merhaba,
bu durumlar daima içten dışa yansır oral tedavi gereklidir; bizim bir sultan papağınımızda daha sonra da bir güvercinimizde benzer bir durum olmuştu. İlk kez yumurtladığı bir dönemdi. Artık zorlanmaktan mı, üşütmekten mi oldu bilmiyorum ama anüsü kanlı bir şekilde dışarıya çıkmıştı. Hemen veterinere götürdük, veteriner anüsü içeriye koydu, ancak 2 dk. geçmeden tekrar dışarı çıktı. Veteriner; normalde içerde kalması gerekirdi, bu dışarı atıyor birşey yapamam, siz günlük pansuman edin belki yaşar dedi gönderdi. Bunun üzerine ben de bayanların kullandığı "
Savlon" isimli yabancı marka dezenfekte ürününden bir miktarı suyla karıştırıp temiz bir "camsil" şişeye doldurup her gün anüsü fısfısla dezenfekte ettim ve peşine "pamuklu kulak temizleme çöpüyle" anüse bir miktar zeytinyağı + terramycin "antibiyotikli vucut merhemi" sürerek anüsü her gün içeriye koydum. Savlon detol türevidir, ancak bayanlarda hassas bölgelerde mantar oluşumu yapan maddeden arındırılmış, çok etkili güzel bir dezenfekte ürünüdür. Kıbrıs’ta süpermarketlerde veya eczanelerde bulunur. Savlon bulamazsanız onun bir benzeri -her ne kadar formülünü yeterli bulmasamda- "savlex" var. Türkiye’de eczanelerde satılır, ya da bunların yerine suya az bir miktar elma sirkesi ve karbonat yada sadece batticonlu su da dezenfekte görevi yapabilir. Her gün anüs dışarı çıkıyordu, ancak ilaçlara devam ettikçe ve gün geçtikçe kanama bitti; 3. gün olduğunda anüs içeride kalmaya ve hayvan rahatlamaya başlamıştı. Yanlış hatırlamıyorsam tedaviye bir hafta devam etmiş, hazmı kolay gıdalarla beslemiş, ve bunların yanında içme suyuna; ilaç karışımı eklemiştim “tehlikeli ishali yoksa en yukarıdaki ilk ilaç listesindeki karışım uygundur”. Ama o olaydan sonra ona bir daha eş vermedim, diğer kuşlarla birlikte özgür şekilde evde uçup oynadı, sağlıklı yaşadı.. Söz konusu hayvanı hiçbir zaman eşe vermeyin! Hastalığı tekrar edebilir. Siz de imkanınız varsa öncelikle kanatlılardan anlayan (ve hayvanların yaşam/refah vs. haklarını ihlal etmeyen) bir veterinere götürün! bağırsaklardaki iç çiçek bu duruma sebep olur, karma tedavi gerekir. siteden aratabilir veya pansuman ve oral ilaç karışımları için buradaki güncellenebilen dökümandan:
https://goo.gl/TVOLqb faydalanabilirsiniz. bilgisayar üzerinden açınız ve güncellenebileceğinden sadece linki ile paylaşınız. tedbir amaçlı dökümandaki *Tip2 ecoli yetişkinlerde ani ölüm ve yavru/genç kuş hastalığı başlıklı konuyu bulup mutlaka tamamını okuyunuz. geçmiş olsun.. Devir KorkmaZHan