Caner ben de çok küçükken, o renk de olsun bu tip de olsun diye kümese koyardım, sonra anladım ki, boşuna zaman geçiriyormuşum. kelebek besliyor olman güzel bir şey bursa da en çok beslenen ırklardan birisi.
Kümesindeki samurların ayakları leylek bacağı gibi, yani uzun, onlar biraz daha kısa badi bacak olması lazım, Kemalpaşaların (baska) güzel.. kara arkalıların (edremitler) bozuk duruyorlar
. özetle çok farklı kuşlar var elinde, örn: kemalpaşa kapalı döner, edremit, açık dairesel döner vs. renk cümbüşü var ama bunlardan gelecek yavruların mezatta pazarda ederi 10 ila 20 lira arası..! Bu kadar nezih bir besleme ortamın varken, neden ileriye dönük sana nam yaptıracak kuşlar beslemiyorsun? Ayır mesela kemalpaşaları bir düzine sıra kuş yap, 1 takım karakuyruk edin onları çoğalt, şu an revaçta olanlar mavi kafa kuyruklar, Samurların nelerden geldiği (telli mi, sarı kuyruk mu, samur mu) belli ise, ona göre şallı telli veya karakuyruklardan gelme beyazla eşleyip, ( yamalı, bozalı, karanfil, şeş vs.) yavru denemesi yapabilirsin. Arapların nereden geldiği belliyse ona göre kara kafa kuyruklardan gelme beyaz bulup eş edersen, ya karanfil yahut kara kafa kuyruk yavrular alırsın.
Yani şimdiden bu stratejiyi, vizyonu kendinde yer ettirirsen, kuşlar hem eline gelir hem de cebine.
Besleme yerin oldukça güzel, fakat bu alanı belli zaman sonra temizlemen zor olur, betondan spatülle bokları kazımak yorar insanı, yere gazete kağıdı yayıp, üzerine de pazar da veya kuş dükkanlarında satılan 30x30 veya 50x50 ebatlarındaki ızgaralardan alıp koyarsan hem kuşların sağlığını koruman kolay olur, hem de kümesi temizlemen kolay olur.
Kuşlarının elinden yem yiyor olması elbette eğlenceli bir durum, insanı hoş eder zevk verir, ama ben kuş alıyor olsam şu an o kuşları en son düşünürüm, malum kelebek kuşunun damarlısını evine sadığını bulmak zordur, başka yerden pırıltı verildiğinde oraya bile dönen ırklardan birisidir. Es kaza bu elle beslenen kuşlar başkasının terasına kümesine inse, en kolay yakalanan kuşlar sınıfına giriyorlar. Kuşun insandan korkusu, ürkekliği yok ki kaçsın, kendi kümesi gibi rahat davranıyor. Ele alınmayan kuş ise, kendi yetiştiği terastaki hareketleri ezberler, başka terasa inince, çamaşır ipinin fazlası direkte sallanırken bile ürküp kalkar geri sahibine gelir.
dediklerimin hepsi hemen 5 dakika da olmaz ama yol uzun, "neden olmasın" demek de senin elinde
Kuş konusunda ihtiyaç halinde haber ver, mezatları veya pazardan kimden alınacağını tarif eder, önüne düşerim.
"Dönmeyen sayadan, gömmeyen atmacadan, Kanat açan oynardan hayır gelmez"
))