Kışın salma telinin kapatılması

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan erdalmagic
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 13
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K

erdalmagic

Üye
Katılım
4 Eyl 2008
Mesajlar
215
Tepkime puanı
0
Yaş
32
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Erdal Saruhan
Meslek
Öğrenci
İlgi Alanı
Kediler
Arkadalar benim kümesimin önünün yarısı tahta yarısı küçük delikli kümes teli.

KIŞIN KÜMES TELİNİ KAPATMAK GEREKİRMİ ?
 
Bence Kapat Kış Geldi.Kuşlara Bi Etkisi Olabilir.Çünkü Ben Yaşadım :hungur:




EFKARLI_ÇOCUK
 
kışın kesinlikle dışarıdan gelebilecek her türlü zararı yok etme çabasına gidilmelidir.pencerelere cam konulmalıdır.soğuk havayı kümes içeri almamalıdır.imkanlar gereği içeri strafor vs.maddelerle kapatılarak sıcaklık sağlanmalıdır.yemleme sırasında kapıyı açıp kapamanız bile onlara kış döneminde yeterli havalandırmayı sağlayacaktır.soğuk havalarda pencere ve kapı açık olur ise cereyan akımı meydana gelir ve kuşların kırılmasına yol açar.gerekli ilaç ve bakımıda sağlanamaz ise ölmeleri bile kaçınılmazdır.
 
Benim kümesim tahtadan ne cok kalın ne cok ince orta.Kapısının yarısı tahta yarısıda kümes teli sineklik gibi.Havalar soğudu Bende biraz önce cıkıp kümesimin tel olan kısmını kapattım sıkıca sarılı.Tahta olan yerinede içinde tahta olan naylon cuval koydum sarılı değil.Yağmur yağmadığı bir zaman cıkıp orayıda sıkıca sarıcam.

Kümesin iç kısmını satraforla komple kapatmakmılazım , yoksa bazı yerleri kapatsam olurmu.Bende kırık kırık pembe satraforlardan var onlar olurmu ?

Birde Güvercinler Üşümezler diye duydum doğrumu ?

Bunlarıda Cevaplarsanız cok sevinirim.
 
tabiiki eğer elinde strafor var ise onunla kapatman daha mantıklı elindekiler tam olsa daha iyi olurdu ama imkanların doğrultusunda parça olanları kullanacaksın.mümkün olduğunca içeri soğuk girmesin.açık olan yerleri kalın karton lada destekleye bilirsin.ayrıca doğadaki tüm canlılar acıkır yer içer dolayısı ilede üşürler.illede kuşlar üşümüyor diye bir iddia zaten olamaz.soğuk ve karlı havada 2 gün 3 gün dışarda kalsında bakalım üşümüyormu.sonuçta onlarda Allah"ın bir eseri.içerinin cereyan almamasına özen gösterin.tahta kaplamanın dışarısını büyük bir naylon ilede besleyin.kışa sıkı bir hazırlama yapın.onların bir can taşıdığını ve özellikle sizin ellerinize muhtaç olduğunu hiç unutmayın.kuşların canları önce yaradana sonra size emanet.siz elinizden geleni yapın .mümkün olan her şeyi yapıyor ve kuşlarınız buna rağmen ölüyor ise artık oda Allah"ın taktiri dir.
 
dışardan kümesin soğuk hava almasını engellesen yeterli. çok sıcak bi ortamda kuşlara zarar verebilir.
 
Arkadaşlar deneyimlerinizce kendi doğrularınızı paylaşıyorsunuz fakat mantıken düşündükleriniz baştan aşağı yanlış. Konumuz güvercin....... Muhabbet kuşu, kanarya değil.
Güvercinlerinizi sağlıklı olarak beslemek amacındaysanız kesinlikle barınak ve dış ortam arasında ısı, nem farklığı yaşanmayacak dizayn gerekir. Koruma kollama çabalarınız onların dengelerini bozup daha çabuk hastalanmalarına sebep olur.
1) Kesinlikle teneffüs ettikleri hava devamlı temiz, amonyak gazı içermeyen bir ortamda olmalıdır.
2) Kümesinizin, salmanızın kapalı cepheleri hakim soğuk esen rüzgarlara kapalı, muhafazalı olmak zorundadır.
3) Yağmur ve serpintilerinin asla ulaşamayacağı tarzda saçak ve siperlik olmalıdır.
4) sağlık kaynağı olan salma hijyenik ortamını dengede tutan güneşin daha fazla görüldüğü taraf telli (pencereli)olmalıdır. Hem nem ortamının kuruması hem salmonella ve diğer bakterisel, virüsel, iç ve dış parazit oluşumların zeminine kaynak hazırlanmaması için.

Doğrudan rüzgar ve yağmur barınak içindeki bireylere ulaşmadıktan sonra sorun yoktur. Bebek gibi kundaklamak sadece dayanıksız bir bünyeye sahip olmalarını sağlar. Ceryan oluşturacak dizaynlardan kaçınmak yeterlidir.
 
Arkadaşlar ne yaptınız siz, oldu olacak naylonla sardığınız tüm kümese birde karanlık olsun diye sarmalayın. Her yerini kapattığınız kümesinizin hava girişi neresi olacak, içerideki amonyak nasıl dışarı atılacak, naylonda su buharı oluşması, oluşan su buharı kuşlarınızın üstüne damlaması onların çok kısa sürede hastalanmalarına neden olur. Kuşçuluğun olmazsa olmazları nelerdir, bir düşünün,
1. Kuşlarımızı uçurmak,
2. Kuşlarımıza temiz su ve yem vermek,
3. Kuşlarımızın barınaklarını ceyran almayacak, içeride su buharı ve amonyak oluşturmayacak, dışarıdan yağış ve direk rüzgar almayacak, kümes içinin sürekli kuru ve havadar kalacağı şekilde düzenlemek.
Elbetteki bu örnekleri çoğalta biliriz. Herkesin besleme şekli kendi edindiği tecrübelerle sabittir. Ama bu üç kural baş kurallar olduğunu düşünüyorum ve kesinlikle uygulanması taraftarıyım. Örneğin pimapenli evlerde hava giriş çıkışı zor olduğundan insanlar sabahları veya günün herhangi bir saatinde pencereleri açarak dışarısı soğuk olsa bile evlerinin havalanmasını sağlarlar. Neden, solunan havanın karbodioksiti dışarı çıksın ve içeriye oksijen girsin diye.Kuşlarımızı soğuktan tabiiki koruyacağız, ancak bunu onları her şeyden tecrit ederek yapmak uygun değildir. Kışın kümesinizin her yerini naylon ile kapatabilirsiniz. Bu insanların imkanları ile alakalı bir durum birazda. Kümes yapımı maddiyatla alakalı. Ancak kümesiniz nasıl olursa olsun, kuşlarımızın hava alacağı, kümesi kuru tutacak kadar ve amonyağın kolayca dışarı atılmasını sağlayacak kadar havalandırmalar bırakılmalıdır. Çok soğuk bölgelerde bile bunu sağlamalıyız. Kuşlarımızın nefesleri kendilerini ısıtmalarını sağlar. Eğer kışın yavrualacaksanız, havalandırmayı sağlayıp, kümesinize ısı kaynağı koymalısınız. Ancak her zaman söylerim, hayvanlar doğalarını yaşamalı, doğadakiler gibi bizim kuşlarımız da kışı istirahatte geçirmelidirler. Herkese sağlıklı ve bol yavrular...

[email protected]
[email protected]
[email protected]
 
merhaba bnm de sorunum bu kümesimin bazı yerleri aşırı derecede açık ben çatıda besliorum çatım çok yüksek o yüzden çok sooğuk oluyor ilk defa kış ayında güvercin besliyorum açık olan yerleri köpük ile kapatacağım sizce doğrumu ?
 
Merhaba Asım senin sorunun oldukça vahim. Çok özen göstermen gerekiyor. Bahsetmiş olduğumuz konular yerde gece ve gündüz ısı farkı aşırı olmayan durumlar için geçerliydi. Senin durumunda iş sana düşüyor. Çok iyi gözlemci oluyorsun. Yapacağın çalışmada öyle bir tasarım meydana getirmelisinki...
Temiz hava sirkilasyonu sağlanacak.
Nem rutubet oluşmayacak.
Gece soğuğun en hat safhalarında kümes içi ısısı o günün ısı farkına yakın muhafaza edilmeli.
Asla ve asla ceyran akımı olmayacak.
Bu çalışmayı yaptığında gündüz güneş ısısında ısı çok artıp terleme gündeme gelmeyecek.(Yani naylonla örtme varsa belli olur)
En önemlisi muhafaza çalışman neticesinde kümesi açtığında amonyak gazı kokusunu algılamaman gerekiyor. Denemelerle en uygun ortamı sen sağlayacaksın. Kolay gelsin selamlar.
 
viewtopic.php?f=27&t=1008
Yukarıda vermiş olduğum linkte kümes ve salmamın resimleri var kuşlar gündüz salmaya geçiyorlar gece olunca kümese giriyorlar arada bir telden cam yeri var istediğim zaman kapatabiliyorum ara bölmeyi sadece rüzgarın geldiği tarafı kapattım birde üzerini kapattım yağmur ve kar girmesin diye diğer yerleri aynen resimlerde görüldüğü gibi yeterki cereyana kapılmasın kuşlar yoksa çok üşüyeceklerini sanmıyorum aksine bu şartlarda yetişen kuşlar daha sağlam bünyeli oluyorlar dikkat etmemiz gereken şey ise sularının donmamasıdır saygılarımla
 
ayrıca şunuda belirtmeliyimki aman kuşlar üşümesin düşüncesiyle kümesin her tarafını kapatırsak sizde göreceksinizki kümes koku yapacaktır ayrıca kümes içinde oluşan asit kokusu kuşları hasta yapacaktır eğer suni yolla ısıtma yapılan kümeslerde yetişen güvercinler en ufak bir hava değişiminde hastalanacaktır
 
Naturel beslenen bulunduğu yörenin iklimine adaptasyon sağlayan güvercinler en sağlıklı güvercinlerdir. Hastalık etkeni nedenleri bilir önlem alırsak çok mutlu yaşarız hobimizi.
 
Geri
Üst