Mısıri Güvercinleri

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 21
  • Görüntüleme Görüntüleme 27K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
İlgi Alanı
Balıklar
Selamlar,

Mısıri adı Osmanlı dönemine ait kaynakların çoğunda geçiyor. Anladığım kadarıyla o dönemde oldukça yaygın ve değer verilen bir güvercin ırkımız. Evliya Çelebi Osmanlı'da yetiştirilen güvercin ırklarını sayarken bu ırktan da bahsediyor. Bu güvercinlerin Mısır kökenli oldukları ve o dönemde Osmanlı toprakları içinde bulunan Mısır'dan getirilerek İstanbul'da geliştirildikleri biliniyor. Bu ırk Mısır'a ise Afrika'dan gelmiş. Kökeninde African owl denilen bir ırk olduğu düşünülüyor.
Mısıriler Osmanlı devletinin son dönemlerinde Bulgar ve Macar bango ırkları ile kırılmışlar. Bu melezlemeler sonucu bu ırkımız orijinal özelliklerini büyük oranda kaybetmiş. İstanbul'da bu melezleme sonucu elde edilen yavrular son yıllarda genel olarak bongo olarak adlandırılmışlar. Özetle Mısıri ırkı, bugün bango olarak bildiğimiz ırklarımızın ata ırklarından biridir.
Ancak arada başka geçiş aşamaları da bulunmaktadır. Mısırilerden elde edilen ve Anadolu bangosu olarak adlandırılan ırkımız daha sonraki bütün bango çeşitlerine atalık yapmıştır. Aydın bangosu, domino bangosu, İzmir bangosu(orijinal hünkari), İstanbul bangosu gibi ırklar Anadolu bangosundan geliştirilmişlerdir. Hatta Anadolu bangosu Avrupa'da bugün bilinen bir çok bango ırkının da atasıdır. Bu bango çeşitleri arasında bazı nüans farkları bulunmaktadır. Yitirdiğimiz sadece Mısıriler değildir. Aydın, domino ve İzmir bangoları da kalmamıştır. Bugün gördüğümüz hünkariler, İzmir bangolarının kırılmış biçimleridir. Domino bildiğim kadarıyla 1950 li yıllarda son olarak görülmüştür. Aydın bangolarının kırılmış biçimleri ise yerli hünkari olarak bulunmaktadır. Bugün gördüğümüz sadece İstanbul bangoları ve bazı ithal bango ırklarıdır.
Günümüzde Mısıriler tamamen tükenmiştir. Eski bir ırk olduğu için ırkın tam olarak nasıl olduğunu bilemiyoruz. Anadolu bangosu ise nadir olarak bulunabilmektedir. Bulunan örnekleri ise büyük bir ihtimalle ithaldir. Bugün bazı yetiştiricilerimiz Mısıri yetiştirdiğini belirtmekte ya da elindeki bangolara Mısıri demektedir. Bu bizi yanıltmasın. Bugün Mısıri olarak nitelenen kuşların orjinal Mısıriler ile bir ilgisi yoktur. Belki de Anadolu bangosunun Mısıri olarak adlandırılıyor olma ihtimali vardır. Çünkü Anadolu bangoları, Mısırilere en yakın bango türüdür.

ert182qfwd1.jpg

gunsur9jivw0.jpg

picture187py9wq1.jpg

yav bunlar mısıri değiller siz izmirlisiniz galiba biz de de var mısiri hatta uşakta ama bunlar bango yada azman ama mısiri değiller

içlerinde mısırida var bangoda var azmanda var .. gusel kuslar

Slm arkadaşlar bu kuşlardan 15 adet erkekli dişili almak istiyorum.Toplu uçucular oldukları için bizim dolapçıları bir arada tutmaya yarıyor.En fazla 1 yaşında olan ve sağlıklı olması gerekiyor.Fiyatı nedir temin edebilecek arkadaş varmı varsa alacağım.Yada kendi salmamdan dolapçı ile takasta yapabilirim.Ama bir çifte bir çift olmaz onu söyleyeyeim.Bilgilendirecek arkadaş varsa sevinirim.Bu arada ben Ispartada oturmaktayım teşekkürler.

arkadaşlar fotadaki kuşların ısimleri ne kadarki yöre ve bölgelere göre değişsede
lekesiz mavi kanat kara kanat ve sarı kanat olan kuşlar beslemeye değer.bakıcı olarakta güzel yavru beslerler.

Bu Kuşlar Azman Gök Ciba Ve Kara Ciba dır.
Fiyatları ise yazım 5-7.5 ytl kışın ise 10-15 ytldir. kışa dayanıklı olduğu için fiyatları kışın 2 katına çıkıyor.

satılık varsa ben bir cift her birinden alabiliri ... msn [email protected] ekleyin göruselim .. tskler .. gusel kuslar tuylerince hayrini görursunuz insallah.

ben 37 yaşımdayım ve mısıri kuşunu görmek nasip olmadı varsa hem görmek hemde külfetini ödeyip sahip olmak isterim ancak mısıri olacak istanbuldan ramazan güneş

selamın aleyküm arkadaşlar. ben manisalı olarak fotodaki kuşların mısıri güvercin olmadığını belirtmek isterim. fotoda farklı cins kuşlar var. saf kan kuşlar değil, denizli bangosuş istanbul bangosu, japon bango karışımıdır. ama güzel kuşlar açıkçası.sarı kanat olanları iri göz ve güzel güllü olanları 50 tl civarı. izmir fuarında da o kuşlara mısıri dendiğini okudum. Allah hastalıktan korusun.

eet mavi kanat kara kanat var bende misiri olarak biliorum bunları gulleride var bu arada

Kuşlar bango mısıri diye adlandırılıyor.Lekesizleri makbuldür.Uçucu kuşlardır.Dönekleri ve oyuncu kuşları bir arada tutar.Kümesine sağdıktır.

öncelikle şunu söyliim mısıri ile bangoyu karıştırıyorsunuz. mısırilerin önlerinde gül olur ve gözleri bangolarınkine göre daha iridir. bangoların önünde gül olmaz. mısıriler kanatlarındaki renklere göre isim alırlar. nohudi mısıri, mercan mısıri, bursa mısıri, sarı alı mısıri, küllü mısıri gibi.

bu kuşlar misiri denilen (mısır ırkı) güvercinler değil bango kırıklarıdır.
ama ilk fotoğraftaki bangolarda manisada para yapan cinslerden (PARÇAKANAT KIRMIZI VE MAVİ) HAKKINI VERMEK LAZIM ŞİMDİ. YANILMIYOR İSEM MISIRİ GÜVERCİNLERİ PAÇALI GÜLLÜ KAFASI NORMAL BANGODAN KALIN VE BOMBELİ OLUR.

ama ben yinede beslenmeye değer gördüğüm için teşekkür ederim. en azından saf ırka yakınlar. düzgün yavru elde edilebilir bence damızlık olacak kuşlar var ilk fotoğraftakinler.

Merhaba öncelikle herkese saygılar selamlar kusura bakmayın daha yeni okudum destek ekibinin yazısını tebrik ederim bukadr ayrıntılı olarak araştırmış emeğine sağlık fakat bu misiri denen ırkı kimse görmeden yorumlar yapılıyor inanırmısınız ben MİSİRİ yi sayamadım kaç çeşit anltılıyor ama en sononda şu karara vardım misiri denen ırk yokmuş çünki bilmeden sallayanlardan dolayı
bilmiyorsan sus haaaa şunu söliyeyim bu yazımın destek ekibi ile hiç ilgisi yoktur bilesiniz birde eğer anlatılanlar azda olsa doğruysa şimdiki bangolar çok çok daha güzel birde göremediğimiz bangolar da kimbilir nasıldır .belkide bana karşı biraz sinirli olanlarda olabilirbelkid aynı görüşte olanlarda ola bilir benim dedemin bile bir resmi var hemde gençliğinin de arkadaş hiç kimse resim bile çekmemiş bu MİSİRİ denen ırka osmanlılardan taaaaki yok olma süresine kadar hiç kimsenin aklınamı gelmemiş neyse tekrar saygılar diliyorum bol ve çok çok güzel yavrular almanız dileğiyle.

yaşım şuanda:42

selamlar
bu kuşların herbirerinde kırmalık var arkadaşlar hiç biri orjinal diil ama yine de güzel kuşlar bol yavru alman dileğiyle arkadaş.

erdinç kalyoncu' Alıntı:
Merhaba öncelikle herkese saygılar selamlar kusura bakmayın daha yeni okudum destek ekibinin yazısını tebrik ederim bukadr ayrıntılı olarak araştırmış emeğine sağlık fakat bu misiri denen ırkı kimse görmeden yorumlar yapılıyor inanırmısınız ben MİSİRİ yi sayamadım kaç çeşit anltılıyor ama en sononda şu karara vardım misiri denen ırk yokmuş çünki bilmeden sallayanlardan dolayı
bilmiyorsan sus haaaa şunu söliyeyim bu yazımın destek ekibi ile hiç ilgisi yoktur bilesiniz birde eğer anlatılanlar azda olsa doğruysa şimdiki bangolar çok çok daha güzel birde göremediğimiz bangolar da kimbilir nasıldır .belkide bana karşı biraz sinirli olanlarda olabilirbelkid aynı görüşte olanlarda ola bilir benim dedemin bile bir resmi var hemde gençliğinin de arkadaş hiç kimse resim bile çekmemiş bu MİSİRİ denen ırka osmanlılardan taaaaki yok olma süresine kadar hiç kimsenin aklınamı gelmemiş neyse tekrar saygılar diliyorum bol ve çok çok güzel yavrular almanız dileğiyle.

yaşım şuanda:42
ERDİNÇ beye canı gönülden katılılyorum . herkesin ağzından mısıri hakkında bango hakkında bir hikaye var . ama sadece bir hikayeden ibaret . bana göre bu ırka gönül verenlerin standartları şekli özellikleri belli . günümüzde çok güzel kuşlar var . bizim yapacağımız elimizdeki bu kuşların kıymetini bilmek tir .bizden sonraki nesile bir hikaye.yi miras bırakmamak için bu kuşlarla oynamadan devam etmeliyiz kaanatındayım .

ya mısıri falan yok nerde günümüzde mısırimi kaldı telmaşadan kuşları mısıri diye bize yedirmeye çalışyorlar..
bilmeyen çok...

Geri