kuş gribi

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan kuşcu_halit
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 3
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K
Katılım
2 Mar 2008
Mesajlar
288
Tepkime puanı
1
Yaş
31
Siteyi ziyaret et
nerelerde kuşlarımızı uçurmamız yasak ankara dahilmi buna
 
Selahattin Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de geçen yıl 21 kuş gribi vakası görüldüğüne, bu nedenle kuş gribi konusunda halkın, kurum ve kuruluşların gerekli önlemleri almaları konusunda bilgilendirilmesinin önemli olduğuna işaret etti. Şahin, “Türkiye’nin göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunması, ülkemizi önemli bir risk bölgesi durumuna getirmektedir. Bu nedenle toplumun, bireylerin ve sağlık kuruluşlarının hazırlıklı olması, koruyucu önlemlerin eksiksiz yerine getirilmesi büyük önem arz etmektedir” dedi.

Hasta ya da hastalıktan ölmüş hayvanlarla temasın, virüsün karıştığı havanın solunmasının ve bu hayvanların etleri ile yumurtalarının uygun şekilde pişirilmeden yenilmesinin kuş gribine yakalanma riskini artırdığını vurgulayan Şahin, kuş gribine karşı alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
“Kümesi olan ya da kanatlı hayvan yetiştiriciliği yapanlar, buralarda çalışanlar mutlaka eldiven, maske, gözlük takmalı ve koruyucu elbiseler giymeli. Özellikle hayvanlarla temastan sonra eller bol su ve sabunla yıkanmalı. Kasım-Nisan ayları arasında kümes hayvanları kapalı ortamlarda tutulmalı. Kanatlı hayvanların etleri iyice pişirildikten sonra yenmeli. Etlerin kesilmesi için kullanılan bıçak, et kesme tahtası gibi gereçler deterjanla ve bol suyla yıkanmalı. Ölen ya da itlaf edilen hayvanlar yakılarak ya da derin bir çukura gömülüp üzerine sönmemiş kireç dökülmek yoluyla bertaraf edilmeli. Hastalık şüphesi olan ya da ölmüş hayvanlarla korumasız temastan kaçınmalı. Özellikle çocukların kanatlı hayvanlarla oynamalarına izin verilmemeli. Hasta ya da ölen hayvanlarla ve bunların salgı ve dışkılarıyla temas eden kişiler hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalı. Ölü kuş ya da kanatlı hayvanlar bulunduğunda hemen tarım İl ve ilçe müdürlüklerine, belediyelere, buralara haber verilemediği durumlarda da kaymakamlık, mahalle muhtarı ve jandarmaya haber verilmeli.”

MEVSİMSEL GRİBE DİKKAT
Öte yandan, mevsimsel gribin ev, işyeri, kreş, okul ve toplu yaşanan diğer yerlerde kolaylıkla bulaştığını dile getiren Şahin, gripten hijyen kurallarına uyarak, dengeli beslenmeyle vücut direnci korunarak ya da grip aşısıyla korunabileceğini kaydetti.

Şahin, özellikle 65 yaş üzerindekiler, huzurevi ve bakımevlerinde kalanlar ile şeker, astım, kronik akciğer, kronik kalp-damar ve kan hastalığı olan kişilerin, yılda bir kez grip aşısı olması gerektiğini belirtti.
 
GÜVERCİNLER VE KUŞ GRİBİ VİRÜSÜ

Kuş gribi virüsünün mutasyona uğramış bir biçimi olan H5N1 virüsü insana da bulaşarak hastalığa ve ölümlere neden olabilmektedir. Ancak, şimdiye kadar yapılan araştırmalarda insanların bu virüsü yabani kuşlardan kaptıklarına dair hiçbir kanıt bulunmamaktadır. Bilinen tüm insan enfeksiyonlarının kümes hayvanlarıyla temas sonucu geliştiği belirtilmiştir. Güvercinlerin de bu anlamda hastalık mikrobunu insana taşıyıcı bir etken oluşturmadıkları düşünülmektedir. Yabancı basında yer alan bazı makalelerde, güvercinlerin diğer bütün kanatlı hayvanlar içinde bu mikroba karşı en dayanıklı tür oldukları yolunda açıklamalar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Almanya’dan veteriner hekim, Erhardt Kaleta ise, PMV1 (yalancı veba) mikrobundan kaynaklanan bazı güvercin ölümlerinin Avian influenza (tavuk vebası) ile karıştırıldığını belirtmekte ve güvercinlerin bu mikroba karşı dirençli olduğunu söyledikten sonra, “güvercinler Avian influenza virüslerinin kaynağı ya da taşıyıcısı değillerdir” demektedir. Ülkemizde Manisa Turgutlu’da görülen evcil güvercin ölümlerinin kuş gribi sonucu olmadığı, kuşçuların “sallabaş” adını verdikleri PMV1’den kaynaklandığı ortaya çıkmış ve alınan kan örneklerinde kuş gribi mikrobuna rastlanmamıştır. Yine aynı şekilde İstanbul Çatalca’daki yabani güvercin ölümlerinin de kuş gribinden kaynaklanmadığı Pendik Veteriner Araştırma Enstitüsü’nün raporu sonucu belirlenmiştir. Hastalığın bugüne kadar ki gelişimi içinde sadece Erzincan ve Bitlis illerimizde ölü olarak bulunan iki yabani güvercinde yapılan incelemenin pozitif çıktığı bilinmektedir. Bunun dışında güvercin ve özellikle de evcil güvercinlerin hastalık taşıdığı konusunda hiçbir bulgu yoktur. Bu açıklamalar, özellikle evcil güvercinlerin kuş gribi açısından önemli bir risk oluşturmadıklarını göstermektedir. Panik duygusu içinde davranmak ve işin kolayına kaçarak bütün kanatlıları yok etmeye çalışmak geri dönülmez bir hata olacaktır. Konunun uzmanlarca incelenmesi ve evcil güvercinler konusuna açıklık getirilerek, önlemler alınması konuya gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.

GÜVERCİN YETİŞTİRİCİLERİNİN ALMASI GEREKEN ACİL ÖNLEMLER

Bugün güvercin yetiştiricileri olarak salgın son bulana kadar almamız gereken başlıca önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz. Bu önlemler çok sevdiğimiz güvercinlerimizin sağlığı için olduğu kadar, başta kendi sağlığımız olmak üzere tüm toplumun sağlığı için bir gereklidir.

1) Güvercin uçurmaya son verilmesi.

2) Güvercinlerimizin, kumru, yabani güvercin ve serçe gibi yabani kuşlarla olan bağlantısının tamamen kesilmesi.

3) Gösteri amaçlı yapılan organizasyonlar, festivaller gibi etkinliklerin iptal edilmesi.

4) Posta güvercini yarışlarının iptal edilmesi.

5) Kuş alım satımının durdurulması.

6) Kuş pazarlarının kapatılması.

7) Kuş ihalesi ve dernek içinde yapılan satışların sona erdirilmesi.

8) Güvercin satışı yapan dükkanların güvercin alış ve satışlarını durdurmaları.

9) Güvercinlerle ilgili web sitelerinde alım satım ilanlarının durdurulması.

10) Salma içinde hijyen kurallarına azami dikkat edilmesi.

11) Olası diğer hastalıklara karşı aşılama ve tedavilerin düzenli uygulanması.

12) Güvercinlerimizi künyelemek ve künyeli kuşlarımızın veteriner kontrollerini düzenli yaptırarak mümkünse hastalık taşımadıklarının belgelenmesi.

13) Kuşlarımızda hastalık nedeni ile bir ölüm meydana geldiğinde, başka bir hastalıktan olduğunu düşünsek bile mutlaka yetkili makamlara durumun bildirilmesi.

14) Tüm yetiştiricilerimizin yukarıdaki kurallara uymasını sağlamak amacıyla yetiştiricilerimiz arasında bir otodenetim sisteminin geliştirilmesi.

GÜVERCİNLERİ SAKLAMAK...!

Kuş gribi hastalığının toplumun üzerine bir kabus gibi çökmesini takiben halkın konu hakkındaki bilgisizliğinin de etkisiyle istenmeyen bir panik dalgası gittikçe yükselmeye başladı. Bu panik havası, zaten güvercin yetiştirdiği için zaman zaman komşularıyla sorunlar yaşayan yetiştiricilerimize karşı bir fırsat gibi değerlendirilip güvercin yetiştiricileri belediyeye ihbar edilmeye başlandı. Bu gerçekten üzücü bir durumdur. Hatta bazı yetiştiricilerimiz hala güvercin bakmaya devam ettiği için aile içinden bile tepkiler aldıklarını belirtiyorlar. Birçok yetiştiricimiz kuşlarının gelip alınması korkusu ile ne yapacağını şaşırmış durumdalar. Güvercin yetiştiricilerimiz üzerindeki bu baskının, pratikte güvercinlerin saklanması gibi bir sonuca yol açacağı düşünülmektedir. Birçok yetiştiricimiz yılların emeği olan güvercinlerinin göz göre göre toplanıp öldürülmesindense, kuşlarını belli bir yere gizleyip salgın sona erene kadar çıkartmamak eğilimindedir. Bu durumun gerçekte çok daha riskli bir ortamın oluşmasına yol açacağı kesindir. Gizli yetiştiriciliği teşvik etmek yerine düzenli denetlenen ve kontrol altında tutularak yetiştiriciliğin sürdürülmesi çok daha doğru olacaktır. İlgili kurumlar belki bütün güvercin yetiştiricilerini denetleyebilmekte yetersiz kalacaklarını düşünüyor olabilirler. Ancak bu yetersizliğin faturasının güvercin yetiştiricilerine ödetilmesi hiç de mantıklı değildir. Toplayıp öldürmek en kolay yoldur. Güvercin yetiştiricileri olarak beklentimiz gereksiz panik yaratılarak işin kolayına kaçılmamasıdır
 
Geri
Üst