Kimler Aşı Kullanıyor Ve Faydaları ?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan güvercindostları
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 20
  • Görüntüleme Görüntüleme 12K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
XXX
Meslek
XXX
İlgi Alanı
ARKADAŞLAR güvercinler için aşı önemlidir bu konuda bilgilerinizi paylaşmaya davet ediyorum...
Bir yıl içerisinde güvercinlere kullandığınız aşıları kısaca yazarmısınız ?
Faydaları Nelerdir ?
Nerelerde yaptırmamız daha iyi olur ?

Selamlar yaklaşık olarak 1992-1993 senesinden beri kuşlarıma periyodik olarak her sene aşı vuruyorum. Şimdiye kadar istisnai 3-4 kuş dışında kümesimde ölüm ve hastalık olayına rastlamadım. Dışarıdan karantina yapmadan kuş asla kümese sokmam ancak yarış zamanı her hafta kuşlarım diğer kümeslerin kuşlarıyla aynı sepetlere girdiği için ciddi risk altındadır. Bu nedenle yarışçı, yavru ve damızlık kümeslerim ayrıdır ve bu kuşları mümkün mertebe bir araya getirmeyiz. Özellikle damızlık kümesimin içersine ziyaretçi kabul etmem mümkün mertebe damızlık kuşumu en yakın arkadaşım dahi olsa incelemesi için eline vermemeye çalışırım (istisnalar hariç) Bunun dışında hijyene ve temizliğe çok önem vermem. Kümesin tabanları ızgara olduğu için kuşun dışkı ile temasi kısmi olarak kesilmiştir yerden yem alamaz ancak dışkı ile temasın tamamen kesilmesinin de sorun oluşturabileceğini düşünüyorum (bağışıklık sisteminin gelişmesi açısından) Arkadaşlar şunu düşünün bir yanda Mihael Jakson gibi tecrit içersinde yaşayan güvercinler ve karşılaşacağı ilk ciddi enfeksiyonda neler yaşayacağı meçhul, bir yanda ise aşıları yapılmış düzenli beslenen ve hiçbir antibiyotikle tanışmadan alt yapısı sağlam bir biçimde yetiştirilmiş ve doğal bağışıklıklık sistemi gelişmesi için fırsat tanınmış güvercinler sizce hangisi gerçek bir enfeksiyona karşı daha dirençli olur. Yabani güvercinleri inceleyin sokaklarda her şeyi yiyiyor ve deterjanlı suları (gözümle gördüm) içiyor ama buna rağmen hiç bir şey olmuyor. Neden mi nedeni gayet basit doğal seleksiyon. Hastalanan ve zayıf olanlar ölüyor veya kendi bünyesiyle kurtuluyor ilaçla tedavi falan yok. Bütün bu örnekleri şunun için veriyorum kuşlarımızı koruyalım derken yanlış yapmayalım, son derece zayıf meltem rüzgarından etkilenen karekterde ve yapıda kuşlar üretmiyelim. Şayet bunu yaparsak ilaçlar en yakın dostumuz olur ve bu konuda çok paralar harcayıp çok üzülürüz.

Gelelim aşı programıma her sene 1 Eylül'de kuşlarımı eşlerinden ayrırım ve tüy zamanını ayrı geçirmesini sağlarım. Tüy programı uygularız asla kuşlarımza bu dönemde kurt ilacı ve antibiyotik tarzı ilaç vermeyiz. Şayet bir kuş hastalanırsa ne olur sorusunun cevabı gayet basit bir veya birkaç kuş için kümesi riske etmem ve hastalanan kuşu keserim. Asla tedavi etmem bu da benim yöntemim. Çünkü sağlıklı bir kuş hiçbir tibbi müdahalaye gerek kalmaksızın tüy dönemini iyi geçirmelidir. Tüy dönemini iyi geçirmeyen kuş sağıksızdır ve bu kuştan ne yarışçı olur ne de damızlık olur. (arşivde yer alan periyodik bakım programlarından merak eden arkadaşlarım örnek tüy programına bakabilir)

Bütün kuşlarımız tüyden çıktıktan sonra şayet kuşlarımız eşe atacak isek önce 1 günlük kurt ilacı yapıp ertesi hafta 1 hafta veya 10 gün (ilacına göre)süreyle salmonella tedavisi yaparız. Salmonella tedavisinden birkaç gün sonra Pmv 1 (colombovac firması) veya New castle (intervet firması) aşısını yaparız. Pmv 1 ile bazen pox beraber vururuz bazı seneler ise ayrı vururuz. Bu aşıdan 1 ay sonra Salmonella aşısını yaparız.Salmonella 2 defa yapıldığı için 3 hafta sonra 2.salmonella aşısını yaparız. Bu aşılar bittikten 2-3 hafta sonra 5 gün trikonomasis tedavisi yapıp (son senelerde yapmıyorum) kuşlarımızı eşe atarız. Eşe atmadan önce birkaç gün E v B kompleks yükleriz ve 3-4 hafta öncesinde ise yemi değiştirip damızlık yemine geçeriz. Şayet mevsim kış ise akşamları 17-19:30 arası ekstradan ışık yakarız (gün ışığını uzatmak ve döl verimini arttırmak için) kuşlar ilk dönem yumurtayı yapana kadar yuvalıklarda kapalı tutulur (ebatlar 70X40x55) ve burada yemleme ve sulama yapılır. Bu sistem sayesinde farklı kuşların birbirini eşlemesi mümkün değildir. Alınan yavruların anne babasından emin oluruz. İlk yumurtalardan sonra yuva önleri açılır ve kuşlar toplu olarak yemliklerde yemlenir. Çıkan yavrular hangi dönemde olursa olsun yeme düşünce anne babadan ayrılır ve yavru bölümüne alınır. Yaklaşık 1 ay bu bölümde kalır ve yeme düştükten 1 hafta sonra Pmv1 aşıları yapılır. Daha sonra bu kuşlar uçuş bölümüne alınır ve yerlerine yeni yeme düşen kuşlar getirilir. Yavrulara ilk senesinde sadece Pmv 1 aşısı vururuz. Genenlikle salmonella ve çiçeği 1 yaş gurubuna geldiklerinde diğer kuşlarla (kart kuşlar) beraber vururuz.

Saygılar
Rahmi Bozkır
(Türkiye Güvercin Yetiştiricileri Birliği)
Rahmi abimize burdan TSK EDERİZ BİLGİLERİNİ BİZLE PAYLAŞTIĞI İÇİN ....

Selamlar

Güvercinlerimizi sağlıklı bir ortamda bakmak, hijyenlerine önem vermek, beslenmelerinde düzen tutturmak aşıdan çok daha faydalı bir yöntemdir. Aşı olayı küçük ölçekli bir salmada "20 ile 50 arası kuş olan" bence gereksizdir. illa aşı yapacağım diyorsanız o zaman bazı hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir.

1.Sağlıklı kuş aşılanmalıdır. Ishali olmadığına kesinlikle dikkat edilmelidir.
2.Yavru bakan kuş aşılanmamalıdır.
3.Yumurtlayacak kuş aşılanmamalıdır.
4.Aşı sonuc da sağlıklı kuşa salmonella v.b. mikrobu vermekdir. Bu yüzden çok dikkat edilmeli ve bağışıkık sistemi güçlü olan kuşlara aşı verilmelidir.

Saygılarımla,

Aykut Karabulut

Aykut abi bilgileriniz için tsk ederim.....

çok faydalı bir paylaşım olmuş yine abilerime çok teşekkür ediyorum.bende doğal mümkün olduğunca ilaçsız bir yetiştiricilik taraftarıyım.

Güzel bir çalışma olmuş,emeği geçen herkeze teşekkürler.

Doğallık her zaman cok iyidir ama verdiğin emeğe değere de AŞISIZ sahip cıkamayız tesekkür ederim

slm arkadaşlar aşı vurmak kuşlara iyidir ama benim bildiğim kadarıyla 6 aydan 6 aya vuruluyor vede aşı tarihini geçirmemek lazım bir iki gün geç kalındığında kuşlar ölüyor diye biliyorum.benim deyil ama arkadaşımın başına geldi böyle bir olay

aykut abi sana katılıyorum.geçen sene arkadaşların bazıları kuşlarını aşılattı ,ben aşılatmak istemedim.çünkü geçmiş senelerde bazı arkadaşlarda kuşlarına aşı yaptırınca kuşlarının büyük çoğunluğunun öldüğünü gördüm.veteriner arkadaşlardan öğrendiğime göre kuşlar sağlıklı dahi görünse şayet içinde en ufak bir hastalık mikrobu var ise malesef aşı sonrası ölüm riski varmış.ası yaptıracak arkadaşların dikkat etmesi gerekli.saygılarÖMÜR DENİZ.

güvercindostları' Alıntı:
Gelelim aşı programıma her sene 1 Eylül'de kuşlarımı eşlerinden ayrırım ve tüy zamanını ayrı geçirmesini sağlarım. Tüy programı uygularız asla kuşlarımza bu dönemde kurt ilacı ve antibiyotik tarzı ilaç vermeyiz. Şayet bir kuş hastalanırsa ne olur sorusunun cevabı gayet basit bir veya birkaç kuş için kümesi riske etmem ve hastalanan kuşu keserim. Asla tedavi etmem bu da benim yöntemim. Çünkü sağlıklı bir kuş hiçbir tibbi müdahalaye gerek kalmaksızın tüy dönemini iyi geçirmelidir.

Güzel bir çalışma olmuş ama kesme işi bence olmamış! Buna sen karar veremezsin bence!! kuşları yetiştirmeden önce sevmeyi öğrenmelisin...bukadar bilgi bu hayvanlara sevgi olmadan hiç birşeydir! Sen tedavi değilde ihtimallere bağlı cellatlık yapıyorsun...ben kedim hastalandığında eğer doğal yollarla hastalığını atlatamazsa onu kesmiyorum yada bir başkası köpeği hastalandığında bölye birşeye karar vermiyor! Gider adam gibi piyasadaki muhtelif ilaçlardan alır kuşu adam gibi iyileştirirsin!...Lütfen arkadaşlar güvercin hernekadar bir tutku bir hobi olsada sonuçta her hayvan gibi sevilmek zorundadır bu hayvanları sevmeden beslemek bence çok acizce bir davranış.....

ben de doğallıktan yanayım.. iki senedir kışları lamba ve ıstıcı yakmıyorum... inanın sabahları suluk üzerindeki buzları kırıp kuşlara o şekilde su veriyorum... maşallah ili yıldır ne hastalık ne de başka bir sorun yaşamadım... sanırım hayvanlarımızı soğuktan ve mikroplardan koruyarak doğal bağışıklıklarını yok ediyoruz.. tabi ki herkesin bileceği iş...

Bende sole bişe gordum odemişten kus aldım ben odemiş doneklerinden ası vurulduktan sonra hayvan kumes deiştirincede oluo galiba yada ası vurmadıın için

aşının canlılar üzerindeki etkisini,yararını tartışılmaz, bu seneye kadar kışın yavru alamazdım, hep yazın yavrular büyürdü, ilk kez iki ay önce üçlü karma aşı kullandım diken tüyündeki yavrudan en kartına kadar aşı yaptım, ve sonuç ikinci ay oldu 15 yavru yeme düştü uçmaya başladı bu kesinlikle aşının etkisi, üretimde olan arkadaşlara şiddetle tavsiye ederim, sevgi ve saygılarla

Bu pazar günü yaklaşık 35 kuşumu aşıladım, aşıyı şeker iğnesi yarmıyla,enseden deri altına 0,2 mlg. vuruyoruz, cok dikkatli olmak lazım, yavrumun bitanesine vururken galiba derin kaçtı hayvan kanat cırpmaya başladı sonrasında 2 saat baygın durdu sonra ayıldı, ama şu an toparladı fakat tek kanadına yel geldi, iyiye gidiyo bunuda paylaşayım dedim.

Güzel bir çalışma olmuş ama kesme işi bence olmamış! Buna sen karar veremezsin bence!! kuşları yetiştirmeden önce sevmeyi öğrenmelisin...bukadar bilgi bu hayvanlara sevgi olmadan hiç birşeydir! Sen tedavi değilde ihtimallere bağlı cellatlık yapıyorsun...ben kedim hastalandığında eğer doğal yollarla hastalığını atlatamazsa onu kesmiyorum yada bir başkası köpeği hastalandığında bölye birşeye karar vermiyor! Gider adam gibi piyasadaki muhtelif ilaçlardan alır kuşu adam gibi iyileştirirsin!...Lütfen arkadaşlar güvercin hernekadar bir tutku bir hobi olsada sonuçta her hayvan gibi sevilmek zorundadır bu hayvanları sevmeden beslemek bence çok acizce bir davranış.....
Selamlar öncelikle şunu belirteyim bu güne kadar hiç kuş kesmedim çünkü kuş kesmemi gerektirecek ortam olmadı yani kuşumu hasta etmedim.Ancak benim bu davranışım popülüst yaklaşım sergilememi gerektirmez.Evet kediniz köpeğini hastalandığında kesmezsiniz çünkü bu hastalığı başka kedilere geçirme şansı yoktur çünkü evde tek başınadır.Ancak tavuk,güvercin vb gibi kanatlı gurupları kümes popülasyonu içersinde yüzlerce hatta binlercesi bir arada yaşar bu nedenledirki sürünün tamamını riske etmemek için malisef hasta olanlar kesilir ve gömülür.Ünlü alman firması chevitanın bu konudaki kitabını okuyacak olursanız aynen şu ifadeleri görürsünüz ;şayet kümesinizde salmonella çıkmışsa mutlaka civar kümeslere haber verin ve önlem almalarını sağlayın(çünkü mikrop hava yoluylada bulaşabiliyor).Kuşlarınızı katiyen dışarı bırakmayın ve hemen tedaviye başlayın.Hastalığın ağır seyrettiği kuşları mutlaka kesin çünkü ve derin çukurlara gömün,bu kuşlardan tedavi neticesinde kurtulanlar olsa dahi yüksek oranda taşıyıcı konumunda olacaktır bu kuşlar kümesler için daha büyün tehlikedir çünkü bunların genlerini taşıyan kuşlarda taşıyıcı olacaktır.Şimdi olaya bu açıdan ve gerçekçi baktığınızda bu bir cellatlıkmıdır yoksa birkaç güvercini feda etmek suretiyle diğer güvercin popülasyonunu kurtarmaya yönelik bir realitemidir.Güzel kardeşim 2008 senesinde ben kuşlarımın yemi+ilacı+diğer harcamaları için : 4800 tl harcama yapmışım.Ortalama 100 adet posta güvercini besliyorum.Sence ben bu kuşları sevmesem bu harcamayı yaparmıyım.Üstelik posta güvercini kuş pazarında 10-15 tl satılıyor.Yani pahalı bir güvercin değil.Bazıları 1 kuşa milyar veriyor ama bakımına tek kuruş harcamıyor.Para gidicek diye kuşlarına aşı dahi yapmıyor.Neticede burada bunları polimik olsun diye yazmıyorum bilmediğin bir konuda tanımadığın bir kişi hakkında bilgi sahibi olmadan lütfen fikir sahibi olmayalım.
Gökay kardeşim senin resmini koyduğun aşı paratifo (salmonella ) aşısıdır.Bu aşı çok önemli bir aşıdır ancak tek başına sallabaş dediğimiz paramaksi virüs hastalığını engellemez.Bu nedenle kuşlarına colombovac firmasının PMV1 aşısını vurmanı tavsiye ederim.

Saygılar
Rahmi Bozkır

Rahmi abi , aramıza hg. niz.
Sizin gibi değerli ustalarımızı aramızda görmekten mutluluk duyarız.Engin bilgi ve paylaşımınızı devamlı takip ederim, eminim buradada,posta ve özellikle bango hakkında,paylaşımlarınızı bekliyoruz.

merhaba aşı olayı hep duyardım hepde korkardım yanlış olursa kuşlarım ülürmü diye ölümlerin nedeni aşıdan deglı bence asının saglıklı koşullarda kullanılmaması ben 2 senedir deniyorum hiç olmazsa bır salgın oldunda en az hasarla atlatıyorum fiyatlarıda ucuz tavsiye ederim saygılar.

Bu sene kullandığım aşı;
chevivac p200
Paramyxovirus

100 doz
Fiyatı 130 ytl
Aşının saklama koşulu +8 dereceyi gecmemelidir, buzdolabı kapağında saklanması uygundur.
:tamam:

rahmi bey hasta kuşunuzu çatıya atın uçsun ölürse dışarda ölsün bide hiç hasta etmedim demişsiniz böle bişey imkansız yada çok az kuş besliyorsunuz çünkü en iyi kuşcu bile kuşları hasta oluyo adam veterinere götürüyo 400 tl para verip kupalara sokuyo taklacısını kesme olayı iyi bişey değil

Gebetto' Alıntı:
rahmi bey hasta kuşunuzu çatıya atın uçsun ölürse dışarda ölsün bide hiç hasta etmedim demişsiniz böle bişey imkansız yada çok az kuş besliyorsunuz çünkü en iyi kuşcu bile kuşları hasta oluyo adam veterinere götürüyo 400 tl para verip kupalara sokuyo taklacısını kesme olayı iyi bişey değil

Arkadaşım ,yazılanları okumadan yorumda bulunuyosun, Rahmi abinin gecen sene 100 posta güvercini olduğunu ve bunlar için 4800 lira harcama yaptığını belirtmiş.Unutmayınızki, kuşu hasta etmemek marifettir, onun için tüm aşı vb. bakımları zamanında yapmak gerekir.

Geri