Mardin Kuşlarını Ankara Kuşlarından ayıran özellikler!!!

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan AKSARAYLI_RAMAZAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 16
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Aksaray
Meslek
Aksaray68
İlgi Alanı
Kediler
Aşağıda belirttiğim maddeler, sadece gözlemlerime dayanarak şahsi fikirlerimin oluşturduğu ve çevremdeki kuşçu büyüklerimizden öğrendiğim Bunların neticesinde bir katagori ve farklılıga dayanan bilgilerin paylaşımıdır...

öncelikle bir kaç madde benden;

1-Mardin taklacısı daha iri yapılıdır yandan bakıldığında daha uzun durur ,kanatlar daha güçlüdür kafaları daha irice dir.
2-Ankara taklacısı daha küçük yapılı(minyon) daha atletik duruşları vardır.

3-Mardin taklacısı genelde perdahlı oynamaz fişekte ayaklar vucuduna bitişik şekilde fışkırır.
4-Ankara taklacısı genelde fişek esnasında ayaklarını gösterir bazıları burgulu çıkar(etrafında dönerek)

5-Mardin taklacısı daha alçak menzilde uçar.
6-Ankara taklacısı fişekte daha fazla takla sergiler.

7-Mardin Kanat telekleri hafif kalın olup baş teleğe doğru incelir
8-Ankara taklacısının telekleri mardine göre daha ince yapılıdır

9-Safkan Mardin taklacısı her kümesde yok artık
10-Ankara taklacısı daha fazla bulunan bir ırk dır mardine göre

EN ORTAK YÖNLERİ:BU İKİ IRKINDA SONUÇ DA VAZİFESİ AYNI OLUP SAHİBİNE VE YANINDAKİLERE İZLERKEN DEMLİ BİR ÇAY İÇİRİP KEYİF VEREBİLMESİDİR..

Çoğu kişinin üstteki maddelere itiraz edebileceğini bildiğimden görüş farklılıklarının ele alınıp tartışılarak ortak bir noktaya ulaşmayı temenni ederim sonuç da kuşların verdiği dinlendirici terapiyi biz kuşçular ne denize ne yeşil bir ormana değişiriz..

SAYGILAR...

oyun kuşunda yörelere ait ayırt edici özellikler maalesef pek bilinmemekte ve yapılan eşleştirmelerde pekte dikkate alınmamakta. şahsen kendi adıma ben kümesimde şukadar mardin şukadar ankara şukadar sivas var diyebilecek kadar bu ayrıntıları bilemiyorum. oyun kuşu besleyenler arasında bu kuşların standartlarını belirleyen tartışmalardan çok hangi kuş daha iyi oynar tartışması var. tabiki bu tartışmalarda işin tuzu biberi olmazsa olmaz ancak yöresel ırkların tanınması ve soylarının bozulmadan gelecek nesillere aktarılması adına çalışma yapan kuşçu çok az. gelecek nesillere örnek olacak çalışmalar yapılmalı. bu anlamda açılan bu ve buna benzer konuların faydasının büyük olacağı kanaatindeyim. benim bildiğim kadarıyla mardin ırkı taklacılarda ön tepe ve kılıç paça mevcut. ankara ırkında ise öntepe yok diğer yazılanlarada katılıyorum.
mardin ve ankara ırklarını şekil açısından aralarında bariz farklılıklar olduğu için birbirinden ayırmak nispeten kolay ancak ankara ırkını sivas ve kayseri ırkından ayıran farklılıklar nelerdir? bende bunu mreak ediyorum. bilgi sahipleri paylaşırsa sevinirim.

ben bir kayserili olarak has(kırılmamış) kayseri ırkı kuş var diyenlere inanmam diğerlerine gelince ramazan arkadaşımızın dediklerine aynen katılıyorum ben şahsen mardin kuşlarının niteliğini taşıyan kuşlardan hoşlanırım

*******MARDİN GÖK ERKEK**********

*******MARDİN ÇAKMAKLI ERKEK**********

*******MARDİN GÖK ERKEK***********

********ANKARA GÖK BENEKLİ ERKEK*********

********ANKARA GÖK BENEKLİ ERKEK 2*********

Aralarındaki fiziksel faklılığın yanında seferlerinde de yukarı da bahsettiğimiz farklılıklar vardır. Yukarıdaki Kuşlar SAFKAN KESİNLİKLE BAŞKA YÖREDEN KAN ALMAMIŞTIR DEMİYORUM bunu zaten bilmek için 20-30 yıl en az bir soy takibi gerektiren bir olay söz konusudur. Sizlerde resim gönderip fiziki farklılıklara dikkat çekersiniz daha yararlı bir sohbete tanık edeceğimiz kanaatindeyim..

SAYGILAR SEVGİLER...

RAMAZAN BEY E KATILIYORUM...

EBN HİÇ BİRİNİZE KATILMIYORUM ARKADAŞLAR KUSURA BAKMAYIN BİR AMCANIN VĞİDEOSU VARDI ONU İZLEDİM YOK OYUN KUSU YOK SEYİR KUSU ANK MARDİN OYUN KUSU OYNADIMMI SÖZ BİTER AYIRMAYALIM YETERİNCE AYRILDIK DİN MİLLET OLARAK BIARKINDA KUŞLARIMIZ BARİ RAHAT KALSIN.

Yemenoğlu' Alıntı:
BEN HİÇ BİRİNİZE KATILMIYORUM ARKADAŞLAR KUSURA BAKABİLİRSİNİZ AMA BİR AMCANIN VİDEOSU VARDI SİTEDE ONU İZLEDİM YOK OYUN KUSU YOK SEYİR KUSU DİYE AYIRMIŞLAR KIZYORDU İZLEDİYSENİZ EGER,ANKARA KUSU MARDİN KUSU. OYUN KUSU OYNADIMMI SÖZ BİTER AYIRMAYALIM YETERİNCE AYRILDIK DİN MİLLET OLARAK BIARKINDA KUŞLARIMIZ BARİ RAHAT KALSIN.

Selamlar öncelikle , her iki oyunkuşu türündende beklentiler aynıdır , ortak özellikleri , ve aranan özelliklerini '' yani kıstasları '' saymıyorum ..
Öteyandan farklılıklarıda var , ben buna mardin demiyeceğim güney doğu kökenli oyun kuşları diyeceğim ,
1 Güneydoğu anadolu bölgesinde beslenen oyunkuşları kalıp olarak daha gürbüz daha kalındır bu kuşlar Ankara'da , yada Ankara demeyelim İç anadoluda, dışarıdan bakıldığında oyun yapmayacak hantal kuş vasfında görüle bilir ilk bakışta , kılasik oyunkuşunun duruşu yapısı vs algılamaları karşılamayabilkir .. Yani fizik yapıları çok albenili olmaya bilir , Ankara kuşları ise daha endamlı daha hoş fizikli , nispeten uzun bacaklı
, gevrek sinirli gözede hitap eden bir vücuda sahiptirler , ..
2 Renk olrarak her iki türde yakınrenklerde dir hatta aynı renklerdedir çoğu , Güneydoğu nadolu kuşlarının bir kısmı gövlerinin hada açık beton göve yakın olanları vardır , sinekli göv silik arap , kara sinekli vs renkler daha yaygındır , şekeri , çikolata , kalemli kırmızı , beyaz , gibi renkler daha azdır .. Bu renkler iç anadoluda daha fazlaca dır ..
3 Güneydoğu anadolukuşlarının asıl özleri dobak kafalı dır , gül ,perçem takka , vs unsurlar nadirdir .
4Güneydoğu kökenli kuşlarrın göz etrafı açıktır, ''çemberlidir '' çok büyük bölümünün . Gözleri güzeldir, her rengin kendi gözrengi hakimdir kızıl falan olmaz ..
5 Güneydoğuanadolu kuşları daha geç sökülür tam oyun yapmaları zaman alır , iç nadolu kuşlarına kıyasla ilk sökülme zamanlarını çok hırslı başlamazlar ağır ağır ilerletirler , iç anadolu kuşları daha çabuk sökülür.

5 İç anadolu kuşlarında çabuk sökülüp ilerde oytun boşalma durumu daha sık sörülür , Güneydoğu anadolu kuşlarına oranlar ..
6 Güneydoğu kuşları daha sağlam ciğerli olurlar ,sıcağa çok daha fazla dayanırlar .. Bunun kötü yönü havada kalmayı çok artırıp sefere gelmeyi bırakan saatlerce boş gezenleri de olur ..
7 Ankara kuşları daha pratik oyun yapar , seyiri daha zevklidir Güneydoğu kuşları istikrarlı oynarlar ma daha ağır çıkarlar sıkıntıya girmezler aceleleri yoktur ..
8 İç ana dolu kuşlarının paçası daha kısa olur ve şalvar tırnak olmaz , aksine Güneydoğuda şalvarlı otra tırnağı uzn tüylü oyunkuşlarıda vardır ..
9 İç anadolu kuşların da mükemmel bir oyunun sonunda '' sıkmalı bol fişekli bol taklalı vs '' hop yapışanı daha çok çıkar . Güneydoğu kuşu seyir zevkki bakımından belki daha geride olmasına karşın, asla yapışmaz bol takla ile harmanlı iner ..
Arkadaşlar bu anlattıklarım kesinlikle bir ölçüt değil !!! Bu konuda söylenecek son sözlerdeğil ,bunlar benim gördüğüm, kendi tecrübe ettiğim şeyler.., Memleketin çoğu yerinde bir vesile ile kuş izleme şansım oldu , kıyaslama imkanını buldum ..

Bütün bunlara karşın doğuda ki kuşçu dostların ortak yakıntısı , iyi kuşların iyi paralara batıya kaydığı yönünde , elbette az da olsa eskİ soylarını koruyanlarda var, ama çok az bu durum batıda da farklı değil iyi kuşlar parası olanların toparlaması ile nadir artık .. Ve her yörede bir şekilde kuşlar birbiri ile kırılılıyor soy sop peşinde koşmak çok güçleşti .. İnanın şuuda gördüm ,İç nadolulu iyi kuşçu dostumuz , yada dostlarımız kuşlarını kırmak için Güneydoğuda kuş arıyor , kuş getiriyor , ve bunun aksine Güneydoğulu dostumuzda ankaradan , kayseriden sivastan niğdeden kuş katıyor kuşuna .. Yani rayışlar beklentiler bu kuş trafiğinde yöresel ırkların saf olarak muhafazasını çok güçleştiryor .. selamlarŞEREF

Yöresel özellikelerini muhafaza ederek , daha saf olarak bu güne kuşgetiren kuşçu dostlarımız diyebilirim binde bir dir , ..
Bana göre her iki soyunda iyilerinin kırılarak oratya çıkarılan yavruları , her iki soyunda eksilerini azlatıyor , olumlu yönlerini bir araya getiriyor ..
Forum larda konu olarak uzun zaman yer işgel eden, ilgi çeken , genel olarak kabul gören, eski iç ana dolu soğlarının da bu yöntemle türediğinden bahiz açılıyor sürekli , ..
Yanlış hatırlamıyorsam Saim Usta kuşlarınında kökeninin Urfadan gelme kuşla Konyadan gelen kuştan türeme olduğu belirtiliyor anlatanlar böyle söylüyor ..
selamlarŞEREF

selamlar.yorumları ilgiyle okudum gerçekten çok iyi tesbitler yapmışsınız teşekkürler.

merhaba;
şeref' Alıntı:
Yöresel özellikelerini muhafaza ederek , daha saf olarak bu güne kuşgetiren kuşçu dostlarımız diyebilirim binde bir dir , ..
Bana göre her iki soyunda iyilerinin kırılarak oratya çıkarılan yavruları , her iki soyunda eksilerini azlatıyor , olumlu yönlerini bir araya getiriyor ..
Forum larda konu olarak uzun zaman yer işgel eden, ilgi çeken , genel olarak kabul gören, eski iç ana dolu soğlarının da bu yöntemle türediğinden bahiz açılıyor sürekli , ..
Yanlış hatırlamıyorsam Saim Usta kuşlarınında kökeninin Urfadan gelme kuşla Konyadan gelen kuştan türeme olduğu belirtiliyor anlatanlar böyle söylüyor ..
selamlarŞEREF

aynen katılıyorum, teşekkür ederim..

Merhabalar,
Bence kuşun hangi yöre kuşu olduğu önemli değildir, önemli olan yetiştiricisini ne kadar tatmin ettiğidir. zira zevkler farklı farklı, birimizin süper dediğine bir diğeri çok rahat kusur bulabiliyor.(tabii kıskançlıktan olanlar dışında).
Kuşunuz sizin gölünüze hitap ediyorsa sorun yoktur sanırım....
Birde; bence bütün seferli oyun kuşlarının atası mardindir, zira etrafınızdaki biraz kuştan anlayanlar böyle bir kuş görünce hemen mardin yakıştırması yapmaktadır.Bu da şuna benzer, özellikle benim yaşımdakiler iyi bilirler; önceleri OMO vardı sonra diğerleri çıktı (tursil,alo,ariel,v.s) deterjan kelimesini öğrendik, veya önceleri SANA vardı sonra diğerleri çıktı (sabah,evin,terem,v.s) margarin kelimesini öğrendik...
Yani şunu demek istiyorum; artık ulaşım çok kolay Ankara, İstanbul gibi büyük illerimize her yöreden göçler oluyor dolayısıyle her yöre kuşlarıda gelmektedir. Buradaki usta kuşcularımızda bunların iyi yönlerini karıştırarak geldikleri yörelere göre daha iyi kuşlar elde edebilmeleri tabiiki olasıdır. Tabiiki tam terside olabilir (kötü yönleride birleşebilir, buda artık iyi kuşların neden azaldığına işaret olabilir, çünkü herkes kendince birşeyler yapmaya çalışıyor.) Bize bu işi başaranları tebrik etmek düşer. Onun içindirki, bence kuşcu beslediği kuştan memnunsa, kendine hitap ettiğini düşünüyorsa sorun yoktur diyorum. hangi yöre olduğu çok önemli değil...
Tabiiki bunlar benim görüşlerim kimseyide bağlamaz. herkese saygılar... :tamam:

Geri