Kışın Yavru Alımı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan erdalmagic
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 30
  • Görüntüleme Görüntüleme 17K

erdalmagic

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Erdal Saruhan
Meslek
Öğrenci
İlgi Alanı
Kediler
Arkadaşlar Kışın yavru alımında problem yaşanırmı ?

benje yuwayı sıcak tutarsan hiç bişe olmas ama dikkat etmelisin yuwa epeyi sıcak tutmalısın

değerli arkadaşım benimbildiğim kış yavrusu daha sağlıklıoluyor bahardauçurabiliniyor tabiki kümes ortamı vede sıcaklığı iyi olursa

kümes yalıtımı güzelse yavruyu hasta etmezsen bi problem cıkmaz

Merhaba öncelikle kış aylarında yavru almak ne kadar doğru ne kadar yanlış bunu tartışmamız
lazım diye düşünüyorum..
Bazı ırklar kış aylarında eşlerinden ayrılarak dinlenmeye ayrıldığını bir çok arkadaşımız ustadımız
biliyordur ..Ama güvercinler yapı itibariyle kış yaz ayrımı yapmaz ortam elverişli olduğu süre içinde
yumurta yavrulara bakma gayretindedir...
Önemli olan bizim yavru almayı düşünüp düşünmediğimiz ..Yavru almayı hedefliyor isek kış
aylarında salma olarakta yemleme olarakta kış bakımı şart ...Bir kat daha özen vermek gereken
bir durum..
Bir çok teknik uygulayan arkadaşı biliyorum 1 er tane yavru baktıran hatta kuşlara sahte yumurta bastıran
konuyu toparlıyacak olursak ..Bu en başta yetiştiricinin tercihi ve emeğine bağlı bir olay güvercin
yaz kış ayırt etmeksizin yavru verimi verir ancak yavruların büyümesi yetişkin olması bizim elimizde diye düşünüyorum ....

Denizli den Saygı ve Selamlar

Mehmet Ekinci

BEN KAPLAMA MİSKİ ÜRETİCİSİYİM YAZ KIŞ YAVRU ALIRIM ÖNEMLİ OLAN KIŞLIK BAKIM VE BAKAN ANAÇLAR YAZ KIŞ AYNI YEMİ KULLANIRIM DERSENİZ KIŞIN ZORLANIRSINIZ KUŞLARIMIZ KIŞIN DAHA SOĞUK OLDUĞU İÇİN YEME İHTİYAÇ LARI YAZA NAZARAN ÇOK DAHA ARTAR VE BU YEMLEME YAZLIK HAFİF YEMLERDEN OLURSA SAĞLIKLI OLMAZ AKSİNE KIŞIN DAHA PROTEYİNLİ YEM VE ÇEŞİTLİ YEM KULLANMAK LAZIM SULARINA PEKMEZ YADA BAL TAKVİYESİ ÇIKAN YAVRULARA YAVRU VİTAMİN FOPI COLVİT PULUS BİRHAFTALIK OLUNCA VERİLİR 1HAFTADA BİRDE BALIK YAĞI HAPI ATILIRSA KORKMANIZA GEREK YOK BEN BUZAMAN KADAR KIŞIN HİÇ YAVRU ÖLDÜRMEDİM BİRAZ ÖZEN İTİNA EMEKLERİNİZİN KARŞILIĞINI ALIRSINIZ TÜM GÜVERCİN SEVENLERE SAYGILARIMLA BEYKOZ KAPLAMA MİSKİ ÜRETİCİSİ ÖZGÜR

Selamlar,

Söz konusu başlık ile ilgili site içinde görüş alışverişimiz olmuştu size ışık tutabilir düşüncesi ile linkini aşağıda bilgilerinize sunarım.

viewtopic.php?f=47&t=3401

Saygılarımla,

Aykut KARABULUT

arkadaşlar merhaba kışın yavru alımı hakkında benim kendi düşüncem .yavru almamaktan yana .çünkü havalar ne kadar ılıman giderse gitsin diken tüyüne giren yavrunun üzerinden anne baba kalktığı zaman yavru üşüyor ve donuyor.bazı arkadaşlar kumes sıcak olursa yavru alınabilir demiş. fakat kuşları her gün açıp kümesleri havalandırıyoruz.açmamış olsak hastalık oluyor.bence en güzel yöntem kışın erkek ve dişileri ayrı kümeslere koyup kuşları kış sezonu boyunca dinlendirip.yazın sağlıklı yavrular almaktır.saygılar ÖMÜR DENİZ

selam benim bundan önceki kümesim sadece tahta kullanılarak yapılmış bir kümesti ve kümesimde rüzgar girmemesi hariç hiç bir yalıtım yoktu kar yağdığında kümesteki sulukta suyun donduğunu çok gördüm ama bir tane yavrumun öldüğünü bilmem yavruya bakan takım iyiyse yumurtadanda yavrudanda eşiyle değişirken kalkıyorsa sorun yok ama öyle değilse kesin olmasada yüzde elliden çok kuşun ölme ihtimali var.bence soğuk hiç problem değil.çünki hastalık daha zor bulaşıyor yaz yavrusunda ise bir yavru hasta olsun diğerlerinede hemen hastalık geçiyor ama kış yavruları böyle değil.bence en sağlıklı yavrular kış yavruları fakat yavru yeme düştükten sonra çok dikkat edilmeli tüğ değişimini iyi bir şekilde atlatamazsa kış yavrusunun yeme düştükten sonra ölme ihtimali yüksektir burdada görev yetiştiriciye düşer.birde yazın eğer çok yavru aldıysanız kesin dinlendirilmeli yoksa yavru kuş ölürmü diye düşünürken kart takımlarınız bitkin düşer ve hastalanıp ölür.yazın yavru almadıysanız fazla kışın almakta problem yok demektir bence. herkesin yani yılı hayırlı olsun iyi seneler dileğiyle.

kış aşlarında yavru alımında en önemli sorun bence yavrular yeme düştükten sonra yaşanan ölümler. yavru her iklimde eğeki anne baba anormal bi bakım hatası yapmadıktansonra yavrular yeme düşüne kadar çok iyi bakar, esasen iş yeme düşmüş yavuruyu kurtarmaktır. yani yeme düşen yavru hasatılklara ve soğuk havaya karşı daha bi dirençsizdir, benim bu durumlarda yaptığım yavrulara kaynak suda palet yemleri mamam haline gelip yavrulara vermemdir. çok şükürü şu an 12 yavru besliyorum bu şeklide , besliyorum derken takviye yapıyorum, ılık mama ve ılık su takviyesi gerisini onlar halledebiliyor. ama gözlem çok öneli...

iyi akşamlar arkadaşlar .benim 4 adanam var çapras eşe vurdum bu gün ne samana kadar tutar eş ?

kuşlar her şartta yumurlar, önemli olan bu mevsimde yavruları kollamak ve özellikle de yeme düştükten sonra büyümelerine yardımcı olmak.

mrb sevgili üstadlar benim bi problemim var yardımcı olursanız sevinirim yavrular çıktıktan sonra biri büyük biri küçük kalıyor küçük kalan gelişmiyo bunun bir çözümü varmıdır yardımlarınız için şimdiden tşk ederim saygılar sevgiler...

fahrici' Alıntı:
mrb sevgili üstadlar benim bi problemim var yardımcı olursanız sevinirim yavrular çıktıktan sonra biri büyük biri küçük kalıyor küçük kalan gelişmiyo bunun bir çözümü varmıdır yardımlarınız için şimdiden tşk ederim saygılar sevgiler...
iki üç yolu var bunlardan biri kuşunla yani zamanda yumurtlayan kuşla küçük yavruları daha iyi bakan kuşun altında tutmak ve yemledikten sonra kusmaya gittiğinde 3 5 gün büyük olan yavruyu cekmek kusum yaptıktan sonra büyük yavruyu yerine koymak yada sadece küçük kalan yavruya yavru hapı takviyesi yapabilirsin.

tengelli' Alıntı:
fahrici' Alıntı:
iki üç yolu var bunlardan biri kuşunla yani zamanda yumurtlayan kuşla küçük yavruları daha iyi bakan kuşun altında tutmak ve yemledikten sonra kusmaya gittiğinde 3 5 gün büyük olan yavruyu cekmek kusum yaptıktan sonra büyük yavruyu yerine koymak yada sadece küçük kalan yavruya yavru hapı takviyesi yapabilirsin.

Vay Kenan abi geri gelmis (: , son tatsizliktan sonra bende yazmama karari almistim taki sen donene kadar yani bugune kadar buda benim ilk mesajim.

Umarim birdaha tatsizlik yasanmaz ve bununda onlemini almislardir.
Kal saglicakla.

benim kumesim terasta duruyor. osb tahtadan yapildi. on tarafi tel diger her tarafi osb tahtasi. tel olan kisimlari naylonla kapatsam kisin yavru alabilir miyim? yoksa ek olarak kumes icinde isitma(ampul vs.) uygulamali miyim?

Bırakında kuşlar kışın dinlensin hatta mümkünse erkek-dişileri ayırın.
Mart Nisan ayında göreceksiniz ki daha sağlıklı yavrular alacaksınız ,dinlendikleri için yavrularına daha iyi bakacaklar.

*SERA MAHSULÜNÜN LEZZETİ OLMAZ !* :slm:

Her şeyi doğasına bırakmanızı tavsiye ederim. Ortam uygun ise yavru yaparlar değil ise yapmazlar. Biz, bize düşen sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Yani gerekli olan her ihtiyaclarını karşılayıp onlara uygun yaşam alanları sağlamalıyız. Gerisini onlara bırakınız.
Ayrıca ben eşlerin kışın ayrılmalarını da uygun bulmuyorum.
Bir de onların yaşantılarını düşünün... Yani onların hayatında gereksiz olan hiç bir kısıtlama yapmamalıyız düşüncesindeyim.

hener' Alıntı:
Her şeyi doğasına bırakmanızı tavsiye ederim. Ortam uygun ise yavru yaparlar değil ise yapmazlar. Biz, bize düşen sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Yani gerekli olan her ihtiyaclarını karşılayıp onlara uygun yaşam alanları sağlamalıyız. Gerisini onlara bırakınız.
Ayrıca ben eşlerin kışın ayrılmalarını da uygun bulmuyorum.
Bir de onların yaşantılarını düşünün... Yani onların hayatında gereksiz olan hiç bir kısıtlama yapmamalıyız düşüncesindeyim.
:evet:

Bu kışın yavru alımı baya karışık bir olay galiba. Herkesin fikri farklı. Benim zaten anaç olarak bir çift kuşum var en son yazılan gibi kendi hallerine bırakayım. Üstümüze düşeni yapalım gerisi kısmet.

BEN DE ; KASIM AYI İLK HAFTASI NAYLON İLE KAPLADIM . , KÜMESİ .
YAVRULAR ÇIKTI VE TÜYLENDİLER.KÜMES İÇİNDE TERMOMETRE VE HIGROMETRE VAR.GECE 8 oC ,GÜNDÜZ DE 13-15 oC LERDE...
NAYLON KAPLADIM , FAKAT RÜZGAR GELMEYEN BÖLGEDEN AÇIKLIK BIRAKTIM.HAVA GELSİN DİYE.YAĞMURLAR BAŞLADI .NEM YÜKSELDİ. %80 GİBİ .KÜMESTE KOKU BAŞLADI .
BİR KONUDA ŞANSLIYIM YALNIZ ; KÜMESİN YAN TARAFINDAN APART. ALT KATLARININ BACA ÇIKIŞI VAR. BU DA OLDUKÇA SICAK .
NAYLON KAPLAMAZSAM KIŞIN SULUKTAKİ SU * BUZ TUTMAKTAYDI .*BÖYLE KÜMES İÇİ ILIK ..

BİR DE ; YAZ IN KUŞLAR SICAKTAN BUNALDI
KIŞ IN YAĞMUR,RÜZGAR,KAR,SOĞUK ...
BAHARDA ; TÜY DEĞİŞİMİ :haha: DERKEN ..UÇMAKTAN YIRTTILAR SANKİ.

Benim kümes normal dairenin için olduğu için ekstra bir önlem almam gerekmiyor.Sadece belki biraz daha soğuyunca pencerenin bir bölümünü kapatabilirim. Dediğin gibi abi kuşların işi iş. Ben başlamadan önce böyle olduklarını hiç bilmezdim. Sürekli yatıştalar :D

en cok yavruyu ben kışın alıyorum kümesim demir lakin iç strafor dış tahta ve laylonla izalosyon yapıldı çatıda plastikden strafor kaplı rüzgar vurmayan tarafda acık telden cam pencere dış arka tarafdan ise boru deligi kadar bi delik var büyük kedi girecegi kadar arkadan pis kokular çıkıyor üsttende havalandırma sistemi var yaz kış yavru alıyorum bu kümesinize bağlı kışın -5 6 derecede akan su bile donarken kümesimdeki sular donmuyor herşey size bağlı bundan 2 sene önce kümesin dışı battaniye 2 kat strafor ile dizayn edilmişti iş nedeniyle kuşları 4 hafta kapalı bakmak zorunda kaldım evdekiler yem su atıp kapatıyordu geldigimde 1 çift 1 senedir yumurta almaya çalıştıgım kuşum sallabaş oldu sıcak soguk deişimine dikkat etin

Sıcak soğuk değişimine dikkat edeceğim. Teşekkürler

Herşeyden önce hayvanlarınızın sağlığı en önemlisidir.Kümesinizin barındıracağı sayıyı iyi bilmek gerekir.Yavru almak çok keyiflidir.Eğer kümeste yeterli yer yoksa bu hayvanlara yazık olabilir.
2 ay önce 30 tane kuşum vardı,şimdi ise 40 tane oldular.Kışın zaten kuşlar uçurulmuyor,kuşları kendi hallerine bırakmak en doğrusudur. Ama aynı türün aynı renkleriyle eşleşmesi olmazsa olmazdır.Yoksa yumurtadan çıkacak kuşlar heba olurlar.Layık oldukları değeri göremezler.
Buna bir örnek vermek gerekirse;ben kümesime dışarıdan gelen kaçak kuşlara hiç itibar etmem ama insani olarak onların karnını doyururum.Bundan bir ay önce kümesime dışarıdan bir kuş girdi.Kanatları sazlı nuhudi.Hayvan gayet sağlıklı ve de mükemmel uçuşu olan oyunlu bir kuştu.Baktım benim bekar Çakmaklı'mla eşleşmiş,hemen birine hediye ettim.
Yalan yok bu kadar güzel bir kuşu başkasına verirken üzüldüm ama o kuşun vereceği yavrular beni daha da üzecekti!
Sonuç olarak;kümesin rüzgar girişlerini sağlama aldıktan sonra,hayvanları aç susuz bırakmadıktan sonra bana göre kışın yavru almak daha verimli olur.
Tabii ki benim fikirlerim sadece beni bağlar,benim kümesim 80 metrekare boyutlarda,ve de her tarafı izole edilmiş durumda.Eğer kümesinizin durumu müsaitse kışın yavru almak en mantıklısı.

Benim kuşlar kafes mantığıyla çift olarak duruyor. Yani dediğiniz gibi farklı eşleşme imkanı yok. İlk yavrularım büyüdü 1-2 güne yeme düşerler anaçların altında da 8 günlük yumurta var. Ben elimden geleni yapıyorum gerisi onlara kalmış.

Bilgiler için teşekkürler.

Bence yavru almak için en iyi zaman Mart ve Mayıs ayları arası, kuşlar o zaman daha canlı oluyorlar ve yavrular soğuktan olumsuz etkilenmemiş oluyorlar.

Çok yavru alınmış ve yaşlı çiftleri dinlendiriyorum.Diğerlerinden devam yavru almaya.

Geri