MAKASLİLAR NERDEN VE HANGİ KUSLA KİRİLARAK ELDE EDİLMİSTİR.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan asilhector
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 18
  • Görüntüleme Görüntüleme 9K

asilhector

Üye
Siteyi ziyaret et
Selam Arkadaslar,

Eski Adana dalicilarina bakacak olursak, duz oklava gibi dalan kuslardir.
Son zamanlarin moda furyasi, makasli dalicilar ortaya cikmistir.
Benim bilmek istedigim, Kim, nerde, nezaman ve hangi kusu kirarak makaslilari ortaya cikarmistir.
Bunlarin yani sira, pek tutulmayan, dalista donerek gelen (donek ve wuta donus tarzinda) adana dalicilarida bulunmaktadir.
1 de unutmadan Mersin tirnaksizlar (findik kafa) dalicilari bulunmaktadir.
Her ne kadar kirma yoluna giderek, irkin safligini bozanlara karsi ciksamda, ne iyi etmislerde makasli kuslari elde etmisler demektende kendimi alamiyorum.
Burdan su derside, cikartiyorum kendi adima; guvercin irklari, 1 tek kaya guvercinden uredigini ve atasini kabul ediyorsak, bilincli kirmanin ve elde edilmek istenileni, basarabildikten sonra, bilincli kirma yaparak, istenileni uretmenin, 1 sakincasi olmadigini gormekteyim.
Bu konuya ornek olarak, Yunan guvercinleri, Wutalarida goz onunde bulundurmak gerekir cunki; wutalar, kaya guverciniyle, tahtali guvercininin, kirmasiyla elde edilmistir, ayni sekilde evine sadakati artirmak icin 1 cok irk, posta guvercinleriyle kirilmistir, posta guvercinleri ise tamamen, cesitli irklarin karmasiyla elde edilmistir, atasi bagdatlardir ve hala mukemmeli elde etmek icin kirilmaktadir.
Her nekadar her seyin arzu talep meselesi olsada, ben saf kan irklari, korumamiz gerektiginide, buradan vurgulamak isterim.

Saygilarimla,
Ali Gulcer.

Selamlar.
Sevgili Ali Abiciğim..
Öncelikle Bennimde Seninle Bir Nebzede Olsa Aynı Düşüncede Olduğumu Belirtmek İsterim. Yani Kuşların Kırılmasında Bilinçli Çalışmalar Yapılırsa Gerçektende Ortaya Güzel,Kaliteli Kuşlar Çıkacağı Düşüncesindeyim.
Fakat Şöyle Birşeyde Varki,Bu Çalışmaların Gayet Bilinçli Olarak Yapılması Gerekmekte,Ve Aşırıya Kaçılmaması Gerekmektedir Düşüncesindeyim. Malum Bir Posta Güvercini İle Dönek Güvercininin Çalışmasından Pek Fazla iyi Bir Sonuç Alınamayacağını Sanıyorum.
Sizin Dalıcılardan Adanalardan Makaslı Dedikleriniz ve Wutalar Dediklerinizi İlk Defa Duyuyorum. Bizlere Daha Açık Bir Şekilde Tam Anlamıyla Nasıl Oldukları Konusunda Fikir Sahibi Yaparsanız Sevinirim.

Saygılarımla.
Hüseyin BAŞOĞLAN

Selamlar Arkadaslar,

Huseyin kardesim, Adana dalicilarinda,makaslinin anlami, kuslar dalis esnasinda oncu kusu yakalamak icin, artcilarin cirpinmalaridir.(kanat cirpmalari)
Wutalar ise Yunan dalici kuslaridir, bunlarda 2 cesittir,1.si Wuta (dalici demek) donerli merdiven cikarcasina, Adana dalicilari gibi yukselen,2. siyse Anevatoria (yukselen demek) mumkun oldugunca duz yukselendir, 2 cinsinde dalislarida degisyktir, 1i duz dalar, digeri dalis esnasinda donmeler gorulebilir.(donek kuslari gibi)

ADANA DALİCİSİ
herschaaldekopie01ut7xe2.jpg

herschaaldekopievanadanzj9.jpg

YUNAN DALİCİLARİ WUTA VE ANEVATORİA
85686748ft3.jpg

188802612257d4kfxt0msyyfs3.jpg

Saygilarimla,
Ali Gulcer.

Ali bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.özellikle adanalar hakkında bilmediğim bir kaç şeyi öğrendim.Diğer kırma konusuna gelince bende mantıklı kırılmaların olması taraftarıyım.hüseyin kardeşimin belirttiği gibi bir postayla döneğin kırılmasından yada,bir oynar ile adananın kırılmasında çokta mantıklı bir şeylerin ortaya çıkmayacağı malum.

evet bilinçli yetiştiriciler tarafından yapılan bilinçli çalışmalar sonucunda ortaya çıkan güzel kuşları kimse reddedemez.ama dikkatini çekiyorum bilinçli.herkes ortaya bişi çıkarıyım diye kuş kırarsa ortada asıl kuşlarımızda kalmaz.

demek taaa 20-21 sene önce yakaladığım önceleri beğenmediğim alason göğ yunan wuta sıymış,benim çevredeki en hızlı olan safi mi bile geçerdi,şaşardım o yaştayken ,nasıl olurda bu uyuz kuş safi mi geçer diye,meğer yunan wuta sıymış demekki.
teşekkürler ali bey

bende war bu makalılardan bir çift çok güsel uçuyolar hastayım uçuşlarına taklacı besliom ama adanaya dönmeye niyetim war...

slm abilerim bende merside takalcı ile adana besliolurum bnm adanalılarda makaslıdır çok hos dalışa geçiolar bende adanaay dönmeye karar werdim ama bırakamıorum taklacıları...

BEN ADANA KUŞU BESLEYEN BİRİ OLARAK MAKASLI KUŞLARDAN YANAYIM FAKAT MAKAS SAYISI ARTSIN DİYE KUŞLARIN BÜNYELERİ BİRAZ DAHA İRİLEŞSİN KAFASI BÜYÜSÜN HIZLARI ARTSIN DİYE BAZILARI ADANADA IRKLARI KIRMAKTALAR BUNLARIN SONUCUNDADA KAN TUTMAMA GİBİ ŞEYLER ORTAYA ÇIKIP ADANADAKİ GÜVERCİN CAMİYASINDA KALİTELİ DALICILARIN NESLİ TÜKENMEKTEDİR. BEN İSE ŞUNUN TARAFTARIOM KALİTELİ KUŞLAR ALICAM DİYE KUŞLAR KIRILIRSA ORTAYA KALİTESİZ YANİ ÖZELLİKLERİNİ TAŞIMAYAN KUŞLARDA ORTAYA ÇIKMAKTA BUNUN NAZARINDADA İYİ KUŞLAR SADECE İKİ ELİN PARMAK SAYISINI GEÇMEYECEK KİŞİLERDE BULUNMAKTADIR BENCE KUŞLARI KIRMAYALIM NESİLLERİ İLE OYNAMAK GİT GİDE ADANA GÜVERCİNLERİNİN İYİLERİNİN KAYBOLMASINA NEDEN OLUYOR BENDEKİ KUŞLAR MAKASLI HEMDE ÇOK HIZLI VE SERİ VURUYORLAR VE DALIŞLARI SAATTE 90 KM HIZI BULUYOR FAKAT BENDEKİ KUŞLAR TEK NESİL DAMLARINA ÇIKTIIM ABİLERİMİN ARKADAŞLARIMIN KUŞLARINA BAKIYORUM DALIŞTA BASKILI OLMAYANLAR VURMAYANLAR YANİ MAKASLAMAYANLAR MEVCUT BEN İSTİYORUMKİ HERKESİN KUŞU İYİ OLSUN ESKİ ADANALAR İLE BİRDE BENİM KENDİ GÜVERCİNLERİME BİR BAKIN AYNI İRİLİK VE AYNI BÜNYE VARMI

Ekli dosyalar

• katrani zırhlı ile sakar dişi- öncü.webp
    katrani zırhlı ile sakar dişi- öncü.webp
    848.3 KB · Görüntüleme: 3,815
  • zırhlı ve şami dişi öncü takım.webp
    zırhlı ve şami dişi öncü takım.webp
    981.3 KB · Görüntüleme: 3,580
  • adana4.webp
    adana4.webp
    84.4 KB · Görüntüleme: 4,038
Merhabalar,

Adana kuslarinda dönerek inen bir cesit var demissin Ali abi ben böyle bir çeşit görmedim kusların döndüğü yani hata yaptığı doğrudur ama bu ya terbiye eksikliğinden kaynaklanır ya da kuşun nefesi yetmez, baskıya yenik düşer vs. Tek bırakıpda solo sekilde asağı kadar dönen bir Adana ya rastlamadım. ßu sekilde olursa ırkın özelliği arasına girer bana göre üç kus ucurulduğunda postanın biri dönüyorsa bunu kusun ırkı demek yerine yetiştici hataları kendisinde aramalıdır.
Hatalar ne olabilir;
Uygun sekilde kusların bir arada ucurulmaması havadaki uyumu sağlayamamak.
Önde kacan kusun baskısının yetersiz oluşu cok iyi kandaki kusların bile hata yapmasını sağlar cünkü önden giden kusu yakalayan güvercin mecburi olarak carpmamak için dönecek ya da cayacaktır o nedenle öncü secimini iyi yapmak gerekir.
Hazır olmayan kusları postaya koyup ucurmakda yetiştirici hatası olarak gözlenir kuşun kondisyonunu ayarlamadan iyi verim beklemek insanı her zaman yarı yolda bırakır diye düşünmekteyim.

Adana kuslarındaki cırpınma olayınıda ben cok eski kusculara sorduğumda aldığım yanıt herkesin savundugu sekilde aynıdır Adana daki kusların geneli düz gelirdi bazı makaslayan kuslar mevcut olurdu ancak ilgi görmezdi daha sonradan neslin değişmesi sebebi ile makaslamanında verdiği heyecanın farklı olusu insanların ilgilerini bu yana cevirmis ve makaslayan kuslardan üretim baslamıs. ßenim aklımın erdiği en eski cırpınan kuslar Sarı Ünal da bulunmaktadır abrajları zamanında meshur ve cok hareketliymis Aliço nun kuslarının neslide buradan gelir zaten Adana nın en iyi damızlıkcılarından olan Aliço oradan bir dişi alıyor (cinturi dişi) kendi kuslarına cırpınma ve iyi performans özelliği eklemiş oluyor.

Wutalar gercekten harika kuslar ancak suan ben iyi bir wuta izleyemiyorum sekilleri gözleri vs herseyleri orjinal görünselerde kesinlikle ama kesinlikle seyretmeden wuta almayin herseyi orjinal görünsede genelinin parlak hassasiyeti cok kötü.

Zaten ucus kuslarının seyredilmeden alınması bana göre herzaman hayalkırıklığı ile sonuclanır tabi seyrederkende bir kaç kere izlemek gerekir kusun yumurtadaki performansı, taritlik zamanı arasındaki değişiklikler vs incelenip o sekilde kus alınmalıdır.

İşin en güzeli ise kendinize iyi bir damızlık bularak iyi yavrulara sahip olup ucurmaktır kendi yetiştirdiğiniz iyi kan tasıyan bir yavrunun verdiği hazzı inanın baska hiç birşey veremez.

Saygılar..

Selam Arkadaşlar öncelikle tüm Arkadaşlarımın iyi bir sezon geçirmelerini temenni ediyorum konuyu okudum ve bende Sevgili kardeşim İsmail'e katılıyorum.. Biz Adana kuşu besleyenler genelde bir arayış içerisindeyiz önceleri çok yukarılardan portmadan düz gelen kuşlar dı,sonra çırpınan kuşlar aldı yerini şimdi ise batan kuşlar alıyor,Batan diyince biraz açayım konuyu kuşa paplak çektiginde çırpınarak açı yaparak gelen kuş degil,uçurduğunuz postaya parlak çektiğinizde çırpınarak olduğu yerden vurarak doksan derecelik açıyla gelmesi yada diger bir tabirle havada kuşların( C ) harfi çizmesi bakalım zaman neleri getirecek....

selamlar.hepinize çok teşekkürler.adana kuşları hakkında çok güzel bilgiler edindik.teşekkürler saygılar.

ADAŞIM HEMDE MESLEKTAŞIM HAKAN ŞİMDİ DOKSAN DERECE DİK OLARAK GELECEK HEMDE C ÇİZECEK BU BİRAZ ÇELİŞKİ DEĞİLMİ? DİK GELEN KUŞ I ÇİZER BENCE

Kümesin üzerine doğru direk inecek demiyor. kuşlar yana düştüğünde parlak çekiliyor kuş olduğu yere doğru dik batıp kümese doğru gelirken verdiği eğime C deniliyor ayrıca bu şekilde dalışa geçen kuşların sırtını görüp nasıl kanat vurduklarınıda daha iyi görebilirsin.(kanat ucuylamı veya kanat kökündenmi )

valla bu c çizmede moda oldu şimdi herkes bunu konuşuor artık düz vuran kuşlara itimat etmiorlar bu özllikte sanırım kuşun içinde olması gerek çünkü eğitimle oalacak bişe değil bende bir tane vardı geçen sene 40-50 tane abartısız cülük söktüm hepsi güzel düz vuruorlardı ama bir tanesi derine dalıordu o da modelci metin abinin bir dişisi ile benim kuşlardan kırdığım bir kuşun cülüğüydü.yani demek istediğim hepsine aynı eğitim verdim ama biri derine dalan çıktı o da demekki kuşun kanın da olacak demekki.Çünkü metin abinin kuşlarının hepsinde derine dalma özelliği var kuşlar vururken sırtlarını gösterior hep.Kuşculuğu bırakırken o kuşu arkadaşa hediye etmiştim o da kaçırmış

BU İŞİN EĞİTİMLE ALAKASI YOK DEDİĞİN GİBİ KANDAN GELİYOR. AMA AYNI KANDAN GELENİN HEPSİ YAPACAK DİYE DE BİRŞEY YOK.

ARKADAŞLAR MERHABA BEN İST. DAN KIRAL KAYSERİLİ AMATÖR FİLO YETİŞTİRİCİSİYİM ADANALARDAN ANLAMAM LAKİN ZAMANINDA ARKADAŞIMIN BANA HEDİYE ETTİĞİ ADANAYI BİLİRİM BBEYAZDI UÇURDUĞUM ZAMAN BULUTLARA ÇIKIYORDU PARLAĞI GÖRDÜĞÜ ZAMAN MERMİ GİBİ ÇAKILIYORDU.

öncelikle hakan beyin dediği doğru C çizmesi bizde 1 çift kuşta da var anlatım kuş tepenizdeyken parlağı çekmemizle beraber kuş kendini geriye atıp C şeklini çiziyor hareketlibi şekilde geliyo

Re: MAKASLİLAR NERDEN VE HANGİ KUSLA KİRİLARAK ELDE EDİLMİST

ok gibi inen kuşları adanada nerede bulabilirim acaba

Geri