MAKALE (budapeşte yüksek uçucuları ile ilgilidir.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan loutremonty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
eroleskici
Meslek
ressam
İlgi Alanı
Budapestian HIghflier (Budapesti Magasroptu Keringo) veya bazen "Poltli"denir , dünyada yüksek dayanıklılığa sahip, uçan en iyi ırk olarak kabul edilir. sadece Budapeşte şehrinde 2.000 kayıtlı yetiştirici vardır.macaristanın en popüler ırkıdır. bu kuşlar adeta Zamanlama ,yüksek uçuş ve dayanıklılık için dünyaya gelir. bu faktörlerde poltlileri geçen tek kuş ingilizlerin tippler olarak adlandırdıkları ırktır. .Ortak düşüncenin aksine, gerçek Budapestian HIghflier veya "Poltli", aslında bir ırk için oldukça genç bir cinsdir. Pek çok İngilizce konuşan ülkelerde bize ''bu cinsin birkaç asırlık olduğuna inanıyoruz ''denildi fakat bu bilgi doğru değildir. macaristanda poltlilere oldukça yakın ırklarda vardır. Budapeşte Muffed Highflier (Budapesti Tollabslu Keringo) gibi biraz benzer uçan ırklarda vardır, macaristan diğer birçok ırka ev sahipliği yapar.macaristan ırklarının büyük bir kısmı kısa gagalı ve birçoğu kısa yüzlüdür.. Budapeşte Kiebitz (Budapesti Bibic), Budapeşte Whiteflighted Highflier (Csapos),Budapeşte WhiteShield (Budapesti Tukros), Budapeşte WhiteBarred Highflier ve elbette Budapeşte ShortFaced (bu sadece macaristanda Budapeşte şehir adını taşıyan türler); ,Budapeşte ailesi Macar boz Highfliers, Eski Avusturya Highflier, Csepel Kar Beyaz Highflier ve ayrıca Pest Mavi Highflier (Pesti Kek), muhtemelen, levi gibib ingiliz yazarlarca tanımlanmıştır..bunlar yanlış olabilir.
.Bu cins aslında ilk Budapeşte Poltl kardeşler tarafından 1907 dönemindeçaprazlanmaya uğramıştır ve bu nedenle macarlar kendi aralarında bu kuşları Poltli "olarak adlandırır. bunlar bu cinsin ''arketyp''yani ilk modellerindendi.orijinal modeller daha sonra ortaya çıkmıştır... Kardeşler :Viyana MF tumblers, Szegedin tumblers ve ayrıca Danzig Highflier ırklarınının üzerinde yıllarca çaprazlamalar yapmışlardır.Bu çaprazlama sonucu, büyük, yakın sürü, hızlı kanat hareketiyle uçabilen ve havada birkaç saat kalıan kuşlar ortaya çıktı.
. gövde yavaş yavaş dik bir kuyrukta son bulur . Kafa kemerli gaga alna doğru meyil verir. Gaga mavi gri renk ve orta uzunlukta.Göz çakıl gri ve irisin iç kısmında muhteşem bir etkisi vardır. Boyun orta uzunlukta dik. göğüs geniş ve gururla kas gösteren bir yapıdadır. Kanatları güçlüdür ve kuyruk üstünnde taşınır. Bacaklar orta uzunlukta mavi gri ve çok çok nadiren kemik rengindedir.poltli kardeşlerden sonra ortaya çıktığı biliniyor.ilk standartlar 1943 yılında belirlendi.üretildiği günden beridir kesinlikle bir showroom güvercini değil bir uçuş güvercinidir.. Beş renk veya işaretli alt çeşitleri kabul edilir. modern Macar standartları şunlardır: Storked (Goylas): Bu kuşlarda kuruklar ve kanatlar gri olabilir bazılarında siyah ve beyaz zemin renkleri olabilir. beyaz kuyruklu kuşlar da kabul edilmektedir.GrizzleNecked (Koszorusnyaku): kafa mavi-gri veya kır tüyler, boyun ve göğüsesıçrayan yoğun mavi-gri tüyler metal bir parlaklık ve rekli olabilir. Böylece "halka" sık sık bazı beyaz içerir. kanatlar gri, kuyruk beyaz, ama gri bağcıklı kuyrukluları da kabul edilir. GrizzleNecked Beyazlar (Koszorusnyaku Feher):ama kanat ve kuyruk her zaman yukarıdaki gibi, . Kar Beyazlar (Ho Feher) beyaz : beyaz dışındaki tüyler herhangi bir arıza olarak kabul edilmektedir. çakır gözlüleri bulunmaktadır.(Pantos) Çubuklu: zemin rengi kanat ve kuyruk tüyleri açık gridir ve arada beyaz tüylervardır. . Kafası mavi-gri ve boyun "inci" denilen gri tüyler gösterir. bunlardan ayrı olmalarına rağmen Kül Sarı Grizzlenecks' Kül Kırmızı 1996 yılında biri tarafından yanlışlıla melezlenmiş bir kuş olduğu olduğu yönünde rapor edildi. . Ancak bu tür macaristanda bile yeterince tanınmadı..(Hellmann) Bu yazar büyük bir çaba ile gerçeği ortaya çıkarmak için Almanya dan bir mektup içinde gerekli bilgileri yolladı. O da bazı kuşlarda fazla kırmızı gördü. Sarı Grizzlenecks Macaristandan bir kamyonun arkasında Almanya'da göstermek ve satmak içi yola koyuldu . bu çaba gerçeği ve birçok yeni ve önemli gerçekleri ortaya çıkarmaya yarayabilir. Bu durum da farklı değil.daha önce burada sadece bir yetiştiricide çubuklu budapeşte görülmüştü. Kırmızı ve Sarı serisi Grizzlenecks ve matings Çubuklu Budapests kadar üretildiği söylenir. bu çabalar ilk Sarı serisi Grizzlenecksin ve çubuklu türün nasıl ortaya çıktığını anlamamıza yardımcı olabilir. Bu kırmızı kuş serisi çok vahşi olmakla birlikte düzensizdi. Kırmızı serisi Budapests meraklıları ile tüm gençleri uçurmaya çalıştık onları sinirlilikleri nedeniyle kaybettik. Bu kırmızı serisi kuşların yeteneklerinin ölçülmesi için işaretlendi ve uçuruldu davranışları incelendi..bu serinin çok bireysel olduğu görüldü.uyum sağlayamadı ve ayrıksı uçuş tarzları fark edildi..
çeviri : loutremonty

Teşekkürler Erol Bey, Sırpların makalesini de bekliyoruz. :)) Site ne oldu bu arada?

aman canım ben bey olacak kadar yaş almadım daha:) şimdi şöyle bir durum ki bu hayati -çevirecek kaynak yok-yani bunun için internette bu makaleleri bulmak lazım ki eğer varsa tabi...zor. zaten bu ırkların forum içi ilk tanıtım yazılarıda bir kişi tarafından bu ırkların başat sitelerinden çeviri yapılmış ve her kurulan foruma yapıştırılmıştı...bu yanlış değil katiyen ama yetersiz..mesela benim dilimin döndüğünce çevirebildiğim bu makalede Grizzlenecks diye bahsi geçen kızıl ve sarı olan modellerle ilgili bir problem yada belirsizlikten bahsediliyor...işte püf nokta bu..hani kafa ne kadar kırmızıysa ''sahip'' o kadar böbürlenirya bizim amca tayfasında. işte burda problemler var..ben istanbuldayım yüzlerce budapeşte gördüm..ben bu kuşun duruşunun sürekli altının çizilmesinden çıkardığım önemli şeyler var.yani,bu adamlar neden sürekli kuşlarının duruşunun altını çiziliyorlar.demekki burada bu kuşlarla ilgili önemli bir referans veriliyor...ama benim gördüğüm kuşların hepsi değil ama bir çoğunda bu fiziki özellik yoktu ve sıkı bir fizik ve duruşa sahip değiller..hantallar...çok iriler..paça meselelri malum.ama ben bu kuşlara merak salanlara paçasız olanları tercih etmelerini tavsiye ederim sonuçta szegedin taklacısı denen kuşunda genetiğine sahipler ve paçalılarıda var...ama bu bir ara geçiş formudur..bence bilinçli tetiştiriciler yurt dışında bunları yavaş yavaş eliyorlar ve genelde paçasızları kalıyor...elli yıl sonra bu kuşların paçalı olanları,tepeli olanları bilmem ne olanları burada olacak çünki bazıları bunlarla otnayalı zaten çok oldu bizde .bu sitede ben tepeli olanını gördüm yahu...nasıl yani.neden bunu yaptın?.nedenine bize özgüsaçma sapan bilinçsizlik.yakında öntepe araka tepe olacak kularda olcak malatya paçalar falan ...olacak eminim ben öyle adamlarla konuştumki bırakın yetiştiriciliği inek beslese ne yapar eder buzağı yı paçalı tepeli bilmem neyli doğurtur..sırplarıda yazmak için araştırıyorum

Bravo Erol Bey aynen katılıyorum. Zaten beyliğiniz de bilinçli bir insan olmanızdan kaynaklanıyor. Bir öğretmen olarak yaştan çok her zaman akla değer vermişimdir.

Çok üzüldüğüm bir nokta var; Elinizde Allah'ın bahşettiği, özelliği müthiş, altın değerinde hayvanlarınız var. Örneğin geçen yumurtacı tavukları arştırırken Türkiye'nin en iyi kalite yumurtacı tavuk üretiminde bir Türk Profesör tarafından, Kanada'dan 10 adet çok kaliteli piyasaya çıkarılmayan, kendi bilim çevresinin yardımıyla yumurtaları ülkemize getiriyor ve 10 yıllık çalışmayla 3 cins çok kaliteli Türk yumurta tavuğu oluşturulup, bunların (3. ağız yavrularından itibaren satılması gerekirmiş. Çünkü; piyasada bunu temin edenler bu değerli hayvanları üretemesinler diye) üretimini sağlamışlar. Şimdi ifade etmek istediğim şudur; Bir takım cinsler ortaya koyulduğunda bunların bilimsel bir yapıda ve fayda amaçlı olşturulması ve sürecin çok dikkatle,bilinçle dolayısıyla da bilimin ışığında oluşturulması lazım. Bu sayede bu çok kaliteli tavukları dünyada üreten 6 ülkeden biri olmuşuz ve %100 ithal ettiğimiz bu tavukları hem piyasamıza hemde dünyaya satar duruma gelmişiz.

Budapeşteler de ciddi çalımalarla ortaya koyulmuş performans kuşları... Bunca emeğe yazık değil mi?

İnsanlar genel olarak minnetsiz, doğaya diğer canlılara saygısız. O zaman Afrikada çitalardan,aslanlardan bile sürüyü koruyan kangallarımızı da süs hayvanı yapalım ya da tarsus çatal burun av köpeklerini de ...vb ne varsa sür hayvanı yapalım. Yazık gerçekten, hayvanları doymak bilmez bir minnetsizlikle-bilgisizlikle çaprazlayanları esefle kınıyorum. Sonrada şikayet ederler; yok efendim piyasada iyi performans kuşu kalmamış.

Kuş beslemek herşeyden önce sorumluluk ister bilinci olmayan, imkanları olmayan beslememelidir.

"Grizzlenecks diye bahsi geçen kızıl ve sarı olan modellerle ilgili bir problem yada belirsizlikten bahsediliyor." Erol Bey bu konuda da endişelerimde haklıymışım demek ki. Kendi paylaşımlarımı mutlaka okumuşsunuzdur bu kızıl ve tnlarının dediğiniz gibi bir standartının olmaması ve budapeşte genel standartına hepsini oturtamayışım kafamda soru işareti oluşturmuştu. Birde kızıl tonunda budapeşte olmayan kuşlarıda Makedonyadaki kuş sitelerinde budapeştelerin içersinde görünce daha bir şüphe etmeye başladım. Kısa yüzlü kuşlar konusunda da hakikaten dikkatimi çekti çaprazladıkları kuşlarında ksa yüzlü olması gerçekten bu kızılların saflığını algılamakta zorluk çıkarıyor gibi görünsede gaga yapısından, ayak derisi renginden, ve sizin dediğiniz gibi o mütiş duruşa sahip olmamalarından ayırt edebiliyorum. Bu bilgileri vermeniz benim için önemliydi, tekrar teşekkür ederim.

Geri