Kuşları güçlendirmek için doğal çözümler mutlaka var , ama bir sihirli değnek misali hemen her derde deva olabilecek türde doğal ilaçlar yada benzer kullan at tipi tabiri caizse kapsül gibi hızır doğal çareler malesef yok ..
Bunun yanında uygun fiziki koşullar , kaliteli bakım ve yemleme , temiz su gibi birincil koşular mutlaka oluşturulmalı
kümeslerde sık güvercin giriş çıkışı olmamalı , mevsimsel bakımlar yapılmalı .. Kümesler mümkünse toprakta olmalı , kuşlar günde birkaç defa toprağa basabilmeli topraga gaga vurabilmeli .. Kış aylarında eşlerin ayırılarak dinlendirilmesi , birkaç ay kendilerine gelmeleri için imkan verilmesi , ,..
Uçum kuşarında düzenli anreman , havadar kümesler yeterli sayıda kuş tutulması ve bunlar gibi pekçok önlem sıralanabilir ..
Tedbirli ve bilinçli hareket etmek her zaman kuş yetiştiricilinde önemlidir ..
Günümüzde Hastalıklar çok çabuk yayıldığından hastalığın bulaşmasını önlemek için önlem alınmalı, bunun en başlıca koşulu kuş alış verişinde sağlıklı kuşların tercih edilmesi ve karantina imkanı sağlayabilmek ...
Hastalılarla karşılaşıldığında gelişi güzel ilaç kullanımından sakınmak , bazende tedbir olsun diye aşırı ilaç yüklemesinde bulmamak .
Yani çabuk alınabilecek önlemlerden ziyade belirli bir bilinçle hareket etmek , Ben bu otu kullandım her derde deva gibi bir durum kesinlikle yok , balık yağı göz taşı , pemanganat , tuz , çamaşır suyu , vs ilaç bende kullanıyorum ama yerini , zamanını ,ve miktarını iyi ayarlamaya çalışıyorum , hop kullandım hepsi mükemmel oldu, bak bunu dene, başka hiç bir şeye ihtiyaç kalmadı , gibi bir bakış açısı mümkün değil .. selamlarŞEREF