Tüm dostlara selamlar,
04.10.2009 tarihinde Lüleburgaz’da düzenlenen Kanatlı ve Kürklü Hayvanlar festivaline katılma şansımız oldu, ve imkanımız elverdiği sürece bir kac resim çektik.Bunları sizlerle en kısa zamanda paylaşacağım.
Lüleburgaz derneği 130 üyeye sahip olan ciddi bicimde ivme kazanmıs kocaman bir birliktelik kurmus.Tabi bu kadar fazla üyenin oldugu bir ortamda , ayrı düsünenler, ters düsenler , küskünler gibi grupların olması dogaldır.Ancak dernek yeni ve eski yönetimi beraber hareket ederek , Belediye desteği ile beraber her sene dahada güzel festivaller sunuyorlar…
Festival alanı icin tahsis edilen yer ile birlikte festivalde kullanılan ekipmanlar gerçekten güzeldi.Gectigimiz senelerden farklı olarak bu sene alanın yan duvarlarıda kapandıgından , rüzgar % 90 oranında kesilmis, çokta güzel olmus.
Herseyin üzerine özellikle öglen saatlerinde cok yogun bir katılım gözlemledim.En güzel tarafıda insanların aileleri ile birlikte bu ortama katılmıs olmalarıdır.Bu bakımdan Lüleburgaz’lı dostlar festival kültürünü ciddi ciddi oturtmaya baslamıslar.
Hiç eleştirilecek bir sey yokmuydu derseniz pek tabiî ki vardı, ilerleyen satırlarda ara ara bu konulara da girecegim.
Mesela festival tarihi , daha farklı bir zaman diliminde düsünülebilirdi.Malum salmalarımızdaki kuşların pek çoğu henüz tam olarak tüyden çıkmış değiller.Bu yazıyı okuyan dostlar sadece güvercin sergisi olarakta algılamasınlar, pek cok farklı hayvan gösterime sunuldu, kediler,köpekler,tavşanlar,tavuk-horozlar,sülünler vb.
Festivalden geriye kalan izlenimlerimi görüşlerinize sunmak istiyorum…
1-Pek çok yetiştirici hangi cins güvercin beslerse beslesin artık, kuşbazlardan kuş almaktan kacınır olmuslar bu güzel bir ilerleme…
2-Hangi ırk olursa olsun insanlar güzel kuşlar edinmek istiyorlar, bu istek ve talepler sayesinde VASIFSIZ kuş üretiminde ciddi azalmalar bekliyorum ileriki senelerde.
3-Bizler makaracı sevdalısı oldugumuzdan bir stand kurduk, bazı makaleleri ve kısaca üretim ve ucum tekniklerini bu standta insanlarla paylaştık.
4-Trakya’nın orta yerinde bulunan Lüleburgazda Trakya yerlisi ( Makaracısı ) sergilenmedi, sergilenenler ise toplam kuş oranının % 1 i bile degillerdi.Bu yüzden Trakya’da yasayan tüm yetistiricilerin artık çuvaldızı kendimize batırma zamanımız coktan gelmis ve gecmektedir.
5-Pacası olmayan pek cok ırkta hala künyeleme modeline gecilmemis, derneklerin bu bilinci üyelerine aşılaması gerekiyor.
6-Güvercin camiası çok kalabalık olmasına rağmen, kücük bir camiadır, bu camianın icinde uzun seneler barınmak isteyen yetistiriciler, dürüst , tutarlı ve paylasımcı olmak zorundadır.
Bunların haricinde Trakya Yerlisi ile ilgili verilere dönecek olursak,
Standımızı ziyaret eden ve sergilenen nadir Trakya Yerlileri ile ilgili yorum yapan pek çok yetistiricinin yaş ortalaması 50 ve üzeriydi.Pek cok genc arkadasında ilgisini ceken kuşlar oldu.Biz dilimiz döndügünce yaslı ustalarıda yanımıza alarak bu kuşların kafes icinde kaşının, gözünün,boyu ve posunun veyahut renk kartelasının 2.derece önemli oldugunu, asıl işlevlerinin hava maharetleri oldugunu anlatmaya calıstık.Trakya Makaracısı ve Alabadem ile ilgili kasa yarısmalarına katılımın düsünüldügünü ve bununla ilgili yurtdısındaki federasyonlar ile temasta olundugunu, ancak yabancı yetistiriciler ile yarısabilmemiz icin öncelikle UCUMLARA acilen ve sürekli zaman ayırılmasını gerektiğini anlattık.
Festival ile ilgili ilk aklıma gelenler bunlar, topic icinde gerektiginde acıklama ve bilgi paylasımında bulunabilirim.
Saygılarımla,
Tayfun AKAR
Birkac resimde benden....