Kümeslerimizi Temizleyince Kuşlarımız Hasta Olur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ömer ÖZKURT
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 20
  • Görüntüleme Görüntüleme 12K

Kümesimizi Temizleyince Kuşlarımız Hastalanırmı?

  • evet temizlemek sakıncalıdır pislik kuru ise kalsın yoksa altta kalan bakterilerin ortaya çıkmasına

    Oy: 1 1.4%
  • hayır temizlikten neden pislik doğsunki temizledikten sonra güzel havalandırılır,tozlardan arındırıl

    Oy: 68 98.6%

  • Kullanılan toplam oy
    69

Ömer ÖZKURT

Moderatör
Katılım
20 Ocak 2008
Mesajlar
4,408
Tepkime puanı
3
Yaş
38
www.guvercinler.org
Ad Soyad
Ömer ÖZKURT
Meslek
Kamu Personeli
Şehir
Diyarbakır
İlgi Alanı
Kediler
Sayın yetiştiriciler
Eskilerden kalan böyle bir düşünce vardır bu düşünce hakkındaki yorumlarımızı burada toplayalım ve doğruyu Hepberaber bulalım.
Kümes temizleyince kuşlarımız hasta olurmu?neden?
Hasta olmazsa neden nasıl temizlemeliyiz?
 
kümeste yavru varken ben kümes temizlemiyorum cünki kuşlarımın bütün yavruları ölüyor. kümes temizleme esnasında yerde kuluçka döneminde olan parazit mikrop her ne varsa havaya karışarak kuşlara tenefüs yoluyla biz aşı yapmış oluruz ve kötü bir aşı oluyor :=). lakin kümesin iyi bir silkilasyonu varsa ve ıslatarak kümesi toz etmeden temizleye bileceginiz bir gideri varsa o zaman bence sorun yok birde dezenfekte ettin mi yere al on numara temizlik ama eğer yoksa bence gübre kalsın yaza kadar yazın at kuşları dışarı istedini yap kümeste :=).ben gerekmedikçe temizlemiyorum gübre kuruysa sorun yok.
 
Ben büyük kümeslerimi genelde 2 yada üç ayda bir temizlerdim,tabiki kümesimde gider yeri bulunduğu için tozutmayarak,ıslatarak temizlerdim ve zararını hiç görmedim.
Kümes temizliği için gelişirilmiş en güzel ve sağlıklı öntem bana göre alt tabana döşenen ızgaralardır.Yükseklikleri oldukça derin olduğndan kolayca dolmamaktadır ve zun bir süre kümes temizleme işini ertelemektedir.
Şuan ki iki katlı kümesiminde alt tabanlarına bu ızgaraldan döşedim ve çokta memnunum.
 
sayın üretici kardeşlerim benim tecrübe ve düşüncelerim şu dogrultudadır eger kümese vurulan her süpürgeden sonra kesinlikle dezenfekte yapılması görüşündeyim eger ilacımız yoksa bırakın boklu kalsın hiç ellemeyin yoksa pisligin altında uyuyan mikrobu uyandırırsınız tüy mevsimi çok tüy olur bir türlü önüne geçemeyiz benim bir taktigim var eger ilaç yapamayacaksam vaktimde yoksa bildigimiz pürmüzle kümesteki bütün tüyleri yakarım hem kümes kurur eger ıslaksa hemde kümesteki mikropları öldürür tüyde bitmiş olur hemde tüyler tozup kuşlara zarar vermez arapcı şafak ALLAHA EMANET OLUN her şey gönlünüzce olsun
 
S.a Arkadaşlar Bu Konu hakkında bende birşeyler söylemek istiyorum Eski kuşçulara her zaman saygım vardır ama Hep eski kuşçulara bakarak hareket edersek bir gelişme kaydedemeyiz sürekli gelişen bir dünyada yaşıyoruz tabii bunun yanında teknoloji ve güvercin ekipmanlarıda gelişiyor Bence güvercinler için asrın mucizesi olan ızgaralar çıktı bilirsiniz güvercinler kendi dışkılarıyla irtibat kurduklarında yada vücutkarına soktuklarında İç parazit hastalığına Kapılıp ölüyorlar yada yüksek ateş nedeniyle başka bi hastalığa çevirip özürlü kalmasına yol açıyor O yüzden elimizden geldiğince Kümeslerimizi temiz tutmalıyız bunun içinde taban ızgaraları kullanmalıyız bence; Şimdi size bir kaç örnek resim göstereceğim bu şekilde olan 1 kümesi temizlemek bence 10 dk'ı geçmez

65175792cd2.png


37091269bx7.png


Izgaraların altlarında gazete kağıtları var Kirli olanları kaldırıp büyük bir Poşete doldurun daha sonra temiz olanları koyun ve ızgaraları Aynı Şekilde yrlerine yerleştirin Bu kadar.
 
o gazete kuşu kendi gübresinden 10 kat daha fazla hasta ediyor.
 
Selamlar,

Ben temizlik konusunda bu sene yaşadığım bir olayı size aktarmak istiyorum, sizlere bir fikir verebileceği düşüncesi ile. İş yogunluğum nedeniyle mayıs ayından ekim ayı sonuna kadar kuşlarımın temizlik bakımlarını hiç yapamadım desem yalan olmaz. Bu süre içinde yem verebilecek bile bir zamanım olmadığı anlarda eş, dost ve eşimin büyük destekleri sayesinde kuşlarım hayatta kalabilecekleri kadar yeme suya kavuştular. Tabi bu bakımsızlık neticesinde bir çok yavru ve yumurta telef olduğu gibi damızlık eşlerimde yumurtadan kesildiler.

Kasım ayının ilk haftasında yaklaşık sabah saat 10:30 dan 17:30 a kadar süren bir temizlik operasyonu ile salmalarımı tabiri yeterinde ise kırkladım. Şimdi rütin haftalık temizliğimi yapmaktayım bunun en olumlu neticesi 10 çift damızlıklarımdan 14 yumurtam ve 3 tane 3-5 günlük yavrum olarak üretim envanterim ortaya çıktı. Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur diye boşuna dememiş atalarımız..

Saygılarımla,

Aykut Karabulut
 
arkadaslar tesekkür edrız paylaşimlarınız ıcın ewet arkadaslar emek hic bır zaman bosuna degıldır emeksız hıc bır sey olmaz bakımlı bır kus ıle bakımsız bır kus arasında adaglar kadar fark wardır
 
peki şunu neye bağlıyorsunuz?
bakımsız kendi kendine oplan güvercinler hiç hasta olmuyor neredeyse ve çokda iyi yavru veriyolar.
koydeki dedemin güvercinlerini örnek veriyim.hiç hasta kuş,ölen kuş,ölen yavru görmedim.oyle bir çoğalıyorlarki.
kümes kapıları heop açık ,kümesleri yuksek bir yere monteli.
bir yem birde su veriliyor.oda verilirse unutulmazsa.
ama biz gözünün içine bakıyoruz olmuyor.
yada pazardaki pazar satıcılarının çocukları ;kışın o soğukta biz deri ayakkabı, mont, kazak,sıkı giyinip, iyi beslenirken hasta oluyoz,onlar ise çıplak ayak incecik kıyafetler betonda gezerler yağmurda ıslanırlar hiç hasta olmazlar.
 
şimdi arkadaşlar emek yazmış beni tanıyan arkadaşlar bilir ben marangoz değilim ama kümesime çakılması gereken civiyi benden başkası cakamaz.ben kuşlarıma yemi aldığımda yarım ton olarak alıyorum ve en az 6 çeşit şeklinde ve hala kümesimde sorun var gözüm gibi bakıyorum yine sorun var.ama bina 2 katlıyken olan tahta kümnesim vardı sadece elektrik süpürgesiyle içeriyi temizliyordum kümes bi karış bok 6 ayda 72 yavru yeme düşmüş olarak büyüttüm şimdi ise daha fazla ilgi verdiğim halde bir senede sağ kalan yavru 10 yok ne yazıkki. bu ilgiyle alakalı değil kuş yuvasını benimsicek ben bunu ögrendim bu güne kadar 10 kümes değiştirdim 2 tanesi hariç hiç birinde verim alamadım 2 de sadece tahtadan kümeslerdi hele birinde kışın kuşlar suluktaki buzu kırıp su içmek zorunda kalıyorlardı. emekse ben kralını veriyorum ama fos.valla adam 1 metre küp kümeste bakıyor kümeste 5 takım yavru hayvan benimsedimi ne yer ne temizlik hiç önemi yok.
 
temiz değil ama sağlıklı. bu illaki pis olsun diyorum değil. tabiki temiz olsun kümeslerimiz.
 

Ekli dosyalar

  • Fotoğraf-0004.webp
    Fotoğraf-0004.webp
    111.3 KB · Görüntüleme: 1,537
  • 35 (2).webp
    35 (2).webp
    180.5 KB · Görüntüleme: 1,536
ben kümesi önce kireçleyip sonra süpürüyorum bunu yaparken kuşları sandığa koyuyorum
 
yha valla kusura bakmayın nolur beni affedin ama bu soru çok saçma sen kümesini güzelce temizleyeceksin, havalandıracaksın ki hastalık olmasın...


saygılar........
 
kümesimde yumurta veya yavru yoksa 2 haftada bir temizlerim kışın fazla temizlemem,ama yazın cok dikkat ederim temizlmeye kümesimdeki bütün kasaları cıkartıp tek tek pislikleri temizlerim ben kuşların tüy dokme döneminde cok dikkat gösterırım temizleme işine allaha şukur hastalıktan ölen kuşum olmadı,hepside sağlıklı,herkes kendince haklıdır herkesin kümesi farklı kiminin imkanları cok yuksektır zamanı vardır,kiminin imkanları kısıtlıdır,herkes kendince önlemler alır..

saygılarımla
 
polllat' Alıntı:
yha valla kusura bakmayın nolur beni affedin ama bu soru çok saçma sen kümesini güzelce temizleyeceksin, havalandıracaksın ki hastalık olmasın...


saygılar........


Sinan kardeşim soru neden saçma geldi sana bilmiyorum ama birçok yetiştiricimiz buna inanır.
Onlara göre kışın kümes temizlenmezmiş.
Kuşların pisliklerinin altındaki mikroplar temizleyince ortaya çıkarmış.Hiç o pislikleri ellememek gerekirmiş bunu birçok yaşca buyük abilerimizden duydum.
 
simdi sen kümesi temzileme ve yerde dıskı öle kalip tutsun sonra temizle elbetde kuslar hasta olur kuslarin günlük bakimlari vardir kümesinde günlük temizlenmesi lazim mesala abimin biri resim koymus ızgarali kümes resimi öle kümeste ayda yada haftatada bir isgaralari kaldirir gazeteleri yeniler sap atarsin gazeteyede hayvanlar tamememn dıskıdan uzak kalir ama sen yerde kalip dıskılari bir anda cekersen bakteriler uyanip ani hareketlendiklerinden dolayi hayvanlara zarar verecektirler onun icin devamli temizlerseniz günlük veya 3 günde bir temizlik yapsaniz hic sorun olmaz benim kümesim belki sitedekilerin en buyuk kumesidir resimdeki kümesin 2 kati ben bu kümesi 3 günde bir temizliyorum ve hicbir sorun yok ilacta kullanmiyorum dogal olaarak
 
trakyalı' Alıntı:
simdi sen kümesi temzileme ve yerde dıskı öle kalip tutsun sonra temizle elbetde kuslar hasta olur kuslarin günlük bakimlari vardir kümesinde günlük temizlenmesi lazim mesala abimin biri resim koymus ızgarali kümes resimi öle kümeste ayda yada haftatada bir isgaralari kaldirir gazeteleri yeniler sap atarsin gazeteyede hayvanlar tamememn dıskıdan uzak kalir ama sen yerde kalip dıskılari bir anda cekersen bakteriler uyanip ani hareketlendiklerinden dolayi hayvanlara zarar verecektirler onun icin devamli temizlerseniz günlük veya 3 günde bir temizlik yapsaniz hic sorun olmaz benim kümesim belki sitedekilerin en buyuk kumesidir resimdeki kümesin 2 kati ben bu kümesi 3 günde bir temizliyorum ve hicbir sorun yok ilacta kullanmiyorum dogal olaarak


kümesinizin resmini atrasanız sevinirim ne kadar büyük ve na şekilde görmek isterim
 
KEMESİNİZİ TEMİZLEYİNCE


2 .5 LİTRELİK BÜSKÜRTME FİLİTLE BLOTIK 5 SSİ SUYLA KARİŞTIRIM TEMİZLENEN KÜMESE

VE KUUŞLARINIZA BÜSKURTÜN HEM KÜMESİN MİKROBUNU HEMDE KUŞLARIN
BİTLERİNİ TEMİZLEYİN dursun ALLAHA EMANET OLUN
 
Selamlar...

Bence burada temizlik ile kümesin yapısal sorunları karıştırılıyor. Kuşun sağlığını tehdit eden, yaşamasına uygun olmayan kümesler, temizlik yapsanda yapmasanda sıkıntılara sebep olur.
 
Ben fazla diski olmadan temizlerim , biraz gec kaldiginda hertaraf diski oldugundan dogal olarak mikrop felan cogalir.
Usenmeyeceksin abi , baktin temizlenecek hale gelmis dalacaksin kumese temizleyeceksin.
Fazla diski oldugunda hem kuslar hem sen zor durumda kalirsin ..ben bazilari gibi temizlemekten yanayim ama fazla diski olmama kaydi ile , biraz kirlendiginde temizlerim ve hic problem yasamam.

Tabi suan yapamiyorum cunku kumesim yok ama zamaninda hep bunu uygularidim , yeni kumes yapiyorum 7-8 yil gibi bir ara sonra hayirlisiyla bir bitseydi de kuslari icine koysaydim.
 
Bunun nedeni kuşlar mikroplara ve hastalıklara karsı dirençli oluyolar cunku mikropların sogukların içinde büyüyorlar bence tabibi temiz saglıklı bakıcaz böyle bakarsak cok yavru alırız ama en ufak bi hastalıkla karsılastıgında kac tanesi hayatta kalır acaba benimde cok ufakken cok kotu ufak bı kumesım vardı kumesın sadece ıkı tafafı kapalıydı dıger ıkı tarafı tahta kapı ve teldı yuvalar eskılıkten yıkılmaya ugrasıyo ufak bı delık vardı ordan istedikleri gibi girip cıkıyodurlar 3 aydan 3 aya belkıde daha fazla bı sure oda sadece dag gıbı olmus olan gübreleri almak icin kapısını acıyodum 20 tane kustan 2 sezonda 155 tane kuşum olmustu tabi kacak gelen kuslarda var aralarında
 
Geri
Üst