Resimdeki kuşlar değişik , evet belki sevimlide , beğeniye, yada eleştiriye acık, bu konuda kimsenin tercihine bir söz söyleyecek değiliz .. Renk'li kuş merakı olanlarda kuşçu elbette, onlarıda dışlamak gibi bir lüksümüz yok asla ..
Ancak bizler yani oyunkuşu , performans taklacısı beslemek isteyenler bu konunun dışarıdan madurlarıyız ..,
Bizler illaki bu kuşların ( kostüm çabası ile farklı ırklarla kırılan , yada oyunkuşu ile masa kuşu kırması , yada benzer kırıkllara ) Piyasda ki sirkülasyanundan etkileniyoruz .. İletişimin, ulaşımın, bukadar kolaylaştığı bir dönemde kuş trafiğinin engellenmesi , yoğunluğunun kontrol edilmesi imkansız ..
Nerde ne şekilde türediği bilinmeyen bana göre ''veledi zinalar'', hangi renkte yada hangi ırka yakın özellikte önümüze çıkar hiç belli olmaz .. ..
Bakın bende bir miski kırığı var, seferli bir kuş babatarfından oyunkuşu soyu öte tarafı masa kuşu .. ..
Bu kuşu ben türetmedim ama bir şekilde üretilmiş , bilerek yada bilmeyerek ..
Ayrıca yine seferli koyu renk çikolata bir dişimin altından, paçalı koyu arap ''zil'' ful akkuyruk ve ak kanat , beyaz ve uzun gagalı ,bir yavru çıktı, ''Bursa oynarını'' okadar çok annımsatıyorki ..
Oysa annesi her yönü ile oyunkuşu , seferlide ..
Bu her iki saydığım kuşları da ben dışarıdan edindim , tamamen tecrübelerime itimaden rast gele alınmış kuşlardır .. Evet her ikiside ortalama kalitede seferli kuşlar oldu .. Ancak altlarından gelecek yavruların asla garantisi olamaz ..
Çünki kuşların yukarıda anlattığım üzere farklı ırklarla kırılma kuşlardan türemiş olma ihtimali yüksek .. Bu işide oyunkuşu meraklısı bir kimsenin bilerek yapma ihtimali zayıf ,.. Geriye kalan seçenekler , ya bilinçsiz eşleme , yada kostüm çabası türetim ..
Bu işin maduruyuz bizler ..
BEn şahsen öfkeliyim bu insanlara , birde yazmış , güzelce reklamınıda yapmış . Hatta oyunkuşu soyu demiş , yani soyuna oyunkuşuda katmış , aşure yapıyor'ya arkadaş .. Eee para kazanmaları gerek, onlar bu işin tacirleri , Konuda adı geçen şahıs sadece bir örnek , bu iş bir sektör artık .. Önüne geçmek içinde bir yaptırımımız olamıyor , malesef :
( ,.. .....
Yapa bileceğimiz kısıtlı şeyler var bu konuda , oyunkuşu alırken ve türetirken olabildiğince seçici olmak gibi .
.Bana göre çok can sıkıcı bir durum .... selamlarŞEREF