Kuşlarda Gursak sişmesi ve kusma tedavisi - Uyarılara Dikkat - Güncel!

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Tahir Kemal Bozoglu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 28
  • Görüntüleme Görüntüleme 28K
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Katılım
27 Mar 2008
Mesajlar
819
Tepkime puanı
0
Yaş
45
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Tahir Kemal BOZOGLU
Meslek
~ Turist ~
İlgi Alanı
Kediler
Cümleten S.A Beyler...

Sizce bu kuslardaki gursak sismesinin nedeni ne olabilir,ayricada bu hastaligin cözümü nedir.
Gursagi sisen kus sayet tedaviye gec kalinirsa ,kusmaya basliyor ve kusmuguda kokuyor sizce bunun nedeni nedir hangi tedavi yöntemini denemeliyiz.
Yem yemeyipte sadece su icen vede suyu ictikten sonrada,sanki sirt üstü oturacakmis gibi arkasina yaslanan kuslardaki hastalik hakkinda bilgisi olan varmi ? Varsada hangi tedaviyi uyguladiniz iyi olmasi icin.

Bu türlü hastaliklara karsi kullanmis oldugunuz ilaclar varsa bizimle paylasirmisiniz.


Hepinize simdiden tesekkür ederim.

--- message by moderator ---
Dikkat! İç Mantar (Candida - Cadidiasis - Ters Kursak - Bağırsaklarda çiçek) tedavisinde sadece mikostatin yeterli gelmeyebilir, antibiyotikler ise bu durumlarda ters tepebilmektedir: nystatin yanında metronidazol, ercefuryl kapsül iç tozu ve multivitamin vs. kullanmak gerekebilmektedir. uygun karma tedavisi için buradaki https://goo.gl/TVOLqb dökümandan açıldıktan sonra ctrl+f tuşlarına basıp, çıkan kutucuğa tip1 yazıp bulduktan sonra konunun tamamını okuyunuz. önlem amaçlı tip2 bölümünü de okuyabilirsiniz. dökümanı güncellenebileceğinden sadece linkiyle paylaşınız ve bilgisayar üzerinden açınız. imkan varsa kanatlı uzmanı (ve hayvanların yaşam/refah vs. haklarını ihlal etmeyen) bir veterinerden yardım alınız.
--- message by moderator ---
 
A.S abi.
başıma gelen bir olay eski bir güvercin sevdalısı bir amcaya danışıp sorduğumda bu olayı su yakası olmuştur dedi. bende kuşu alım onun yanına gittim. kuşu eline alıp gagayı aşağıya doğru gelecek şekilde tutarak kuşu kusturdu, kuşun ağzından dökülen su gerçekten kötü kokuyordu. bu olayı 2 kere yaptım ve kuş düzelmişti. böyle bişi olabilir Tahir abi.
 
bazen sık olmamak kaydıyla olabilir o olaylar. ama tahir abimizin dediği olay sık sık oluyora bunda başka bişey var.yem ne kadar zamandır yemiyor.?
 
Hayvanlarin bünyesine göre degisiyor kimisi 1 hafta,kimisi 3 gün degisiyor bu.Neticede gec kalinirsa ölümle sonuclaniyor ve gerisinde hastaligi birakiyor.
Burada sormak istedigim basina gelenler hangi tedavi yöntemini kullaniyor ?
 
valla tahir abi benim başıma hiç gelmedi.
benimkiler de yapar arada ama çok su içtiklerinde falan.nadir olur.bir kaç sefer çıkarırlar geçer.ama hiç ölümle karşılaşmadım bu yüzden.
Bilgisi olan arkadaşlar varsa lütfen yardımcı olsun.
 
mrb abi

aynı olay 1 ay önce benim basımada geldi

birkac ilac kullandım faydası olmadı

veterinere götürdüm veteriner çigerlerinin bittigini söyledi

ne yapsak kurtulmaz dedi bir igne vurdu kus bir kac saat sonra öldü

cok gec olmadan bir veterinere götürsen iyi olur...

--- message by moderator ---
Uyarı! Uzman veya veterinerler dahil kişiler tarafından, yaşama şansı olan hiçbir canın adına, yaşam hakkına sakıncalı kararlar veya eziyete giren teşvikler verilemez! Bu yöndeki davranışlar dahil, bunlar hayvan hakları yasalarına göre suç ve ceza kapsamında değerlendirilebilirler. Bu gibi olaylarla karşılaştığınızda, ilgili kurumlara ceza yada kişilerin çalışma belge ve izinlerinin iptali için dilekçe verebilir, dava açabilir yada şikayette bulunabilirsiniz. Veya ilgili kampanya sitelerinde imza toplayarak, daha etkili bir değişim yaratabilirsiniz! Ayrıca bu gibi uygunsuz mesajları gördüğünüz yerde rapor edip gereğinin yapılmasını talep edebilirsiniz!
Not: Tedavisi olan bir hastalığı, sadece tedaviyi bilmediğinden veya çözmek istemediğinden, kuşunuzdan kurtulmak istemiş! Bilgi için bir önceki mesaja bakabilirsiniz.
--- message by moderator ---
 
--- message by moderator ---
Uyarı! Hayvan hakları ihlaline giren uygunsuz teşviklerde bulunmayınız. Bunlar suç ve ceza kapsamında değerlendirilebilirler. Gereği yapılmıştır. Tekrarı olmasın! Bu gibi olaylarla karşılaştığınızda, ilgili kurumlara ceza yada kişilerin çalışma belge ve izinlerinin iptali için dilekçe verebilir, dava açabilir yada şikayette bulunabilirsiniz. Ayrıca bu gibi uygunsuz mesajları gördüğünüz yerde rapor edip gereğinin yapılmasını talep edebilirsiniz!
--- message by moderator ---
 
s.a benim yeni getirdim yavrularda aynı şekilde olmaya başladı acaba yer deyiştirmektenmi oluyo teker teker oluyolar inş ilacın etkisi olur cümleten s.a herkeze aeo olun saygılarımla
 
tahir bey merhaba;
öncelikle umarım kuşlarınız iyileşir.size şöyle bir tavsiyede bulunabilirim dr.türker savaş bey!e bir mail atın sanırım onun bilgisi vardır.sağolsun bana çok yardımcı oldu umarım sizide olur.
saygılarımla...
 
aynı hastalık benım bir kuştata meydana geldi kuş kusmaya başladı ,işin garip tarafı diğer kuşlarda onun kustuğunu yemeye başladı galiba kümes hapı yuttu . :(
 
Tüm arkadaşlara geçmiş olsun,inşallah en kısa zamanda kuşlarınız eski sağlıklarına kavuşurlar bahsettikeriniz zaman zaman bir çoğumuzun benimde yaşadığım bir durum kusma iç parazit belirtisi fakat gursak şişikliği ile gelen ağızdan su gelmesi iç parazitin sebebiyet verdiği bir şey olmadığını düşünüyorum.

Genellikle 8 ve 9 . ayların sonlarında rastladığımız bu olumusuzluklar havalrdan kaynaklandığını düşünüyorum bu yıl özellikle havaların aniden soğuması tüm kuşların sağlık dengelerini alt üst etti bir çok güvercin sağlık bir tüğ süreci geçiremedi.Tüğ değişimizi sağlıklı bitiremeyen kuşlarımız stres ve buna bağlı gursak şişikliği,hisal kuruma belirtileri meydana gelmekte tüğ değişiminin çok önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Gursak şişikliği için ben tablet''GAMBAMİX''kullanıyorum ''sarı''3 gün bir adet veriyorum sonuç mükemmel bu ilaçtan çok mennunum açıkçası.Dikakt edersek gursak şişikliği olan kuşlarımızın ğöğsünde ki tüğler çok kolay kopar!pıtır pıtır hemen kopar gursaktaki havayı alırken bu tüğleride koptuğu kadarıyla zorlamadan kopartıyorum elimi biraz ıslatıyorum ve karın bölgesinden gırtlağa kadar baş ve işaret parmaklarımı kullanarak gursaktaki havayı ağızdan dışarı çıkartıryorum bu esnada bu atılmayan tüğlerde kopuyor ve kuş rahatlıyor hemen Gambamix tablet uygulamasına geçiyorum sabah kuş gayet neşeli ve dinç karşıma çıkıyor 3 gün gambamix verdikten sonra tedaviye son veriyorum burda en önemli detay gursak şişikliğini erken fartedip tedaviye geçmektir.

Benim yöntemim bu arkadaşlar hepinize sağlıklı kümesler dilerim.

--- message by moderator ---
Uyarı!
Bilimsel veya Tıbbi kanıtlanamayan iddialarla, güvercin ilacı maskesi altında ilaç sahtekarlıklarına teşvik edici tavsiyeleri ve/veya üzerinde etken maddesi belirtilmemiş karmaşık ilaç isimlerini dikkate almayınız! üzerinde besin takviyesidir vs. gibi ifadeler yer alıp, ilaç etken maddesinin gizlenmesi, bilmeden başka bir ilaçla birlikte kullanıldığında etkileşim ve ölümle sonuçlanabilmektedir! İlaçları sahtekarlıklara önlem olarak eczanelerden veya resmi veteriner ilacı satan yerlerden temin ediniz. Bu gibi sakıncalı mesajları gördüğünüz yerde rapor edip gereğinin yapılmasını talep edebilirsiniz!
--- message by moderator ---
 
Güvercinlerde Hexamit columbae adı verilen bir protozonun neden olduğu hastalıktır. Sınıflamada hayvanlar grubuna dahil olan Protozonlar, basit yapılı mikroskobik canlılardır. Binlerce türü bulunan bu canlılar, insanda ve hayvanlarda çeşitli hastalıklara neden olabilmektedirler. Hexamitiasis hastalığına güvercinlerin yanı sıra tavuklar, hindiler, bıldırcınlar, keklikler, ördekler ve bazı kuş türlerinde de rastlanmaktadır. Ancak diğer türlerde hastalığa neden olan Hexamit protozonu daha farklıdır. Hastalığın karakteristik özelliği bağırsak iltihabına bağlı olarak gelişen ishal ve özellikle de kanlı ishaldir. Hastalık daha çok yaz aylarında yaygınlık kazanmakta ve özellikle genç kuşlarda daha fazla görülmektedir. Hastalığın yayılmasını önlemek için salma içi hijyenik koşullara dikkat edilmesi çok önemlidir.

BELİRTİLERİ

Hastalık ilk belirtisini kusma ile gösterir. Yenilen yemlerin kusulması hastalığın bir başlangıç belirtisi olmakla birlikte, mutlak değildir. Yani bu hastalığa yakalanan kuşlar mutlaka kusacak diye bir koşul yoktur. Ayrıca bu kusma başka nedenlerle olabilecek kusmalarla karıştırılabilir. Bu nedenle kusmayı takip eden günlerde yapılacak gözlemler önemlidir. Hasta kuşlarda ilk dikkati çeken özellik dışkılarının sulu ve köpüklü oluşudur. Daha sonraki aşamalarda gelişen bağırsak iltihabına bağlı olarak dışkıda kan gözlenebilir. Dışkının diğer bir özelliği de normalden daha fazla kötü bir kokuya sahip olmasıdır. Hasta kuşların ağız içi incelemesinde ağız içi mükozasında yara saptanabilir. Hastalığın gelişimine bağlı olarak, kuşlarda kayıtsızlık, bir kenara çekilip tüy kabartma ve düşünme hali ortaya çıkar. Kuşun yeme karşı ilgisi azalır ve hasta kuş daha az yem tüketmeye başlar. Buna karşın su tüketiminde bir artma vardır. Hastalığın tedavisine geç başlanması durumunda kuşlarımızda belirgin bir kilo kaybı gözlenir. Kilo kaybı özellikle genç kuşları fazlasıyla etkiler ve ölümler gelebilir. Ölüm öncesi kuşlarda titreme hali gibi bir durum saptanabilir. Aşırı kilo kaybına uğrayan kuşlarımızın tedavisini yapıp bu hastalığı ortadan kaldırsak bile kilo kaybından kaynaklanan gelişim noksanlığı bu kuşlarımızı kalan ömürleri boyunca etkiler.

BULAŞMA ŞEKLİ

Hastalık mikrobu, hasta kuşların dışkıları yolu ile yayılır. Dışkıda bol miktarda bulunan mikrop, bir şekilde kuşlarımızın yediği yemlere veya içtiği sulara bulaşabilir. Mikrop bulaşmış yiyeceği yiyen ya da içen kuş mikrobu alır. Mikrop vücuda girdikten sonra kuluçka süresi 4–5 gün kadardır. Yani mikrobun alınmasını takiben 5 gün kadar sonra hastalık belirtileri kendini göstermeye başlar.

HASTALIĞIN TEŞHİSİ

Hexamitiasis hastalığında hastalık belirtileri diğer güvercin hastalıklarından, Salmonella, E. Coli, Coccidiasis ve PMV1’e benzerlik gösterir. Bu nedenle kesin teşhis önemlidir. Hasta kuşların dışkılarında yapılacak mikroskobik inceleme sonucu hastalığın kesin tanısı yapılabilir.

HASTALIĞIN TEDAVİSİ

İlaçla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hexamitiasis tedavisinde, Ronidazole, Metranizadol, Dimetridazole etken maddeli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu etken maddeleri taşıyan güvercinler için özel üretilmiş ilaçlar yalnız yurt dışında bulunmaktadır. Yurdumuzda bunlardan sadece metronizadol etken maddeli olan bazı ilaçlar beşeri ilaç (insanların tüketimi için hazırlanan) olarak bulunmaktadır. Dozaj ve kullanım biçimi ayarlanarak bu ilaçlardan yararlanılabilir. Aşağıda ilk önce yurt dışında bulunan şekilleri tanıtıldıktan sonra ülkemizde bulabileceğimiz türleri hakkında da bilgi verilecektir.

Bu iki ilaç Ronidazole etken maddesine sahiptir.

RİDZOL-S: Toz şeklinde olan ilaç, Jeeds European firmasının bir üretimidir. %10’luk konsantreye sahip olan ilaç 4.5 litre suya bir çay kaşığı karıştırılarak 7 gün süre ile kullanılır. Yurtdışı fiyatı 20–60 Dolar’dır.

DACZAL TABLET: Dac Firmasının bir üretimi olan ilaç 5 mg’lık tabletler şeklindedir. Güvercin başına 1 tablet düşecek şekilde 7 gün süre ile verilir. Yurtdışı satış fiyatı 11.95 Dolar’dır.
Bu iki ilaç Metranidazole etken maddesine sahiptir.

FİSHZOLE TABLET: Thomas lab firmasının bir üretimi olan ilaç, tablet başına 250 mg ilaç bulundurmaktadır. Kuş başına yarım tablet 3 gün süre ile verilebilir ya da 4.5 litre suya 8 tablet atılarak 5 gün süre ile kuşlara içirilir. Yurtdışı satış fiyatı 15.95 Dolardır.

FLAGYL: Jeeds European firmasının bir üretimi olan ilaç, toz şeklindedir. 4.5 litre suya bir çay kaşığı kadar karıştırılarak 8 gün kadar kullanılır. Yurtdışı fiyatı 20–55 Dolardır.
Bu ilaç, Dimetridazole etken maddesine sahiptir.

HARKANKER SOLUB: Harkanker firmasının üretimi olan ilaç,toz şeklinde olup kuşların içme sularına karıştırılarak kullanılmaktadır. Bir poşet ilaç 4.5 litre suya karıştırılarak kuşlara 7 gün süresince verilir. Yurtdışı satış fiyatı 12.95 Dolar’dır.

Ülkemizde bu etken maddelere karşılık gelen beşeri ilaçlar

Ülkemizde yukarda belirtilen 4 etken maddeden sadece Metranidazol içeren beşeri ilaç (insanların tüketimi için hazırlanmış) bulunmaktadır. Bu etken maddeyi taşıyan ilaçlar arasında Metrajil, Flagly ve Nidazol sayılabilir.

METRAJİL: 250 mg’lık tablet şeklindedir. Kuş başına yarım tablet 3 gün süre ile verilebilir ya da 4.5 litre suya 8 tablet atılarak 5 gün süre ile kuşlara içirilir. Tabletler suya atılmadan önce havanda dövülüp toz haline getirilmelidir.

FLAGLY SÜSPANSİYON: 125 mg’lık toz halindedir. Su ile karıştırılıp şurup haline getirildikten sonra, kuşların içme sularına bir litre suya günlük olarak 5 ml karıştırılır. Tedaviye 3 gün süre ile devam edilir.

NİDAZOL: 250 mg’lık tablet şeklinde olanı kullanılmalıdır. Kuş başına yarım tablet 3 gün süre ile verilebilir ya da 4.5 litre suya 8 tablet atılarak 5 gün süre ile kuşlara içirilir. Tabletler suya atılmadan önce havanda dövülüp toz haline getirilmelidir. iyice karıştırılıp eritilmelidir.

Yazan: Yavuz İşçen
 
NİDAZOL: 250 mg’lık tablet şeklinde olanı kullanılmalıdır. Kuş başına yarım tablet 3 gün süre ile verilebilir ya da 4.5 litre suya 8 tablet atılarak 5 gün süre ile kuşlara içirilir. Tabletler suya atılmadan önce havanda dövülüp toz haline getirilmelidir.
bakterilerde bu uygulamanın faydasını gördüm.şayet bir ilerleme olmazsa mantar ilacı verilmelidir.her ikisinin bir uygulanacagını söyleyende oldu ancak ben denemedim.
 
bendede vardı öyle kuş tuz yedikten sonra oluyordu ve dediğiniz gibi su içtikten sonra arkaya yatmalar falan sık sıkta kusuyordu bir büyüğüm tuzun ciğerini yaktığını söyledi ve bir süre ben yem yedirdim iyileşti
 
Aynı sorun benim yavrularda var,yem yemiyorlar, takviye yaptığım zamanda kusuyorlar.Salmonella zannedip 2 gün baytril denedim,fayda etmedi, gırtlakta ve taşlıkta mantar olduğunu düşünüyorum, eczanede satılan, insanlar için kullanılan mikostatin oral suspansiyon ,kullanıyorum, bir değişiklik olursa buraya yazarım.
Mantarın en önemli sebebi, küflü ve bayat yemlerdir.
 
MUHABBETKUŞLARINDA SIK GÖRÜLEN BİR HASTALIK
(KURUMA SENDROMU BULGULARI)
Megabakteriosis hakkında sonzamanlarda birtakım yazılaryazılmaktadır.Bu makalenin amacı mevcut bilgileri muhabbetkususevenler için kullanılabilir hale getirmek,yanlışları düzeltmek ve bilimsel temellerle desteklemektir.

GENEL ÖZELLİKLER
Bu hastalığa megabakteriosis,hastalığı yapan mikroorganizmaya ise mikroplara göre büyük olduklarından megabakter denir.Aslında bakteri değillerdir,bunlar tam sınıflandırılamamış fungus yani mantardır.Bu hastalık kanatlılarda görülür.Özellikle papağan benzeri kuşlar ve kanarya,finch gibi kuşlarda görülür.
İlk defa 25 yıl önce bulunmuş,mikroskop altında çok büyük olduklarından ve bakteri sanıldığından megabakter denilmiş.1989-1990 yıllarında Avusturalya'dan İngiltere'ye getirilen muhabbetkuşlarında toplu ölümler omuşve bundan sonra pet kuşlarında önemi anlaşılmıştır.ve gittikçede temel pet kuşları sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.
SIKLIĞI
Bir literatürde;ölü olarak getirilen 312 pet kafes kuşunun (178 kanarya,40 muhabbet,94 papağan)otopsisinde (nekroskopi)kanaryaların%28'inde,muhabbetkuşlarının %22,5 inde megabakteriosis patolojik bulgularına rastlanmıştır.Yani yaklaşık pet kuşları ölümlerinin 1/3 ünden sorumlu tutulmuştur.
Ayrıca bu mikrop (megabakter) hastalık oluşturmadan da kuşların bağırsaklarında bulunabilmektedir yine bir araştırmada muhabbetkuşlarının %64 ünün bu mikrobu taşıdığı belirtilmektedir.
Ülkemizde bu konuda herhangi bir çalışma yoktur.Kendi yaptığım ölü kuşlarımın(kuruma sonucu)bağırsak lavajlarındaki mikroskopik incelememde tüm örneklerde megabakterlere rastladım.Fakat bu gördüklerimin megabakter mi olduğunun boyama yöntemiyle doğrulaması yapılmamıştır,megabakterler görüntülerine aşinalığımda internet de bulduğum mikroskoik görüntülerle sınırlıdır.Yukarıdaki araştırma belçikada yapılmış olup,orada bile %30 ölümlerden sorumlu olması,bizde daha fazla olacağını göstermektedir.
Ülkemizde ''Kuruma Hastalığı'' olarak tanımlanan durumun %80 %90 nedeninin megabakteriosis olduğunu düşünmekteyim.Fakat bu konuda ciddi çalışma
gerekliliği yoktur.


ETKENİ
Hatalığın etkeni Macrorhabdus ornithogaster(genellikle megabakter denilmekte)olup bir fingus yani mantardır,bir bakteri veya virüs değildir.Bazik ortamları sever,yani asidik bir midede yaşaması zordur.Daha çok kuşların mide,bağırsak sistemlerini sever.Memelilerde yalnızca kedilerin burun sıvısı ve akciğerlerinde rastlanmıştır,hastalık potansiyeli memelilerde yok denilmektedir.

BULAŞMA
Bulaşma yolu tam olarak bilinmemekle birlikte oral_fekal bulaşım etken olduğu düşünülmektedir.Yani dışkı ile bulaşmış gıda,sudan ve bu ayrıca hasta kuşun ağız salgısındanda bulaşmaktadır.Bazı kuşların hasta olmadan bu megabakterileri taşıdığı ve bu tip kuşlarıngenetik direnç gösterdikleri düşünülmektedir.Fakat bu kuşlar ''TAŞIYICI''olmaktadır,yani diğer kuşları hasta edebilmektedir.Ayrıca taşıyıcı kuşlarında yavruları bu hastalığa karşı dirençli olmaktadır.

PATOLOJİ
Bu mantar sindirim sistemine ağız yolu ile gelmekte,mide ve bağırsakların kursak bölümüne yerleşmekte,burada bağırsak yüzeyindeki hücrelere zarar vermekte ve sindirim sistemini yok ederek kuşun besinlerden faydalanmasını engellemektedir.Gıdalardan yeterince faydalanamayan kuş önce yağ dokusunu kaybetmekte,zayıflamakta son aşamadada,elektrolit dengesi bozulup,kas dokusunuda kaybederek ölmektedir.

BULGULAR
Akut ve kronik form olarak iki şekilde gelişme göstermektedir.Akut formda hasta kuş günler içinde ölmeke,kronik formda ise haftalar-aylar (3-8 ay)içinde ölmekedir.Bu hastalığın spesifik bulgusu yoktur,birçok hastalıkta görülen bulgularla bu hastalığın bulgusu birbirine karışır.
En önemli bulgusu ''KURUMA SENDROMU'' bulgularıdır.Bu bulgular;
1.Zayıflama;Genellikle çok geç fark edilir,kuşun zayıfladığını ancak elimize aldığımızda farkederiz.İlk aşamalarda kuş yağ dokusunu kaybeder,karın ve gögüs yağ dokuları görülmez.İleriki aşamada kas doku kaybıyla,jile göğüs olur,ölüme yaklaşığının belirisidir.
2.İştah kaybı;Çok belirgin olmamakla birlike aku frmlarında işah hızla azalır.
3.Harekesizlik;Geç dönem bulgusudur,kuş üneke kabarmış ve harekesiz olarak durur.
4.Anibiyoiklere direnç;Ne ür anibiyoik verirseniz verin iyileşme görülmez.Diğer bulguları biraz daha spesifiktir,ama yinede am eşhis koydurucu bulgular değildir.BELİRTİLERİ;
1.İshal:Hasa kuş ilerleyen dönemlerde bağırsaklarda gıdalar ve su emilemediğinden ve bağırsakan dışarı su aıldığından ishal olur,bazen kanlıdır.Ama genellikle geç dönem bulgusudur.Dışkı koyu yeşil,kahverengi ve siyah olabilir.
2.Sindirilmemiş gıda:Bu bulgu biraz daha spesifikir,dışkıda iyice sindirilmemiş yem parçaları görülür.Ama anlamak çoğu zaman zordur.
3.Kusma:Anlamak oldukça zordur.Bazan kanlıda olabilir.Kusmayı anlamanın en iyi yolu kuşun yem yedikten ve/veya su içtiken sonra başını sıklıkla sallaması ve kafes yan duvarlarına yapışmış kırık yem parçalarıdır.

TEŞHİS
Oldukça zordur,dışkıdan,ağız salgısından alınan numunelerden kültür yapıp megabakteri üretmek çok zordur.teşhis çoğunlukla ölen kuşların otopsisi sonrası konulmaktadır.

KENDİ DENEYİMİM:
Genellikle geç anlaşılıyor.Jilet göğüsü hep gördüm.Bununla birlikte karın hep şiş olması,karına bakıldığında göğüs kafesinden daha yüksekte gözükmesi en sık rasladığım bulgular.Ayrıca bu kuşların ağızlarına baktığımda dilleri ve diğer pembemsi görülen yerlerin renkleri açık renk olmaka,beyazlaşmakta.Genellikle bulgularla teşhis koymak çok zor,nedeni de çok alışkın göz gereklidir.Ayrıca boyamada yapılmalıdır ki bu biz yeişiriciler için çok zordur.Ancak özel merakı,mikroskopa ve mikrop boyama tekniklerini bilen profösyonellere ihiyaç vardır.
TEDAVİ:
Oldukça zordur,klasik antibiyotiklere cevap vermez iyileşme göstermez.Penisilin ve diğer grup antibakteriyeller (ylan, ulmotil;ampicillin;flagyl;nifkol vb)bu hastalıkta etkisizdir.Eğer bu ip antibiyotiklerle düzeliyorsa bu megabakteriosis değildir.Fakat sayın Ruhi SARUHAN'ın belirttiği bir reçete vardır ki bunun etkinliğini ben denemediğim için bilemiyorum,ama özellikle asitleştirici ve probiyotik kullanması iyileşmeyi sağlamada bu yöntemin incelenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.

TEDAVİDE KULLANILAN İLAÇLAR ŞUNLARDIR:

1.Amphoterecin B ;
Bu ilaç damardan verilir bu nedenle küçük kuşlar için uygun değildir.Fakat bazı ilaçların damardan verilen sıvı formu ağızdan verilincede etkili olmaktadır,ilacın üreticilerine sordum fakat daha cevap vermediler.Oldukça pahalıdır,bir şişesi yaklaşık 250 tl.Abelcet,Fungizone,amphocil piasa adlarıla eczanede bulmanız mümkün.urt dışında ağızdan alınan formlarıda vardır,fakat çok pahalıdır.
--- message by moderator ---
Uyarı!
Bu hastalık için Flukanazole’den yanıt alınamayan nadir durumlarda, insanlar için çok gerekli ise Amfoterisin B çekinerek düşünülse de kullanımı oldukça tehlikeli/sakıncalı bir ilaçtır! Amfoterisin B Titreme, ateş ve böbreklerde yetmezlik yapabileceği gibi, başka ilaca geçiş gerektiren durumlarda, etkileşimlerden dolayı müdahaleye süre yetmeyeceği için fazla tercih edilmez. Bu yüzden çok gerekli olmadığı durumlarda önerilmez/kullanmayın! Detaylı bilgi için internetten arama yapabilirsiniz. İmkan varsa uygun megabakter tedavisi için öncelikle kuşunuza tam megabacter tahlili yaptırınız ve kanatlı uzmanı (ve hayvanların yaşam/refah vs. haklarını ihlal etmeyen) bir veterinerden yardım alınız. Bunun gibi sakıncalı önerilerde bulunmayınız! Bu gibi sakıncalı mesajları gördüğünüz yerde lütfen rapor edip gereğinin yapılmasını talep edebilirsiniz!
--- message by moderator ---


2.Nystatin;
Bu ilaç litaratürde kullanıldığı belirtilmekte fakat etkinliği konusunda şüpheler vardır.Korunma amaçlı verilebileceği belirtilmekte.Fungostatin ve mikostatin isimle eczanelerde şurup formunu bulabilirsiniz.Fiatı yaklaşık 7 tl.
Kullanımı;Günde 4 kez kuşun ağzına 2 damla damlatılır,arkasından 1-2 damla su verilir,başını sallayıp dışarı atmasını engellemek için boğazı aşağıa doğru hafifçe sıvazlanır,arıca suuna (100ml)1 kaşık konur.Suluğun kou renk plastikten yapılmış olmasına özen gösterilir.

3.Fluconazol;

Ben bu ilacı kullanıorum.Hem şurup hemde kapsül formu bulunmaktadır.Kapsül formunu suluk içinde vea iştahı olan kuş için mama içinde,şurup ise ağız olundan damlatılarak verilir.Oldukça etkilidir,fiatıda uygundur.Piasada çeşitli isimde kapsül formları vardır; Candidin;Kandizol;Zolax;flurit

bunlardan birkaçıdır.Ben fulucan Dermatolojik tableti tercih ediyorum,içinde iki kapsül çıkmakta fiatı yaklaşık 20 tl.
kullanımı;Bir kapsül 100 ml suda eritilir ve 100 m'lik suluklara 1 ml hazırladığımız eriyikten konulur.
Ağızdan şurup formu ise Triflucanşurup adıyla satılır.Bununda kullanımı günde 1 kez 3 damla kuşun ağzına damlatılır ve yutma manevrası uygulanır.
Tedavi süresi hasta kuşlarda minumum 30 gündür.

DESTEKLEYİCİ TEDAVİ;
1.Hasta kuş ayrılır,sakin sıcak bir ortama konur.
2.Suluğu ve emliği hergün tazelenir.
3.Kafesin altı hergün değiştirilir.
4.Suyu asitleştirilir,bunun için elma sirkesi,normal sirke,greyfurt suyu kullanılır.Turnusol kağıdı(akvaryumcularda vardır) ile pH kontrol edilir,pH'ın 5'e kadar indirilmesi sağlanır,suyun mümkün oldukça yumuşak su olmasına özen gösterilir.
5.Arada bir suyuna C vitamini katılır,bu bağırsak epiletelinin gelişmesine yardımcı olur,multi vit de kullanılmalıdır.
6Lactobacillus gibi probiyotik mayalar kuşlara verilmeye çalışılır,bu bağırsak florasını düzenler,asiditeyi dengeler.

KORUMA
Evet temel yol koruyucu önlemlerdir,kuşlarımızın bu mikrobu kapmamasıdır.
Bu amaçla;
1.Temizlik kuralları(kafes,tünek,yemlik,suluk hijyeni vb.)
2.Hasta kuşlaratecrit,
3.Temiz yem
4.Temiz su
5.Arada birsuya elma sirkesi takviyesi
6.Profilaktik antimikotik kullanımı;her ay kuşların sularına flucan kapsül koyup 3- 5 gün devam etmek
7.Probiyotik kullanımı
8.Suya klorheksidin takviyesi(eczanelerde cloder oral sprey olarak satılmakta)bir suluğa bir puf sıkılır.


KAYNAK Dr.Fethi HALEPLİLER (Tıp doktoru-Çevre bilim uzmanı
 
Merhaba Kamer Bey..

Ilgi ve alakaniz icin cok tesekkür eder bu tarz paylasimlarla bizleri bilgilendirdiginiz icinde ayrica minnettarligimi belirtmek isterim.Cünki bu hastalik sebebiyle basta biz olmak üzere yakin cevrem de bir cok arkadasimiz kuslarini kaybetti önlem olarak ise nereye sorulsa antibiotik dendigi icin zaman kaybi oldu,buna mutakip zayaatlar artti.Ne denendiyse basari pek elde edilemedi,hastalik hizla ilerledi vede önlemek zorlasti.

Simdi yanlisim varsa düzeltin ins. FLUCONAZOL veya FULUCAN DERMATOLOJIK tablet denilen ilaci kullandigimiz vakitte bu hastalik önlenmis oluyormu yoksa eksta ilacda vermek gerekiyormu,birde bu tedavi süresi sizce cok uzun degilmi.. ?

Paylasim icin tekrar tesekkürler..
 
tahir kardeşim aynın konuyu bende yaşadım kusların gırtlak kısmında ıntihaplanma varmı önce ona bak varsa kulak pamuğyla guzelce temilemeni ve jılabel 500 kullandım jlabel 500 *8 parçaya bölüp bir parçasını verdim ilaç antibiyotiktir ejzanelerde var sağolsun tengelli kenan kardeşim söylemişti kulandım sonuc iyi geşmis olsun saygılar
 
gökay' Alıntı:
Aynı sorun benim yavrularda var,yem yemiyorlar, takviye yaptığım zamanda kusuyorlar.Salmonella zannedip 2 gün baytril denedim,fayda etmedi, gırtlakta ve taşlıkta mantar olduğunu düşünüyorum, eczanede satılan, insanlar için kullanılan mikostatin oral suspansiyon ,kullanıyorum, bir değişiklik olursa buraya yazarım.
Mantarın en önemli sebebi, küflü ve bayat yemlerdir.

Mantar tedavisi olumlu sonuç verdi.Yem aldığım yeri değiştirdim.Yavrular kendileri yem yemeye başladı, kilo almaya başladılar.
 
selam arkadaşlar aynı hastalıkmıdır bilemem fakat bizim bir kaç yavrumuzdada aynı belirtiler meydana geldi antibiotik tedavisi uyguladık deişim göremedik fakat bu gün gagalarını açtığımızda yavruların gursaktan gırtlaga kadar intahab olduğunu tesbit ettik ve kendi imkanlarımızla gırtlagındki intahabı temizledik ve antibiotik tedavisine devam ettik bir kaç saat sonra kuşlarda birazcıkta olsa hareketlenme başladı fakat tam sonucunu yarın göreceğiz.sizde bi gagayı açıp bakarsanız yavrularınıza belki erken teşhisle kurtarma şansı olur.herkese geçmiş olsun saygılarla.
 
hastalıklı güvercinde antibiyotik tedavisi tüm (yararlı ve zararlı) mikropları öldürünce .boşalan yerleri mantarlar doldurmakta.antibiyotik tedavisinden sonra mantar tedaviside yapılmalı.ve insanlar içinde çok problem çıkarırlar.

Son yıllarda Almanyada sürekli candida albicansın ne kadar tehlikeli olduğundan bahsediliyor, fakat bu mantarın neden bu kadar çok yayılabildiği ve nasıl olupta bir çok hastalığa sebep olduğu konusunda pek birşey yazılmıyor. İşte burada bu konu matarların yayılmasına antibiyotitik ilaçlar (bakterileri öldürürcü) ve antimikozit (mantarları yokedici) ilaçlar ve kortizonlu ilaçlar en önemli etkenler olduğunu göreceğiz.http://www.bitkiseltedavi.com/mantarlar.htm/
 
selam arkadaşlar 2 gün önce bahsettim yavruları kaybettik.araştırmalar devam etmekte saygılar
 
--- message by moderator ---
Uyarı!
Yanlış veya eksik ilaç, yanlış teşhis veya tedavi önerilerinde bulunmayınız! Gereği yapılmıştır. Tekrarlanmasın! Bu gibi sakıncalı mesajları gördüğünüz yerde rapor edip gereğinin yapılmasını talep edebilirsiniz! Mümkünse uygun tedavi için kanatlı uzmanı (ve hayvanların yaşam/refah vs. haklarını ihlal etmeyen) bir veteriner hekime danışınız, herhangi bir uygun laboratuvarda dışkıya önceden tahlil yaptırınız.
--- message by moderator ---
 
merhaba bu kursak şişmesi benimde başıma geldi sordum soruşturdum bayat yemden oluyor cevabını aldım tam 4 yavru kuşumu bu yüzden kaybettim yemimi değiştirdikten sonra çıkan yarularımın hiçbirinde böyle bir hastalık olmadı allaha şükür
kursağı şişen yavrularımdan birinin resmi
 
--- message by moderator ---
Uyarı!
Yanlış veya eksik ilaç, yanlış teşhis veya tedavi önerilerinde bulunmayınız! Gereği yapılmıştır. Tekrarlanmasın! Bu gibi sakıncalı mesajları gördüğünüz yerde rapor edip gereğinin yapılmasını talep edebilirsiniz! Mümkünse uygun tedavi için kanatlı uzmanı (ve hayvanların yaşam/refah vs. haklarını ihlal etmeyen) bir veteriner hekime danışınız, herhangi bir uygun laboratuvarda dışkıya önceden tahlil yaptırınız.
--- message by moderator ---
 
Şu an Benimde Bir Yavrumda Bu Hastalıktan Var, Kursak Devamlı Şiş, Iki Gun Oluyor, Ufak Ufak Takviye yem yapıyorum ama Nedense Inmek Bilmedi, Acil Olarak Önereceginiz bir cozum yolu bulunmaktamı?
Ust solunum yollarindan Sonra Geosol Antibiyotik tedavisi uygulamistim, Bugun 5. ve Son Gunuydu, Acaba Antibiyotik Tedavisi Kursak Sismesine Bir Etkenmidir,
Antibiyotik Tedavisinden Sonra Kullandiginiz, Yararini Gordugunuz Vitaminleri Buradan Paylasirsaniz Sevinirim.
Tesekkurler.
 
--- message by moderator ---
Uyarı!
Bilimsel veya Tıbbi kanıtlanamayan iddialarla, güvercin ilacı maskesi altında ilaç sahtekarlıklarına teşvik edici tavsiyeleri ve/veya üzerinde etken maddesi belirtilmemiş karmaşık ilaç isimlerini dikkate almayınız! üzerinde besin takviyesidir vs. gibi ifadeler yer alıp, ilaç etken maddesinin gizlenmesi, bilmeden başka bir ilaçla birlikte kullanıldığında etkileşim ve ölümle sonuçlanabilmektedir! İlaçları sahtekarlıklara önlem olarak eczanelerden veya resmi veteriner ilacı satan yerlerden temin ediniz. Şahıslara ait resmi olmayan ürün satış linklerini kullanmayınız ve/veya kişilere ait özel iletişim/bilgi isteklerinde bulunmayınız! Bu gibi sakıncalı mesajları gördüğünüz yerde rapor edip gereğinin yapılmasını talep edebilirsiniz!
--- message by moderator ---
 
hastalıgın çaresini buldum hemde çok ucuza temin edebilirsiniz eczanelerde satılıyor (nidazol 250mg) bu ilaç 2 lira erken evrede çok tesirli ama çok ilerlemiş bir hastalıksa (ornisit fort 500mg)bu ilaç 15 lira eger nidazol verecekseniz 3 gün yarım yarım verin ornisid verecekseniz 3 gün çeyrek çeyrek verin hiç birşeyi kalmaz. bunlar insanlar için ama kuşlarada çok iyi geliyor.
--- message by moderator ---
Uyarı!
Önerilen tedavi eksik ilaç içermektedir. Konunun başına dönüp hastalıkla ilgili bilgi mesajını okuyabilirsiniz.
--- message by moderator ---
 
Herkez birşey yazmıs benım sıze tavsıyem kus pazarından yada dernekte bulabılıyorsanız
--- message by moderator ---
Uyarı!
Yanlış veya eksik ilaç, yanlış teşhis veya tedavi önerilerinde bulunmayınız! Gereği yapılmıştır. Tekrarlanmasın! Bu gibi sakıncalı mesajları gördüğünüz yerde rapor edip gereğinin yapılmasını talep edebilirsiniz! Mümkünse uygun tedavi için kanatlı uzmanı (ve hayvanların yaşam/refah vs. haklarını ihlal etmeyen) bir veteriner hekime danışınız, herhangi bir uygun laboratuvarda dışkıya önceden tahlil yaptırınız.
--- message by moderator ---

devamlı su içmesi ondan dolayı hatda göğsüne dokundugunuzda yeşilimsi bi su akar agzından kuşun göğsüne fazla bastırmadan hafifçe kusturmaya çalışın o suyu sonra ılacı cay kasıgının arka kısmıyla mısır tanesı geçmıcek kadar verın üç gün agızdan genel olarak kümese vericekseniz 2 litre suya 1 çay kasıgı 3 gun yapılıyor kuşdaki düzelmeyi farkedeceksınız
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst