MARDİN TAKLACI GÜVERCİNLERİ

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 28
  • Görüntüleme Görüntüleme 36K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
İlgi Alanı
Balıklar
111111111me3.jpg

Mardinin güzelliklerine Allah’ın bir lütfuda, Mardin’in meşhur taklacı güvercinleri bu ile bambaşka bir renk katmıştır. Bu güvercinler Mardin kalesi üstünden, minareler üstünde, medrese kubbeleri üstüne ve kiliseler üzerinde uçuşları ve saklambaç oyunlarıyla harikalar yaratan Mardin taklacı güvercinleri Dünya da tektir. Mardin deki bu kuşlar 2 çeşittir. İki çeşidi de taklacı olup Güllü, Tepeli, Şalvarlı; bunlar yer kuşudur. Bu kuşlar paçaları yani bizim değişimizle şalvarlı kuşlar paçaları bol olduğundan gülleri başlarında büyük olduğundan kimse uçurmaya kıyamıyor, uçuranlarda var. Havaya da olur çok güzel oyun da oynar ve bunlar açıldığında bozulmazlar. Bu kuşlara mankenlik gibi masaya getirip hangisinin gülü büyük şeffaflığı, yüksekliği, paça büyüklüğü çizgisi, ayna kuyruk taneleri, tırnak rengi, göz rengi, gaga rengi ve yüksekliği, kuyruk başlarının koyuluğu gibi çok şartları vardır. Hiçbir ilde bu Mardin, bu kuşlara rakip olamaz ve olamayacakta. Çünkü bunlar Has Mardin dir.

Hintlerin meşhur takla güvercininin başını bile söndürürüm çünkü ben Mardin güverciniyim.

Hüseyin abi bendede var mardin ama damızlık olarak kullanırım hoş kuşlardır paçalırı be gülleri insanı kendilerine hayran bir bırakan zerafetlerinin oluşmasını sağlıyor ama malatyalarımı uçururum onlarda daha güzel ama daha fazla olduklarında 2 çiftini uçururum yani

S.a Hüseyin abi
Mardin deki bu kuşlar 2 çeşittir.
Diger mardinden neden bahsetmemiş acaba kimse beslemiormu orj. mardin

Arkadaşlar giden gezen gören varsa paylaşımlarını bekliyoruz...

evet buna katılıorum warsa orj. mardin izlemek için giderim :)
ama sanmıorum ucursunlar.....
mardinde uçanların yarısı istanbulda denenmiş kuşlarmış mardinde kuş yok demiorum ama ucanların yarısı dirsekli yarısı oturur...

Çok güzel bi paylaşım olmuş mardin güvercinleri hakkında bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkürler... :oley:

paylasşim ve bılgı cın tesekkurler saygılar

arkadaşlar bir sey sorcam mesala arap ile ala eş vrulursa yavru ne olur?

HELAL OLSUN GÜZEL KUŞLARR

hakan 25 06 Ocak 2009 13:54

arkadaşlar bir sey sorcam mesala arap ile ala eş vrulursa yavru ne olur?
inşallah gönlüne göre olur altından ne yavru geliceğini bilemezsin

Hint taklacısı nasıl bilen varmı?

Mardinin kuşları herzaman bir numaradır.hele sarıkır dediğimiz güvercinlerinin üstüne tanımam.

Kütahyadan mirzabey yalçın.MARDİNE SEVGİLERİMLE.

mardin ,urfa kuşu ne zaman piyasaya dökülmeye başladı kuşların performansı o dönem düştü.kuşta açık renk ve süs poyun kuşu performansının gerilemesine sebeb oldu.
80 li yıllarda ustaların kümesinden içeri almadığı mardin urfa kuşları sonraları baş tacı yapıldı ama nafile hata orada başladı ve şimdi kime sorsanız eski kuşlar yok diyor.
performans olarak iç anadolu yöresinin kuşlarını hiç bir kuş geçemez bunu bize böyle öğretti ustalarımız.
SAYGILAR.......

merhabalar;

hüseyin turan' Alıntı:
mardin ,urfa kuşu ne zaman piyasaya dökülmeye başladı kuşların performansı o dönem düştü.kuşta açık renk ve süs poyun kuşu performansının gerilemesine sebeb oldu.
80 li yıllarda ustaların kümesinden içeri almadığı mardin urfa kuşları sonraları baş tacı yapıldı ama nafile hata orada başladı ve şimdi kime sorsanız eski kuşlar yok diyor.
performans olarak iç anadolu yöresinin kuşlarını hiç bir kuş geçemez bunu bize böyle öğretti ustalarımız.
SAYGILAR.......

sanırım bir hata yapıyorsun, ancak mardin kuşu diye forumlara konan kostüm kuşları kafaları karıştırıyor.sende haklısın, ancak mardin kuşunda renk olmaz . Beyaz,arap, mavi ve dumanlının tonları,çakmaklı olur, diğer yakıştırma renkler suriye ve ırak kökenlidir. Hatırlıyorumda, Ben yalovada oturuyorum ve 14-15 yaşlarındayken abim bursa pazarında limon renkli ipte takla atan bir kuş gördüğünü söylemişti çok ilgimi çekti ve ertesi hafta bursaya gitmiştim çünkü o güne kadar oyun kuşu olarak hiç limon görmemiştim. sonra limonlar, portakallar, miskiler derken ipin ucu maalesef kaçtı. Mardin ismide ön planda (marka) olduğu için her kuş mardin oluyor. tabiiki bunda ıraktan kuş getirip para için pazarlayan mardinlilerin kabahatide yok diyemeyiz.. saygılar..

ARKADAŞIM NASIL KUŞÇU OLDUĞUNU,KUŞTAN NE KADAR ANLADIĞINI BİLEMEM.BEN ANKARADA BÜYÜDÜM KUŞÇULUĞU ORADAKİ İYİ USTALARDAN ÖĞRENDİM.BU SİTEDE REKLAMI YAPILAN KUŞLARIDA KUŞÇULARIDA BİLMEM TANIMAM.ANKARADA Kİ ARKADAŞLARIN ÇOĞUDA MARDİN URFA KUŞLARI HAKKINDA İYİ YORUM YAPMAZLAR.(KUŞTAN ANLAYANLAR).HİÇ BİR SİTEDE MARDİN KUŞU PERFORMANS VİDEOSU SEYRETMEDİM KUŞLARIN SIRA KUŞU OLSUĞUNU YILLARDIR BİLİRİZ AMA URFA VE MARDİN MEMLEKETTE ÖYLE BİR PAZAR YAPMIŞ Kİ BUNUNUN KAYMAĞINI YEMEK İÇİNDE BAYAĞI BİR ÇABA VAR.5-10 YIL ÖNCESİNE KADAR MARDİN VE URFADAN İSTANBULA DÜNYA KADAR KUŞ GELDİ.SONUÇÇÇÇ VAHİMMM... ŞİMDİ HERKES YİNE ANKARA KUŞUNA SALDIRIYOR.MADEM MARDİN KUŞUNUN OYUN PERFORMANSINI BU KADAR ÖVÜYORSUNUZ KOYUN BİR VİDEOSUNU SEYREDELİM BENDE SESİMİ KESEYİM.
KUSURA BAKMAYIN AMA 10 METRE 15 SEFER YAPAN KUŞU İLAH YAPAN ŞU ANDAKİ KUŞÇU ZİHNİYETİ KENDİNE HER ZAMAN PAZAR YARATMAK DURUMUNDA KALIYOR.
(Ben yalovada oturuyorum ve 14-15 yaşlarındayken abim bursa pazarında limon renkli ipte takla atan bir kuş gördüğünü söylemişti çok ilgimi çekti ve ertesi hafta bursaya gitmiştim çünkü o güne kadar oyun kuşu olarak hiç limon görmemiştim. sonra limonlar, portakallar, miskiler derken ipin ucu maalesef kaçtı. Mardin ismide ön planda (marka) olduğu için her kuş mardin oluyor. tabiiki bunda ıraktan kuş getirip para için pazarlayan mardinlilerin kabahatide yok diyemeyiz.. saygılar.. )
SON CÜMLENE KATILIRIM AMA KUŞUN RENGİNE GELİNCE .......1982 YILLARINDA ANKARA İNCİRLİ SEMTİNDE 4 PORTAKAL UÇTU.CEMAL ABİNİN EKELER VE YAVRULARI.KUSURA BAKMA AMA NE GÖKLER NE ARAPLAR O KUŞLARA AYAR OLABİLİRLERDİ.
1990 LI YILLARDA KALABA SEMTİNDE BAYRAM ABİNİN,BASIN EVLERDEKİ ÜNAL İLE KÜMESİNE İDDAYA GİRİP KALDIRDIĞI BOZKİRLİ AKKUYRUK 123 SEFER ATTI.
BUNLARI KUŞUN RENGİ OYNAR MANTIĞININ NE KADAR YANLIŞ OLDUĞUNU ANLATABİLMEK İÇİN YAZIYORUM.
AYRICA SİZİN YALOVADAN GELİP BENDE BOZ AKKUYRUK VE SARILARI SEYREDEN VE ALIP ORADA UÇURAN ARKADAŞLARDA VAR.
GEÇEN YILDA BİR ÇOK İNSAN LİMON SARILARI VE AÇIK BOZLARI SEYRETME ZEVKİNE VARMIŞTIR.
KOYU KUŞ OYNAR MANTIĞI NERDEN GELİR BİLMEM AMA ŞUNUDA SÖYLEYEYİM KUŞTA RENK ELBİ,SEDİR.YETİŞTİRİCİ 2-3 NESİL SONRA İSTEDİĞİ RENGİ GİYDİRİR KUŞA YETER Kİ OYUN DAMARINI BOZMASIN.
SAYGILAR......

Merhabalar;

hüseyin turan kardeşim,

ARKADAŞIM NASIL KUŞÇU OLDUĞUNU,KUŞTAN NE KADAR ANLADIĞINI BİLEMEM.BEN ANKARADA BÜYÜDÜM KUŞÇULUĞU ORADAKİ İYİ USTALARDAN ÖĞRENDİM.BU SİTEDE REKLAMI YAPILAN KUŞLARIDA KUŞÇULARIDA BİLMEM TANIMAM.ANKARADA Kİ ARKADAŞLARIN ÇOĞUDA MARDİN URFA KUŞLARI HAKKINDA İYİ YORUM YAPMAZLAR.(KUŞTAN ANLAYANLAR).HİÇ BİR SİTEDE MARDİN KUŞU PERFORMANS VİDEOSU SEYRETMEDİM KUŞLARIN SIRA KUŞU OLSUĞUNU YILLARDIR BİLİRİZ AMA URFA VE MARDİN MEMLEKETTE ÖYLE BİR PAZAR YAPMIŞ Kİ BUNUNUN KAYMAĞINI YEMEK İÇİNDE BAYAĞI BİR ÇABA VAR.5-10 YIL ÖNCESİNE KADAR MARDİN VE URFADAN İSTANBULA DÜNYA KADAR KUŞ GELDİ.SONUÇÇÇÇ VAHİMMM... ŞİMDİ HERKES YİNE ANKARA KUŞUNA SALDIRIYOR

__Ankara kuşcularına bir sor acaba ankara kuşunun damarı nereden geliyor,zira bu sitedeki meşhur ankara kuşları saim ustanın urfa ve konya kuşlarından geldiği söyleniyor. (yanlış anlaşılmasın nerden geldiği değil elinizde ne vardır önemli olan budur şu anda ankara kuşları en iyidir demek farklı birşey buna saygı duyarım)

(Ben yalovada oturuyorum ve 14-15 yaşlarındayken abim bursa pazarında limon renkli ipte takla atan bir kuş gördüğünü söylemişti çok ilgimi çekti ve ertesi hafta bursaya gitmiştim çünkü o güne kadar oyun kuşu olarak hiç limon görmemiştim. sonra limonlar, portakallar, miskiler derken ipin ucu maalesef kaçtı. Mardin ismide ön planda (marka) olduğu için her kuş mardin oluyor. tabiiki bunda ıraktan kuş getirip para için pazarlayan mardinlilerin kabahatide yok diyemeyiz.. saygılar.. )
SON CÜMLENE KATILIRIM AMA KUŞUN RENGİNE GELİNCE .......1982 YILLARINDA ANKARA İNCİRLİ SEMTİNDE 4 PORTAKAL UÇTU.CEMAL ABİNİN EKELER VE YAVRULARI.KUSURA BAKMA AMA NE GÖKLER NE ARAPLAR O KUŞLARA AYAR OLABİLİRLERDİ.
1990 LI YILLARDA KALABA SEMTİNDE BAYRAM ABİNİN,BASIN EVLERDEKİ ÜNAL İLE KÜMESİNE İDDAYA GİRİP KALDIRDIĞI BOZKİRLİ AKKUYRUK 123 SEFER ATTI.
BUNLARI KUŞUN RENGİ OYNAR MANTIĞININ NE KADAR YANLIŞ OLDUĞUNU ANLATABİLMEK İÇİN YAZIYORUM.

__1975-1980 yılları arasında renkli oyun kuşunun öyle kolay bulunmadığını söylüyorum, dikkat edersen yazımda renkli kuş oynar oynamaz diye birşey yoktur.(hem oyun işide göreceli birşeydir kişiye göre değişir)

AYRICA SİZİN YALOVADAN GELİP BENDE BOZ AKKUYRUK VE SARILARI SEYREDEN VE ALIP ORADA UÇURAN ARKADAŞLARDA VAR.
GEÇEN YILDA BİR ÇOK İNSAN LİMON SARILARI VE AÇIK BOZLARI SEYRETME ZEVKİNE VARMIŞTIR.

__Kimin kimden kuş aldığını bilemem ancak yalovada bu renklerde oynayan zevk veren kuş yok, demekki uçurmamışlar

KOYU KUŞ OYNAR MANTIĞI NERDEN GELİR BİLMEM AMA ŞUNUDA SÖYLEYEYİM KUŞTA RENK ELBİ,SEDİR.YETİŞTİRİCİ 2-3 NESİL SONRA İSTEDİĞİ RENGİ GİYDİRİR KUŞA YETER Kİ OYUN DAMARINI BOZMASIN.

__Bunu başarıyorsa sorun yok, tebrik ederim... saygılar

__Ankara kuşcularına bir sor acaba ankara kuşunun damarı nereden geliyor,zira bu sitedeki meşhur ankara kuşları saim ustanın urfa ve konya kuşlarından geldiği söyleniyor. (yanlış anlaşılmasın nerden geldiği değil elinizde ne vardır önemli olan budur şu anda ankara kuşları en iyidir demek farklı birşey buna saygı duyarım
POLEMİK YAPMAK YADA BİRİLERİNİ KÖTÜLEMEK DEĞİL DERDİM.AMA İNANIN BAZI ŞEYLER YANLIŞ BİLİNİYOR BURADA.BENİM TANIDIĞIM USTALARIN HİÇ BİRİ MARDİN YADA ERFA KUŞU UÇURMADI ANKARADA ,HATTA KİMSE KÜMESİNE KOYMAZDI.İÇ ANADOLUNU OYUN KUŞLARI ZATEN PERFORMANS OLARAK HEPSİNİN ÜZERİNDE.SİVAS,KONYA ,KAYSERİ....
ÖZELLİKLE 80-90 YILLARI ARASINDA ANKARADA KUŞU ÇALINMAYAN KUŞÇU KALMADI GİBİ.CEBECİ KUŞ DÜKKANLARI VE KUŞ SİMSARLARI HEM ANKARAYI,HEMDE OYUN KUŞUNU YEDİ BİTİRDİ.DAHA SONRA URFA MARDİN KUŞLARININ PAZARINI YAPMAYA BAŞLADILAR VE O ZAMANDAN BERİ DOĞRU DÜRÜST KUŞ UÇMADI HİÇ BİRYERDE.
İKİ TANE KUŞ UÇURMAKLADA KİMSE USTA OLAMAZ.BİZİM TANIDIĞIMIZ USTALARIN KÜMESİNDE HER ZAMAN 10-15 TANE HAZIR KUŞ OLURDU.
SAYGILAR........

selamalküm hüseyin ustam sene 1983 yılında şanlıurfanın kazası Viranşehir den bana hediye olarak bir çift kuş geldi bir açık gök diğeri bozdu yüksek uçarlardı 3 saat 4 saat yüksek uçardı yıldızda fark edildiklerinde inan seçe kadar görünürdü sonra iner 5 ile 10 sefer aras bol taklalı sefere yapardı seferlerine gelince yoldan geçen varsa sesten muhakak ne oluyor diye bakarlardı çok şidetli kanat çarparlardı yaptıkları seferler 3 weya 4 kademeydi yere 1 mt kalır ve taklayla çekerdi taklasıs tırmanır tekrar takla tekrar tırmanma yan gitme taklasız gitme böyle birşey yoktu 85 yılında askere gidince kardeşim bakarım dedi oda başkasına kaptırmış şimdi 1-5 yıldır kuş besliyorum ankaranın meşhur kuşçularının kuşları ne bendekilerde öyle bir hüner var nede ankarada seyretiğm kuşlarda ben görmedim

not: Şanlıurfa veya Mardin li arkadaşlar kuşların geldiği kişiyi tanır ismini hatırlamıyorum ama 2 gözüde görmüyordu Viranşehirde Hafız derlerdi uzun boylu esmer 0zaman 60 65 yaşları arasındaydı bu güzel insan aslında arap beslerdi arapcıydı

ewt bnde 1 takım attım kmesime sonunda kuşların vücudu manken qbi inanılmaz bir şekiLde orantılı çook qüseL kuşlar.yakında sitede rsmLerini koyacaqm. (:

usher_00' Alıntı:
ewt bnde 1 takım attım kmesime sonunda kuşların vücudu manken qbi inanılmaz bir şekiLde orantılı çook qüseL kuşlar.yakında sitede rsmLerini koyacaqm. (:

Son uyarı olacak güzel kardeşim bu sana. Yazılarında Türkçemizi olduğu gibi kullanmazsan bu siteden üyeliğin iptal edilecektir. Bu tür yazıları chat sitelerinde kullanırsan daha iyi olur..

orhan02' Alıntı:
selamalküm hüseyin ustam sene 1983 yılında şanlıurfanın kazası Viranşehir den bana hediye olarak bir çift kuş geldi bir açık gök diğeri bozdu yüksek uçarlardı 3 saat 4 saat yüksek uçardı yıldızda fark edildiklerinde inan seçe kadar görünürdü sonra iner 5 ile 10 sefer aras bol taklalı sefere yapardı seferlerine gelince yoldan geçen varsa sesten muhakak ne oluyor diye bakarlardı çok şidetli kanat çarparlardı yaptıkları seferler 3 weya 4 kademeydi yere 1 mt kalır ve taklayla çekerdi taklasıs tırmanır tekrar takla tekrar tırmanma yan gitme taklasız gitme böyle birşey yoktu 85 yılında askere gidince kardeşim bakarım dedi oda başkasına kaptırmış şimdi 1-5 yıldır kuş besliyorum ankaranın meşhur kuşçularının kuşları ne bendekilerde öyle bir hüner var nede ankarada seyretiğm kuşlarda ben görmedim

not: Şanlıurfa veya Mardin li arkadaşlar kuşların geldiği kişiyi tanır ismini hatırlamıyorum ama 2 gözüde görmüyordu Viranşehirde Hafız derlerdi uzun boylu esmer 0zaman 60 65 yaşları arasındaydı bu güzel insan aslında arap beslerdi arapcıydı

SELAM ORHAN BEY,

UZN ZAMANDIR BU SAYFAYI TAKİP ETMİYORDUM,YAZINIZI OKUYUNCA BİR ŞEYLER YAZMAK İSTEDİM.

ÖNCE ŞUNU SÖYLEYEYİM UÇURDUĞUNUZ O İKİ KUŞUN YÜKSEK UÇTUĞUNDAN BAHSETMİŞSİNİZ AMA URFA VE MARDİN KUŞLARI GENELDE ALÇAK UÇARLAR.BELKİ BAŞKA BİR BÖLGENİN KUŞLARI ÇALIŞILMIŞ VE BU KUŞLAR ELDE EDİLMİŞ OLABİLİR.

KÜSTAHLIK OLARAK YADA ALGILANMASIN SÖYLEDİKLERİM AMA YAŞIM 40 BU YAŞIMA KADARDA YÜKSEK PERFORMANSLI BİR ÇOK KUŞ SEYRETME İMKANIM OLDU.AMA BUNLARIN HİÇ BİRİ URFA YADA MARDİN KUŞLARI DEĞİLDİ.EĞER ARKADAŞLARDAN UÇURAN VAR İSE VİDEOSUNU KOYARLARSA BENDE BU KUŞLARA KARŞI OLUŞMUŞ YARGI DEĞİŞİR.AMA İNANIN İSTANBULA BU BÖLGEDEN BİR DÖNEM O KADAR KUŞ GELDİ Kİ EMİNİM ORALARDA FAZLADA KALMAMIŞTIR.İSTANBULUN KUŞÇULARI HATTA KOCAELİ VE ANKARANIN KUŞÇULARI DA ARTIK PEK MARDİN VE URFA KUŞU İLE (OYUN KUŞU) PEK İLGİLENMİYORLAR.

SAYGILAR.........

selam usta ben bu günü yazmıyorum 27 yıl öncesini yazdım bendeki kuşlar uçuyordu o zamanda video yoktu ama ben avcı hikayesi veya hayelimdeki kuşları yazmadım şanlıurfa nın kazası viranşehir den arapcı hafızdan getirdim uçurdum gördüklerimi yazdım ben o zevke nail oldum ben senin teyit etmen veya gördünmüdiye yazmadım

selam orhan abi,

beni yanlış anladınız galiba,sizin kuşlarınız için söylememiştim ben genel olarak urfa mardin kuşları için konuşmuştum.

Selamünaleyküm

Herkes uçurmus izlemiş ne güzel.urfa mardin sivas ankara aksaray konya kuşu farketmez.oyun önemli olan.bende uçurdum izledim iyi kötü gezdim kümes gördüm urfada ankarada adapazarı mersinde.ama bir oyun kuşuna niçin mardin denir anlamadım.mardin güzel bir ilimizin adıdır.kendine has oyun kuşu vardır.kızıl sarı gözlü kama paçalı kuşları takkeli perçemli kuşları.e diğer illerdede var oyun kuşu.niçin diğer kuşlar da içinde mardin deniliyor.

Mardinin kuşları herzaman bir numaradır.hele sarıkır dediğimiz güvercinlerinin üstüne tanımam.

Kütahyadan mirzabey yalçın.MARDİNE SEVGİLERİMLE.
Tavsanlıdan selamlar. Bizim oranin kuslariyla mardindeki kuslar cok farkli.
--- Mesaj güncellendi ---
Selamünaleyküm

Herkes uçurmus izlemiş ne güzel.urfa mardin sivas ankara aksaray konya kuşu farketmez.oyun önemli olan.bende uçurdum izledim iyi kötü gezdim kümes gördüm urfada ankarada adapazarı mersinde.ama bir oyun kuşuna niçin mardin denir anlamadım.mardin güzel bir ilimizin adıdır.kendine has oyun kuşu vardır.kızıl sarı gözlü kama paçalı kuşları takkeli perçemli kuşları.e diğer illerdede var oyun kuşu.niçin diğer kuşlar da içinde mardin deniliyor.
Genel olarak Turkiyenin cogu iline mardinden yayildigi icin oyle denile kalmis.

Geri