S.a. değerli arkadaşlar...
Bu konu da belli ki kuştan anlayan bir arkadaşımız güzel muhabbet olsun diye bir konu açmış, icabet etmek gerekir diye düşünüyorum. Gerçi bu yönde daha önce de başlıklar açılmıştı. İyi kuş yerde nasıl anlaşılır tarzında... Tabi ki hepimizin bazı temel ortak noktaları olsa da ( kuşun sağlığını gösteren dirilik, dik yürüyüş, kanatlar, kuyruk, bel, ayaklar...vb.) bazı konular da vardır ki örneğin aynı kandan gelmesi, büyük paralar verilip kuşlar alınması gibi... İşte buralar da ayrı düşünceler söz konusu olur.
Ben sürekli iç içe girmiş kuşların yerde aynı görüntüyü verse de geçmişteki toyluğumda deneyimlerimi baz alarak aynı kanı uzun yıllar devam ettirdiğimizde soy çıtkırıldım oluyor. Vücut direnci fazla olmuyor ve kolay hastalanıyorlar. İkincisi de gelen yavruların büyük bir çoğunluğu sık takladan çıkamıyor. O yüzden bir kere tutturdum soyu yeni kan bulmadan 30-40 yıldır aynı soyu devam ettiriyorum ve ilk damızlıklarımla aynı karaktere sahip diyenlere kesinlikle katılmıyorum. Tabi bu arkadaşlar işin ticaretindeyse bunu derler ama kuşu sürekli uçuran kişiler bunun böyle olmadığını bilir. İzleyerek aldığınız kuşun bile ne zaman izlediğiniz önemli; Yavrulukta oyun açan hemen her kuş atarda, sıçrayarak canla başla kendini de gösterir. İşin özü bana göre 5-6 yaşına bile geldiğinde 100 m mesafelerden atıp fişeklerken aklı havada olan kuşları beslemekte... Yine değişik kuş karakterlerini gözlemlemiş kişiler bilir ki bazı kuşların yavrulukta yaptığıyla özellikle 2 yaşından sonra yaptıkları arasında büyük farklar olur. Bu kuşlara da yarış kuşu(sezonluk kuş) denir.
Ben büyük paralar verip uzun yıllardır kuş besleyen kişilerden iyi kuş alınmasına da pek katılmıyorum. Çünkü çoğu kuşçu iyi kuşunu kendi bile izlemeye doyamaz. Ona verdiği emeği parayla satmak yerine ya yuva kardeşini verir ya da akrabalarını... O kuşlar da belki fena değildir ama garantisi yoktur. Atalarımız beş parmağın beşi bir değildir diye çok doğru demiş... Ne kadar iyi kuşlara sahip olsakta bu işin sürekli haylperestliğinin, gerçekçiliğinin üzerine çıkmasının nedeni; İşte bu bir soyu tutturduk, bitti. Artık tüm soy böyle devam eder, beklentisidir. Bu bana göre yanlıştır ve benim kişisel düşüncem böyledir. Sürekli piyasayı kolaçan eder ara sıra ufak paralara kendi deneyiminize güvenerek tozun toprağın içersinden altını farketmemiz gerekir. Bunlarla da kan tazelenir. İyi ya da kötü zamanla en iyi kuş kümesinizdeki kuş olduğunu anlaşılır. En azından yıllardır neler yaptığını görmüş ve beslemeye değer olarak görmüşsündür ki beslemişsindir. Çok kümes ziyaretimiz oldu ama hatası çok az diyebileceğimiz kuşların satılığa çıkarıldığını görmedim. X kuşunu izletirler abi beğendim bunu dersiniz aynısından bak yuva kardeşi der onu satmaya çalışırlar.... Bu işler biraz karışık işte... Aynı kuşu verseler bile o fahiş fiyatları afedersiniz kıçı kırık kuşlara vermeye değmez. Neyse daha fazla başınızı ağrıtmayayım. Kendiniz deneyin 1-2 taklalı olsun sizin eseriniz olsun zamanla vites büyütürsünüz zaten. Böyle büyük paralar efsaneleriyle anca tacirlerin ekmeğine yağ sürmüş oluruz.
Son olarak... Şu an kuşlarımın içersinde bir tane bile 1000tl lik kuş yok hatta 500-300 tl likler bile yok ama hiç mi hiç eksikliğini de hissetmiyorum. Her sene yavrularım canavar gibi sökülüyor ve oynuyor. İnsan kendini evlat yetiştirip mürvetini görmüş gibi mutlu hissediyor. Bana göre bizi bu hobide mutlu eden şey; çok güzel kuşlara sahip olmak kadar kendi emeklerimizin karşılığını da alabilmek...
Saygılarımla...