MAKASLAMAKMI CIBALAMAKMI

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan kuscu_marik
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 21
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Muharrem Karaderili
Meslek
kamu çalısanı
İlgi Alanı
Kediler
KUSLARIMIZIN YASAM KALİTESİNİ YÜKSEK TUTABİLMEK BİRAZDA KENDİ ELİMİZDE DAMIZLIGA AYIRDIKLARIMIZI

YADA UÇURMAK İSTEMEYİP YATIRDIGIMIZ İYİ KUSLARIMIZI KİMİMİZ MAKASLAR YADA CIBALARIZ KUSLARIMIZIN SAGLIGI AÇISINDAN HANGİSİ DAHA SAGLIKLI YORUM VE TECRÜBELERİNİZİ AKTARABİLİRMİSİNİZ BİLGİLENELİM

SAYGILAR

makaslanan kuşta kanatta ilerde ur çıkıyor cıbalamak daha sağlıklı

Damızlık kuşun kümesi yeri ayrı olmakla beraber rahatlıkla içinde inip çıkacağı dolaşabileceği yazlık kışlık şeklinde yapılabilirse bu çok güzel olur. ne kanadı kesilir nede o dediğiniz ben bilmiyorum hiç bir şekilde kanadına ellenmez .böyle rahat olursa ne sitrese girer nede kanadında ur falan hiç bir şey çıkmaz .

makaslamak dogru yontemdır.makaslamanın ura sebeb oldugu ıddıası ıse dogru deıldır.oyun kusların hemen hemen hepsının telek dıplerı zaten ucsun ucmasın patlaktır. asagıda resmını gorebılırsınız.

[No message]

Ekli dosyalar

• telek dıbı.webp
    telek dıbı.webp
    46.7 KB · Görüntüleme: 854
Makaslamak,yada telek yanlarını alarak çırpmak ikiside aynı yola gelir kuşun ur falan yapacağını düşünmüyorum bende

yıllardır makaslarım bir sorun yaşamadım.

Burda dikkat edilecek husus dengeli makaslamak eşit şekilde.

Selamlar sağlıcakla akalın.

s.a mezatlar yoktu sadece haftada bir kurulan pazarlar vardı. sakaryada kapalı çarşının arkasında pazar günü kurulurdu bu kuş pazarı,oraya gelen bir su börekçimiz vardı allah rahmet eylesin çok oldu öleli çok güzel su böreği yapardı ben çok severdim.neyse o dönemlerde pazara kanadı ur yapmış ayagı ur tutmuş bazılarının iki kanadı birden ur olanlarda olurdu niye böyle yazdım biliyormusunuz çünki artık kanadı ur tutan kuş olmuyor ben göremiyorum varsada çok az bi kuşun kanadı niye ur yapar? tabi her kes uçup yatırılan kuşun kanadı ur yapar diyor. peki uçur bakalım sonrada yatır ur yapacakmı yok her kuşun kanadı ur yapmaz öyle bir şey yok .ben o zamanlar küçüğüz tabi bizden yaşça büyük olanlar böyle kuşları takip ederlerdi alıp onlardan eş tutturmaya çalışıp yavru alırlardı ve çıkan yavrular oynardı ben kanatlarını tamamen kesenleri duydum ve gördüm .erkekse dişisine ,dişiyse erkeğine eş yaparlardı .aradan 30 sene geçti ve ben hangi kuşların kanadı ur yapar urfada sordum araştırdım eski kuşçularla konuşup nedenini tabiki bilemem ama hangi kuşların daha doğrusu ur yapmış kuşların hangi sepepten dolayı ur yaptığını anladım.yine söylüyorum niye ur yaptığını bilmiyorum ama nedenini biliyorum ama bunu paylaşmıycam bu bende kalacak. Muharrem bey kuşlarımızın yaşam kalitesini yüksek tutabilmek için hangi yöntem doğrudur ,hangisi daha sağlıklıdır demiş .bundan benim anladığım kümesimizdeki kuşların tamamının geçerli bir nedenimiz yoksa hiç bir şekilde makaslı olmamasıdır .makaslı kuş kümesin içinde rahat edemez kanadını çarpar yere düşer tüneğe çıkamaz yani makaslı kuşun başına gelmeyen kalmaz yani hem bu şekilde olursa yaşam kalitesi olmuyor hayvanın ,hemde sağlığının garantisi yok oluyor.not makası dibindende vursan makasla alakalı değil ur olayı .

Nihat Bey e tamamen katılıyorum aslında en uygunu damızlıklarımızı ayrı buyuk sagdan sola uçabilecek,güneş gören salması olan geniş salmalı kümeslerde bakmalıyız be kanatlarını açık tutmalıyız.

s.a üniversiteye giderken bi abime 4 5 tane kuş vermiştim bunların içinde de bi gök vardı gökten bitane gök yavru almıştı
bu yavru 1,5 yaşında falan oyun sökmüş üniversite bitti askerlik bitti memlekete geldikce arada uğraar kuş uçururduk bu kuşuda seyrederdik kuşun oyunu 3 4 taklalı 15 20 seferli 15 25 metre çıkan bitarzdı kümesi tekrar kurduktan sonra bu kuşu yavru allalım dedim kuşu son bi kez daha uçurduk yine aynı oyununu yapmıştı.aldım kümese koydum..kuşu getirdiğimde tam 7 yaşındaydı
bundan sonrası konuyla alakalı kısım
kuşu makaslamadım cibalamadım kümesimi büyüklüğü 260*320 yükseklik 250cm kkümesin önünde 6 m 2m yüksekliği 2,5m olan salma var kuşlar sabahtan akşama kadar serbest..
bu şartlar altında kuş 1 sene olmadan sol kanadının 6.7. telek dibinden ur yaptı hiç bi tedaviyi kabul etmedi
kanadının her tarafını sardı kesmek zorunda kaldık...
nedeni yıllarca uçup bir kümese hapsol masından başka ne olabilirki.....

oyunlarını şekil ve görüntülerini tamamıyla her şeylerini yavrularına eksiksiz bir şekilde aktarabilen kuşlara has bir durum bu.bir süre uçup 1 yıl ,iki yıl neyse kendi kümeslerinde yatır kanadı saglam olsun ur falan yapmaz fakat dogdukları yerden kanatları saglam dahi olsa başka kümese gittimi urda çıkarır hatta daha kötüsü ölebilirde benim yılardır gözlemlediğim bir konu. bunu her kuş yapmaz hangi kuşlar yapar oda bana kalsın .

bu cıbalamak ne demek anlamadım
telek tüylerini jiletle yada makasla inceltmekmi ona mı diosunuz cıbalamak

bence en sağlıklısı ne makaslamak ne cıbalamak kuş kümeste rahat hareket edebilmeli
en iyisi bence kuşun kanatlı dolaşması bunun kimseye zararı olmaz
yeterki kuşu ürkütmeyelim
saygılar

urfalı' Alıntı:
oyunlarını şekil ve görüntülerini tamamıyla her şeylerini yavrularına eksiksiz bir şekilde aktarabilen kuşlara has bir durum bu.bir süre uçup 1 yıl ,iki yıl neyse kendi kümeslerinde yatır kanadı saglam olsun ur falan yapmaz fakat dogdukları yerden kanatları saglam dahi olsa başka kümese gittimi urda çıkarır hatta daha kötüsü ölebilirde benim yılardır gözlemlediğim bir konu. bunu her kuş yapmaz hangi kuşlar yapar oda bana kalsın .
sana kalmasın nihat kardas ben diyeyim safkan ırklara (damızlık) mahsus bir asalettir o. :) selam ve sevgiyle...

FORMULA 1' Alıntı:
urfalı' Alıntı:
sana kalmasın nihat kardas ben diyeyim safkan ırklara (damızlık) mahsus bir asalettir o. :) selam ve sevgiyle...

sizin söylediğinizi varsayıp bana kalmasın .sizinde gönlünüz olsun.

yok gönlüm olsun diye değil de saklamaya gerek yok diye düsündüm.eyvllh yinede.

kus konusunda herkes bilgisini görgüsünü paylaşsın bence.el elden üstündür,herkes birseyler öğretebilir.öğrenmekde güzel.kimse 4x4 olamaz bu iste.kuşçuluk varsa onunda bir alt kültürü vardır,herkesin bakıs acısı onemli bu sebebten.

İki mürit aralarında tartışıyorlarmış.Biri kesilen tırnakların toprağa gömülmesi gerektiğini diğeride yakılması gerektiğini söylüyormuş.Neyse anlaşamamışlar hoca efendiye (bedüüzzaman said nursi)gitmeye karar vermişler.Hoca o sırada tırnaklarını kesiyormuş bizim müritler izlemeye başlamış.Hoca efendi tırnaklarını kestikten sonra yarısını sobaya atmış,diğer yarısını da gömmüş.
demem o ki ister makasla ister cıbala...

urfalı' Alıntı:
Nihat abi iyi güzel hoş konuşmuşsun da bize hiçbişey katmamışsın bunu da bilerek yaptıgını iki kere vurguladın konuşmanda.burası bir forum sitesi.amaç bilgi paylaşımı zaten.o bana kalsın bu bana kalsın denirse kimse bişey öğrenemez.şimdi sen bilgini paylaşsan biz de hangi kuşta ur çıktıgını bilsek güzel olmaz mı.gidip ur çıkarma ihtimali olan kuşu almayız en azından.yine de ben kimseye söylemem diyorsan o zaman biliyorum ama bende kalsın deme bence.hiç konusunu açma bu yeter.

merhaba ,safkan soy olayına karışamam kuş sadece stres yüzünden hasta olur , kuşu strese sokmayacaksa ikiside uygun olur. yuvasına tüneyemezse yada diğer erkekler tarafından hırpalanmıyacaksa ikiside makbuldur. :slm:

Evet önemli olan kuşun rahat olması,Stres en büyük hastalık sebebidir bana göre de.
Ve düşündüğümde en mutlu kanatlı olurlar.

bundan 8 yıl önce bir tane güvercin buldum dükkanda bakıyordum insanın ayaklarına saldırıp kanat vuruyordu
bizimde hoşumuza gidiyordu tabiki,sonra kuşçu bir arkadaşım bana kanadında ur olan bir dişi mavi hediye etti,
hayvan o haliyle 2 metre kadar havalanıp 6-7 takla vuruyordu, birgün çatıdan düşmüş üst sokaktaki bir çoçuk
çalıp kanadını bantlamış ertesi gün akşam ezanı vakti kuşun yürüyerek geldihini gördüm ve oyazın bana tam 7 adet yavru yaptılar ve ben bişr anlık sinirle hepsini satmıştım şimdi ne zaman o kuşlar aklıma düşse gözlerim doluyor
bunları kanadında ur var diye kuşlarını ölüme terk eden arkadaşlara sinirlendiğim için yazıyorum, onlar iyi bir damızlık oluyor
saşma bulanlardan özür dilerim

Geri