla o bu kuşları doğarken yanında getirmedi, oda birinden almıştır ,oda erkeği bir yerden ,dişi bir yerden bu şekilde bir soy olmuştur .yani falancanın kuşu falan olayı değil. ahmet, mehmet kim tuttumuşsa bu işlerde biraz alçak gönüllü olmak lazım bulduğumuzla yetinip şu üç günlük dünyada kalp kırmadan yaşamaya çalışalım bunlar benim düşüncelerim .hepinize kolay gelsin

kendi soyunuzu olusturabilirsiniz fakat bu sizin yillarinizi alir kendi soyunuzu olusturmaktan kastim klasik kalitima mendele gore islem yaparak mesela gulden bahsedelim.safkan gullu kus ile gg safkan gulsuz GG kusu eslerseniz olusacak yavrular f1dolu klasik genetige gore genotipte melez fenotipte ise gulsuz olacaktir ama kuslariniz Gg genotipine sahip olacaktir.bu yavrulari dollemeniz sonucu olusacak f2 dollerinin 1/4 u GG Safkan gulsuz 2/4 u melez gulsuz yani f1 dolu gibi 1/4 u ise gullu gg olacaktir teoriye gore.tabi bu olayda dikkat edilmesi gereken bir konu daha varerkegin gonozomlari zz disinin gonozomlari zw.bazi genler erkekte ve diside farkli etkiler yapabilir ya da hic etki etmeyebilir.bizim rahip mendel gibi yillarinizi harcayarak deneme yanilma ile her dolu kaydederek resimleyerek istediginiz damara ulasmaniz mumkun ama kafadan bi 10 yilinizi feda edeceksiniz tercih sizin ya tescilliyi sececek yada durmadan cabalayacak arastiracak genetigi okuyacak biraz da kafa patlatip sansinizin da yaver gitmesiyle 10 yil sonrasinin sampiyon kuslari niye sizin kumesinizden cikmasin ki :-)

Ahmet lerin Mehmet lerin tanınmış kuşlarını alıp siz kendi bilginizi ve zamanınızı, emeğinizi harcayıp aldığınız kuşların daha iyisini çıkartabiliyorsanız siz kuşlarınızın kendi soyunu oluşturmuş olursunuz. Aynı geçmiş zamanlarda Ahmet lerin, Mehmet lerin yaptıkları gibi. (İsimler misaldir.)

hocam kendi soyunuzu olusturmanizin temel sati kusunuzu eslediginiz zaman kendine benzer yavrular elde edilmesi gerekmektedir diye biliyorum.siz bunu yaparak sadece bi cift yavru elde etmis olursunuz damar degil bence.

misal olarak elinizde performans olarak çok güzel, olması gereken 1 kuş var. fakat kümesinizde bu kuşunuzun performansına uygun kuş yok. ne yaparsınız, bu elinizdeki kuşunuza uygun veya elinizdekinden daha iyiperformansa sahip olan bir eş aramazmısınız. eğer ben daha iyiperformansa sahip olanı aramam, elimdekilerle yetinirim derseniz iyi performansa sahip kuşları elde etmek için ömrünüz yetmez.buradaki eski ünlü kuşçuların yaptıklarını okuyun lütfen. erkeği gitmiş kırşehir den almış, dişi yi gitmiş Ankara dan, Mardin den almış kendisi bir kan oluşturmuş.yoksa sizler kuşlarınızı oyunlarına göre değilde renklerine göre vurursanız kuşlarınızın performansını görmek için çok beklersiniz.
kendi soyunu oluşturma olayıda bence tamamiyle reklam dır.eski usta kuşçularınız o kadar ustalarmış ki mardin de mardin kuşlarına gitmişler saya ve kelebek ırkını girmişler.kuşlarını kırmışlar.siz bu kırma kuşlarla bekleyin oyun yapmasını.daha çok yakın bir vakitte bir ankara lı bir kuşçu senin sayalar-kelebekler paçalımı, paçalı ise benim dişi ala ya bir erkek lazım dedi.çok yakın bir zamanda da burada bir kardeşimiz mısıri ile oyuncu kuşu kırmış yavruları oyuncu çıktı ben soy oluşturdum diyor.

metkor1961' Alıntı:
misal olarak elinizde performans olarak çok güzel, olması gereken 1 kuş var. fakat kümesinizde bu kuşunuzun performansına uygun kuş yok. ne yaparsınız, bu elinizdeki kuşunuza uygun veya elinizdekinden daha iyiperformansa sahip olan bir eş aramazmısınız. eğer ben daha iyiperformansa sahip olanı aramam, elimdekilerle yetinirim derseniz iyi performansa sahip kuşları elde etmek için ömrünüz yetmez.buradaki eski ünlü kuşçuların yaptıklarını okuyun lütfen. erkeği gitmiş kırşehir den almış, dişi yi gitmiş Ankara dan, Mardin den almış kendisi bir kan oluşturmuş.yoksa sizler kuşlarınızı oyunlarına göre değilde renklerine göre vurursanız kuşlarınızın performansını görmek için çok beklersiniz.
kendi soyunu oluşturma olayıda bence tamamiyle reklam dır.eski usta kuşçularınız o kadar ustalarmış ki mardin de mardin kuşlarına gitmişler saya ve kelebek ırkını girmişler.kuşlarını kırmışlar.siz bu kırma kuşlarla bekleyin oyun yapmasını.daha çok yakın bir vakitte bir ankara lı bir kuşçu senin sayalar-kelebekler paçalımı, paçalı ise benim dişi ala ya bir erkek lazım dedi.çok yakın bir zamanda da burada bir kardeşimiz mısıri ile oyuncu kuşu kırmış yavruları oyuncu çıktı ben soy oluşturdum diyor.

:=)

Geri