Kuşların Tırnak Kesimi Zararlımıdır ?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SNRAVCI
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 13
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K

SNRAVCI

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Soner AVCI
Meslek
Muhasebe Finansman
İlgi Alanı
Köpekler
Arkadaşlar merhabalar,

İzmir ve diğer illerimizde, Kimi yetiştiriciler Amcam gibi mesala, Güvercinlerimizin tırnaklarını keserek veya ayaklarına kuş sahibinin ismi cismi yazılı halka takarak işaretliyorlar. Örnek olarak bu tırnak kesimleri dönek ırkı güvercinlerimizin havadaki performansları açısından zararlımıdır? Yani bu tırnaklarının olmaması dönüşü bozarmı ? etkenmidir ? Bu konu hakkında bilgi alışverişi yaparsak memnun olacağım .

bazı dönekler, oynaklar oynarken veya dönerken ayak tırnaklarını kanat teleklerine kanca gibi takarak dönmeye başlarlar. bu tırnağın teleğe takarak dönmesinden dolayı çoğu kuş çakılır. bu yüzden bilhassa dönek tarzı kuşların bazılarının tırnaklarını keserler. tırnak kesme olayı bu yüzdendir.

Zekeriya abim, demek istediğin dönek devirden çıksın die kesiyorlar sanırım. Bu şekilde bilmiyordum. Biz işaretlemek açısından duyduk hep. Ama dediğin gibi dönerken tırnakları ve ayaklarını kullanıyorlardır muhakkak. Zararlı değil diyorsun yani .

Merhabalar soner kardeşim.
Tırnak kesme; yetiştiricilerin kuşlarını işaretlemede kullandığı bir uygulama diye biliyorum. Genellikle dönek besleyenlerin daha çok yaptığı bir uygulama zannediyorum. Mesela bazıları soyunun tanınması için kuşlarının arka tırnağını keser, bazıları ön parmaklarından ortadaki tırnaği keser.
Mesela sen diyelimki kuşlarının arka tırnağını kesiyorsun, buda böyle duyuldu. Senin kuşlarından birinin eline geçerse arka tırnağını kesik görünce senin kuşlardan olabileceğini tahmin ediyor. Bence en iyi uygulama marka(isim, numara vs. yazan) takmak.
performansı herhangi bir yönde artısı veya eksisi olacağını düşünmüyorum. Çünkü dönek kuşu dönerken ayakları kuyruğunun oraya doğru uzanır. bu sebebten ayak bileklerinin beyaz rengi bile dönüşü güzelleştirmede bir etken diye biliyorum.

tırnak takma olayıda; dönek dönüşünü yaparken ayakları kuyruğunun altına doğru uzanması gerekiyor diye diyebiliyorum.
dönüşte ayaklarını nerede tutacağını bilemeyen kuş, kanatlarına tırnağı takınca bir bocalama olur. uzun dönüyor gibi olur ama aslında kuş ayağını kanadından kurtaramadığı için bocalar uzun gelir, çoğu zaman da yere çakılır. bu tür kuşların ayağını boyayınca kanat teleklerine, ayağını taktığını boya izlerinden görürsünüz. ve son olarak şunu söyleyeyim tırnak takma bir hatadır.

Gökhan kardeşim bilgilerini paylaştığın için teşekkürler. İzmir ilimizde de işaret amaçlı kuşların tırnakları kesiliyor. Dönüşe bir zararı olmuyor öğrendiğim kadarı ile .

SNRAVCI' Alıntı:
Gökhan kardeşim bilgilerini paylaştığın için teşekkürler. İzmir ilimizde de işaret amaçlı kuşların tırnakları kesiliyor. Dönüşe bir zararı olmuyor öğrendiğim kadarı ile .
soner abi Benimde düşüncem tırnağın dönüşe bir zararının olmadığıdır. İşaret amaçlı tırnak kesmek yerine kişişel marka takılsa bence daha etkili olur diye düşünüyorum. ben dolapçılar için 150 kadar künye yaptırdım. yavrunun soyuna göre renkli künye takıyorum, numaralarda olunca hazırladığım soy kitabında takip daha kolay oluyor.
hem kuşum fırtınada, yavruluk şaşkınlığında ve ya ne bileyim atmaca etkisiyle vs... yakalandığında iyi bir insanın eline geçtiyse sizi arayıp kuşunuzun elinde olduğuna dair size bilgi verebiliyor.

Muhakkak Gökhanım. İzmirde de aynı künyeleme. Tırnak kesme mazi oldu desem yeridir. Mesela amcam var benim kuşları gerçekten efsane. Sayılı üstadlardan. O Evelden iki orta parmaklarını keserdi kuşların. Ve şuan künyeleme yapıyor. Tırnak kesmek yok artık. İyi bir insanın eline geçmeside %10 gibi birşey :=) bu devirde kalmadı o tür insanlar kardeşim. Künyeli olsun künyesiz olsun kuş yakaladıklarında sanki göğe ermişler gibi seviniyorlar. ama biz üzülüyoruz kaçtı diye. Dönekleride biliyorsun biraz saf oluyorlar. Ne yapacaksın işte İzmir'de artık kuşçulukla geçimini sağlayan faydasız insanlar mevcut kardeşim . İnsanı kuştan bile soğuturlar. Yaralıyım o yüzden çenem düştü kusura bakma .

tırnak kesme eğer işaretleme amacı ile oluyorsa bence çok saçma. düşünün izmir gibi yerde binlerce kuş besliyen var. hangisi hangi tırnağı kestiğinden anlaşılacak. Döneklerde her döneğin tırnağı kesilmez. bazı kuşlar eğer kanada tırnak attığını sahibi anlarsa o kuşun tırnağını keser. Bu işi izmir ve Manisa da dönek besliyen (selanik) eski kuşçulara da sorabilirsiniz. bu tırnak kesme olayını teyit edeceklerdir.

Zekeriya hocam sanırım bu konuda yanlışınız var tırnak kesme işlemi önceden marka, künye, boncuk felan olmadığı için soy takibi açısından YAVRUYKEN kesilirdi yani tırnak takan bir kuşun yavruyken tırnak takcağını anlamak çok zordur.Zaten artık bu yöntemi kimse kullanmıyor varsada çok nadir.Marka nasıl yavruyken takılıyorsa tırnakta sadece yavruyken kesilebilir.Tırnak kesmenin performansada ne artısı ne eksisi vardır, dediğim gibi yetiştirici kendi soy takibini yapmakta kullanır.

SNRAVCI' Alıntı:
Muhakkak Gökhanım. İzmirde de aynı künyeleme. Tırnak kesme mazi oldu desem yeridir. Mesela amcam var benim kuşları gerçekten efsane. Sayılı üstadlardan. O Evelden iki orta parmaklarını keserdi kuşların. Ve şuan künyeleme yapıyor. Tırnak kesmek yok artık. İyi bir insanın eline geçmeside %10 gibi birşey :=) bu devirde kalmadı o tür insanlar kardeşim. Künyeli olsun künyesiz olsun kuş yakaladıklarında sanki göğe ermişler gibi seviniyorlar. ama biz üzülüyoruz kaçtı diye. Dönekleride biliyorsun biraz saf oluyorlar. Ne yapacaksın işte İzmir'de artık kuşçulukla geçimini sağlayan faydasız insanlar mevcut kardeşim . İnsanı kuştan bile soğuturlar. Yaralıyım o yüzden çenem düştü kusura bakma .
Haklısın abi bir çok insan tutakçılardan muzdarip olmuş, bıktırılmış. Herkez elindeki kuşlara yoğunlaşsa emeğe saygı olsa şuan kuşlarımız daha iyi yerlere gelebilirdi. İnşallah güzel şartlarda kuş uçurmak nasip olur.
Ben küçük bir ilçede yaşıyorum, şükürki rahatım. Sabahtan akşama kadar gökyüzü benim. bazen kaçak kuş gelir. sahibini biliyorsam tutar veriririm. sahibini bilmiyorsam hastalık getirebilir diye kümesin önüne inmesine izin bile vermiyorum. kuşlarıma bilmediğim kuşları karıştırmıyorum.

3 bina arkadamda 3 tane azılı düşmanım var en yakınımdaki bunlar biraz daha ileride fazlalaşıyor sabah 6 :30 da kalkıyorum dönekleri uçurmak için dolapçılarda sayalarda sorun olmuyor onlar her fırsat bulduğumda havada çok yavrularını tuttum çocuklarla geri gönderdim belki insanlık öğrenirler diye ama nerde...

DÖNEKCI35' Alıntı:
3 bina arkadamda 3 tane azılı düşmanım var en yakınımdaki bunlar biraz daha ileride fazlalaşıyor sabah 6 :30 da kalkıyorum dönekleri uçurmak için dolapçılarda sayalarda sorun olmuyor onlar her fırsat bulduğumda havada çok yavrularını tuttum çocuklarla geri gönderdim belki insanlık öğrenirler diye ama nerde...
İyilik yap denize at dedikleri bu olsa gerek, Allah yardımcın olsun abi

bence kuşun orjinalini bozmak doğru bi davranış değil tırnak deyip geçmemek lazım hayvan o tırnağıyla yeri geliyo kaşınıyo yeri geliyo kanadı yokken bi yere tırmanıyo ağzına kaçan tüyü çıkarıyo bakıyorum millet kuşun tırnağını kesiyo neymiş kaybolmasınmış :) karbonfiber değilki bu kardeşim eninde sonunda kaybluyo işte o kuştan bitek sendede yok yani bi başkasında daha iyileride var

Cenk abi kaybolup kaybolmaması için değil soy takibi için kesiyorlardı.Özenti olup kesenlerden bahsetmedim,onlar bu işi ticaret için yapıyorlar tırnağı kesik veya ayağında marka olan kuşları hep çok iyi kuşlar zannediyorlar.Bu kesme veya markalama işleminin tek amacı soy takibi yapmaktır.

Geri