KILKUYRUK BAĞIRTLAK ( KILKUYRUKLU STEP TAVUĞU ) / Pterocles alchata

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 2
  • Görüntüleme Görüntüleme 7K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
Katılım
6 Ocak 2008
Mesajlar
4,880
Tepkime puanı
2
Yaş
38
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
Şehir
Muğla
İlgi Alanı
Balıklar
KILKUYRUK BAĞIRTLAK ( KILKUYRUKLU STEP TAVUĞU ) / Pterocles alchata
ANAVATANI: Türkiye , İran'a ve oradanda Kuzey Afrikaya Kadar yayılan bölgelerde yaşarlar.
YAŞAMA ORTAMI:Çöl ve yarı çöl alanlarda yaşarlar.
TARİHÇE: Linnaeus 1766
ÖZELLİKLER: Doğada, tüm canlıların sahip oldukları fiziksel özellikler, yaşadıkları ortamla son derece uyumludur. Bunun bir örneği de step tavuklarıdır. Step tavuklarının belli bir yerleşim yerleri yoktur. Yumurtlama zamanı yaklaştığında kumun sığ bir yerine çoğunlukla 3 yumurta bırakırlar. Yavrular yumurtadan çıkar çıkmaz, .yuvadan ayrılırlar ve kendileri için yiyecek olarak tohum toplamaya başlarlar. Yiyeceklerini kendi başlarına bulabilirler ancak uçamadıkları için su ihtiyaçlarını gideremezler. Dolayısıyla su onlara getirilmelidir ve bu görevi erkek üstlenir.
Bazı kuş türlerinde yetişkinler yavrularına suyu kursaklarında taşıyarak getirirler; fakat erkek çöl tavuğu suyu çok uzak bir mesafeden getirmek zorundadır ve bu nedenle kursağında taşıyabileceği suyun tamamına, yaptığı uzun yolculuk sırasında kendisinin ihtiyacı vardır. Aksi takdirde yaşamını sürdüremez. Ancak su taşımak için eşsiz bir fiziksel özelliğe sahiptir. Kuşun göğsündeki ve alt kısmındaki tüyler, iç yüzeyde ince bir lif katmanıyla kaplıdır.
Bir su birikintisine ulaşan kuş, altını kuma ve toza sürter, böylece tüylerini temizlediği sırada kalmış olabilecek suyu tutmayı engelleyici yağlardan kurtulmuş olur. Sonra suyun kenarına gider. Önce kendi susuzluğunu giderir. Sonra suyun içine girer, kanat ve kuyruğunu havaya kaldırarak vücudunu ileri geri hareket ettirir; böylece tüm tüyleri tamamen ıslanmış olur. Tüylerin üstündeki ince lif katmanı bir sünger gibi suyu çeker.
Tüyleriyle vücudu arasında taşıdığı sıvı yük, buharlaşmaya karşı sıkı koruma altındadır. Fakat yine de 20 milden fazla uçması gerektiği takdirde, taşıdığı suyun bir kısmı buharlaşır. Kuş nihayet kumda tohum arayan yavrularının yanına ulaştığında, yavrular ona doğru koşarlar. Baba çöl tavuğu vücudunu yukarı kaldırdığında, yavrular da sanki süt emen memeliler gibi suyu babalarının vücudundan içerler. Yavruları tüm suyu emdikten sonra kuş tekrar kumun üzerine sürtünerek kendini kurutur. Erkek kuş bu işi yavruların ilk tüy dökme dönemi tamamlanana ve kendi sularını kendileri temin edene kadar en az iki ay daha her gün sürdürür.
KAFES ORTAMI:İyi bitkilendirilmiş toprak tabanlı 12 m2 kafes.
BESLENME: Tohumlar,bitkiler ve böcekler ve yumurta yemi.
ÜREME YAŞI: 1 yaş.
ÜREME ZAMANI: Mayıs- Haziran.
YILLIK YUMURTA SAYISI: 3-6 adet.
KULUÇKA SÜRESİ: 22-23 gün.
kilkuyrukbagirtlakerk1.jpg
kilkuykukbagirtlakyum.jpg

kilkuyrukbagirtlak5.jpg
kilkuyrukbagcift.jpg


Alıntıdır.
Kaynak:http://www.kamileron.com/kuot/kilkuyrukstep.htm
 
axi44' Alıntı:
bu kekliğe benzi

Profil bilgilerinizi düzenlemediğiniz taktirde üyeliğiniz iptal edilecektir. 100 mesajın üstünde mesajınız var ama profil bilgileriniz eksik.
 
Geri
Üst