Kırılmamış Oyun Kuşlarımdan..

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ilhan Kösedag
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 31
  • Görüntüleme Görüntüleme 4K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Silinmiştir
Meslek
Silinmiştir
İlgi Alanı
Kediler
http://img268.imageshack.us/img268/937/20120229111311.jpg Yavrularını ve torunlarını, torunlarının çocuklarını halen uçurmaktayız...Değişik hiç bir kan sokmadan üretip yıllardı beslediğim oyun kuşlarımdan gök soyumun yaşayan en yaşlı çifti..

http://img6.imageshack.us/img6/425/gggnxg.jpg Yine damızlıklarımdan yavrularını uçurduğumuz, soyunu tamamen elimizdeki kuşlara dayanan kuşlarımdan...

Saygı ve selamlar...

Teşekkürler arkadaşlar, daha iyilerine hepimizin sahip olması dileğiyle..

Maşallah çok güzeller, güle güle besleyiniz ve uçurunuz tüyü kadar yaşasınlar.

Paylaşımınız için tesekkürler.

Saygılarımla,

Ramazan ABA

Teşekkürler, daha iyileri hepimizin olsun..

Maşşallah İlhan kardeşim güzel kuşlar güle güle besle.

Selamlar sağlıcakla kal.

Teşekkürler, daha iyileri sizin olsun kardeşim, selamlar..

iyi günlerde kazasız belasız beslersınız inş. maşallah.

MASALLAH GÜLE GÜLE BESLEYİN İLHAN KARDESİM

LAKİN KIRILMAMIS OYUN KUSU YOKDUR HELE GÜNÜMÜZ KUSCULUGUNDA DEDİGİNİZ GİBİ KIRILMAMIS KALMIS OLSAYDI RESİMDEKİ GÖK AKBAS YA GÖK OLURDU YA BEYAZ

SAYGILAR

masallah yerde gayet guzel duruyorlar gule gule besleyın
saygılar
oguz

Teşekkürler

Maşallah kuşlarınız çok güzeller tüğleri kadar hayırları olsun..

Teşekkürler, bu aralar pek zamanım olmuyor ama haziran ortası yada sonu gibi uçum videolarını da sunacağım.. Selamlar..

MASALLAH GÜLE GÜLE BESLEYİN İLHAN KARDESİM

LAKİN KIRILMAMIS OYUN KUSU YOKDUR HELE GÜNÜMÜZ KUSCULUGUNDA DEDİGİNİZ GİBİ KIRILMAMIS KALMIS OLSAYDI RESİMDEKİ GÖK AKBAS YA GÖK OLURDU YA BEYAZ

SAYGILAR

Muharrem bey yaşça benden büyük olduğunuz için elbette sizden öğrenecek çok şeyim vardır, lakin sizinde benim gibi sizden genç olanlardan öğrenecek olduklarınızın varlığı da muhakkak! Yukarıda kırılmamış kuş yoktur demişsiniz forumda konuya ilişkin yazdıklarımı okumamış olabilirsiniz buraya da alıntılıyorum! Kuş kırılması nedir ne değildir konusunda net ve bilimsel bir fikriniz olmadığı ortada. Saygılar selamlar...

Fakat biz, oyun kuşu meraklıları, esas olarak SOY KIRILMASI olarak tabir ettiğim yönüyle ilgileniriz meselenin.Benim esas olarak ilgili alanım ve kendimi yetiştirdiğim/yetiştirmeye çalıştığım alan oyun kuşu olduğu için oyun kuşunda 'kırma' tabiri ile ilgili bilgilerimi sunmak isterim.

Öncelikle soy denildiğinde anlamamız gerek şey nedir?

Soy; belli bir anne babadan üreyen, oyun stili, uçum stili, atma stili gibi özellikleri bakımdan kategorisindeki(diğer oyun kuşlarından) kuşlardan ayırıcı bariz özellikleri olan ve başka bir soy kanı karıştırılmadan üretimi yapılan hayvan topluluğudur. Detaylandırmak gerekirse; oyun kuşunda elimde belli bir soy var veya ben bir soy tutturdum(buna genelde damar tutturmak tabiri kullanılır) demek için elinizde ilk eke anne ve babanın yavrularının, torunlarının ve torunlarının çocuklarının soya ait bariz ayırıcı özellikleri (oyun stili, takla stili, uçum stili, atma stili gibi) sergilemesi gerekir. Bahsettiğimiz durum sözkonusu ise, yani bir anne babadan ürettiğiniz hayvanlar, diğer oyun kuşlarından ayırıcı özellikleri ilk anne babadan gelen yavrular, torunlar ve torunların yavruları sergiliyorsa elinizde bir soy var demektir. Bunun için kuşların 100 yıllık 50 yıllık 30 yıllık olması gerekmez!!

İşte böyle bir soya mensup kuşlarınız varsa ve bu kuşları, başka bir soya veya soyu belli olmayan başka bir hayvana eşlediğinizde bu duruma da SOY KIRMA adını veriyoruz. Genel olarak kuşçu camiasında 'kuş kırma' tabiri bu durum için kullanılır. Esasında 'kuş kırma' dediğimiz şey soy kırmadır.

'Kırılmamış kuş(lar)' dendiğinde ne anlıyorsunuz?

Yukarıda bahsettiğim gibi bir veya bir kaç soyun elde bulundulurup bu soyları başka kandan hayvanların sokmadan muhafaza edilmiş kuşlar; kırılmamış kuşlardır. Irk ve soy kırılmasına uğramamış kuşlar özcesi.

Elinizde soyu gerçekten bilinen belli bir kan mevcut mu?

Evet. Elimde ırk kırılmasından ve soy kırılmasından muhafaza edilmiş 3 soy bulunmakta.

Saygı ve selamlarımla...

(Vakit darlığından ötürü konuyu dar tuttum, birkaç gün içinde bir soy nasıl korunur sorusu üzerine de görüşlerimi aktaracağım.)

Gök kuşumuzun başındaki aklık için söylediğiniz şekilde ya gök olurdu ya beyaz tabiri de gülünç sevgili Muharrem bey, tüm güvercin türleri bilimsel olarak bir çift gök kaya güvercininden türemedir, bu halde tüm diğer renkler gök dışındakiler kırmadır mı diyeceksiniz!!

sende haklısın ilhan kardesim biz zaten her seyi biliyoruz hiç demedik tabiki bizimde gençlerden ögrenecek çok seyımız var zaten bu ugrasın ne tam bilieni nede tam manasıyla çözeni vardır ben de kendim ce bilebildiklerimiz kadarını sorularına göre cevaplamaya çalıstık dogrudur yanlısdır ne diyelim biz görerek gözlemleyerek kuslar üzerinde uygulamaya çalısarak farkettiklerimizi gözlemlerimize göre yasadıklarımızı anlatmaya çalısıyoruz duyduklarımızla buradan okunanlarla yada netten bit tıkla ögrenilenlerle degil ne gördük simdiye kadar ne ögrendik se o ama hemen burdan yazıldıgı gibi anında olabilecek seyler degil zamanımızda bu denli bir tıkla ögrenebilecegimiz teknoloji olmadıgından bilimsellikle pek ugrasamadık anlatmak istediklerimiz yasananlar görünenler tecrübe edindiklerimizdir

saygılar

Öncelikle kuşlara maşallah, kaliteli oldukları her hallerinden belli. İlhan beyi böyle kuşlar yetiştirdiği ve soyu muhafaza ettiğinden dolayıda tebrik ederim.
Ayrıca açıklama ve tezlerini ortaya koyarken bilimsel yaklaşımından dolayı bir kez daha kutluyorum.

Artık zaman bilgi çağı, eskilerde şimdi olduğu kadar imkanlar ve bilgiye ulaşmak kolay olmadığı için eski ustalar belkide şimdi yeni nesil kuşçu arkadaşlarımızın bir kaç yılda edindiği bilgi birikimini uzun yıllara dayanan gözlem ve tecrübeler neticesinde ediniyorlardı.
Kuşçuluğun gelişmesi için bilimselliğe dayalı çalışmalar şart. Genetik ve anatomi bilgisi olmazsa olmazdır bence. Özellikle postacılar bu konuda çok donanımlılar ve çok ilerideler. Ancak maalesef diğer ırklarda özelliklede ülkemizde yaygınca beslenen taklacı, kelebek, dönek gibi türlerde maalesef hala dededen kalma geleneksel yöntem ve bilgilerle ilerliyoruz.
Kuşçuluğun ilerlemesine tırpan vuran bir diğer husus ise maalesef bu camiadaki çekememezlik, bencillikten , aşırı hırstan kaynaklıdır.
Benim kuşum en iyisidir, en safıdır, soyu en eskiye dayanandır, en iyi oynayan, en iyi fışkıran , en iyi atımlı, en çok seferli , en alta girendir, diğerleri tü kakadır.
Başta bu zihniyet değişmedikçe bir arpa boyu yol alamayız kuşçulukta ve sürekli birbirimizle didişir dururuz.

Sözüm meclisten dışarıdır , camiada çok değerli abilerimiz, ustalarımız ve yeni yetişen genç arkadaşlarımız da var. Ama yukarıda bahsettiğim muhteremlerde azımsanmayacak kadar fazla bu camiada. Hal böyle oluncada kuşçunun adı hep olumsuz anılıyor toplum içerisinde.

Selametle

mehmet abi maşallah güzel kuşların var ... abi ben sana yakın oturuyorum avrupa yakasında öğretmenim aslen anadolu yakasında sana yakın samandırada ikamet etmekteyim yanınan ugramak isterim ....

hidalgoo' Alıntı:
mehmet abi maşallah güzel kuşların var ... abi ben sana yakın oturuyorum avrupa yakasında öğretmenim aslen anadolu yakasında sana yakın samandırada ikamet etmekteyim yanınan ugramak isterim ....

Eksik olma Hürkan kardeşim, başım üstüne , buyur gel, memnun olurum.
Özelden cebimi yazarım sana.
Görüşmek üzere

Çok saol mehmet abi görüşmek üzere ....

Öncelikle iyi dilekleriniz için teşekkür ederim Mehmet Bey, ayrıca kuşculuğun ilerlemesi önündeki 'ben-merkezci' anlayışa yaptığınız vurgu da çok yerinde, aynen katılıyorum. Benim bu siteye üye olmakta ki tek amacım sizlerin bilgilerinden faydalanmak, bilgilerimi sizlerle paylaşmak ve daha kaliteli kuşların yetiştirilip teşvik edilmesini sağlamaktır.

Saygı ve selamlarımla..

2012 Yavrularımdan bir çift..

Geri