MASALLAH GÜLE GÜLE BESLEYİN İLHAN KARDESİM
LAKİN KIRILMAMIS OYUN KUSU YOKDUR HELE GÜNÜMÜZ KUSCULUGUNDA DEDİGİNİZ GİBİ KIRILMAMIS KALMIS OLSAYDI RESİMDEKİ GÖK AKBAS YA GÖK OLURDU YA BEYAZ
SAYGILAR
Muharrem bey yaşça benden büyük olduğunuz için elbette sizden öğrenecek çok şeyim vardır, lakin sizinde benim gibi sizden genç olanlardan öğrenecek olduklarınızın varlığı da muhakkak! Yukarıda kırılmamış kuş yoktur demişsiniz forumda konuya ilişkin yazdıklarımı okumamış olabilirsiniz buraya da alıntılıyorum! Kuş kırılması nedir ne değildir konusunda net ve bilimsel bir fikriniz olmadığı ortada. Saygılar selamlar...
Fakat biz, oyun kuşu meraklıları, esas olarak SOY KIRILMASI olarak tabir ettiğim yönüyle ilgileniriz meselenin.Benim esas olarak ilgili alanım ve kendimi yetiştirdiğim/yetiştirmeye çalıştığım alan oyun kuşu olduğu için oyun kuşunda 'kırma' tabiri ile ilgili bilgilerimi sunmak isterim.
Öncelikle soy denildiğinde anlamamız gerek şey nedir?
Soy; belli bir anne babadan üreyen, oyun stili, uçum stili, atma stili gibi özellikleri bakımdan kategorisindeki(diğer oyun kuşlarından) kuşlardan ayırıcı bariz özellikleri olan ve başka bir soy kanı karıştırılmadan üretimi yapılan hayvan topluluğudur. Detaylandırmak gerekirse; oyun kuşunda elimde belli bir soy var veya ben bir soy tutturdum(buna genelde damar tutturmak tabiri kullanılır) demek için elinizde ilk eke anne ve babanın yavrularının, torunlarının ve torunlarının çocuklarının soya ait bariz ayırıcı özellikleri (oyun stili, takla stili, uçum stili, atma stili gibi) sergilemesi gerekir. Bahsettiğimiz durum sözkonusu ise, yani bir anne babadan ürettiğiniz hayvanlar, diğer oyun kuşlarından ayırıcı özellikleri ilk anne babadan gelen yavrular, torunlar ve torunların yavruları sergiliyorsa elinizde bir soy var demektir. Bunun için kuşların 100 yıllık 50 yıllık 30 yıllık olması gerekmez!!
İşte böyle bir soya mensup kuşlarınız varsa ve bu kuşları, başka bir soya veya soyu belli olmayan başka bir hayvana eşlediğinizde bu duruma da SOY KIRMA adını veriyoruz. Genel olarak kuşçu camiasında 'kuş kırma' tabiri bu durum için kullanılır. Esasında 'kuş kırma' dediğimiz şey soy kırmadır.
'Kırılmamış kuş(lar)' dendiğinde ne anlıyorsunuz?
Yukarıda bahsettiğim gibi bir veya bir kaç soyun elde bulundulurup bu soyları başka kandan hayvanların sokmadan muhafaza edilmiş kuşlar; kırılmamış kuşlardır. Irk ve soy kırılmasına uğramamış kuşlar özcesi.
Elinizde soyu gerçekten bilinen belli bir kan mevcut mu?
Evet. Elimde ırk kırılmasından ve soy kırılmasından muhafaza edilmiş 3 soy bulunmakta.
Saygı ve selamlarımla...
(Vakit darlığından ötürü konuyu dar tuttum, birkaç gün içinde bir soy nasıl korunur sorusu üzerine de görüşlerimi aktaracağım.)
Gök kuşumuzun başındaki aklık için söylediğiniz şekilde ya gök olurdu ya beyaz tabiri de gülünç sevgili Muharrem bey, tüm güvercin türleri bilimsel olarak bir çift gök kaya güvercininden türemedir, bu halde tüm diğer renkler gök dışındakiler kırmadır mı diyeceksiniz!!