Muhabbet Kuşlarında Çiftleşme ve Üretim

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan işlemci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 2
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K

işlemci

Admin
Katılım
20 Tem 2015
Mesajlar
8
Tepkime puanı
0
Yaş
38
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Ramazan Özpunar
Meslek
Polis
Şehir
Gaziantep
İlgi Alanı
Belirtilmemiş
Öncelikle hepinize merhaba;
Birçok Muhabbet Kuşu Sever'in hayalidir kuşlarının çiftleşmesi, yavrular almak. Ama neredeyse ev ortamında %90 lık kesim üretim yapamaz. Hatta üretimhaneden yavru üzerinde diye tabir edilen, kuluçkada veya yumurtadan yeni çıkmış yavrular ile alınıp evde hüsran ile biten macerası olmuştur birçoğumuzun. Bunun birçok sebebi var. Ancak biz burada öncelikle şunu belirteceğiz.
Muhabbet kuşları SÜRÜ halinde yaşayan canlılar olduğu için, üretimhanelerde üretimi çok daha kolaydır. Yani 5 - 10 çift muhabbet kuşunun üretimi her zaman daha rahat olur. Bir çok arkadaşım üretimhanelerden çift olarak almış olduğu kuşlardan bir daha yavru alamadı. Üretimhaneler de diğer kuşların sesini duyarak kızışan muhabbet kuşları daha çabuk çift olur ve daha hızlı sürede yavru verir.
Tabi bu herşeyin sonu demek değildir. Yani kuşlardan yavru almak için illede üretimhane kurmaya gerek yok. İşin sırrı doğru malzeme ve yuvalık seçiminde. Önceliğimiz yavru almak istediğimiz kuşların rahatça yavrularına bakabileceği, rahatça çiftleşebileceği bir kafes. Tek kuş beslenilen kafeslerde kesinlikle üretim yapmak için uğraşmayın, hayvana eziyet etmiş olursunuz.
Aldığınız kafeslerde en az 3 kapı bulunmalı, kafes geniş olmalı ve temizlemesi kolay olmalı. Piyasada bir çok kafes modeli mevcut, misal olarak;

VL6kqn.jpg


Bu tür kafeslerde kullanılan tepsi biçimindeki altlık diğer sabit altlıklara göre temizleme konusunda daha rahat ve kolay olduğundan tercih sebebidir. Genelde yavrulu kuşlara akıllı yemlik olarak tabir edilen yemliklerden yem verilmesi, yavru veren kuşun aç kalmaması ve içerisinde ne kadar yem kaldığını kolayca takip edebilmek adına önemlidir.
Suluklarımızın temiz olması ve su olsun olmasın iki güne bir mutlaka temizlenip tazelenmesi gerekmektedir. Ve en önemli malzememiz yuvalık. Yuvalık seçimlerinde ilk olarak önceliğimiz, Geniş ve İçine Müdahale edilebilir bir yuva. Yani kuşların içinde rahatça hareket edebileceği genişlikte ve büyüklükte bir yuvalık olmalı, içine kolayca müdahale edebileceğimiz bir kapısının olması gerekmektedir. Birçok yuvalık mevcut olmasına karşın genelde Belçika tipi veya Folluklu yuvalıklar tercih edilir.

7bP9Yl.jpg

PoB8p8.jpg

gAydnN.jpg

ZVJvLg.jpg


Kafesi aldık, yemlik ve suluğu taktık. Üzerine çıktıklarında sallanmayan ve kuşların rahatça kavrayabileceği tünekleride taktık. Yukarıdaki temsili resimlerde görülen yuvalıklar gibi ideal bir yuvalığıda kafesimize taktık. artık ideal bir kafes hazır hale geldi. Güzel bir çift muhabbet kuşunu kaliteli yemler ile besleyerek bu şartlar altında yavru almanız mümkün. Sanılanın aksine kuşları sakin sessiz bir odaya koymayın. Kuşları oturma odanıza, kullandığınız çalışma odasına, kısacası faal olan ve ses yaptığınız odalara koyun. Kuşlar yuvalığa girip çıktığında yumurta varmı acaba diyerek kontrol falan etmeyin. Bırakın rahatça girip çıkıp yavru versinler. Ani hareketler yapıp onları korkutup tedirgin etmeyin. Eğer imkanınız varsa birbirlerini görebilecek şekilde iki çift muhabbet kuşu beslemeniz daha hızlı yavru almanıza sebep olur.
Aklıma gelen şeyleri elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Kafanıza takılan herşeyi bu başlık altında sorabilirsiniz. Tüyü kadar yavru almanız dileği ile...,

Not: Kendi bekar evimizin bir odasına kurduğumuz üretimevimizdeki kuşlar :)

oZ9GGk.jpg

qlR66D.jpg

ly9JJb.jpg

VL6oor.jpg

ng2zzl.jpg

1kr11p.jpg

L4EkkG.jpg

PoB88N.jpg

gAyddR.jpg

95EMM3.jpg
 
Hey maşallah kuşların güzelliğine bak. Ramço bu konuyu yazman çok iyi olmuş belki 3-5 kafes alıp bende üretim yapabilirim.
 
Her türlü konuda elimden gelen yardımı yaparım abi :)
 
Geri
Üst