Neden Dolapçı ?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Guest
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 17
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K
G

Guest

Misafir
Arkadaşlar dolapçının hangi özellikleri hoşunuza gidiyor ? Sadece bilgi edinmek için bu konuyu açtım dolapçının nasıl uçtuğuna yada nasıl özellikleri olduğuna dair hiç bir bilgi yazmıyordu merak ediyorum size göre neden dolapçı ?

arkadaşlar.
dolapçı ırkı adına usta eller tarafından hazırlanmış birçok site var.
bence aradığınız bilgilerin hepsi orada mevcut.
mesela dolapcı.com veya dolapcı.net.
saygılar.

okumakla olmaz alıp besleyip zevkine kendin varman lazım

taklacılarda olduğu gibi sen kuşa değil kuş sana hizmet eder

videolar kısmında bulabilirsin veyahut youtubede ayrıca özel olarak hazırlanmıs sitelerde var...

araştırıcam ... herşey için çok sağolun çok merak ediyordum birde besleyenden bir cevap aliyim dedim ama net bir cevap alamadım sanırım :)

Dolapçı denince uçuş ve dönüş tarzıyla kendini gösteren enerjik bir güvercin ve onun zengin stilleri akla gelir.Dolapçı performansı kendi içinde farklı uçuruş tarzlarını barındırır ve bu özelliği yetiştiricisinin emeğiyle birleşip güçlenerek gözler önüne serilir.Yetiştirildiği yörelerde birbirine çok yakın çoğu zaman aynı stillerde uçurulan dolapçılar havada kaldıkları sürece zevkle izlenirler.gökyüzündeki kıpır kıpır kanat atışları kıvrak oyunları gezinerek uçmaları kendi evlerinden başka bir etkiye tepki göstermemeleri ve yere alındıklarında doğal bir disiplinle hareket etmeleri ırkın belirgin özelliklerindendir.

performans izleme örneklerinden bazıları Dolapçılar uçuşa alındığında eğer hava esintiliyse rüzgarın şiddetli olması halinde yaklaşık 10 güvercin birden salınır ve savrulmaları beklenir.Daha sonra pırıltıyla savrulan ve araları oldukça açılan dolapçıların rüzgar yönünden salmaya doğru birer ikişer oyunlarını göstererek gelmeleri izlenir.Bu yöntemle kuşlar birbirlerinden gıcık alırlar.Eğer esinti yoksa 3-5 güvercinden oluşan grup havalandırılır ve gökyüzüne çekilmeleri beklenir.kuşların kendiliğinden oyuna girmeleriyle ikinci bir grup daha uçurulur ve üsttekilerin yeni gruba doğru oyunlarını göstermeleri izlenir.üsttekilerle alttakilerin orta havada birleştiği duruma köprü denir ve gökyüzüne doğru enfes bir ip gibi görüntü doğar. Bu arada araları açılmış kuşlar gökyüzünde özgürce oynamaktadır.sonrasında alttan hafifçe kuş pırıltı verilerek uçucuların birer ikişer bağlama dolaplarını göstererek inmeleri sağlanır.

Bazen az sayıda örneğin 3 güvercinlik bir grup havalandırılır uçurarak havaya doyan kuşlar dolaba başlarlar ve alçalırlar. kırık gösterilmeyince tekrar yükselirler ve aynı görüntüyü sergilerler. bu seyir verilen eğitime bağlı olarak defalarca tekrarlanabilir.Bazen tek bir dolapçı havalandırılır gökyüzüne çekildikten sonra dikine açılı-çapraz ve karşıya oyuna girip çıkma kombinasyonları kuş yere alınmadan defalarca izlenir uzun süren bu gösteride odak noktası tek bir güvercindir.Bazen yine tek bir dolapçı el pırıltısı ile dolaba alınır.örneğin 6-7 metrelik dolabı yere 2-3 metre kalıncaya kadar izlenir.Bu durumda kuş bağlama oyunundadır ve yere yakınlaştıkça devrini artırır,yere alınmazsa tekrar havalanır ve yükselir.Devamında yine el kırığı ile dolabı izlenir.

DENİZLİ GÜVERCİN EVİ DERNEĞİ

öncelikle çok sağol umut abi . gercekten en açıklayıcı bilgi buydu sanırım :) inş. istanbulda bulurum dolapçı ...

reaperboys1' Alıntı:
öncelikle çok sağol umut abi . gercekten en açıklayıcı bilgi buydu sanırım :) inş. istanbulda bulurum dolapçı ...
önemli diil yardımcı olabildimse ne mutlu yalnız dolapçı alırken havada gör öyle al özellikle tozluksuz ve sibopsuz olmasına çok dikkat et.

umut coşkun' Alıntı:
reaperboys1' Alıntı:
önemli diil yardımcı olabildimse ne mutlu yalnız dolapçı alırken havada gör öyle al özellikle tozluksuz ve sibopsuz olmasına çok dikkat et.
umut kardeşim keşke siboplusunu bulsakta alsak eski oynaklardan kalmadı ki artık.

mehmet hocam siboplu dolapçı olmaz bizde siboplusuna katillik deriz dolapçı sibopsuz ve 14 kuyruktur.Ödemiş dolapçıları ve oynaklar farklı ırklar biliyosun

umut coşkun' Alıntı:
mehmet hocam siboplu dolapçı olmaz bizde siboplusuna katillik deriz dolapçı sibopsuz ve 14 kuyruktur.Ödemiş dolapçıları ve oynaklar farklı ırklar biliyosun

merhaba umut bey

bu kuslar hakında nekadar bilginiz var bilmiyorum ama siboplu kus neden katillik oluyor [
.[/quote]
umut kardeşim keşke siboplusunu bulsakta alsak eski oynaklardan kalmadı ki artık.[/quote]
hocam demiş ki bulsakta beslesek beslenecek asıl kus sibopludur

oynaklarda dolapcılarda aranan en büyük özellik saglamlık ve oyundur siboplularda oyun ve saglamlık en üst seviyededir siz beslememiş olabilirsiniz besleyenler bilir

bir kus 7 8 metre dönüyorsa 5 gün 10 gün gezip teslim olmuyorsa karda fırtınada yagmurda ucup ne olursa olsun evine geliyorsa bu kus katilikmi oluyor buraya yanlıs bilgiler yazmayın yeni baslayan arakadasların ilk basatan kafalarına yanlıs bilgiler sokmayın

karataş32' Alıntı:
umut coşkun' Alıntı:

merhaba umut bey

bu kuslar hakında nekadar bilginiz var bilmiyorum ama siboplu kus neden katillik oluyor [
.
umut kardeşim keşke siboplusunu bulsakta alsak eski oynaklardan kalmadı ki artık.[/quote]
hocam demiş ki bulsakta beslesek beslenecek asıl kus sibopludur

oynaklarda dolapcılarda aranan en büyük özellik saglamlık ve oyundur siboplularda oyun ve saglamlık en üst seviyededir siz beslememiş olabilirsiniz besleyenler bilir

bir kus 7 8 metre dönüyorsa 5 gün 10 gün gezip teslim olmuyorsa karda fırtınada yagmurda ucup ne olursa olsun evine geliyorsa bu kus katilikmi oluyor buraya yanlıs bilgiler yazmayın yeni baslayan arakadasların ilk basatan kafalarına yanlıs bilgiler sokmayın[/quote]
arkadaşım bizde siboplu olmaz diyorum konuyu düzgün okursan görürsün oynak farklı ırktır biz siboplu kuşa katillik deriz.Dolapçı ve oynak çok farklı ırktır.Yanlış bilgi yazılmıyor sen düzgün okumuyorsun

doalpcı dediginiz guruba hangi renkteki kuslar giriyor biraz acarmısınız

oynaklar arap çil kırmızı boz bozcil kefcil oynaktır

muygun' Alıntı:
umut coşkun' Alıntı:
reaperboys1' Alıntı:
umut kardeşim keşke siboplusunu bulsakta alsak eski oynaklardan kalmadı ki artık.

merhaba mehemt hocam, bu siboplulara niye bu kadar önem gösterdiğini, aldığım ilk siboplu kırmızı takım yavrularda gördüm... :heyo: abi daha yavru cik diyor ama resmen boşa kanat yok burundan düze hem sağlı hem sollu, seri, arkasını saldığımda yüksege kadar çıkıp orda kendi kendine oyun, akıl dersen daha cik derken bir sürü kuşçunun üstünden teeğet geçiyor, incek gibi yapıp inmiyor. mükemmel, inşallah ilerelyen zamanlarda bunlardan bir takımda sana gönderek isterim...
Niye dolapçı konusuna gelirsek, YAŞAMAK GEREK derim başma birşey de demem, 15 yılılk kelebek bakıcısı olarak :hhh:

karataş32' Alıntı:
doalpcı dediginiz guruba hangi renkteki kuslar giriyor biraz acarmısınız

oynaklar arap çil kırmızı boz bozcil kefcil oynaktır

Arkadaşım oynakta dolapçıdır her yörede farklı şekilde adlandırılır.Burada bahsi geçen oynaklar 12 kuyruk ve kuyruk üstü olanlar benim anlattıklarım 14-16 telek ve kuyruk üstsüz ikisi çok farklıdır sen neyin tartışmasını yapıyosun anlayamadım

Geri