KÜMESİN ZEMİNİ HAKKINDA

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan uumuut
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 14K

uumuut

Üye
Katılım
22 Kas 2010
Mesajlar
97
Tepkime puanı
0
Yaş
38
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Umut KIR
Meslek
Bilgisayar
Şehir
İstanbul-II (Anadolu)
İlgi Alanı
Kediler
Merhaba

Benim aklımda bir soru var. Bunun cevabını 1-2 aydır çeşitli internet sitelerinde arayıp duruyorum. Daha öncede bu tarz konular açılmış ama gelen cevaplar pekte tatmin edici değil. Bene bu soruyu bir kez daha sorayım belki o zamandan bu zamana daha farklı gözlemler yapılmıştır ve o zaman ki düşünceler ile şimdiki düşünceler değişmiştir diye düşündüm.

Sorum şu : Taklacı cinsi güvercin besleyeceğim. Henüz kümesim yapım aşamasında. Kuşlarımın temiz - sağlıklı kalmasını ve temizlik yaparkende çok zaman kaybetmeden daha hijyenik bir temizlik yapmak istiyorum. Kafamda 3 seçenek hakim.

1-) Sadece KUM kullanmak
Bunun avantajlı yönü kuşların paça kısmının sürekli temiz kalması sağlanır. Kuşların taş ihtiyacı karşılanır. Kuşların pislikeri kuma düşünce topaklanır ısla kalmaz. Pislikler kuru olunca kümes kokusuda azalacaktır.

2-) Plastik Izgara ve altına gazete sermek
Kısa vadede sık sık temizlik yapmak ve düşük maliyet...

3-) Plastik Izgara Altına Kum Sermek
Pislikler kuşlara temas etmeden büyük ölçüde ızgara altından kuma düşecek ve topaklanıp kuruyacak. Kuru pisik kokuyu büyük ölçüde azaltacak. Orta aralıkta kum elenecek ızgaralar temizlenecek.

BEN KARARSIZ KALDIM DOSTLAR SİZDE BİR DÜŞÜNÜN EĞER ŞUAN UYGULADIĞINIZ VE MEMNUN KALDIĞINIZ BAŞKA YÖNTEMLER VARSA LÜFEN BENİDE BİLGLENDİRİN.

Herkeze çok tşk ederim...
 
Valla ben plastik ızgara kullandım ve her seferindede memnun kaldım ama plastik ızgara altına kum hiç fena değil...saygılar
 
Bende ilk başlarda kum koymuştum yeni kümese dışkıları kuşun ayağına bulaşmıyor ama kumun içerisinde kurtlar oluşuyor dışkılardan dolayı bunun çözümünü bulamadım . İkinci bir dezavantajı ise ıslanınca kokuyor içerisinin koku ve nemlilik oranı yüksek olup yavru ve diğer kuşalara zarar verebiliyor . Kumu kaldırıp ızgara denedim ızgaraları kaldırıp temizlemek zor geldi . Şimdi ise hiçbir şey yok 3 - 4 günde bir yerleri kazıyarak dışkıları nı alınmasını sağlıyorum bu daha iyi bence ....
 
Merhaba Umut Bey,
Sizin de belirttiğiniz gibi aslında maksat kümeste nem bırakmamak ve kuşların dışkıdan temasını kesmek olmalı.
Gazete kağıdını da kullandım ızgara altında pratik olduğu doğru fakat sağlıklı olduğuna inanmıyorum. Suluğu yerine koyarken ufak bir temasta kümesin içinde uzun süre nem kalmasına, kurumuş dışkıların tekrar ıslanmasına sebep oluyor.
Kumu sürekli değiştirmek gerekebileceği için zahmetli olur diye düşünüyorum.
O yüzden bütün kumlu seçenekleri bir tarafa bırakıp, kümesin zemini düzgünse(beton) üzerine plastik taban ızgarası tavsiye ediyorum. Temizliği de ızgaraları ve kuşları dışarı çıkarıp,1 spatula 1süpürge ve 1 kürekle yarım saatte halledebilirsiniz.
Selamlar.
Khalid
 
Umut Kardeşim,
Kümes zemini beton olmalıdır. Beton üzerine 2-3 kat gazete serilmeli ve plastik veya daha başka materyalden ızgara koyulmalıdır. Izgara altına koyulan gazeteler dışkıların kurumasına yardımcı olmaktadırlar.
Ben kümeslerimde plastik ızgara kullanıyorum. Kullanılan plastiklerin kalitesiz olması nedeniyle bir süre sonra kırılmalar başlıyor. Temizlenmeleri de o kadar kolay olmuyor. Ben şimdi yeniden kümes yapsam taban ızgaralarını pvc kaplanmış 2cm karelik telden yaparım. Sana da tavsiye ederim. Kümesinin ölçülerine göre üzerlerinde gezindiğinde çökmeyecek şekilde birkaç tahta çerçeve yap ve üzerlerine pvc kaplı ızgara tel döşe. Temizlikte büyük kolaylık sağlar. Plastik ızgaralar hem her temizilikte demonte edilirken kırılıyor hem de temizlenmeleri zor oluyor.
Ancak sana tavsiyem her nasıl ızgara kullanırsan kullan ama altında mutlaka gazete kağıdı olsun.
Kolay gelsin..
 
valla benım dusuncem kümesin su almıyorsa plastık ızgara ve altına kum
ama kumes su alıyorsa sadece plastık ızgara yeterli
 
Bence mümkün olduğunca kumdan uzak durun, zira özellikle yaz aylarında bakterilerin üremesi için en uygun ortamlardan biri oluyor. Hüseyin'in (GÖÇMENN) dediği gibi böceklerin çoğalmasına da neden olabilir. Bazı derneklerde "fırınlanmış" etiketiyle çok ince kumlar satıldığını gördüm ama hem pahalılar hem de güvenilir değiller. Kumun içine kireç karıştır desem, kuşlar kanat çırptıkça toz havaya kalkacak ve kuşlar onu soluyacak, ki bu durum salmonella kadar tehlikeli. Eğer kümes tabanı ıslak olduğu için çözüm arayışına girdiysen kuş sayısını azaltmalısın. Ayrıca bir baca ya da fazladan bir havalandırma deliği ile içerideki nemden rahatlıkla kurtulabilirsin. Geçen senelerde 30-40 güvercinin olduğu ve hem pis kokan hem de tabanı ıslak olan kümesimde şuan 15-20 civarı kuş var, altlarını temizlemeye tenezzül bile etmiyorum, çünkü dışkı yere düştükten 5 dakika sonra kuruyor ve tahta gibi oluyor, herhangi bir zararı olduğunu düşünmüyorum. 15 günde bir kere fazladan yemleri yabani kuşlara atarken ıspatula ile hafifçe kazıyorum, tek yaptığım bu. Bence siz de aynı yolu denemelisiniz.
 
Çatı katımda bakıcı, damızlık ve yavru kümesi olmak üzere 3 kümesim bulunmaktadır. Kümes zeminlerini fayans yapmayı düşünüyorum. Bir vileda seti ve çekpas ile kolay bir şekilde kümes temizliğini hergün sağlayabileceğimi düşünüyorum. Ancak zemini fayans yapmamın dezavantajı var mı ? Kümes havalandırmam gayet iyi fotoğraflarda da görüldüğü gibi kümes zemini beton, dışkı zeminle buluştuğu anda kuruyor. Konu ile ilgili bilgilendirebilecek arkadaşların yorumlarını almak isterim. Şimdiden teşekkürler ...
 

Ekli dosyalar

  • kms4.webp
    kms4.webp
    14.6 KB · Görüntüleme: 5,044
  • kms5.webp
    kms5.webp
    32.1 KB · Görüntüleme: 5,393
  • kms6.webp
    kms6.webp
    26.6 KB · Görüntüleme: 5,223
Ben zemini fayans yaptım üzerine de plastik ızgaralar koydum. Çok güzel oldu. Ayda bir Bursa ya gittiğimde genel bir temizlik yapıyorum. Izgaraları çıkartıp dışkıları süprüyorum dışarıya. Sonra da hortum, çamaşır suyu, fırça çekpas sayesinde pırıl pırıl oluyor.

18504_10151418118154851_1170170457_n.jpg

971349_10151723785314851_1724351965_n.jpg
 
Cem,

Verdiğin bilgi için teşekkür ederim. Bodrum katta işe yaramayan bir sürü fayans var onları zemine uygulamayı düşünüyorum. Kümeste görünen tüm follukları kaldırıp, zeminden bir karış yukarıda olacak şekilde yuvalıklar asacağım geniş ve 1 çift kuş için ideal ölçülerde ... Folluk kaldır folluk indir işiyle uğraşmayacağım. Şimdi oturmuş bir düzen olduğu için dişi, erkek ayrımına kadar bu şekilde idare edeceğim.
 
Eğimi kapıya doğru verirseniz temizlemesi kolay olur. Benim kümesin son şekli dediğiniz gibi kasalar 30 cm yüksekte. Yukarıdan da 30 cm mesafe var. Benim için en uygunu bu oldu.
 
Geri
Üst