Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Muhabbet Kuşu Yumurtlama Dönemi

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
38
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Muhabbet kuşu yumurtalama bir süreç olarak ilerlemektedir. Bu süreçte hem dişi muhabbet kuşunun hem de kuş sahibinin yapması gereken adımlar vardır. Muhabbet kuşu sahiplerinin besledikleri canlıların strese girmesini engellemeleri önemlidir. Sessiz ortamda bu canlıları bulundurmaları ve yumurtlama sürecinde sağlıklı ve protein açısından bol gıdalar ile bu canlıları beslemesi yapması gereken işlemlerin başında gelmektedir. Sizler de muhabbet kuşu yumurtlama işlemi hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızdan yararlanabilirsiniz. Bu sayede muhabbet kuşu yumurtlama döneminin sağlıklı atlatılması sağlanmış olur. Bu dönemin ve yumurtadan çıkacak yavruların sağlıklı olabilmesi önemlidir. Muhabbet kuşu yumurtlama döneminde dişi ve erkek muhabbet kuşunun belirli bir görev dağılımı mevcuttur. Yumurtalama dönemine girilmeden önce stressiz bir yere konulması önemlidir.

Gürültü olmadan ve muhabbet kuşlarının sağlıklı beslendiğinden emin olarak bu yumurtlama dönemine girmesine destek olunabilir. Ardından yumurtalama dönemine girilmesi için kafese bir ek yuva takılabilir. Bu yuva dişinin yumurtalarını bırakması için ve kuluçkaya yatası için sağlıklı bir alanı oluşturacaktır. Dişi Muhabbet kuşu yumurtalarını bıraktıktan sonra yuvayı terk etmez. Onu kuluçka döneminde erkek muhabbet kuşu besler. Dolayısıyla uzak bir köşede sessiz bir ortamda stressiz şekilde bu dönemi atlatmaları önemlidir. Sürekli bakılması, sürekli kafes ile ya da yuva ile oynanması erkeğin dişiye karşı ilgisiz olmasına neden olur. Var olan yumurtaları dişinin korumamasına hatta kıskanarak yuvadan atmasına yol açabilir. Bu süreci dişi muhabbet kuşunun sağlıklı olması, sağlıklı bir süreç haline getirecektir.

Muhabbet Kuşu Yumurtlama Dönemi​


Muhabbet kuşu bir yaşına geldiği zaman yumurtlama dönemine girer. Bu dönem erkek muhabbet kuşlarında daha uzun iken dişi muhabbet kuşlarında daha kısadır. Muhabbet kuşu yumurtlama dönemi dişi ve erkek kuşa göre değişik süreleri işaret etmektedir. Dişi muhabbet kuşu 1 ile 4 yaş arasında yumurtlama dönemine girer. Bu üç yıl içerisinde en verimli şekilde sağlıklı beslendiğinde ve tüm şartlar sağlandığında üremesi için hiçbir engel yoktur. Erkek muhabbet kuşları ise 1 yaş ile 6 yaş arasında üremeye verimli olabilmektedir. Burada dişi ve erkek muhabbet kuşlarının aynı kafes içerisinde bulunması gereklidir. Bu sürecin sağlıklı atlatılması için başka kuşların kafes içerisinde bulunmaması daha iyi olacaktır. Dişi ve erkek muhabbet kuşlarının sağlıklı beslenmesi, protein açısından ağırlıklı yemler ile ya da yumurta sarısı gibi gıdalar ile beslenmesi gereklidir. İlk önemli madde bu dönemde beslenme olmaktadır. Suyuna dikkat edilmeli ve sık sık tazelenmelidir. Muhabbet kuşu kendine bakıldığının hissinde olmalıdır. Kafesin pis olmaması sık sık temizlenmesi de önemlidir. Bir diğer konu ise, muhabbet kuşlarının üremeye hazır olacak psikolojilerinin bu anlamda sağlanmış olmasıdır. Bunu da sağlıklı bir bakım ile gerçekleştirmek mümkün olacaktır. Muhabbet kuşu yumurtalaması ve bu yumurtlama döneminden kuluçka dönemine kadar olan süre içerisinde hem muhabbet kuşunun bakımı hem de yumurtaların ısısını koruması, bakımının sağlanması oldukça önemlidir.

Muhabbet Kuşu Yumurtlama Süresi​


Muhabbet kuşu yumurtlama süresi dişi muhabbet kuşları için üç yıl ortalama ile belirlenmiştir. 1 ile 4 yaş aralığında olan her dişi muhabbet kuşu yavrulama sürecindedir diyebiliriz. Bu yumurtlama süreci içerisinde muhabbet kuşu yumurtlama süresi 2 – 3 gün olarak değişebilmektedir. Yani bir dişi muhabbet kuşu yumurta bırakmayı iki gün aralık ile yapar. Ortalama iki üç gün içerisinde maksimum ona kadar yumurta bırakabilmektedir. Yumurtalama işlemi bittikten sonra da kuluçka sürecine girmiş olur. Kuluçka dönemi de ortalama olarak 18 gün sürmektedir. Dolayısı ile bir muhabbet kuşunun döllenmeden yumurtanın içerisinden yavru çıkmasına kadar geçen süreç ortalama 20 – 22 gün aralığında olabilmektedir.

Muhabbet Kuşu Yumurtlama İşleminden Sonra Yapılması Gerekenler​



Muhabbet kuşu yumurtladıktan sonra sağlıklı bir kuluçka sürecini atlatmış olması gerekmektedir. Yumurtalar çatladıktan ve yavrular yumurtadan çıktıktan sonra yapmanız gereken adımlar da bulunmaktadır. Bunlardan ilki sürekli takip halinde olmaktır. Yumurtadan yavru çıktığında eğer çıkma anında ya da bir süre sonra öldüklerini fark ederseniz hemen yuvadan almanız gerekmektedir. Aksi takdirde bir hastalık olarak diğer yavrulara da bulaşacaktır. Yumurtalar çıktıktan sonra haftada bir olmak üzere yuvanın temizlenmesi gerekmektedir. Gerekmedikçe kafese yaklaşmamak ve dişiyi ürkütmemek bu alanda önemlidir. Oda ısısının da kontrol altında tutulması yavruların soğuktan ölmemesi adına önemlidir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular