Kuş kırmak nedir? Bir soy nasıl korunur?

Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Silinmiştir
Meslek
Silinmiştir
İlgi Alanı
Kediler
Hepinize selamlar saygı değer arkadaşlar, forumlarda bir çok bilgilendirme ve tartışma başlığı adı altında ve tabi günlük sohbetlerimizde sürekli 'kuşların kırılmasından', 'kırma kuşlardan', 'kırılmamış soylardan' bahsediyoruz. Konuyu detaylandırmak ve bilgilerimizi paylaşmak/aktarmak adına soracak olursak;

a) 'Kuş kırmak' tabirinden ne anlıyorsunuz?

b) 'Kırılmamış kuş(lar)' dendiğinde ne anlıyorsunuz?

C) Elinizde soyu gerçekten bilinen belli bir kan mevcut mu?

d) Bir soyu korumaktan ve o soyu koruyarak üretmekten anladığınız nedir?

Paylaşımı açmak adına soruları yöneltmiş olayım, sizler dahil olduğunuzda bende bildiklerimi paylaşacağım..

Saygılar, selamlar...

a KUSLARDAKİ EKSİKLİKLERİ YADA FAZLALIKLARI TAMAMLAMAK İÇİN KUSLAR KIRILIR KİMİLERİDE DAHA İYİSİNİ BULABİLMEK İÇİN KUSLARI KIRARLAR
B BANA GÖRE KIRILMAMIS KUS KALMAMISTIR GÜNÜMÜZE BAKILDIGINDA İYİCE ANLASILIYOR ZATEN
C EVET ÇOK MENMUN KALDIGIM KUSLARIM MEVCUTTU İKİ BİLİNMEYEN KUSU GÖZLEMLEYİP UÇURARAK SANSINDA YARDIMIYLA 13 YIL KADA MENMUN KALARAK BESLEDİM MUHAFAZA ETTİM EN SONUNDA YERSİZLİKDEN SAGDA SOLDA GEZDİRMEKDEN YORULDUM KUSCULUGU SONLANDIRDIM
d PEK ÇOK KİŞİNİN KARSI ÇIKTIGI AMA KENDİM OLARAK HEP TEK KAN KUS BESLEME TARAFTARI OLDUM NEYİN NASIL OLACAGINI NE ZAMAN NASIL BASLAYACAGINI SİZE NELER VERCEGİNİ BİLİYOR KUSLARINIZI DAHA İYİ TANIYIP TAKİP EDİYORSUNUZ YAKIN AKRABA ESLEMESİYLE ÇAPRAZLAMA USULÜ AMA DURULMASI GEREKEN YERDE DURMAK ŞARTIYLA KUSLARI İÇ İÇE SOKMADAN KAN UYUSMAZLIGINA SEBEBİYET VERMEDEN TORUNLARINA KADAR OYNAYANLARINI İZLEMEK MURADINA ERDİM DEVAMLILIK GÖRDÜM YABANCI KUS KATMADIM KAFAMI KARISTIRMADIM EN ÖNEMLİSİ BİLİNENE HİZMET EDİP YETİNEBİLMEYİ BİLDİM

SAYGILAR

GÜZEL BİR AÇIKLAMA OLMUŞ MUHARREM ABİ AĞZINA SAĞLIK
SAYGILAR
OGUZ USTUNDAG

Selamlar,havada performansı iyi olan bir kuş izlediğimde, bu kuş kırılmışmıdır - kırılmamışmıdır diye hiç düşünmem.İstikrarlı ve güzel bir oyun çıkarıyorsa gerisi benim için sorun değildir.Kuş kalitesini ,varını yoğunu havada belli eder; yerdeki kuş istediği kadar kırılmamış olsun! Günümüzde , taklacı performans kuşunu uçurup oynatmak için besliyorsak, isteyen yetiştirici görevlerini yerine getiren kuşu için ''kırılmamış kuş'' diyebilir.Saygılar.

muharrem abi o kadar güzel anlatmış maşallah

iki oyun kuşu nu birbirine vurmak kuş kırmak değildir soy kırmaktır bunu da daha iyisini elde etmek için uğraşırız

kuş kırmak

şebab veya tepeli aynalı masa kuşlarıyla oyun kuşlarını birbirine vurmaktır ki
şuanda mezatlar pazarlar bu kuşla dolu

herşey bi hevesle başladı aslında
ya benim mavi koyu aynası ve tepesi yok denildi
e napalım ona açık renkli bol paçalı tepeli sarı göhüslü bi boz vuralımda yavruların rengini açalım dendi
ne oldu yavruların rengi açıldı ama oyunu köreldi

bi bakıldı ki açık kuşlar tepeli aynalı güzel para ediyo
uçurmayalım coğaltalım denildi
ve buna bağlı hersene değişen moda kostüm kuşlarında sonra o ilk baştaki koyu mavi vardı ya onun kırılan soyu gitti yerine sarı kafa miski miro risasi mor kafa cakmaklı geldi

aradan yıllar geçti ve dendiki ahh ahhh nerde o eski koyu mavi :::)))

saygılar

Merhaba,

kendi düşüncelerimi aktarıyım.

a) 'Kuş kırmak' tabirinden ne anlıyorsunuz?:Bence kuş kırmak uçurduğun hayvan olmamıştır veyada kan ağır gelmiştir başka kan kuşla kırılmasıdır?kuşun kırığı olmaz sadece oynayan kuş vardır.

b) 'Kırılmamış kuş(lar)' dendiğinde ne anlıyorsunuz?:Bence kırılmamış kuş yoktur? kırılmamış kuşlar denince aklıma direk gülmek geliyor çünkü 30 sene aynı kuşu besleyen vardır ama hepsi bir anneden babadan gelme deyildir amca çocukları teyze çocukları hala çoçukları dayı çocukları hep bu şekilde devam edilmiştir.

C) Elinizde soyu gerçekten bilinen belli bir kan mevcut mu?:herkes kuşunu bilerek ve severek besler bilmesse zaten bu işi yapamaz yani biz taklacı performans kuşu besliyoruz soyunu bilmessen bu işi yapamassın?

d) Bir soyu korumaktan ve o soyu koruyarak üretmekten anladığınız nedir?:eğer elindeki damızlıklar iyiyse ve bu kuşlarda birşeyler yapıyorsa ortayada güzel bir malzeme çıkarta biliyorsan elinden geldiği kadar bu soya dikkat edrsin ve korursun herşeyden önce bir emek sarf edersin ve işte emeğinin karşılığına ulaşırsın.
Bu iş bir sanattır unutmayalımki KUŞU KUŞÇU UÇURUR HERKES KUŞ BESLER AMA OYNATAMAZ

Saygılarımla,

Ramazan ABA

Öncelikle zaman ayırıp bilgilerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ederim. Tabi her konuda olduğu gibi güvercin ile ilgili konularda farklı fikirlerin olması çok doğal, zaten bu nedenle sohbetler ve tartışmalar aracılığı ile farklı fikirleri bir arada toplayıp en faydalı bilgiye ulaşmaya çalışıyoruz.

Konumuza dönecek olursak, bende bildiklerimi ve görüşlerimi aktarmak istiyorum. 'Kuş kırmak' tabiri ile başlayacak olursak, 'kuş kırmak' tabirinin genel olarak bir tanımı oyun kuşu için genel tabire ek olarak ikinci bir tanımı daha olduğunu düşünüyorum.

Peki o halde genel anlamıyla nedir 'kuş kırmak'?

Hepimizin bildiği üzere evcil güvercin cinsleri kendi arasında farklı kollara ayrılır, yüksek uçucular, dalıcılar, performans kuşları vb olmak üzere. Tabi bu kollarda kendi içinde alt kategorilere ayrılır. Örneğin, yüksek uçucular kategorisi içinde bir çok ırk bulunur, sırb yüksek uçucuları, Viyana yüksek uçucuları vb...Bu bağlamda 'kuş kırmak' denildiğinde bir güvercini dahil olduğu ana kategori cinslerinden biriyle değil de diğer kategoriden bir güvercin ile eşletirme durumu olarak tanımyabiliriz. Mesela sırb tüksek uçucusu ile bir Adana güvercinin eşlenmesi durumu bunun örneğidir. Bu tür durumlar için IRK KIRILMASI tanımlamasını yapmamız doğru olacaktır. 'Kuş kırma' olarak tabir ettiğim durumun bir halidir ırk kırılması.

Fakat biz, oyun kuşu meraklıları, esas olarak SOY KIRILMASI olarak tabir ettiğim yönüyle ilgileniriz meselenin.Benim esas olarak ilgili alanım ve kendimi yetiştirdiğim/yetiştirmeye çalıştığım alan oyun kuşu olduğu için oyun kuşunda 'kırma' tabiri ile ilgili bilgilerimi sunmak isterim.

Öncelikle soy denildiğinde anlamamız gerek şey nedir?

Soy; belli bir anne babadan üreyen, oyun stili, uçum stili, atma stili gibi özellikleri bakımdan kategorisindeki(diğer oyun kuşlarından) kuşlardan ayırıcı bariz özellikleri olan ve başka bir soy kanı karıştırılmadan üretimi yapılan hayvan topluluğudur. Detaylandırmak gerekirse; oyun kuşunda elimde belli bir soy var veya ben bir soy tutturdum(buna genelde damar tutturmak tabiri kullanılır) demek için elinizde ilk eke anne ve babanın yavrularının, torunlarının ve torunlarının çocuklarının soya ait bariz ayırıcı özellikleri (oyun stili, takla stili, uçum stili, atma stili gibi) sergilemesi gerekir. Bahsettiğimiz durum sözkonusu ise, yani bir anne babadan ürettiğiniz hayvanlar, diğer oyun kuşlarından ayırıcı özellikleri ilk anne babadan gelen yavrular, torunlar ve torunların yavruları sergiliyorsa elinizde bir soy var demektir. Bunun için kuşların 100 yıllık 50 yıllık 30 yıllık olması gerekmez!!

İşte böyle bir soya mensup kuşlarınız varsa ve bu kuşları, başka bir soya veya soyu belli olmayan başka bir hayvana eşlediğinizde bu duruma da SOY KIRMA adını veriyoruz. Genel olarak kuşçu camiasında 'kuş kırma' tabiri bu durum için kullanılır. Esasında 'kuş kırma' dediğimiz şey soy kırmadır.

'Kırılmamış kuş(lar)' dendiğinde ne anlıyorsunuz?

Yukarıda bahsettiğim gibi bir veya bir kaç soyun elde bulundulurup bu soyları başka kandan hayvanların sokmadan muhafaza edilmiş kuşlar; kırılmamış kuşlardır. Irk ve soy kırılmasına uğramamış kuşlar özcesi.

Elinizde soyu gerçekten bilinen belli bir kan mevcut mu?

Evet. Elimde ırk kırılmasından ve soy kırılmasından muhafaza edilmiş 3 soy bulunmakta.

Saygı ve selamlarımla...

(Vakit darlığından ötürü konuyu dar tuttum, birkaç gün içinde bir soy nasıl korunur sorusu üzerine de görüşlerimi aktaracağım.)

mazidenbiri' Alıntı:

iki oyun kuşu nu birbirine vurmak kuş kırmak değildir soy kırmaktır bunu da daha iyisini elde etmek için uğraşırız

kuş kırmak

e napalım ona açık renkli bol paçalı tepeli sarı göhüslü bi boz vuralımda yavruların rengini açalım dendi

ve buna bağlı hersene değişen moda kostüm kuşlarında sonra o ilk baştaki koyu mavi vardı ya onun kırılan soyu gitti yerine sarı kafa miski miro risasi mor kafa cakmaklı geldi

saygılar

ÇOK GÜZEL AÇIKLAMIŞSINIZ TESEKKURLER...

ilhan Kösedag' Alıntı:
Öncelikle zaman ayırıp bilgilerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ederim. Tabi her konuda olduğu gibi güvercin ile ilgili konularda farklı fikirlerin olması çok doğal, zaten bu nedenle sohbetler ve tartışmalar aracılığı ile farklı fikirleri bir arada toplayıp en faydalı bilgiye ulaşmaya çalışıyoruz.

Konumuza dönecek olursak, bende bildiklerimi ve görüşlerimi aktarmak istiyorum. 'Kuş kırmak' tabiri ile başlayacak olursak, 'kuş kırmak' tabirinin genel olarak bir tanımı oyun kuşu için genel tabire ek olarak ikinci bir tanımı daha olduğunu düşünüyorum.

Peki o halde genel anlamıyla nedir 'kuş kırmak'?

Hepimizin bildiği üzere evcil güvercin cinsleri kendi arasında farklı kollara ayrılır, yüksek uçucular, dalıcılar, performans kuşları vb olmak üzere. Tabi bu kollarda kendi içinde alt kategorilere ayrılır. Örneğin, yüksek uçucular kategorisi içinde bir çok ırk bulunur, sırb yüksek uçucuları, Viyana yüksek uçucuları vb...Bu bağlamda 'kuş kırmak' denildiğinde bir güvercini dahil olduğu ana kategori cinslerinden biriyle değil de diğer kategoriden bir güvercin ile eşletirme durumu olarak tanımyabiliriz. Mesela sırb tüksek uçucusu ile bir Adana güvercinin eşlenmesi durumu bunun örneğidir. Bu tür durumlar için IRK KIRILMASI tanımlamasını yapmamız doğru olacaktır. 'Kuş kırma' olarak tabir ettiğim durumun bir halidir ırk kırılması.

Fakat biz, oyun kuşu meraklıları, esas olarak SOY KIRILMASI olarak tabir ettiğim yönüyle ilgileniriz meselenin.Benim esas olarak ilgili alanım ve kendimi yetiştirdiğim/yetiştirmeye çalıştığım alan oyun kuşu olduğu için oyun kuşunda 'kırma' tabiri ile ilgili bilgilerimi sunmak isterim.

Öncelikle soy denildiğinde anlamamız gerek şey nedir?

Soy; belli bir anne babadan üreyen, oyun stili, uçum stili, atma stili gibi özellikleri bakımdan kategorisindeki(diğer oyun kuşlarından) kuşlardan ayırıcı bariz özellikleri olan ve başka bir soy kanı karıştırılmadan üretimi yapılan hayvan topluluğudur. Detaylandırmak gerekirse; oyun kuşunda elimde belli bir soy var veya ben bir soy tutturdum(buna genelde damar tutturmak tabiri kullanılır) demek için elinizde ilk eke anne ve babanın yavrularının, torunlarının ve torunlarının çocuklarının soya ait bariz ayırıcı özellikleri (oyun stili, takla stili, uçum stili, atma stili gibi) sergilemesi gerekir. Bahsettiğimiz durum sözkonusu ise, yani bir anne babadan ürettiğiniz hayvanlar, diğer oyun kuşlarından ayırıcı özellikleri ilk anne babadan gelen yavrular, torunlar ve torunların yavruları sergiliyorsa elinizde bir soy var demektir. Bunun için kuşların 100 yıllık 50 yıllık 30 yıllık olması gerekmez!!

İşte böyle bir soya mensup kuşlarınız varsa ve bu kuşları, başka bir soya veya soyu belli olmayan başka bir hayvana eşlediğinizde bu duruma da SOY KIRMA adını veriyoruz. Genel olarak kuşçu camiasında 'kuş kırma' tabiri bu durum için kullanılır. Esasında 'kuş kırma' dediğimiz şey soy kırmadır.

'Kırılmamış kuş(lar)' dendiğinde ne anlıyorsunuz?

Yukarıda bahsettiğim gibi bir veya bir kaç soyun elde bulundulurup bu soyları başka kandan hayvanların sokmadan muhafaza edilmiş kuşlar; kırılmamış kuşlardır. Irk ve soy kırılmasına uğramamış kuşlar özcesi.

Elinizde soyu gerçekten bilinen belli bir kan mevcut mu?

Evet. Elimde ırk kırılmasından ve soy kırılmasından muhafaza edilmiş 3 soy bulunmakta.

Saygı ve selamlarımla...

(Vakit darlığından ötürü konuyu dar tuttum, birkaç gün içinde bir soy nasıl korunur sorusu üzerine de görüşlerimi aktaracağım.)

evet İlhan kardeşim güzel bir konuya değinmiş,ustaların yorumlarını bekliyorum,benim gibi çıraklar faydalansınlar diye,

özelliklede büyük üstad Selim Kömürcü kardeşimin yorumunu bekliyorum. (: (:

Selamlar sağlıcakla kalın.

yorum yazmak kolayda usta olmak kolay değil ilhan kardeşimiz abimiz neyse öğrenmek için soruyorsa kendisine bir usta seçip yanında epey çıraklık yapması lazım yok öğretmek için soruyosa yanına çırak gidelim

mazidenbiri' Alıntı:

kuş kırmak

saygılar

Hocam iyi güzel anlatmışsında ona bir boz vuralım demekle hata etmişsİN.Türkiyede Bozdan daha iyi oynayan kaç kuş var ACABA.
Göğsü paslı yani senin değiminle kınalı bozlarıyla meşurdur ANKARA Unutma lütfen.
Saygılar

bizim çatıda hala saf kan kuşlar var soyu 1000 yıldan eski ama biz onlara yabani diyoruz

:haha:

Geri