Havaların aniden soğuyuvermesi ile bir bölümümüz ister istemez olumsuz etkilendik , .. Kışa yönelik kümes hazırlıklarımıza, eksikliklerimizi gidermemize zaman kalmadı ..
Bir an önce fırsat bulup izelasyon, havalandırma , yağmurra ve nema karşı alınacak önlemlergibi , alt yapı sorunlarımızı tamamalamamız gerekiyor .. Bu ani ısı farkına bağlı olarak kuşlarımızın, özellikle henüz yeme vurmamış, anne babası tarafından bakılan civcivlerimizin olumsuz etkilenmiş olabileceği yada etkileneceği kesin ..
Ekelerin de tüydönemini tamamlamamış olanları, halen tüynü değiştirenleri kümeslerimizde bolca mevcut .. Bu kırılgan dönemde kuşlarımız daha hassasken , olumsuz hava koşuların dan da zazar görmelerini önlemeliyiz.
Genel olarak kış hazırlıklarımızı hızlandırmalıyız ..
Kuşlarımız kademeli olarak bir süre sonra belli öçülerde soğuğa karşı direnç kazanacaklardır .. Nem kirli hava , cereyen , ve aşırı soğuk ( demir kümesler gibi ) olmadığı sürece kışın soğuktan fazla zarar görmeyeceklerine inanıyorum ..
Aksine daha dirençli daha sağlıklı olarak bahara çıkacaklardır .
Bu dönemde imkanı olanların yavru alımını bırakıp damızlıklarını ayrı kümeslerde hemcinsleri ile birlikte dinlendirmeleri de iyi olur .. Kışı bekar geçiren, dinlenen , kuşlar önümüzdeki bahar la beraber eşe verilince yeni sezonda daha sağlıklı daha verimli bir üretim imkanı sağlar ..
Daha ılıman bazı yörelerde ise ( Adana - Mersin -Antalya ) gibi, Kış aylarında Yaz aylarına oranala yavru verimi daha iyi olabiliyor ..
Buna mukabil daha profesyonel üretim amaçlı kümesler de istisna ..
Sıradan ve ortalama kümeslerde , yavru üretimine artık imkanı olanların ara vermesi ihtiyacına inanıyorum ..
Kümeslerde soba , ufo , vs gibi ısıtıcı kullanımı ile kışı daha rahat geçirmeyi pilanlayan dostlarımızda olabilir . Bu Dostlarımızı kullanacakları ısıtıcı nın vereceği kalori ( ısı yüksekliği ) konusunda bilinçli davranmalarını öneririm .. Aşırı sıcaklık kuşlarınızı mutlaka olumsuz etkileyecektir . ilk bakışta sıcaktan kuşlarınız keyif alsada , uzun vadede bana göre zararlı .. Bilinçsiz ısıtıcı kullanımı konusuna da dikkat etmemz gerekiyor . Soba kullanımı konusunda dakatli olmayanları ise, en geç baharla birlikte pekçok hastalığın ( gerek bakteriyel - gerekse viral) beklediğini de hatırlatmalıyım .
En mühimlerinden biride, ''''Sonbahar aşıları''nı pilanlamaya başlamamız için artık vakit geldi ..
Aşı konusu Kuşculuıkta artık oturması gereken bir konu .. Aşısız kümesler aşısız kuşlar , bu yoğun kuş trafiğinde , Bu kadar çok hastalık türemişken, tamamımız için önemli bir tehlike ..
Daha bilinçli bir kuşcu olarak , yolumuza devam edebilmemiz için , eski hatalarımızı tekrarlamadan ...
Bu hatalardan dersler çıkararak yolumuza devam etmemiz şart .
Daha zevkli kışlar , daha verimli sezonlar geçirmeniz dileği ile .. selamlarŞEREF